Menu
Koláče

Mrkvový koláč s krémem

Tohle je taková jednodušší a rychlejší verze mrkvového dortu. Ne že bych měla něco proti dortům, naopak, mrkvový dort s javorovým sirupem patří k mým oblíbeným, ale přeci jen už vyžaduje trochu času. A když chcete jen něco rychlého k snídani, je tenhle „koláč“ ideální.

Je krásně vláčný, jemný a krém se sýra a smetany ho skvěle doplňuje. Samozřejmě je v něm spousta strouhané mrkve, přidala jsem trochu celozrnné mouky a olivový olej. Nevím, co mě to napadlo, protože obvykle používám do pečení řepkový nebo slunečnicový olej, ale byla to dobrá volba. Koláč je krásně nadýchaný a typické aroma olivového oleje není vůbec cítit.

Vynechala jsem tentokrát i ořechy do těsta, takže je koláč krásně oranžový. Ořechy totiž způsobí, že těsto při pečení hodně ztmavne. Chtěla jsem přidat rozinky, ale bylo mi to zamítnuto 🙂 i tak je ale koláč skvělý a krásně vláčný vydrží několik dní.

Na koláč o velikosti cca 20-21 cm si připravte:
100 g polohrubé mouky
65 g celozrnné mouky špaldové (pšeničné)
1 lžička jedlé sody
1 lžička prášku do pečiva
1 vrchovatá lžička mleté skořice
špetka soli
2 větší vejce (velikost „L“)110 g třtinového cukru

125 ml olivového oleje (nebo rostlinného)

200 g oloupané a jemně nastrouhané mrkve

Troubu předehřejte na 170 stupňů, koláčovou formu vymažte máslem.

V míse smíchejte obě mouky, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a skořici. Dobře promíchejte a nechte stranou.

Ve větší míse vyšlehejte společně vejce s třtinovým cukrem do pěny. Pomalu a po částech zašlehejte olej. Přisypte moučnou směs a prošlehejte do hladka. Nakonec přidejte strouhanou mrkev a dobře promíchejte. 

Těsto vlijte do připravené formy a dejte péct na 35 – 40 minut. Ke konci vyzkoušejte špejlí ve středu formy, zda je hotový, případně pečení o pár minut prodlužte. 

Koláč nechte vychladnout ve formě, až po úplném vychladnutí namažte krémem.

Sýrovo-smetanový krém:

150 g krémového sýra (Philadelphia, Lučina, Žervé …. )

50 g mascarpone

3 lžíce moučkového cukru

1 lžíce javorového sirupu

pár kapek citronového oleje nebo citronové šťávy a kůry 

50 g smetany ke šlehání 33%

ořechy na zdobení (není nutné)

Do mísy dejte sýr, mascarpone a cukr, prošlehejte do hladka. Přidejte javorový sirup a citron a zašlehejte. Nakonec přilijte smetanu a vyšlehejte do hustého krému. Krém rozetřete na vychladlý koláč a posypte sekanými ořechy. 

Vytisknout recept

19 komentářů

  • Nela Procházková
    28. 10. 2015 v 7:11

    Ten vypadá dokonale, budu ho muset někdy zkusit 🙂

    Nela z Beauty Charm

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 10. 2015 v 18:32

      Díky 🙂 určitě stojí za vyzkoušení 🙂

      Odpovědět
  • Lucie Kadlecova
    28. 10. 2015 v 17:28

    Super, zkusim ho hned ted o vikendu, protoze mame navstevu. Dam pak vedet jak dopadl 😉
    Diky Lucka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 10. 2015 v 18:33

      Lucko, díky 🙂 budu se těšit na komentář 🙂 snad koláč nezklame 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    30. 10. 2015 v 9:38

    Vy jste nekonečný zdroj inspirací! Na Vaše stránky chodím velice často, pár věcí už jsem vyzkoušela a vždycky vyšly výborně. O víkendu se chystám na "něco" s dýní, protože polévka už se nám přejedla. Recept bude určitě od Vás. Napíšu jak se povedl a chutnal. Díky za pěkné a spolehlivé stránky. Katka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 10. 2015 v 9:42

      Katko, moc děkuji 🙂 to jsem moc ráda, že Vás moje recepty inspirují 🙂 dýně je skvělá, určitě něco zkuste, budu se těšit na komentář 🙂

      Odpovědět
  • Markéta
    31. 10. 2015 v 11:51

    Včera jsem upekla, koláč je neskutečně dobrý. Manžel se na mrkev díval velmi nedůvěřivě,ale po ochutnání velmi chválil. Děkuji za další skvělý recept.
    Pěknou sobotu Markéta

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 10. 2015 v 14:02

      Markéto, moc děkuji 🙂 jsem ráda, že chutnalo. Mrkev je podobně jako dýně úžasná surovina pro pečení 🙂 Hezký víkend. Míša

      Odpovědět
  • Unknown
    4. 3. 2016 v 12:22

    Hezký den, Míšo, dnes jsem ho upekla – opět tedy v bezlepkové variantě – a je výborný!!! Moc děkuji za inspiraci a přidávám do svých oblíbených receptů 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 3. 2016 v 12:48

      Zdravím Jano, tak to jsem moc ráda, že se povedl 🙂 také už jsem ho zkoušela bez mouky jen s mletými mandlemi a docela to šlo 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    12. 3. 2016 v 18:55

    Dobrý den, koláč byl výborný. Děkuji Vám za inspiraci. Tereza

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 3. 2016 v 10:36

      Terezo, děkuji 🙂 jsem ráda, že chutnal. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    17. 6. 2017 v 19:41

    Mrkvový dort s javorovým sirupem jsem už před časem dělala a byl výborný. Teď jsem potřebovala něco jednoduššího a rychlejšího, a když jsem narazila na tento koláč, bylo rozhodnuto. A jak jsem předpokládala, byl super. Akorát mojí formě zřejmě nestačilo vymazání máslem a koláč se k ní dost přichytával, ale to byla jen maličkost. Takže opět velké díky, Míšo, poslední dobou už peču skoro výhradně jenom podle Vás. Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 6. 2017 v 7:59

      Martino, děkuji 🙂 tak to jsem moc ráda, že mrkvové se u Vás těší oblibě 🙂 příště můžete zkusit mrkvové cupcakes, ty jsou taky skvělé 😉 jinak děkuji za důvěru, vážím si toho 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    30. 6. 2018 v 5:49

    Dobrý den, vyzkoušeno a je skvělý :). Děkuji za rychlý a tak chutný receptík 🙂

    Odpovědět
  • Anonymní
    23. 1. 2019 v 21:04

    Dobrý den, když budu dávat jen špaldovou mouku, dám jí stejné množství? A když bych chtěla přidat 1-2 lžíce javorového sirupu do těsta dám o něco více mouky, nebo to nebude mít vliv? Tento koláč už jsem jednou dělala a byl výborný, ale ráda bych nějakou "zdravější" verzi 😀 Když z krému vynechám mascarpone, dám jen sýr a místo moučkového cukru třtinový, bude chuť výrazně jiná? Hlavně to mascarpone, je ho opravdu málo, posledně jsem ho neměla na co spotřebovat, tak jsem ho akorát vyhodila..

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 1. 2019 v 19:20

      Já nahrazuji špaldovou mouku ve stejném množství, ale obvykle jen hladkou, polohrubou jsem snad nikdy neměla 🙂 Javorový sirup klidně přidejte, mouky určitě více nedávejte. Mascarpone můžete nahradit sýrem a místo moučkového cukru klidně použijte třtinový, ideálně také moučkový, bude se v krému lépe rozpouštět 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    21. 11. 2019 v 15:35

    Dobrý večer. Moc děkuji za Vaše stránky i za tento recept. Spolu se švagrovou se na Vašich stránkách neustále inspirujeme a shodli jsme se, že není receptu, který by se nám podle Vás nepovedl. Naopak se naše návštěvy a i naši manželé jen a jen oblizují. Moc děkujeme! MP

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 11. 2019 v 19:48

      Skvělé, tak to moc ráda slyším, děkuji 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář