Menu
Cukroví / Nepečené dezerty

Kokosová vajíčka s čokoládou

Když jsem před lety zveřejnila recept na Čokoládová kolečka s kokosem, oblíbili jste si je natolik, že je pečete pravidelně nejen na svátky. A protože kombinace kokosu a čokolády patří i mezi mé oblíbené, zkusila jsem ji vtisknout i do téhle nepečené varianty. Je to vlastně taková obdoba vosích hnízd či včelích úlků, které připravujeme na Vánoce. Ale protože jsou Velikonoce, musela jsem si samozřejmě pořídit tvořítko ve tvaru vajíčka 🙂

Základem vajíček je mandlovo-kokosová hmota, v podstatě takový kokosový marcipán. Uvnitř je pak čokoládová ganache a celé vajíčko sedí na linecké sušence. Sušenka má i své praktické výhody, díky ní se vajíčka lépe máčejí do čokolády. Já jsem zvolila bílou, aby to pěkně ladilo s kokosem, ale klidně máčejte v hořké nebo použijte obě.

VIDEO POSTUP K CELÉMU RECEPTU NAJDETE NA MÉM INSTRAGRAMU.

Kokosová vajíčka s čokoládou (20-22 ks)

Kakaové linecké:

Prosátou mouku smíchejte s cukrem a kakaem, dobře promíchejte. Přidejte na kousky nakrájené jen lehce povolené máslo, žloutek a pomocí ploché metly vypracujte těsto. Zabalte do fólie a dejte do chladu na několik hodin odležet.

Na lehce pomoučněné ploše rozválejte odleželé těsto na sílu 4 mm a vykrojte kolečka o velikosti 3,5-4 cm. Poskládejte je na plech vyložený papírem na pečení nebo perforovanou podložkou a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horkovzduch) asi 8-9 minut. Nechte vychladnout.

TIP – Pokud chcete mít perforovaný vzorek z obou stran, pečte kolečka „přiklopená“ druhou perforovanou podložkou. Více o podložkách si můžeš přečíst tady.

Kokosová hmota:

  • 150 g mandlové mouky
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 200 g moučkového cukru
  • 40 g kokosového mléka / krému
  • 40 g bílého rumu

Moučkový cukr prosejte do mísy, přidejte mandlovou mouku, kokos a promíchejte. Za stálého míchání (ideálně v robotu) přidejte kokosové mléko a postupně přilévejte rum, až se začne vše spojovat. Výsledná hmota by měla být měkká a vláčná, lehce tvarovatelná. Neměla by se drolit nebo být naopak příliš mokrá. Zabalte do folie a nechte 1-2 hodiny odležet v chladu.

Čokoládová náplň:

  • 50 g hořké čokolády 50-60%
  • 50 g smetany ke šlehání 33%

Čokoládu zalijte horkou smetanou, nechte krátce odstát, pak vymíchejte do hladkého krému. Nechte zchladnout a částečně ztuhnout, tak aby se krémem dala vajíčka plnit.

Sestavení vajíček:

Z kokosové hmoty tvarujte kuličky/vajíčka a vmáčkněte je do formičky (Tescoma). Nemusela jsem ani obalovat v cukru, hmota se k formičce nelepila. Tvořítkem nebo koncem vařečky udělejte do hmoty důlek a pomocí sáčku vmáčkněte čokoládový krém. Opatrně vyklepněte vajíčko z formičky a posaďte na linecké kolečko. Dejte do lednice ztuhnout, než budete máčet v polevě.

Čokoládová poleva:

  • 200 g bílé čokolády (Velvet 32%, Belcolade 34%)
  • 40 g kokosového oleje/tuku
  • 100 g strouhaného kokosu

Asi dvě třetiny čokolády rozpusťte, přisypte zbytek čokolády a míchejte do úplného rozpuštění. Nakonec vmíchejte rozpuštěný kokosový tuk. V polevě máčejte kuličky a ihned obalte v kokosu. Nechte v lednici ztuhnout. Skladujte v chladu v uzavřené krabici.

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

13 Komentáře

  • Lucka
    24. 3. 2024 v 9:19

    Dobrý den,

    Určitě zkusím. V sadě formicek jsou další tvary, nějaký nápad na další variantu? 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      24. 3. 2024 v 9:28

      Já si to pořídila jen kvůli tomu vajíčku 🙂 ale ostatní tvary můžete využít obdobných způsobem.

      Odpovědět
  • Lucka
    24. 3. 2024 v 17:16

    Jo to chápu, spíš jestli máte inspiraci i na další kombinace, náplně.. 🙂

    Odpovědět
  • Adéla
    25. 3. 2024 v 11:07

    Dobrý den, jde místo rumu dát voda nebo je rum jako konzervant a na aroma?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 3. 2024 v 11:11

      Ano, je tam kvůli aroma a částečně i konzervaci, ale můžete nahradit převařenou vodou nebo dát více kokosového krému.

      Odpovědět
      • Adéla
        25. 3. 2024 v 11:32

        Super, děkuji. Těsto na kolečka už je v lednici a moc se těším na výsledek.

        Odpovědět
  • Hana
    3. 11. 2024 v 21:11

    Míšo, opět nádhera, letos určitě vyzkouším v nějaké vánoční podobě. 😊 Děkuji za Váš blog, Vaše recepty jsou nádherné, přímo skvostné a nádherně popsané, že se v podstatě i těžký recept podle Vašeho důkladného receptu vždy podaří na 1*. Děkuji Vám za to, jste zlatíčko. Díky Vám se zdokonaluji v tom co mě baví. 😊🙏 Mohu se Vás zeptat zda máte nějakou zkušenost s belgickou bílou čokoládou Decora – 34%? A pokud ano, jakou? 😊

    Odpovědět
    • Míša Landová
      3. 11. 2024 v 21:22

      Hanko, moc děkuji 🙂 pokud vím, firma Decora je italská a čokoládu v nabídce nemají. Zřejmě budou přebalovat jinou značku… za sebe doporučuji značku Belcolade nebo Callebaut 🙂

      Odpovědět
      • Hana
        6. 11. 2024 v 9:26

        Tak to se omlouvám, právě jsem chtěla dělat objednávku na nějaké potraviny a abych neměla z více e-shopů, chtěla jsem zkusit tu Decoru a tak to měli v názvu 😊 tak se budu držet těch Vašich 😊 máte nějaký e-shop, kde se Vám podaří většinou sehnat vše do cukrařiny? 😊

        Odpovědět
        • Míša Landová
          6. 11. 2024 v 9:45

          Není zač se omlouvat, někdy je těžké se v nabídce vyznat. Já kupuji obvykle vše pro pečení na cukrářském eshopu LK store 🙂

          Odpovědět
  • Daniela
    10. 12. 2024 v 13:21

    Dobrý den, děkuji za úžasný blog.
    A prosím dá se místo rumu použít baileys? Děkuji a přeji pohodový advet

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 12. 2024 v 15:25

      Bílý rum je tam záměrně, má čirou barvu a chuť a vůni, která ke kokosu pasuje. Navíc má vyšší podíl alkoholu. Likér bych volila spíše do náplně.

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ