Menu
Dorty

Mrkvový dort s ořechy

Když se řekne mrkvový dort, spousta lidí si ho spojí s vtipem o zajíčkovi a „hnusné“ mrkvové zmrzlině a tak nějak předpokládají, že i dort bude chutnat stejně „hnusně“. Jenže se pletou, mrkvový dort je velká dobrota a je škoda, že ho někteří odsoudí, aniž by ho ochutnali. Zvláštní, protože třeba cuketová buchta je u nás docela rozšířená a nikomu nepřijde divné, dávat zeleninu do moučníku. A přitom mrkev je na rozdíl od cukety přirozeně sladká a má krásnou oranžovou barvu.

Většina receptů na mrkvový dort je hodně podobných, v podstatě se liší pouze poměrem jednotlivých surovin. Některé obsahují zbytečně moc cukru, jiné zase hodně mouky. Já jsem si vybrala recept od Hanky Michopulu, protože množství mrkve jednoznačně převyšuje všechny ostatní ingredience. A tak by to přeci mělo být :o) když je to mrkvový dort. 

Nicméně když jsem dort upekla, rozkrojila a následně i ochutnala, možná bych se přiklonila spíše k názvu ořechovo-mrkvový. Chuť ořechů je velmi výrazná a barevně je korpus spíše do hněda, než do oranžova. Zřejmě proto, že jsem ořechy předem lehce opražila na suché pánvi. Každopádně takhle „buchta“ je moc dobrá sama o sobě i bez krému. Díky mrkvi je krásně vláčná a umím si jí představit s hrnkem čaje k snídani. Pokud ale přidáte krém, máte báječný velikonoční moučník k odpolední kávě. 

Recept jsem si upravila na velikost dortové formy o průměru 23 cm, ale klidně můžete použít i menší pekáček nebo hlubší plech.

Mrkvový dort:

350 g mrkve

130 g vlašských ořechů

165 g polohrubé mouky

200 g třtinového cukru

1,5 lžičky jedlé sody

1,5 lžičky skořice

3 menší vejce

160 ml rostlinného oleje

60 g rozinek (můžete vynechat)

Dortovou formu vyložte pečícím papírem, troubu předehřejte na 170-180 stupňů. 

V míse smíchejte mouku se sodou, skořicí a třtinovým cukrem. Mrkev nastrouhejte na jemno, ořechy nasekejte nebo namelte nahrubo. 

Celá vejce vyšlehejte do světlé nadýchané pěny a pomalu zašlehejte olej. Přidejte strouhanou mrkev, rozinky, ořechy a směs mouky s cukrem. Těsto nalijte do formy a dejte péct na 40 – 50 minut.

Původně jsem měla tendenci vejce vyšlehat s cukrem, tak jak se to obvykle dělá. Pak jsem ale odolala pokušení a těsto připravila přesně podle receptu. 

Po upečení nechte dort ve formě pár minut chladnout, pak vyklopte na chladicí mřížku. 

Po úplném vychladnutí můžete dort jednou vodorovně prokrojit a promazat krémem. 

Na lehký smetanový krém si připravte:

400 g čerstvého smetanového sýra 

5 – 6 lžic moučkového cukru (případně více či méně dle chuti)

pár kapek citronového oleje nebo citronovou kůru

200 ml smetany ke šlehání min. 33% (ideálně 40%)

V míse vyšlehejte sýr společně s cukrem a citronem. Pak vmíchejte smetanu a pomalu vyšlehejte do pevného krému. Je opravdu důležité šlehat na nízké otáčky a delší dobu, krém krásně zhoustne. 

Polovinou krému namažte spodní díl dortu, přiklopte a druhou polovinu použijte na vršek dortu. Můžete ozdobit strouhanou mrkví nebo sekanými vlašskými ořechy.Případně můžete krémem zdobit až jednotlivé porce na talířku, fantazii se meze nekladou. 

23 komentářů

  • Anonymní
    9. 6. 2016 v 20:55

    Dobrý večer Míšo,
    opět skvělý recept, chtěla jsem vyzkoušet něco nového, nemá to chybu 🙂
    Marcela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 6. 2016 v 21:11

      Zdravím Marcelo, děkuji 🙂 mrkvové dorty jsou skvělé, kdo neochutnal, obvykle nevěří 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    23. 2. 2017 v 16:49

    Skvělý, rychlý dort. Čekala jsem kamarádku a měla jsem chuť na něco jiného než bábovku nebo štrůdl. A ten krém…snědla bych ho samotný 😀 Petra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 2. 2017 v 9:59

      Petro, moc děkuji 🙂 jsem ráda, že chutnal, mrkvové dorty jsou skvělé 🙂

      Odpovědět
  • Pavel
    14. 3. 2017 v 16:01

    Dobrý den, cukrář amatér se ptá co se rozumí pod ppojmem smetanový sýr? Děkuji za odpověď. Pavel

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 3. 2017 v 18:56

      Pavle, zdravím Vás, obvykle se používá čerstvý sýr typu Lučina, Philadelphia, Buko … pokud chodíte do Lidlu, tak Palouček nebo Goldessa 🙂 určitě ne tavený sýr 🙂

      Odpovědět
    • Pavel
      19. 3. 2017 v 5:08

      Míšo, zdravím, tak dnes další produkt z Vaší kuchyně…v této chvíli se krém moc nedaří, budu muset opravovat…

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 3. 2017 v 6:15

      Pavle, zdravím, copak se pokazilo?

      Odpovědět
    • Pavel
      19. 3. 2017 v 16:40

      Dobrý večer, právě schytávám chválu na dortíky podle Vašeho receptu….i ta špaldová mouka má něco do sebe

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 3. 2017 v 17:55

      Skvělé 🙂 taky používám často špaldovou 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    17. 3. 2017 v 8:33

    Dobrý den,
    opravdu vynikající dort! Lepší krém jsem snad ještě nejedla 😀 Všichni si dort chválí:) Ema

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 3. 2017 v 9:14

      Emo, zdravím a moc děkuji 🙂 jsem ráda, že chutnalo 🙂

      Odpovědět
  • Terka
    16. 5. 2017 v 9:51

    Dobrý den, na kolik stupňů jej pečete?
    Děkuji, Tereza

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 5. 2017 v 12:03

      Terezo, zdravím, 170-180 stupňů jak je uvedeno v receptu 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    6. 11. 2017 v 11:30

    Dobrý den. Tak jsem ho taky upekla a byl opravdu super. Jen manželovi jsem musela zatajit tu mrkev (předsudky), ale když nevěděl tak baštil. 🙂 Děkuju moc za vaše recepty. Zatím co jsem zkusila to se povedlo. Díky moc.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 11. 2017 v 18:30

      Lído, moc děkuji 🙂 ano, spousta lidí se mrkvi brání a docela zbytečně 🙂

      Odpovědět
  • Karla
    10. 3. 2018 v 11:53

    Včera jsem mrkvový dort dělala a povedl se, je výtečný. Jsem začátečník a tohle byl můj první dort, takže moc děkuji za spolehlivé recepty. Těším se na další. 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 3. 2018 v 12:19

      Skvělé 🙂 klidně zkuste i další recepty, většina je snadných 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    2. 2. 2020 v 9:21

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak korpus přepočítám na jiné velikosti?
    Budu nejspíš potřebovat 18cm nebo 26cm 🤔 omlouvám se za svou nevědomost, nicméně tohle jsem nikdy nedělala, tak si nevím rady. 🙁 Předem děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 2. 2020 v 14:10

      Zdravím, nic složitého v tom nehledejte, stačí použít vzorec na obsah kruhu 🙂 pokud použijete např. formu 18 cm, její obsah je 254, obsah formy 23 cm je pak 415. Když je vydělíte mezi sebou, získáte násobek 0,6, kterým musíte všechny suroviny vynásobit 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      8. 5. 2020 v 22:30

      Dobrý den paní Landová,již jsme si psaly do e-mailu.Moc ráda mám Váš blog a peču Vaše neodolatelné dobroty.Chci se zeptat u mrkvového dortíku, co jste použila při zdobení krémem na horní patro.jde o zdobící špičku Wilton M1 nebo o cukrářskou kartu se zoubky? U druhého mrkvového dortíku s javorovým sirupem je uvedeno hodně oleje, jde skutečně o množství 300ml?Děkuji,Drahomíra N.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 5. 2020 v 18:23

      Zdravím Vás, Drahomíro, dort je zdobení špičkou, ale už si nepamatuji, která to byla 🙂 Ano, množství oleje u druhého dortu je v pořádku a za mě je ještě lepší, než tento 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    12. 5. 2020 v 11:53

    Zdravím Vás paní Landová a děkuji moc za odpověď.Pustila jsem se do pečení mrkvového dortíku č.2 s javorovým sirupem již v NE 10.5.večer a nechala ho v lednici do druhého dne, neboť jsem šla v PO na celý den do práce.Teď se jdu pustit do krémíku a písnu Vám.Už se na něj těšíme: -) Drahomíra

    Odpovědět

Zanechte komentář