Menu
Makronky

Makronky se slaným arašídem

Řekla bych, že milovníci makronek se dělí na dvě skupiny. Jedna má ráda ovocné náplně, ta druhá pak cokoliv jiného, než ty ovocné 🙂 Já samozřejmě patřím do té druhé skupiny, a proto neustále hledám a vylepšuji náplně oříškové, karamelové nebo čokoládové. Slaný arašíd jsem prvně ochutnala v podobě zmrzliny a uchvátil mě natolik, že jsem ho zkusila vytvořit i do makronek. Povedl se dle mého názoru na výbornou, i když asi první skupinu „ovocnářů“ nenadchne 🙂

Recept jsem připravila ve spolupráci s firmou Diana svět oříšků, kde koupíte nejen všechny suroviny potřebné pro makronky, ale na jejím YouTube kanále můžete zhlédnout video natočené k tomu receptu. Malá ochutnávka přímo tady 🙂

Makronky se slaným arašídem (35-40 ks)

Mandlové těsto:

  • 150 g mandlové mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 55 g + 55 g bílků
  • 150 g cukru krupice
  • 40 ml vody
  • gelová nebo prášková barva
  • hrst sekaných arašídů na posyp

Mandlovou mouku společně s moučkovým cukrem krátce promixujte, přidejte polovinu bílků (55 g) a stěrkou utřete do hladké pasty. V tomto kroku můžete přidat gelovou barvu.

Krupicový cukr dejte do menšího rendlíku, zalijte vodou a svařte na cukrový rozvar o teplotě 118 stupňů. Současně začněte šlehat druhou polovinu bílků (55 g) do polotuhého sněhu (v tomto kroku se přidává prášková barva). Jakmile rozvar dosáhne požadované teploty, pomalu ho začněte lít za stálého šlehání na předšlehané bílky. Pokračujte ve šlehání do zchladnutí a zpevnění sněhu.

Sníh ve dvou částech stěrkou vmíchejte do mandlové pasty a míchejte tak dlouho, dokud vám těsto pomalu neztéká ze stěrky. Hmotou naplňte cukrářský sáček s hladkou špičkou o průměru 9 mm a na plechy vyložené pečícím papírem či podložkou nastříkejte makronky o průměru ca. 4 cm.

Plechem bouchněte o stůl nebo poklepejte rukou zespodu, aby se těsto zbavilo vzduchových bublin nebo případných špiček. Makronky lehce posypte sekanými arašídy a nechte před pečením zaschnout. Pokud máte ve zvyku péct bez zasychání, dejte rovnou péct 🙂

Pečte po jednom plechu v troubě vyhřáté na 140 stupňů (horkovzduch) zhruba 15 minut, až jsou makronky na dotek pevné a jdou dobře odloupnout z papíru. Po vytažení z trouby nechte makronky chladnout na plechu, až po úplném vychladnutí opatrně sloupněte z papíru.

Arašídová náplň:

Čokoládu zalijte smetanou, přidejte špetku soli a společně rozpusťte v mikrovlnce. Promíchejte, přidejte arašídovou pastu a promixujte celou směs tyčovým mixérem. Nakonec zapracujte i máslo.

Krém přelijte do misky, zakryjte fólií (přímo na krém) a dejte na 6-8 hodin odležet do chladu.

Vychlazený krém stěrkou promíchejte, přendejte do sáčku a makronky naplňte. Do každé makronky vmáčkněte do krému 2-3 slané arašídy. Skladujte v uzavřené dóze v lednici a nechte alespoň do druhého dne rozležet.

40 Comments

  • Lucie
    26. 7. 2021 v 23:05

    Dobrý den Míšo,
    Mohu se zeptat, jakou používáte přesně barvu na obarvení makronek? Jaký je to odstín? 😊 Vypadají fantasticky, brzy určitě vyzkouším.😊

    Odpovědět
    • Míša Landová
      27. 7. 2021 v 7:31

      Používám práškové barvy Sosa a je to kombinace hnědé a žluté citronové 🙂

      Odpovědět
  • Iveta
    5. 8. 2021 v 17:44

    Dobry den,chtela jsem se zeptat,kde jsem udelala chybu. Testo super a behem peceni se mi vubec neudelali dole ty ,,sukynky,, jen pouze nafoukle kolecka. Dekuji za odpoved

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 8. 2021 v 18:55

      Pokud se neutvoří na makronce nožička, na vině je obvykle málo vyšlehaný sníh nebo špatně nalitý rozvar …. nicméně může to být i přemíchané těsto.

      Odpovědět
  • Michaela Zimmertová
    10. 8. 2021 v 9:53

    Dobrý den paní Landová, ráda bych Vás také požádala o radu. V troubě mi makronky buď popraskají nebo jsou příliš tvrdé a nikdy se mi neutvoří sukýnka. Rozvar měřím teploměrem na 118 stupňů, poté zašlehávám do bílků. Suroviny mám správně navážené a i těsto má správnou konzistenci. Jen přemýslím nad tím, zda není chyba v troubě. Mám totiž plynovou bez horkovzduchu. Myslíte, že to může být ten nejdůležitější kámen úrazu? Předem Vám děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 8. 2021 v 19:15

      Pokud makronky praskají, jsou obvykle málo zaschlé před pečením nebo došlo k nějaké chybě při přípravě … Pokud jsou tvrdé, tak jsou pečené příliš dlouho nebo na vysokou teplotu.
      Ano, problém může být i v troubě, makronky se nejlépe peče na horkovzduch … s plynovou bohužel zkušenost nemám.

      Odpovědět
  • Míša
    11. 8. 2021 v 17:00

    Dobrý den, mám na Vás dotaz, který je spíš obecný. U jednoho receptu na makronky píšete , že používáte teflonovou pečící podložku. Nějak jsem to pomotala a koupila omylem silikonovou, máte zkušenost i s takovýmito pečícími podložkami a případně jakou? Nejvíc nám zatím chutnaly makronky se slaným karamelem. Vaše stránky jsou naprosto úžasné a recepty opravdu fungují.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 8. 2021 v 7:39

      Ano, používám výhradně teflonové fólie, se silikonem nemám dobré zkušenosti 🙂 nicméně neznamená to, že by se na silikonu péct nedalo, spousta cukrářek na něm peče 🙂

      Odpovědět
      • Míša
        12. 8. 2021 v 12:17

        Moc děkuji za Vaši rychlou odpověď. Seženu radši teflonovou :o).

        Odpovědět
  • Nikola
    29. 8. 2021 v 12:59

    Dobrý den Míšo, moc prosím, v některém z receptů jsem četla o tom, jestli lze makronky zamrazit, ale už to nemůžu najít 🤦 poradíte prosím, jestli můžu zamrazit pouze skořápky, případně i naplněné makronky a pokud ano, tak jestli máte i zkušenost na jak dlouho, aby na nich nebyl poznat zub času? Moc děkuji za Vaše cenné rady.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      29. 8. 2021 v 17:45

      Makronky můžete zamrazit, prázdné i naplněné. Při rozmrazování musí nejdříve do lednice a teprve druhý den ven. Nejsou primárně určeny k mražení, dlouhodobě tedy moc nedoporučuji, ty naplněné rychle křehnou.

      Odpovědět
  • Kateřina
    7. 9. 2021 v 13:04

    Dobrý den, muzu se zeptat zda muzu použit bilky které jsem měla zmrazene? Děkuji 🙂

    Odpovědět
  • Jana V.
    9. 9. 2021 v 15:02

    Dobrý den, díky Vám a Vašim radám se makronky daří krásně – sice občas nějaká na plechu dělá neplechu, ale jinak jsou super. Jen se stále peru s náplněmi. Dělám náplně z čokolády. Dělala jsem i z mascarpone. Jen prostě nevím, jak skladovat, protože se makronky vždy nasáknou a rychle měknou. Poradíte nějaký fígl? A ještě prosím radu – náplň z bílé čokolády není nikdy dost pevná, i když dám přesně 1:1 čokoládu a smetanu. Moc děkuji za radu. Jste pro mě celý vzor! Obdivuji Vaši práci.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 9. 2021 v 7:29

      Tak to mě těší, děkuji 🙂 mascarpone není do makronek vhodné, pokud ho tam dáte, jsou makronky určeny k rychlé spotřebě obvykle do jednoho dne. Bílá čokoláda se nedává v poměru 1:1, to se používá obvykle jen u hořké. Ani v tomto receptu ji nemám 1:1 🙂 hodně také záleží na druhu použité čokolády, jejím obsahu kakaového másla a celkového tuku … tabulkové čokolády z obchodu nejsou na tyto krémy vhodné. Jinak makronky se skladují v uzavřené dóze v lednici, trvanlivost je 4-6 dní podle typu náplně.

      Odpovědět
  • Alena Svobodová
    25. 9. 2021 v 14:14

    Dobrý den Míšo,
    jak dlouho vydrží tento krém, prosím? Ráda bych ho použila jako náplň do vánočního vukroví. Předem děkuji za odpověď.

    Odpovědět
  • Alena Svobodová
    25. 9. 2021 v 14:15

    *cukroví*

    Odpovědět
  • Nikola
    5. 10. 2021 v 13:01

    Dobrý den Míšo, obracím se na Vás pro radu. Makronky peču skoro každý týden, někdy se povedou lépe, někdy to není zas taková hitparáda, ale vždycky jsem relativně spokojená. Dnes jsem se ovšem k pečení ani nedostala, neb prostě nejsem schopná vyšlehat sníh s cukrovým rozvarem. Předšlehám, všechno vpořádku, naliju rozvar a najednou se z toho stane řídká směs, která se už prostě nevyšlehá, zkoušela jsem třikrát a všechno se stejným výsledkem 😞 Nemáte Míšo představu, kde by mohla být chyba? Špatné bílky? Moc děkuji, Nikola

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 10. 2021 v 14:27

      Tohle se mi nikdy nestalo, ale určitě jsem o tom slyšela. Řekla bych, že na vině budou špatné bílky nebo málo vyšlehaný sníh před přilitím rozvaru … případně mě ještě napadá cukr …

      Odpovědět
  • Nikola
    5. 10. 2021 v 15:22

    Stejná úvaha jako moje, děkuji za ověření. Koupím všechno nové a budu doufat, že zítra se již všechno podaří.

    Odpovědět
  • Šárka
    19. 10. 2021 v 8:39

    Dobrý den, chci se zeptat, jak dlouho vydrží nenaplněné makronky?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 10. 2021 v 10:06

      Makronky nejsou trvanlivé pečivo, je tedy vhodné max. do 2-3 dnů je naplnit.

      Odpovědět
  • Iveta
    20. 10. 2021 v 20:20

    Dobrý den paní Míšo, chtěla bych Vás poprosit jestli byste mi neprozradila odkud máte tu hnědou teflonovou podložku? Našla jsem je pouze na dvou cukrářských eshopech, ale zdají se mi na obrázku velmi silné až neprůhledné (oproti té Vaší). Předem děkuji za odpověď. P.S. Váš blog je skvělý, spousta cenných rad a skvělých receptů – vždy zaručený úspěch 🙂 Děkuji!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 10. 2021 v 8:14

      Teflonovou podložku koupíte např. u Fiala Praha nebo Monaco Int. 🙂 Dělají se i silnější, nicméně ty moje jsou už za ty roky opotřebované a zeslabené 🙂

      Odpovědět
  • Lucie
    22. 10. 2021 v 7:09

    Dobrý den, Míšo. S makronkami stále bojuji. Dokážete prosím odhadnout, jak dlouho šlehat sníh po přidání rozvaru? Šlehám převážně ručním slehacem. Přijde mi, že je po cca 3 minutách celkem pevný, tvoří zahlou pevnou špičku, mísa je vychladlá, ale všude čtu, jak se sleha i 15 minut. Sníh je pevný, ale ne tak nadýchaný, jak vidím na videích, může to být dobou šlehání? Mám problém s tím, co znamená nepřešlehat nebo naopak málo vyšlehane bílky🤷když už vytvořím jakžtakž nějakou směs, první plech je ok, třeba jen jedna praskla, ale všechny další plechy už praskají ve velkém…A ani po 18 minutách nejdou odlepit od podložky. Jsou buď „žvýkavé“ nebo naopak vyschlé a tvrdé. Peču na horkovzduch, obyčejný plech, teflon, 145°, doba pečení se mi většinou prodlužuje nad 18 minut, protože nejdou odlepit😬Omlouvám se za vyčerpávající text. Předem děkuji za rady 🙂🌹

    Odpovědět
    • Lucie
      22. 10. 2021 v 7:11

      A nenechávám zaschnout. Směs mám v sáčku 🤷

      Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 10. 2021 v 9:08

      Doba šlehání se nedá určit, záleží na množství sněhu a výkonu šlehače. Určitě se nešlehá na maximum a do úplného vychladnutí. Sníh by měl mít kolem 40 stupňů a měl by mít měkké špičky. Makronky je dobré nastříkat hned všechny najednou, nenechávat v sáčku a doporučuji nechat před pečením zaschnout 🙂 tím eliminujete praskání. Pokud jsou makronky nedopečené, na vině může být špatný sníh, ale také mandlová mouka 🙂 možností je opravdu více.

      Odpovědět
  • Veronika
    30. 10. 2021 v 22:04

    Dobrý den, mám také dotaz: prosím jaký druh (výrobce) mandlové mouky používáte? Používám z grizly.cz, bohužel ne úplně úspěšně. Ještě horší výedky měla mouka z svetplodu.cz. Teď mi bylo sděleno proficukrářkou, že nejlepší je mouka od Sosy, teplota rozvaru přes 120’C. Mám zasebou cca 20 makronkových pokusů, zatím ale žádný 100% úspěšný 😞 kdyby bylo ve Vašem kurzu makronek volné místo, hned ho beru. Už jsem z těch malých koleček se sukýnkou nešťastná…děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      31. 10. 2021 v 18:02

      Dlouhodobě používám mouku klasik od Diana svět oříšků. Mouku od Sosy jsem měla kdysi a byla hodně jemně mletá a poměrně mastná, z mého pohledu na makronky nepříliš vhodná. Žádný prodejce Vám ale nezaručí stejnou kvalitu mouky po celou dobu. Mouky se mohou lišit podle sklizně mandlí, zpracování apod. Každý cukrář má nepatrně jiný postup, jiné suroviny a neznamená, že by ty ostatní byly špatné, jen každému vyhovuje něco jiného 🙂 Důležité je makronky pochopit a porozumět jim 🙂

      Odpovědět
  • Katarina
    14. 11. 2021 v 22:34

    Dobry den, tiez by som sa chcela opytat ..
    , peciem podla vasho receptu a makronky su dute , skusala som horkovzduch -peciem 15 min 140 C, aj pecenie vrch spodok , ale ziadna zmena
    neurobi sa mi nozicka ,ale taka suknicka -alebo sa vykryvia do bokov.

    Co moze byt zle , dakujem

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 11. 2021 v 8:12

      Duté makronky může způsobovat více věcí … nízká teplota pečení, příliš jemně mandlová mouka, přešlehaný sníh, špatná podložka na pečení … 🙂

      Odpovědět
  • Lída
    8. 2. 2022 v 13:09

    Dobrý den, Míšo, ráda bych se Vás zeptala na důvod, proč mám někdy na jednom plechu super makronky a poloduté makronky, nebo když mám úplně stejnou mouku i bílky a vše ostatní, tak první várka dokonalá, druhá dutá…? Přestávám jim rozumnět :(. Děkuji předem za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 2. 2022 v 17:10

      Ono hodně záleží, co si pod pojmem „duté“ představujete … spousta lidí tam totiž řadí makronky se vzduchovými bublinami, s lehce vybouleným dnem nebo jen malou mezerou mezi vrchní skořápkou. Na vině může být samozřejmě cokoliv, jiná podložka na pečení, jinak zaschnuté, výkyvy teploty, každá trouba peče jinak uprostřed a na krajích, mohou být tedy nedopečené … za ty roky, co se jim věnuji mě pořád ještě umí překvapit 🙂

      Odpovědět
  • Irena
    14. 8. 2022 v 12:51

    Krásný den Míšo, prosím pokud mám bílou čokoládu Callebaut jen 25,5% je jakákoliv náplň z ní hodně sladká. Vím, že je lepší používat Velvet, ale když mám tuto čokoládu /špatný dárek 2,5kg/, bylo by možné přidat kakaové máslo a popřípadě na 200g čokolády kolik? Děkuji předem za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 8. 2022 v 8:18

      Ano, určitě by to šlo. Musíte si porovnat množství kakaového másla v obou čokoládách a ten rozdíl pak přidat 🙂

      Odpovědět
  • Anet
    19. 11. 2022 v 17:37

    Dobrý den, myslíte, že by jste mi mohla poradit zda si koupit robot Kenwood nebo Kitchen aid? Kenwood má nastavitelnou metlu což tu kitchen aid nemá, takže se nemohu rozhodnout. Peču každý den x hodin, takže potřebuji nějaký pořádný. A bojím se, aby mi kitchen aid vyslehal bílky na makronky, když nemá nastavitelnou metlu. Předem moc děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 11. 2022 v 17:46

      Zdravím, měla jsem roboty obou značek a za mě jednoznačně lepší KitchenAid 🙂 Nevím, kde jste vyčetla, ale i KitchenAid má metlu nastavitelnou a mnohem lépe a rychleji vyšlehá třeba jen jeden bílek. Mám teď na mysli Artisan velikost 4,8L, s tím větším bohužel zkušenost nemám. Já osobně bych neměnila, nicméně hodně záleží, k čemu všemu robot používáte.

      Odpovědět
  • Kristýna
    28. 1. 2024 v 9:58

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat na barvení makronek, z jedné várky je asi vhodné udělat pouze jednu barvu, že? Nejde asi těsto nějak půlit? Lze makronky udělat z poloviční dávky? Pokud bych chtěla 2 barvy, tak dvakrát celá dávka by bylo asi moc makronek 🙂 Děkuji mockrát za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 1. 2024 v 10:14

      Já osobně doporučuji jednu dávku a jednu barvu. Pokud si těsto na konci rozpůlíte a budete se snažit vmíchat barvu, je velká pravděpodobnost, že si ho přemícháte. Poloviční dávku také nedoporučuji, množství na rovar i šlehání bude velmi malé a obtížně se odhaduje i konzistence těsta 🙂 nicméně to je pouze má zkušenost, někteří to přesto dělají 🙂 Ano, z jedné dávky je hodně makronek, ale můžete si je zamrazit 🙂

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ