Menu
Cukroví

Ořechové mašličky

Dnes zase trochu vzpomínání na předrevoluční zákusky, které z většiny cukráren tak nějak vymizely. Mezi mé oblíbené patřily „mašličky“, pamatujete si je? K mé velké radosti jsem na ně nedávno narazila v jedné rakovnické cukrárně. Přestože zákusky moc často nekupuji, mašličku jsem musela hned ochutnat ….. a byla vynikající, přesně jako před lety 🙂

Hned jsem začala hledat recepty, abych si zkusila tuhle dobrotu připravit i doma. Bohužel recept na „mašličky“ zřejmě neexistuje nebo se pod tímto názvem nikdy nepekly. Musela jsem tedy trochu improvizovat. Od původní chuti jsem se možná lehce odchýlila, ale i tak jsem byla s výsledkem nadmíru spokojená.

Ořechový základ jsem udělala podle tzv. pařížských rohlíčků, které jsou mašličkám velmi podobné. Těsto by mělo zůstat lehce žvýkavé, v žádném případě by nemělo být tvrdé. Ořechy jsem použila vlašské, s lískovými bude chuť možná víc intenzivní.

Volba u krému padla jednoznačně na náš rodinný klenot – karamelový krém ze smetany a mléčné čokolády. Ve spojení s ořechy a čokoládou je to přímo delikatesa, tedy alespoň u nás doma. Pokud ovšem dáváte přednost máslovým krémům, skvěle by se na mašličky hodil sněhový máslový krém, ochucený např. kapkou rumu, kakaem nebo špetkou mleté kávy.

Z níže uvedeného receptu připravíte cca 40 – 50 mini zákusků.

Ořechové tyčinky:

170 g mletých ořechů (vlašské nebo lískové)

170 g moučkového cukru

2-3 lžíce mouky + další na podsypání

1 malé vejce

 

Troubu předehřejte na 160 stupňů, dva plechy si vyložte pečícím papírem.

V míse smíchejte mleté ořechy, cukr a 2 lžíce mouky. Přidejte vejce a vypracujte tvárné těsto. Pokud se lepí a nedrží tvar, přidejte další lžíci mouky, případně ještě trochu ořechů nebo cukru. Hodně záleží na velikosti vajíčka.

Z těsta tvarujte malé válečky, dlouhé asi 6 cm, silné jako malíček (cca 1-1,5 cm). Těsto při pečení naběhne do šířky. Klaďte na plech s menšími rozestupy mezi sebou. Já jsem si při válení jednotlivých kousků podsypávala malým množstvím mouky.

Dejte péct do vyhřáté trouby na 10-12 minut. Upečené tyčinky nechte vychladnout na plechu, pak patrně sloupněte z papíru.



Karamelový smetanový krém:

140 g smetany ke šlehání 33%
1 lžíce medu
70 g kvalitní mléčné čokolády min. 40% (např. Valrhona Jivara, Belcolade Venezuela)
70 g cukru krupice
25 g másla
+ k našlehání: 180-200 g smetany ke šlehání 40%

Smetanu (140 g) dejte do malého kastrůlku a na mírném ohni zahřejte společně s medem. Čokoládu dejte do skleněné mísy a nechte rozpustit v mikrovlnné troubě. Cukr dejte do vyššího hrnce a na mírném ohni utavte na karamel, opatrně, aby se nespálil. Přidejte máslo, promíchejte, pak zalijte horkou smetanou s medem. Pozor, směs hodně vypění nahoru. Dobře rozmíchejte, nechte trochu provařit, aby se cukr rozpustil.

Třetinu horké karamelové směsi nalijte na rozpuštěnou čokoládu a míchejte stěrkou, dokud se nevytvoří emulze. Pak přidejte postupně druhou i třetí třetinu směsi a postup opakujte. Nakonec pomocí tyčového mixéru směs promixujte do hladké emulze. Přikryjte folií a dejte min. na 24 hodin do lednice.



Druhý den přilijte k hustému základu 180-200 g čerstvé šlehačky, dobře promíchejte stěrkou a vyšlehejte do tuhého krému. Šlehejte na nižší otáčky, ke konci velmi opatrně, aby se krém nesrazil.

Krém si přendejte do sáčku s řezanou trubičkou, já jsem použila tu s malými zoubky o průměru cca 7 mm. Krouživými pohyby nastříkejte krém na jednotlivé ořechové tyčinky a dejte do lednice pořádně vychladit, než budete máčet v polevě. Pokud chcete proces urychlit, dejte na 20-30 minut do mrazáku.  

 



Čokoládová poleva:

120 g hořké čokolády 60%

100 g smetany ke šlehání 33%

 

Nasekanou čokoládu dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku stát, pak stěrkou vymíchejte do hladké emulze. Za občasného míchání nechte vychladnout, pak máčejte jednotlivé mašličky do polevy. 

Pokud se Vám stane, že při namočení „odpadne“ krém do polevy, jsou tyčinky málo vychlazené. Dejte je na chvilku do mrazáku, pomůže to 🙂



Mašličky skladujte v lednici, nejlepší jsou hned pár hodin po dokončení, kdy je ořechové těsto takové žvýkavé, další dny je pak krásně vláčné. 

inspirace na ořechové těsto z http://www.mamincinyrecepty.cz/

Vytisknout recept

 

 

28 Comments

  • Anonymní
    11. 8. 2016 v 18:22

    Milo…ctete mi myslenky:-)) zrovna jsem chtela napsat,jestli nemate recept na zakusky,milovala jsem je…myslim,ze se jmenovaly smetanove rezy.takova kostka-dole piskotove testo,a na nem takova jakoby "pena".a nahore tenka melka vrstva nejake galaretky.ach jo…jinak opet nadhera!! Lenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 8. 2016 v 10:47

      Lenko, děkuji 🙂 ano, je spousty dobrot, které se dříve běžně kupovaly a dnes už se nedohledá ani recept 🙁 Smetanové řezy si nepamatuji, ale podle toho, jak píšete, by to nemělo být složité 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 8. 2016 v 22:26

    Jůůů, Míšo, to je zase krásná dobrůtka! Taky jsem milovala ty staré dobré zákusky, ale mašličky mi nějak unikly….budu to muset napravit:-) Pařížské rohlíčky dělám ráda, takže je jasné, že mi budou chutnat i mašličky:-) Děkuji za inspiraci a přeji Vám bezva den, Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 8. 2016 v 10:48

      Mileno, děkuji :))) možná, že se mašličky vyskytovaly jen lokálně a nebo pod jiným názvem, těžko říct. Každopádně to bude asi hodně podobné jako pařížské rohlíčky, zkuste a uvidíte. Pěkný víkend. Míša

      Odpovědět
  • Unknown
    12. 8. 2016 v 13:49

    Jejda, ty mi kdysi moc chutnaly, ja zakusky moc rada :-)Urcite si ukladam receptik, moc se vam povedly :-)Preji krasny vikend 🙂

    Odpovědět
  • Sim.
    12. 8. 2016 v 21:35

    Tak tohle vypadá na úžasný zákusek. Já si mašličky z cukrárny nepamatuji, ale kombinace chutí ořechů, karamelu, smetany a čokolády fakt nikdy nezklame a u nás je hodně oblíbená. A venku to vypadá na podzim, tak se hodí odchýlit se od ovocných kreací. Ja zítra budu zkoušet Vaše makronky. Uz jsem je dělala bez rozvaru, ale dodám si odvahy a poprvé tenhle italský sníh zkusím. I když i ty moje byly mňam. Mějte se krásně a těším se na další recepty.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 8. 2016 v 9:09

      Děkuji 🙂 ano, počasí je zralé spíš na nějakou buchtu a horké kakao 🙂 držím palce, ať se makronky povedou, řekla bych že s rozvarem jsou sice trochu pracnější, ale chutnají mi víc 🙂 pěkný víkend.

      Odpovědět
  • Anonymní
    17. 8. 2016 v 14:19

    Dobry den, dnes jsem podobny zakusek videla v cukrarne pod nazvem ,,jádrovka,,

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 8. 2016 v 14:31

      Děkuji za informaci, zrovna včera jsem je okukovala v Tescu, také pod tímto názvem, nicméně lákavě moc nevypadaly :))

      Odpovědět
  • Anonymní
    29. 12. 2016 v 0:40

    Dobrý večer, skúsila som maslicky, ale vôbec sa nevydarili a skončili už hotové v odpadkoch. Postupovala som presne podľa vášho predpisu. Už po vytiahnutí z rúry sa mi nezdali, pretože maslicky sa do šírky neroztiahli, ale zostali oválne, zachovali si tvár ako pred pečením. Piekli sa 10 minút. A boli tvrdé tak, že sa odkusnúť z nich nedalo. Myslela som, že krémom trochu povolia a zmäknú, ale zostali tvrdé. Prosim, viete poradiť, prečo? Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 12. 2016 v 8:10

      Martino, tak to mě mrzí, že se mašličky nepovedly. Těžko říct, kde se stala chyba, musela bych vidět Váš postup. Mašličky by měly být takové lehce žvýkavé hned po upečení, určitě ne tvrdé … Nepekla jste na vyšší teplotu? Nebo s horkým vzduchem? Jaké jste použila ořechy?

      Odpovědět
  • Anonymní
    30. 12. 2016 v 23:20

    Dobrý deň, Postupovala som podľa vášho návodu. Ako vždy. Orechy som použila vlašské červené a piekla ich v elektrickej trúbe. Nič nenasvedčovalo tomu, že by sa nemali vydarit. A bola som z toho sklamaná, pretože som sa na ne tešila. Vyskúšam určite ešte raz, ale pre istotu menšiu dávku☺. Martina

    Odpovědět
  • Anonymní
    27. 11. 2017 v 15:52

    Dobrý den, myslíte, že by bylo možné místo ořechů do korpusů, použít drcené ovesné vločky? Předem děkuji za odpověď. Jindřiška

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 11. 2017 v 19:59

      Jindřiško, zdravím, upřímně nevím, každopádně by to mělo vliv na chuť a konzistenci těsta. Nevím, zda chcete nahrazovat kvůli alergii, asi bych raději sáhla po jiném receptu 🙂

      Odpovědět
  • Jitka Boumová
    12. 3. 2019 v 21:47

    V celé naší rodině je pravidelně pečeme na vánoce, ale i na větší oslavy. Říkáme jim banánky a plníme nugátovým krémem. Jsou opravdu moc dobré. Konzistence těsta opravdu záleží na velikosti vajíčka.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 3. 2019 v 18:59

      Jo, jsou skvělé a názvy se opravdu hodně liší 🙂

      Odpovědět
  • Lenka
    12. 11. 2020 v 19:32

    Tak maslicky ještě čekají na namoceni c čokoládě, ale už teď Vám musím poděkovat za recept na karamelovocokoladovy krém, to je něco úžasného! Jinak my máme v rodině od slovenské babičky podobně tvarované ořechové rohlicky- testo je jen sněhové, na to maslovy žloutkový krém a namocene v čokoládě, a kdykoliv je udělám, muže se celá rodina po nich utlouct

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 11. 2020 v 20:53

      Ano, tenhle krém je u nás taky moc oblíbený 🙂 receptů na podobné rohlíčky je spousta a všechny budou určitě skvělé 🙂

      Odpovědět
  • Veronika
    23. 12. 2020 v 0:05

    Dobrý den, dnes jsem vyzkoušela toto cukroví a musím říct, že to bude asi největší bomba těchto vánoc. Krém je naprosto úžasný a za tento recept moc děkuji. Měla jsem po ruce jen pistácie. Možná je jich pro to trochu škoda, ale jsou velmi dobré. Korpus mašliček je vláčný a žvýkavý. Opravdu moc děkuji za skvělý recept s přesným postupem.

    Odpovědět
  • Marta
    7. 1. 2021 v 3:17

    prosimvas proc v odpadu? Cokoliv upecene i kdyz ne podle predstav ma v sobe dobre suroviny-orechy atd, tak se hodi rozsekat/rozemlet na kulicky, do strudlu pod lablka, do zemlovky, proste vsechno jen ne vyhodit!!!!!!!1 a to pise hospodynka z ameriky zeme hojnosti, kde se skutecne setri!

    Odpovědět
  • Dominika
    12. 12. 2021 v 16:29

    Dobrý den,
    prosím o radu, jak dlouho dělat před Vánocemi, aby vydrželo. Moc děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 12. 2021 v 17:47

      V této podobě to jako cukroví není vhodné, je to zákusek, trvanlivost velmi krátká.

      Odpovědět
  • Anonym
    11. 12. 2023 v 21:28

    Zdravím.
    Jakou mouku do tohoto receptu použít, prosím?

    Odpovědět
  • Jaroslava Fronková
    19. 12. 2023 v 14:33

    Dobrý den, Váš blog sleduji již dlouho a občas vyzkouším péci dle Vašich receptů, které jsou skvělé.
    Ale krém z ořechových mašliček se mi nedaří.
    Můžu poprosit o radu? Krém byl velmi tuhý po vyndání z lednice a skoro vůbec nešel rozmíchat ve šlehače. Je nějaký fígl, jak krém rozpustit? Lze pomocí tyčového mixeru? děkuji za radu. Jarka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 12. 2023 v 16:33

      To je divné, základ by neměl úplně ztuhnout, pak jde šlehačka stěrkou vmíchat bez problému. Krém určitě nerozpouštět, jinak se při šlehání srazí.

      Odpovědět
    • Samira
      23. 12. 2023 v 11:19

      Přesně toto stalo i mě , základ byl tak tuhý , že to vůbec nešlo zamíchat se šlehačkou .

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ