Menu
Bábovky a chlebíčky

Ořechový beránek

Celé roky jsem odolávala, zda si formu na beránka pořídit či nikoliv, až jsem nakonec také podlehla 🙂 Vyhrála to keramická forma od Tescomy, kterou mi mnozí z vás doporučovali, a ze které beránek vypadá opravdu jako beránek. Je i přijatelně velká, takže žádný obr, ale ani drobeček.

Do beránka si můžete upéct jakoukoliv vaší oblíbenou bábovku nebo chlebíček, jen je potřeba přizpůsobit množství dané formě (můj tip níže). Není tedy nutné hledat nějaký speciální recept 🙂 Když jsem byla malá, byl u nás v beránkovi vždycky biskupský chlebíček politý čokoládovou polevou. Byl sice kupovaný, ale tehdy mi moc chutnal.

Protože ale biskupský nechutná každému, vsadila jsem v tomto receptu na ořechy. A je jich tam opravdu hodně. Dodají těstu nejen výraznou chuť, ale i vláčnost. U ořechů raději připomínám, že by se neměly mixovat, ale mlít či strouhat. A proč? Protože mixováním se z nich uvolňuje olej a jsou pak hodně mastné. Do těsta nezapomeňte přidat trochu citronové kůry, která to krásně ovoní, a můžete i špetku skořice.

TIP – Do této beránkové formy bude skvěle pasovat také Makový chlebíček s tvarohem, Mandlový chlebíček, ale i Tvarohová bábovka nebo Bábovka s mascarpone.

Ořechový beránek

(forma o objemu ca. 1,6 l)

  • 4 vejce „M“
  • 150 g cukru krupice
  • 200 g polohrubé mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g rostlinného oleje (používám máslovou Manku)
  • 200 ml mléka
  • citronová kůra

Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, pak pomalu zašlehejte olej a přidejte citronovou kůru. Vmíchejte mleté ořechy (ne mixované), pak střídavě přidávejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Dobře promíchejte.

Formu beránka vymažte a vysypte nebo použijte odlučovací olej. Těsto nalijte rovnoměrně do formy a pečte pozvolna v troubě vyhřáté na 170 stupňů (horní/dolní ohřev) asi 50-60 minut. Špejlí si ověřte, že je beránek propečený.

Nechte částečně zchladnout ve formě, pak překlopte na chladící mřížku a nechte zcela vychladnout. Před servírováním můžete pocukrovat.

TIP – Pokud máte formu jiné velikosti, doporučuji porovnat objemy obou forem. Vzniklým koeficientem pak upravte potřebné suroviny. Objem formy zjišťuji tak, že si formu postavím na váhu a naliju vodu po okraj. Voda má stejný objem jako hmotnost. Případně můžete použít jen odměrku 🙂

18 Comments

  • Květa
    18. 3. 2024 v 18:18

    Zdravím Míšo! Z receptu na ořechového beránka mám velikou radost, protože vlastním stejnou formu a jsem s ní velice spokojena. Každým rokem peču 5 beránků, každý jiný. Už jsem vyzkoušela těsto na dřívějšího ořechového beránka, ale tento u mě více zabodoval. Asi snížím množství ořechů o třetinu a nahradím je moukou. Na blogu mě lákají upéct svatební koláčky na svátky, těsto dobrý, to zvládnu, ale tak krásně nastříkané náplně bude pro mě oříšek. Nedalo by se náplně naložit lžičkou? Všechny recepty tady jsou super, je těžké se rozhodnout co upéct!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 4. 2024 v 18:24

      Náplně můžete samozřejmě dávat lžičkou, ale bude to trvat déle. Sáčkem je to jednodušší 🙂

      Odpovědět
  • Lucie
    20. 3. 2024 v 10:31

    Krásný den Míšo. Hned ho půjdu vyzkoušet, mám jen prosím dotaz. Jak docílit toho, aby mi na zádech beránek nepopraskal? Neotvírat troubu, nebo naopak ano, aby odešla pára? Moc díky za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 3. 2024 v 10:25

      Je dobré péct pozvolna při nižší teplotě. Ale mě také praskl, nevidím to jako tragédii 🙂

      Odpovědět
  • Monika Filandrová
    27. 3. 2024 v 9:31

    Tak je v troubě a jsem zvědavá jak dopadne ☺️ Dala jsem mandlové mléko a mandlovou mouku místo lískových oříšků 😁 těsto vypadá pěkně, tak uvidím..

    Odpovědět
  • Karolina
    28. 3. 2024 v 23:14

    Jak prosím se počítá ten objem formy ? Se sečtou objemy horní a spodní části beránka, nebo pouze jen spodní části, kam se těsto nalévá. Děkuji moc.
    Jste úžasná a podle Vás nejraději peču. Děkuji, že s námi sdílíte recepty a postupy :-))

    Odpovědět
  • Tereza
    29. 3. 2024 v 14:00

    Dobrý den, Míšo. Chci se zeptat, jak doporučujete upravit délku, případně teplotu pečení, pokud budu používat kameninovou formu i s poklopem na beránkova záda. Obě části mají dohromady objem cca 1,75 l, tak to asi prubnu s gramáží zde uvedenou. Děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 3. 2024 v 9:06

      V uzavřené formě jsem beránka nikdy nepekla, ale troufám si říct že bude upečený v kratším čase … teplotu bych nechala stejnou.

      Odpovědět
  • Karolína
    30. 3. 2024 v 8:18

    Míšo, nejlepší beránek světa, naprosto boží recept, doma jsem jako vždy s Vaším receptem zabodovala, pohádka. ♥️

    Odpovědět
  • Eva
    1. 4. 2024 v 16:27

    Dobře odpoledne,tak jsem letos upekla beránka podle vašeho receptu.Byl vynikající,krásné se upekl,i vyklopil.Mam tu samou formu,jako vy,a až letos jsem ji použila.To pomalé peceni se vyplatilo,nic nepopraskalo.Ja ho polila cokoladou,a byl nádherný,dlouho už se mě takle nepovedl.Dekuji.

    Odpovědět
  • Martina
    17. 4. 2024 v 7:05

    Milá Míšo, moc děkuji za Vaše „vytuněné“ recepty, včetně tohoto. Jsem sice amatérská a taky příležitostná cukrářka, nicméně s Vašimi recepty se mi daří dopracovat se ke zdárnému konci. V případě tohoto receptu se mi zdálo, že mě trochu ošidila špejle, střed beránka mohl být o něco víc propečený. Na špejle mám podezření, že ty, co se dají koupit u nás v obchodě, jsou z jakéhosi tvrdšího a hladšího dřeva. Na špízy se sice nelámou, ale těsto se na ně nelepí, ani když je nedopečené. Lze místo špejle použít kuchyňský teploměr? Mám ho k dipozici. Jakou teplotu bych v takovém případě měla mít ve středu beránka, aby byl beránek přesně tak, jak má být? Předem děkuji za odpověď a ještě jednou Vašemu blogu vysekávám hlubokou poklonu. Martina

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 4. 2024 v 18:26

      Mám pocit, že už jsem na podobný dotaz někde odpovídala … ano, můžete klidně místo špejle použít jehlici nebo konec teploměru. Nicméně teplota uvnitř pokrmu se měří obvykle jen u masa, v pečení jsem se s tím zatím nesetkala 🙂

      Odpovědět
  • Marie
    24. 4. 2024 v 22:59

    Děkuji za výborný recept. Beránek byl i po čtyřech dnech vláčný a lahodný. Zkrátka můj favorit i do dalších Velikonoc.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 4. 2024 v 14:04

      Děkuji, ořechy udrží těsto hodně vláčné i několik dní 🙂 jsem ráda, že chutná.

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 6 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ