Vosí hnízda mě osobně nikdy neoslovily, přesto u nás doma na Vánoce nesmějí chybět. Připravuji je obvykle z více dávek, protože jedna prostě nestačí 🙂 Jako nepečené cukroví stačí připravit pár dnů před svátky, takže pokud hledáte něco na poslední chvíli, jsou „vosáky“ to pravé.
Receptů je nepřeberné množství, každý máte určitě svůj oblíbený. Já „těsto“ připravuji jen čistě piškotové, bez přidání ořechů či mandlí, ale s pořádnou dávkou rumu. Na rovinu přiznávám, že domácí piškoty na „podložky“ nepeču, používám kupované. Přesto jsou v mém okolí vosí hnízda hodně oblíbené 🙂
Vosí hnízda (30-35 ks):
160 g mletých piškotů
20 g kakaa
50 g moučkového cukru
50 g změklého másla
2 lžíce rumu
trochu převařené vody
———————————————————–
1/2 dávky sněhového máslového krému + rum nebo vaječný koňak
piškoty, moučkový cukr
Mleté piškoty smíchejte s kakaem a moučkovým cukrem. Přidejte máslo a rum. Rukama vypracujte jemné a tvárné těsto. Pokud těsto nedrží dobře pohromadě, přidejte trochu převařené vody nebo více rumu 🙂
Sněhový máslový krém si připravte podle receptu na blogu. Ke konci přidejte po lžičkách rum nebo vaječný koňak. Zašlehávejte postupně, množství dle chuti. Krém si přendejte do sáčku s hladkou trubičkou, hnízda se tak budou lépe plnit.
Z piškotového těsta tvarujte kuličky, obalte v moučkovém cukru a vmáčkněte do formičky. Prstem nebo koncem vařečky udělejte důlek, sáčkem vmáčkněte trochu krému a uzavřete piškotem. Opatrně vyklepněte z formičky, pokud máte novější model s otevíráním, jde to snadno 🙂 Mě se osvědčila otevírací formička z Tescomy, součástí je i „tvořítko“ na důlek.
Cukroví skladujte v chladu, v uzavřené krabici a na bezpečném místě 🙂
Vytisknout recept |
29 Komentáře
Hana
14. 12. 2017 v 8:42Já dělám těsto s ořechy a mám rozevírací formičku plním do velké .V sadě jsem koupila dvě , takže používám tu větší.A plním nejprve kouskem ananasu z kompotu a pak zastříknu krémem a přiklopím piškot- bože to je dobrota. Kdo jednou ochutná neodolá a dlabe jedno za druhým.Hezké dny přeji.Hanka
Víkendové pečení
15. 12. 2017 v 17:48Hanko, zdravím, zajímavá kombinace s tím ananasem 🙂 věřím, že chutnají skvěle. Krásné svátky 🙂
Anonymní
15. 12. 2017 v 9:14Ja jsem nikdy ulky nedelala, ale nalakal me vas rum 🙂 Dekuju za recept, vyzkousim je.
Víkendové pečení
15. 12. 2017 v 17:49Rum nesmí v cukroví chybět 🙂 zkuste, věřím, že budou chutnat.
Lencová Veronika
17. 12. 2017 v 9:17BINGO 😀 hrozně mě zajímalo čím byste plnila úlky Vy 🙂 moc děkuji a vyzkouším. A vůbec děkuji za celý Váš blog, nejlepší mlsky jsou ty podle Vás 😉
Víkendové pečení
17. 12. 2017 v 19:02Veroniko, moc děkuji 🙂
Miru
19. 12. 2017 v 13:19Krásný den,vždycky jsem se trápila s krémem do hnízd….,tehle je skvělej! Diky Miru
Víkendové pečení
19. 12. 2017 v 19:28Miru, děkuji 🙂 ano, tenhle krem je skvělý do cukroví 🙂 nejen do vosáků 🙂
Martina
23. 3. 2018 v 20:20Dobrý den Míšo, děkuji za váš úžasný blog… Už jsem vyzkoušela několik vašich receptů a vždy jsem slavila úspěch. Měla bych pro vás výzvu, moje babička dělávala maková vosí hnízda. Recept se nedochoval a od té doby jsem jinde recept nenašla a ani neznám nikoho, kdo by je dělal. Co vy na to??? Zdraví Martina
Víkendové pečení
24. 3. 2018 v 13:02Martino, zdravím Vás a děkuji za komentář 🙂 asi Vás zklamu, ale o makových vosích hnízdech jsem nikdy neslyšela 🙂 mák tam byl mletý jako nádivka nebo celé máčky? Vůbec se to nedokážu představit 🙂
Unknown
17. 12. 2018 v 18:36Tento komentář byl odstraněn autorem.
Unknown
17. 12. 2018 v 18:38Zdravim! Tak jsem poprve v zivote delala vosi hnizda, myslim ze vypadaji dobre, ale muzete mi prozradit, jak jste jich z te davky udelala 30? Ja se ani nepriblizila, mam jich 16 😂😂
Víkendové pečení
17. 12. 2018 v 19:58Simono, zdravím Vás, myslím, že problém bude asi ve formičce 🙂 k dostání jsou různé velikosti. Navíc je potřeba udělat do těsta pořádný důlek, aby se tam vešlo dostatek krému 🙂
Unknown
18. 12. 2018 v 16:56Nemam s cim porovnat, ale to nevadi. Tak si dame jedno misto dvou😀 A dulky jsem delala tescoma dulkovacem, prijde mi to jako velkej dulek… Krasne Vanoce!
alice2
11. 12. 2019 v 20:34Míšo zdravím z Plzně a chtěla bych se zeptat, zda byste krátce poradila, jak piškoty pod úlky upéct doma. Už jsem to zkoušela několikrát, ale hrozně se "roztekly při pečení a skončily pomleté ve vánočním "salámu". Jinak všecho cukroví peču podle vás a vše se povedlo a chuť luxusní. Nádherné svátky. Alena
alice2
11. 12. 2019 v 20:36Míšo, jen co jsem otázku vložila na blok, koukám, že piškoty tady máte:-). Tak snad se tentokrát podle vašeho receptu podaří:-). Alena
Víkendové pečení
12. 12. 2019 v 8:21Ano, piškoty jsou na blogu a jsou moc dobré, určitě zkuste 🙂
schwarze Witwe
24. 11. 2020 v 12:02Dobry den MIso,rada bych se zeptala,jestli se daji piskoty nahradit necim jinym,myslim v samotnem teste. Bohuzel ziji v Rakousku a tady piskoty proste nesezenete,jen ty jejich pocukrovane dlouhe piskoty…… Miluji vosi hnizda,ale nevim cim to jen nahradit? Dekuji a zdravim,Mirka
Míša Landová
24. 11. 2020 v 13:27Mirko, daly by se nahradit nějakými suchými sušenkami, něco podobného jako jsou u nás Bebe Rodinné. Prostě suchá sušenka 🙂 I když by to asi šlo i z těch velkých cukrářských. Na spodní části si můžete upéct buď piškoty (Žloutkové piškoty) nebo linecká kolečka.
schwarze Witwe
24. 11. 2020 v 14:38Vyzkousim dekuji……Zloutkove piskoty uz jsem od Vas zkousela,ale uplne se mi nepovedly,zustaly takove splaskle ,nenaskocily skoro vubec a testo bylo po upeceni relativne tuhe a jaksi …jak to napsat…hutne……..Neco vyzkousim. Dekuji Vam a preji hezky den.
Jana
8. 11. 2023 v 16:48Dobrý den, prosím půjdou hnízda naplnit jen vaječným koňakem? Prítel nechce žádný máslový krém (ani váš zmíněný bílkový), ale bojím se,že vaječný likér bude moc řídký.
Míša Landová
8. 11. 2023 v 20:53Nikdy jsem nezkoušela, ale mám obavu, aby se to nerozmáčelo …
Hana
30. 11. 2023 v 9:36Dobrý den Míšo, už nějaký pátek vás sleduji a velmi jsem si oblíbila vás blog. Myslíte že by šly vosí hnízda i z bezlepkových piškotů? Děkuji 🙂
Míša Landová
30. 11. 2023 v 12:08Děkuji. Ano, myslím, že to půjde 🙂
Jana
6. 12. 2023 v 20:11Dobrý večer, tak jsem nakonec zkusila hnízda naplnit maslovym kremem a prý výborné!! Sice se mi trochu zdrcl,ale to jsem již před přípravou čekala, protože jsem musela casto od přípravy odskakovat (maminky malých ratolestí pochopí), ale v hnízdàch to naštěstí nejde poznat.
Děkuji Vám za inspiraci
Jana
Míša Landová
7. 12. 2023 v 12:51Sražený krém stačí lehce nahřát a znovu našlehat 🙂
Jana
9. 12. 2023 v 20:17Aha, pro mě nová informace,ale nikdo to nepoznal a tvrdí,že je to nej nej favorit letos, děkuji za recept 🙂
Aneta
9. 12. 2024 v 12:09Dobrý den, Míšo. Nevíte,zda půjde udělat BM krém z Alsanu BIO? Nebo šel by udělat krém jen vyšlehaním Alsanu s rumem a cukrem? Moc děkuji za odpověď.
Alsan-rostlinné máslo
Míša Landová
10. 12. 2024 v 8:53Myslím, že to půjde, běžně se tohle veganské máslo používá 🙂
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5