Menu
Makronky

Makronky se slaným arašídem

Řekla bych, že milovníci makronek se dělí na dvě skupiny. Jedna má ráda ovocné náplně, ta druhá pak cokoliv jiného, než ty ovocné 🙂 Já samozřejmě patřím do té druhé skupiny, a proto neustále hledám a vylepšuji náplně oříškové, karamelové nebo čokoládové. Slaný arašíd jsem prvně ochutnala v podobě zmrzliny a uchvátil mě natolik, že jsem ho zkusila vytvořit i do makronek. Povedl se dle mého názoru na výbornou, i když asi první skupinu „ovocnářů“ nenadchne 🙂

Recept jsem připravila ve spolupráci s firmou Diana svět oříšků, kde koupíte nejen všechny suroviny potřebné pro makronky, ale na jejím YouTube kanále můžete zhlédnout video natočené k tomu receptu. Malá ochutnávka přímo tady 🙂

Makronky se slaným arašídem (35-40 ks)

Mandlové těsto:

  • 150 g mandlové mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 55 g + 55 g bílků
  • 150 g cukru krupice
  • 40 ml vody
  • gelová nebo prášková barva
  • hrst sekaných arašídů na posyp

Mandlovou mouku společně s moučkovým cukrem krátce promixujte, přidejte polovinu bílků (55 g) a stěrkou utřete do hladké pasty. V tomto kroku můžete přidat gelovou barvu.

Krupicový cukr dejte do menšího rendlíku, zalijte vodou a svařte na cukrový rozvar o teplotě 118 stupňů. Současně začněte šlehat druhou polovinu bílků (55 g) do polotuhého sněhu (v tomto kroku se přidává prášková barva). Jakmile rozvar dosáhne požadované teploty, pomalu ho začněte lít za stálého šlehání na předšlehané bílky. Pokračujte ve šlehání do zchladnutí a zpevnění sněhu.

Sníh ve dvou částech stěrkou vmíchejte do mandlové pasty a míchejte tak dlouho, dokud vám těsto pomalu neztéká ze stěrky. Hmotou naplňte cukrářský sáček s hladkou špičkou o průměru 9 mm a na plechy vyložené pečícím papírem či podložkou nastříkejte makronky o průměru ca. 4 cm.

Plechem bouchněte o stůl nebo poklepejte rukou zespodu, aby se těsto zbavilo vzduchových bublin nebo případných špiček. Makronky lehce posypte sekanými arašídy a nechte před pečením zaschnout. Pokud máte ve zvyku péct bez zasychání, dejte rovnou péct 🙂

Pečte po jednom plechu v troubě vyhřáté na 140 stupňů (horkovzduch) zhruba 15 minut, až jsou makronky na dotek pevné a jdou dobře odloupnout z papíru. Po vytažení z trouby nechte makronky chladnout na plechu, až po úplném vychladnutí opatrně sloupněte z papíru.

Arašídová náplň:

Čokoládu zalijte smetanou, přidejte špetku soli a společně rozpusťte v mikrovlnce. Promíchejte, přidejte arašídovou pastu a promixujte celou směs tyčovým mixérem. Nakonec zapracujte i máslo.

Krém přelijte do misky, zakryjte fólií (přímo na krém) a dejte na 6-8 hodin odležet do chladu.

Vychlazený krém stěrkou promíchejte, přendejte do sáčku a makronky naplňte. Do každé makronky vmáčkněte do krému 2-3 slané arašídy. Skladujte v uzavřené dóze v lednici a nechte alespoň do druhého dne rozležet.

15 Comments

  • Lucie
    26. 7. 2021 v 23:05

    Dobrý den Míšo,
    Mohu se zeptat, jakou používáte přesně barvu na obarvení makronek? Jaký je to odstín? 😊 Vypadají fantasticky, brzy určitě vyzkouším.😊

    Odpovědět
    • Míša Landová
      27. 7. 2021 v 7:31

      Používám práškové barvy Sosa a je to kombinace hnědé a žluté citronové 🙂

      Odpovědět
  • Iveta
    5. 8. 2021 v 17:44

    Dobry den,chtela jsem se zeptat,kde jsem udelala chybu. Testo super a behem peceni se mi vubec neudelali dole ty ,,sukynky,, jen pouze nafoukle kolecka. Dekuji za odpoved

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 8. 2021 v 18:55

      Pokud se neutvoří na makronce nožička, na vině je obvykle málo vyšlehaný sníh nebo špatně nalitý rozvar …. nicméně může to být i přemíchané těsto.

      Odpovědět
  • Michaela Zimmertová
    10. 8. 2021 v 9:53

    Dobrý den paní Landová, ráda bych Vás také požádala o radu. V troubě mi makronky buď popraskají nebo jsou příliš tvrdé a nikdy se mi neutvoří sukýnka. Rozvar měřím teploměrem na 118 stupňů, poté zašlehávám do bílků. Suroviny mám správně navážené a i těsto má správnou konzistenci. Jen přemýslím nad tím, zda není chyba v troubě. Mám totiž plynovou bez horkovzduchu. Myslíte, že to může být ten nejdůležitější kámen úrazu? Předem Vám děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 8. 2021 v 19:15

      Pokud makronky praskají, jsou obvykle málo zaschlé před pečením nebo došlo k nějaké chybě při přípravě … Pokud jsou tvrdé, tak jsou pečené příliš dlouho nebo na vysokou teplotu.
      Ano, problém může být i v troubě, makronky se nejlépe peče na horkovzduch … s plynovou bohužel zkušenost nemám.

      Odpovědět
  • Míša
    11. 8. 2021 v 17:00

    Dobrý den, mám na Vás dotaz, který je spíš obecný. U jednoho receptu na makronky píšete , že používáte teflonovou pečící podložku. Nějak jsem to pomotala a koupila omylem silikonovou, máte zkušenost i s takovýmito pečícími podložkami a případně jakou? Nejvíc nám zatím chutnaly makronky se slaným karamelem. Vaše stránky jsou naprosto úžasné a recepty opravdu fungují.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 8. 2021 v 7:39

      Ano, používám výhradně teflonové fólie, se silikonem nemám dobré zkušenosti 🙂 nicméně neznamená to, že by se na silikonu péct nedalo, spousta cukrářek na něm peče 🙂

      Odpovědět
      • Míša
        12. 8. 2021 v 12:17

        Moc děkuji za Vaši rychlou odpověď. Seženu radši teflonovou :o).

        Odpovědět
  • Nikola
    29. 8. 2021 v 12:59

    Dobrý den Míšo, moc prosím, v některém z receptů jsem četla o tom, jestli lze makronky zamrazit, ale už to nemůžu najít 🤦 poradíte prosím, jestli můžu zamrazit pouze skořápky, případně i naplněné makronky a pokud ano, tak jestli máte i zkušenost na jak dlouho, aby na nich nebyl poznat zub času? Moc děkuji za Vaše cenné rady.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      29. 8. 2021 v 17:45

      Makronky můžete zamrazit, prázdné i naplněné. Při rozmrazování musí nejdříve do lednice a teprve druhý den ven. Nejsou primárně určeny k mražení, dlouhodobě tedy moc nedoporučuji, ty naplněné rychle křehnou.

      Odpovědět
  • Kateřina
    7. 9. 2021 v 13:04

    Dobrý den, muzu se zeptat zda muzu použit bilky které jsem měla zmrazene? Děkuji 🙂

    Odpovědět
  • Jana V.
    9. 9. 2021 v 15:02

    Dobrý den, díky Vám a Vašim radám se makronky daří krásně – sice občas nějaká na plechu dělá neplechu, ale jinak jsou super. Jen se stále peru s náplněmi. Dělám náplně z čokolády. Dělala jsem i z mascarpone. Jen prostě nevím, jak skladovat, protože se makronky vždy nasáknou a rychle měknou. Poradíte nějaký fígl? A ještě prosím radu – náplň z bílé čokolády není nikdy dost pevná, i když dám přesně 1:1 čokoládu a smetanu. Moc děkuji za radu. Jste pro mě celý vzor! Obdivuji Vaši práci.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 9. 2021 v 7:29

      Tak to mě těší, děkuji 🙂 mascarpone není do makronek vhodné, pokud ho tam dáte, jsou makronky určeny k rychlé spotřebě obvykle do jednoho dne. Bílá čokoláda se nedává v poměru 1:1, to se používá obvykle jen u hořké. Ani v tomto receptu ji nemám 1:1 🙂 hodně také záleží na druhu použité čokolády, jejím obsahu kakaového másla a celkového tuku … tabulkové čokolády z obchodu nejsou na tyto krémy vhodné. Jinak makronky se skladují v uzavřené dóze v lednici, trvanlivost je 4-6 dní podle typu náplně.

      Odpovědět

Zanechte komentář