Menu
Cukroví

Vosí hnízda

Vosí hnízda mě osobně nikdy neoslovily, přesto u nás doma na Vánoce nesmějí chybět. Připravuji je obvykle z více dávek, protože jedna prostě nestačí 🙂 Jako nepečené cukroví stačí připravit pár dnů před svátky, takže pokud hledáte něco na poslední chvíli, jsou „vosáky“ to pravé.

Receptů je nepřeberné množství, každý máte určitě svůj oblíbený. Já „těsto“ připravuji jen čistě piškotové, bez přidání ořechů či mandlí, ale s pořádnou dávkou rumu. Na rovinu přiznávám, že domácí piškoty na „podložky“ nepeču, používám kupované. Přesto jsou v mém okolí vosí hnízda hodně oblíbené 🙂

Vosí hnízda (30-35 ks):

160 g mletých piškotů

20 g kakaa

50 g moučkového cukru

50 g změklého másla

2 lžíce rumu

trochu převařené vody

———————————————————–

1/2 dávky sněhového máslového krému + rum nebo vaječný koňak

piškoty, moučkový cukr

Mleté piškoty smíchejte s kakaem a moučkovým cukrem. Přidejte máslo a rum. Rukama vypracujte jemné a tvárné těsto. Pokud těsto nedrží dobře pohromadě, přidejte trochu převařené vody nebo více rumu 🙂

Sněhový máslový krém si připravte podle receptu na blogu. Ke konci přidejte po lžičkách rum nebo vaječný koňak. Zašlehávejte postupně, množství dle chuti. Krém si přendejte do sáčku s hladkou trubičkou, hnízda se tak budou lépe plnit.

Z piškotového těsta tvarujte kuličky, obalte v moučkovém cukru a vmáčkněte do formičky. Prstem nebo koncem vařečky udělejte důlek, sáčkem vmáčkněte trochu krému a uzavřete piškotem. Opatrně vyklepněte z formičky, pokud máte novější model s otevíráním, jde to snadno 🙂 Mě se osvědčila otevírací formička z Tescomy, součástí je i „tvořítko“ na důlek.

Cukroví skladujte v chladu, v uzavřené krabici a na bezpečném místě 🙂

Vytisknout recept

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

29 Komentáře

  • Hana
    14. 12. 2017 v 8:42

    Já dělám těsto s ořechy a mám rozevírací formičku plním do velké .V sadě jsem koupila dvě , takže používám tu větší.A plním nejprve kouskem ananasu z kompotu a pak zastříknu krémem a přiklopím piškot- bože to je dobrota. Kdo jednou ochutná neodolá a dlabe jedno za druhým.Hezké dny přeji.Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 12. 2017 v 17:48

      Hanko, zdravím, zajímavá kombinace s tím ananasem 🙂 věřím, že chutnají skvěle. Krásné svátky 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    15. 12. 2017 v 9:14

    Ja jsem nikdy ulky nedelala, ale nalakal me vas rum 🙂 Dekuju za recept, vyzkousim je.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 12. 2017 v 17:49

      Rum nesmí v cukroví chybět 🙂 zkuste, věřím, že budou chutnat.

      Odpovědět
  • Lencová Veronika
    17. 12. 2017 v 9:17

    BINGO 😀 hrozně mě zajímalo čím byste plnila úlky Vy 🙂 moc děkuji a vyzkouším. A vůbec děkuji za celý Váš blog, nejlepší mlsky jsou ty podle Vás 😉

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 12. 2017 v 19:02

      Veroniko, moc děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Miru
    19. 12. 2017 v 13:19

    Krásný den,vždycky jsem se trápila s krémem do hnízd….,tehle je skvělej! Diky Miru

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 12. 2017 v 19:28

      Miru, děkuji 🙂 ano, tenhle krem je skvělý do cukroví 🙂 nejen do vosáků 🙂

      Odpovědět
  • Martina
    23. 3. 2018 v 20:20

    Dobrý den Míšo, děkuji za váš úžasný blog… Už jsem vyzkoušela několik vašich receptů a vždy jsem slavila úspěch. Měla bych pro vás výzvu, moje babička dělávala maková vosí hnízda. Recept se nedochoval a od té doby jsem jinde recept nenašla a ani neznám nikoho, kdo by je dělal. Co vy na to??? Zdraví Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 3. 2018 v 13:02

      Martino, zdravím Vás a děkuji za komentář 🙂 asi Vás zklamu, ale o makových vosích hnízdech jsem nikdy neslyšela 🙂 mák tam byl mletý jako nádivka nebo celé máčky? Vůbec se to nedokážu představit 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    17. 12. 2018 v 18:36

    Tento komentář byl odstraněn autorem.

    Odpovědět
  • Unknown
    17. 12. 2018 v 18:38

    Zdravim! Tak jsem poprve v zivote delala vosi hnizda, myslim ze vypadaji dobre, ale muzete mi prozradit, jak jste jich z te davky udelala 30? Ja se ani nepriblizila, mam jich 16 😂😂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 12. 2018 v 19:58

      Simono, zdravím Vás, myslím, že problém bude asi ve formičce 🙂 k dostání jsou různé velikosti. Navíc je potřeba udělat do těsta pořádný důlek, aby se tam vešlo dostatek krému 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    18. 12. 2018 v 16:56

    Nemam s cim porovnat, ale to nevadi. Tak si dame jedno misto dvou😀 A dulky jsem delala tescoma dulkovacem, prijde mi to jako velkej dulek… Krasne Vanoce!

    Odpovědět
  • alice2
    11. 12. 2019 v 20:34

    Míšo zdravím z Plzně a chtěla bych se zeptat, zda byste krátce poradila, jak piškoty pod úlky upéct doma. Už jsem to zkoušela několikrát, ale hrozně se "roztekly při pečení a skončily pomleté ve vánočním "salámu". Jinak všecho cukroví peču podle vás a vše se povedlo a chuť luxusní. Nádherné svátky. Alena

    Odpovědět
  • alice2
    11. 12. 2019 v 20:36

    Míšo, jen co jsem otázku vložila na blok, koukám, že piškoty tady máte:-). Tak snad se tentokrát podle vašeho receptu podaří:-). Alena

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 12. 2019 v 8:21

      Ano, piškoty jsou na blogu a jsou moc dobré, určitě zkuste 🙂

      Odpovědět
  • schwarze Witwe
    24. 11. 2020 v 12:02

    Dobry den MIso,rada bych se zeptala,jestli se daji piskoty nahradit necim jinym,myslim v samotnem teste. Bohuzel ziji v Rakousku a tady piskoty proste nesezenete,jen ty jejich pocukrovane dlouhe piskoty…… Miluji vosi hnizda,ale nevim cim to jen nahradit? Dekuji a zdravim,Mirka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      24. 11. 2020 v 13:27

      Mirko, daly by se nahradit nějakými suchými sušenkami, něco podobného jako jsou u nás Bebe Rodinné. Prostě suchá sušenka 🙂 I když by to asi šlo i z těch velkých cukrářských. Na spodní části si můžete upéct buď piškoty (Žloutkové piškoty) nebo linecká kolečka.

      Odpovědět
      • schwarze Witwe
        24. 11. 2020 v 14:38

        Vyzkousim dekuji……Zloutkove piskoty uz jsem od Vas zkousela,ale uplne se mi nepovedly,zustaly takove splaskle ,nenaskocily skoro vubec a testo bylo po upeceni relativne tuhe a jaksi …jak to napsat…hutne……..Neco vyzkousim. Dekuji Vam a preji hezky den.

        Odpovědět
  • Jana
    8. 11. 2023 v 16:48

    Dobrý den, prosím půjdou hnízda naplnit jen vaječným koňakem? Prítel nechce žádný máslový krém (ani váš zmíněný bílkový), ale bojím se,že vaječný likér bude moc řídký.

    Odpovědět
  • Hana
    30. 11. 2023 v 9:36

    Dobrý den Míšo, už nějaký pátek vás sleduji a velmi jsem si oblíbila vás blog. Myslíte že by šly vosí hnízda i z bezlepkových piškotů? Děkuji 🙂

    Odpovědět
  • Jana
    6. 12. 2023 v 20:11

    Dobrý večer, tak jsem nakonec zkusila hnízda naplnit maslovym kremem a prý výborné!! Sice se mi trochu zdrcl,ale to jsem již před přípravou čekala, protože jsem musela casto od přípravy odskakovat (maminky malých ratolestí pochopí), ale v hnízdàch to naštěstí nejde poznat.
    Děkuji Vám za inspiraci
    Jana

    Odpovědět
    • Míša Landová
      7. 12. 2023 v 12:51

      Sražený krém stačí lehce nahřát a znovu našlehat 🙂

      Odpovědět
      • Jana
        9. 12. 2023 v 20:17

        Aha, pro mě nová informace,ale nikdo to nepoznal a tvrdí,že je to nej nej favorit letos, děkuji za recept 🙂

        Odpovědět
  • Aneta
    9. 12. 2024 v 12:09

    Dobrý den, Míšo. Nevíte,zda půjde udělat BM krém z Alsanu BIO? Nebo šel by udělat krém jen vyšlehaním Alsanu s rumem a cukrem? Moc děkuji za odpověď.
    Alsan-rostlinné máslo

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ