Řekla bych, že milovníci makronek se dělí na dvě skupiny. Jedna má ráda ovocné náplně, ta druhá pak cokoliv jiného, než ty ovocné 🙂 Já samozřejmě patřím do té druhé skupiny, a proto neustále hledám a vylepšuji náplně oříškové, karamelové nebo čokoládové. Slaný arašíd jsem prvně ochutnala v podobě zmrzliny a uchvátil mě natolik, že jsem ho zkusila vytvořit i do makronek. Povedl se dle mého názoru na výbornou, i když asi první skupinu „ovocnářů“ nenadchne 🙂
Recept jsem připravila ve spolupráci s firmou Diana svět oříšků, kde koupíte nejen všechny suroviny potřebné pro makronky, ale na jejím YouTube kanále můžete zhlédnout video natočené k tomu receptu. Malá ochutnávka přímo tady 🙂
Makronky se slaným arašídem (35-40 ks)
Mandlové těsto:
- 150 g mandlové mouky
- 150 g moučkového cukru
- 55 g + 55 g bílků
- 150 g cukru krupice
- 40 ml vody
- gelová nebo prášková barva
- hrst sekaných arašídů na posyp
Mandlovou mouku společně s moučkovým cukrem krátce promixujte, přidejte polovinu bílků (55 g) a stěrkou utřete do hladké pasty. V tomto kroku můžete přidat gelovou barvu.
Krupicový cukr dejte do menšího rendlíku, zalijte vodou a svařte na cukrový rozvar o teplotě 118 stupňů. Současně začněte šlehat druhou polovinu bílků (55 g) do polotuhého sněhu (v tomto kroku se přidává prášková barva). Jakmile rozvar dosáhne požadované teploty, pomalu ho začněte lít za stálého šlehání na předšlehané bílky. Pokračujte ve šlehání do zchladnutí a zpevnění sněhu.
Sníh ve dvou částech stěrkou vmíchejte do mandlové pasty a míchejte tak dlouho, dokud vám těsto pomalu neztéká ze stěrky. Hmotou naplňte cukrářský sáček s hladkou špičkou o průměru 9 mm a na plechy vyložené pečícím papírem či podložkou nastříkejte makronky o průměru ca. 4 cm.
Plechem bouchněte o stůl nebo poklepejte rukou zespodu, aby se těsto zbavilo vzduchových bublin nebo případných špiček. Makronky lehce posypte sekanými arašídy a nechte před pečením zaschnout. Pokud máte ve zvyku péct bez zasychání, dejte rovnou péct 🙂
Pečte po jednom plechu v troubě vyhřáté na 140 stupňů (horkovzduch) zhruba 15 minut, až jsou makronky na dotek pevné a jdou dobře odloupnout z papíru. Po vytažení z trouby nechte makronky chladnout na plechu, až po úplném vychladnutí opatrně sloupněte z papíru.
Arašídová náplň:
- 150 g bílé čokolády Callebaut Velvet
- 100 g smetany ke šlehání 33%
- 60-80 g jemné arašídové pasty 100%
- mořská sůl
- 20 g másla
- hrst slaných arašídů
Čokoládu zalijte smetanou, přidejte špetku soli a společně rozpusťte v mikrovlnce. Promíchejte, přidejte arašídovou pastu a promixujte celou směs tyčovým mixérem. Nakonec zapracujte i máslo.
Krém přelijte do misky, zakryjte fólií (přímo na krém) a dejte na 6-8 hodin odležet do chladu.
Vychlazený krém stěrkou promíchejte, přendejte do sáčku a makronky naplňte. Do každé makronky vmáčkněte do krému 2-3 slané arašídy. Skladujte v uzavřené dóze v lednici a nechte alespoň do druhého dne rozležet.
40 Comments
Lucie
26. 7. 2021 v 23:05Dobrý den Míšo,
Mohu se zeptat, jakou používáte přesně barvu na obarvení makronek? Jaký je to odstín? 😊 Vypadají fantasticky, brzy určitě vyzkouším.😊
Míša Landová
27. 7. 2021 v 7:31Používám práškové barvy Sosa a je to kombinace hnědé a žluté citronové 🙂
Iveta
5. 8. 2021 v 17:44Dobry den,chtela jsem se zeptat,kde jsem udelala chybu. Testo super a behem peceni se mi vubec neudelali dole ty ,,sukynky,, jen pouze nafoukle kolecka. Dekuji za odpoved
Míša Landová
5. 8. 2021 v 18:55Pokud se neutvoří na makronce nožička, na vině je obvykle málo vyšlehaný sníh nebo špatně nalitý rozvar …. nicméně může to být i přemíchané těsto.
Michaela Zimmertová
10. 8. 2021 v 9:53Dobrý den paní Landová, ráda bych Vás také požádala o radu. V troubě mi makronky buď popraskají nebo jsou příliš tvrdé a nikdy se mi neutvoří sukýnka. Rozvar měřím teploměrem na 118 stupňů, poté zašlehávám do bílků. Suroviny mám správně navážené a i těsto má správnou konzistenci. Jen přemýslím nad tím, zda není chyba v troubě. Mám totiž plynovou bez horkovzduchu. Myslíte, že to může být ten nejdůležitější kámen úrazu? Předem Vám děkuji za odpověď.
Míša Landová
10. 8. 2021 v 19:15Pokud makronky praskají, jsou obvykle málo zaschlé před pečením nebo došlo k nějaké chybě při přípravě … Pokud jsou tvrdé, tak jsou pečené příliš dlouho nebo na vysokou teplotu.
Ano, problém může být i v troubě, makronky se nejlépe peče na horkovzduch … s plynovou bohužel zkušenost nemám.
Míša
11. 8. 2021 v 17:00Dobrý den, mám na Vás dotaz, který je spíš obecný. U jednoho receptu na makronky píšete , že používáte teflonovou pečící podložku. Nějak jsem to pomotala a koupila omylem silikonovou, máte zkušenost i s takovýmito pečícími podložkami a případně jakou? Nejvíc nám zatím chutnaly makronky se slaným karamelem. Vaše stránky jsou naprosto úžasné a recepty opravdu fungují.
Míša Landová
12. 8. 2021 v 7:39Ano, používám výhradně teflonové fólie, se silikonem nemám dobré zkušenosti 🙂 nicméně neznamená to, že by se na silikonu péct nedalo, spousta cukrářek na něm peče 🙂
Míša
12. 8. 2021 v 12:17Moc děkuji za Vaši rychlou odpověď. Seženu radši teflonovou :o).
Nikola
29. 8. 2021 v 12:59Dobrý den Míšo, moc prosím, v některém z receptů jsem četla o tom, jestli lze makronky zamrazit, ale už to nemůžu najít 🤦 poradíte prosím, jestli můžu zamrazit pouze skořápky, případně i naplněné makronky a pokud ano, tak jestli máte i zkušenost na jak dlouho, aby na nich nebyl poznat zub času? Moc děkuji za Vaše cenné rady.
Míša Landová
29. 8. 2021 v 17:45Makronky můžete zamrazit, prázdné i naplněné. Při rozmrazování musí nejdříve do lednice a teprve druhý den ven. Nejsou primárně určeny k mražení, dlouhodobě tedy moc nedoporučuji, ty naplněné rychle křehnou.
Kateřina
7. 9. 2021 v 13:04Dobrý den, muzu se zeptat zda muzu použit bilky které jsem měla zmrazene? Děkuji 🙂
Míša Landová
7. 9. 2021 v 17:52Ano, můžete, jen by měly mít pokojovou teplotu.
Jana V.
9. 9. 2021 v 15:02Dobrý den, díky Vám a Vašim radám se makronky daří krásně – sice občas nějaká na plechu dělá neplechu, ale jinak jsou super. Jen se stále peru s náplněmi. Dělám náplně z čokolády. Dělala jsem i z mascarpone. Jen prostě nevím, jak skladovat, protože se makronky vždy nasáknou a rychle měknou. Poradíte nějaký fígl? A ještě prosím radu – náplň z bílé čokolády není nikdy dost pevná, i když dám přesně 1:1 čokoládu a smetanu. Moc děkuji za radu. Jste pro mě celý vzor! Obdivuji Vaši práci.
Míša Landová
10. 9. 2021 v 7:29Tak to mě těší, děkuji 🙂 mascarpone není do makronek vhodné, pokud ho tam dáte, jsou makronky určeny k rychlé spotřebě obvykle do jednoho dne. Bílá čokoláda se nedává v poměru 1:1, to se používá obvykle jen u hořké. Ani v tomto receptu ji nemám 1:1 🙂 hodně také záleží na druhu použité čokolády, jejím obsahu kakaového másla a celkového tuku … tabulkové čokolády z obchodu nejsou na tyto krémy vhodné. Jinak makronky se skladují v uzavřené dóze v lednici, trvanlivost je 4-6 dní podle typu náplně.
Alena Svobodová
25. 9. 2021 v 14:14Dobrý den Míšo,
jak dlouho vydrží tento krém, prosím? Ráda bych ho použila jako náplň do vánočního vukroví. Předem děkuji za odpověď.
Míša Landová
25. 9. 2021 v 16:38Když naplníte těsně před svátky, bude to v pohodě 🙂
Alena Svobodová
25. 9. 2021 v 14:15*cukroví*
Nikola
5. 10. 2021 v 13:01Dobrý den Míšo, obracím se na Vás pro radu. Makronky peču skoro každý týden, někdy se povedou lépe, někdy to není zas taková hitparáda, ale vždycky jsem relativně spokojená. Dnes jsem se ovšem k pečení ani nedostala, neb prostě nejsem schopná vyšlehat sníh s cukrovým rozvarem. Předšlehám, všechno vpořádku, naliju rozvar a najednou se z toho stane řídká směs, která se už prostě nevyšlehá, zkoušela jsem třikrát a všechno se stejným výsledkem 😞 Nemáte Míšo představu, kde by mohla být chyba? Špatné bílky? Moc děkuji, Nikola
Míša Landová
5. 10. 2021 v 14:27Tohle se mi nikdy nestalo, ale určitě jsem o tom slyšela. Řekla bych, že na vině budou špatné bílky nebo málo vyšlehaný sníh před přilitím rozvaru … případně mě ještě napadá cukr …
Nikola
5. 10. 2021 v 15:22Stejná úvaha jako moje, děkuji za ověření. Koupím všechno nové a budu doufat, že zítra se již všechno podaří.
Šárka
19. 10. 2021 v 8:39Dobrý den, chci se zeptat, jak dlouho vydrží nenaplněné makronky?
Míša Landová
19. 10. 2021 v 10:06Makronky nejsou trvanlivé pečivo, je tedy vhodné max. do 2-3 dnů je naplnit.
Iveta
20. 10. 2021 v 20:20Dobrý den paní Míšo, chtěla bych Vás poprosit jestli byste mi neprozradila odkud máte tu hnědou teflonovou podložku? Našla jsem je pouze na dvou cukrářských eshopech, ale zdají se mi na obrázku velmi silné až neprůhledné (oproti té Vaší). Předem děkuji za odpověď. P.S. Váš blog je skvělý, spousta cenných rad a skvělých receptů – vždy zaručený úspěch 🙂 Děkuji!
Míša Landová
21. 10. 2021 v 8:14Teflonovou podložku koupíte např. u Fiala Praha nebo Monaco Int. 🙂 Dělají se i silnější, nicméně ty moje jsou už za ty roky opotřebované a zeslabené 🙂
Lucie
22. 10. 2021 v 7:09Dobrý den, Míšo. S makronkami stále bojuji. Dokážete prosím odhadnout, jak dlouho šlehat sníh po přidání rozvaru? Šlehám převážně ručním slehacem. Přijde mi, že je po cca 3 minutách celkem pevný, tvoří zahlou pevnou špičku, mísa je vychladlá, ale všude čtu, jak se sleha i 15 minut. Sníh je pevný, ale ne tak nadýchaný, jak vidím na videích, může to být dobou šlehání? Mám problém s tím, co znamená nepřešlehat nebo naopak málo vyšlehane bílky🤷když už vytvořím jakžtakž nějakou směs, první plech je ok, třeba jen jedna praskla, ale všechny další plechy už praskají ve velkém…A ani po 18 minutách nejdou odlepit od podložky. Jsou buď „žvýkavé“ nebo naopak vyschlé a tvrdé. Peču na horkovzduch, obyčejný plech, teflon, 145°, doba pečení se mi většinou prodlužuje nad 18 minut, protože nejdou odlepit😬Omlouvám se za vyčerpávající text. Předem děkuji za rady 🙂🌹
Lucie
22. 10. 2021 v 7:11A nenechávám zaschnout. Směs mám v sáčku 🤷
Míša Landová
22. 10. 2021 v 9:08Doba šlehání se nedá určit, záleží na množství sněhu a výkonu šlehače. Určitě se nešlehá na maximum a do úplného vychladnutí. Sníh by měl mít kolem 40 stupňů a měl by mít měkké špičky. Makronky je dobré nastříkat hned všechny najednou, nenechávat v sáčku a doporučuji nechat před pečením zaschnout 🙂 tím eliminujete praskání. Pokud jsou makronky nedopečené, na vině může být špatný sníh, ale také mandlová mouka 🙂 možností je opravdu více.
Veronika
30. 10. 2021 v 22:04Dobrý den, mám také dotaz: prosím jaký druh (výrobce) mandlové mouky používáte? Používám z grizly.cz, bohužel ne úplně úspěšně. Ještě horší výedky měla mouka z svetplodu.cz. Teď mi bylo sděleno proficukrářkou, že nejlepší je mouka od Sosy, teplota rozvaru přes 120’C. Mám zasebou cca 20 makronkových pokusů, zatím ale žádný 100% úspěšný 😞 kdyby bylo ve Vašem kurzu makronek volné místo, hned ho beru. Už jsem z těch malých koleček se sukýnkou nešťastná…děkuji.
Míša Landová
31. 10. 2021 v 18:02Dlouhodobě používám mouku klasik od Diana svět oříšků. Mouku od Sosy jsem měla kdysi a byla hodně jemně mletá a poměrně mastná, z mého pohledu na makronky nepříliš vhodná. Žádný prodejce Vám ale nezaručí stejnou kvalitu mouky po celou dobu. Mouky se mohou lišit podle sklizně mandlí, zpracování apod. Každý cukrář má nepatrně jiný postup, jiné suroviny a neznamená, že by ty ostatní byly špatné, jen každému vyhovuje něco jiného 🙂 Důležité je makronky pochopit a porozumět jim 🙂
Katarina
14. 11. 2021 v 22:34Dobry den, tiez by som sa chcela opytat ..
, peciem podla vasho receptu a makronky su dute , skusala som horkovzduch -peciem 15 min 140 C, aj pecenie vrch spodok , ale ziadna zmena
neurobi sa mi nozicka ,ale taka suknicka -alebo sa vykryvia do bokov.
Co moze byt zle , dakujem
Míša Landová
15. 11. 2021 v 8:12Duté makronky může způsobovat více věcí … nízká teplota pečení, příliš jemně mandlová mouka, přešlehaný sníh, špatná podložka na pečení … 🙂
Lída
8. 2. 2022 v 13:09Dobrý den, Míšo, ráda bych se Vás zeptala na důvod, proč mám někdy na jednom plechu super makronky a poloduté makronky, nebo když mám úplně stejnou mouku i bílky a vše ostatní, tak první várka dokonalá, druhá dutá…? Přestávám jim rozumnět :(. Děkuji předem za odpověď.
Míša Landová
8. 2. 2022 v 17:10Ono hodně záleží, co si pod pojmem „duté“ představujete … spousta lidí tam totiž řadí makronky se vzduchovými bublinami, s lehce vybouleným dnem nebo jen malou mezerou mezi vrchní skořápkou. Na vině může být samozřejmě cokoliv, jiná podložka na pečení, jinak zaschnuté, výkyvy teploty, každá trouba peče jinak uprostřed a na krajích, mohou být tedy nedopečené … za ty roky, co se jim věnuji mě pořád ještě umí překvapit 🙂
Irena
14. 8. 2022 v 12:51Krásný den Míšo, prosím pokud mám bílou čokoládu Callebaut jen 25,5% je jakákoliv náplň z ní hodně sladká. Vím, že je lepší používat Velvet, ale když mám tuto čokoládu /špatný dárek 2,5kg/, bylo by možné přidat kakaové máslo a popřípadě na 200g čokolády kolik? Děkuji předem za odpověď.
Míša Landová
15. 8. 2022 v 8:18Ano, určitě by to šlo. Musíte si porovnat množství kakaového másla v obou čokoládách a ten rozdíl pak přidat 🙂
Anet
19. 11. 2022 v 17:37Dobrý den, myslíte, že by jste mi mohla poradit zda si koupit robot Kenwood nebo Kitchen aid? Kenwood má nastavitelnou metlu což tu kitchen aid nemá, takže se nemohu rozhodnout. Peču každý den x hodin, takže potřebuji nějaký pořádný. A bojím se, aby mi kitchen aid vyslehal bílky na makronky, když nemá nastavitelnou metlu. Předem moc děkuji za odpověď
Míša Landová
19. 11. 2022 v 17:46Zdravím, měla jsem roboty obou značek a za mě jednoznačně lepší KitchenAid 🙂 Nevím, kde jste vyčetla, ale i KitchenAid má metlu nastavitelnou a mnohem lépe a rychleji vyšlehá třeba jen jeden bílek. Mám teď na mysli Artisan velikost 4,8L, s tím větším bohužel zkušenost nemám. Já osobně bych neměnila, nicméně hodně záleží, k čemu všemu robot používáte.
Kristýna
28. 1. 2024 v 9:58Dobrý den, chtěla bych se zeptat na barvení makronek, z jedné várky je asi vhodné udělat pouze jednu barvu, že? Nejde asi těsto nějak půlit? Lze makronky udělat z poloviční dávky? Pokud bych chtěla 2 barvy, tak dvakrát celá dávka by bylo asi moc makronek 🙂 Děkuji mockrát za odpověď.
Míša Landová
28. 1. 2024 v 10:14Já osobně doporučuji jednu dávku a jednu barvu. Pokud si těsto na konci rozpůlíte a budete se snažit vmíchat barvu, je velká pravděpodobnost, že si ho přemícháte. Poloviční dávku také nedoporučuji, množství na rovar i šlehání bude velmi malé a obtížně se odhaduje i konzistence těsta 🙂 nicméně to je pouze má zkušenost, někteří to přesto dělají 🙂 Ano, z jedné dávky je hodně makronek, ale můžete si je zamrazit 🙂
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5