Menu
Cukroví

Ořechové čtverečky

Dnes mám pro vás recept z rodinné kuchařky, na který se v návalu novinek tak trochu zapomnělo. Přitom je velmi jednoduchý a zároveň skvělý na chuť. Základem je placka z lineckého těsta, která se předpeče a následně dopéká s ořechovou nádivkou. Ještě teplá se musí rozkrájet na jednotlivé kousky, a pokud chcete, můžete si ji přizdobit čokoládovou polevou.

V zápisníku mám tohle cukroví nazvané ořechové čtverečky, ale doma se tomu říkalo jednoduše placka z lineckého s ořechovou náplní. Byla velmi oblíbená, protože se celá dávka těsta rozválela na plech a odpadlo tak vykrajování a následné plnění. Maminka to krájela od oka, takže výsledkem pak byly nejen čtverečky, ale i obdélníky a trojúhelníky. Prostě takové geometrické cukroví 🙂

Nenechte se prosím zmást fotografiemi placky na plechu, je to množství připravené z poloviční dávky 🙂

Ořechové čtverečky ( 60-70 ks)

Linecké těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce „M“
  • špetka soli

Mouku a moučkový cukr prosejte do mísy, přidejte sůl, na kousky nakrájené máslo a vejce. Pomocí ploché metly vypracujte hladké těsto. Mezi dvěma fóliemi nebo papíry rozválejte na obdélník asi 35×25 cm a zabalené dejte do lednice na několik hodin odležet (klidně i přes noc).

Vychlazené těsto dejte na plech vyložený papírem na pečení nebo perforovanou podložkou, propíchejte vidličkou a pečte v troubě vyhřáté na 170-180 stupňů (horní/dolní) asi 16-18 minut, až začne lehce zlátnout.

Ořechové těsto:

  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 120 g mletých vlašských ořechů
  • rum

Máslo utřete s cukrem a rumem do hladka, pak přidejte ořechy a promíchejte. Směs rozetřete na předpečenou vychladlou lineckou placku a dejte zapéct do trouby vyhřáté na 170 stupňů (horní/dolní ohřev) asi 15 minut, až začne lehce hnědnout.

Ořechové těsto během pečení trochu steče po stranách z placky. Proto pokud byste měli doma plech či formu odpovídající velikosti placky, upečte to v ní. Ořechové těsto tak nebude mít kam utíkat 🙂

Ještě teplou placku rozkrájejte na požadovaný počet čtverečků či obdélníčků. Rozměr i tvar nechám na vás, tak aby to ladilo s velikostí všeho ostatního cukroví. Já je mám zhruba 3×3 cm a někde i 3×4 cm 🙂

A pokud máte rádi čokoládu, můžete kousky po vychladnutí lehce „pocákat“ čokoládovou polevou. V každém případě potřebuje cukroví alespoň týden rozležet.

Pokud máte rádi cukroví s ořechy vyzkoušejte třeba Plněné kakaové ořechy nebo Ořechové suchárky.

9 Comments

  • Jana
    1. 12. 2023 v 13:48

    Dobrý den, ráda čtu Vaše stránky a nacházím v nich inspiraci. Tento recept mě zaujal a chtěla bych ho vyzkoušet, ale nevím jak naložit s tím rumem v receptu. U nás se alokohol nevede, ani na pečení ho nepoužívám. Je možné ho nahradit nějakou trestí nebo něčím jiným?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 12. 2023 v 19:21

      Taky je potřeba spíš krém trochu naředit, zkuste místo něj trochu smetany či mléka.

      Odpovědět
  • lunalinda
    3. 12. 2023 v 8:26

    Kam, prosím, zmizely ty hvězdičky, co tu byly ještě tento týden?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      4. 12. 2023 v 9:38

      Žádné recepty nemizí, všechny zůstávají na blogu. Musíte si je vyhledat v seznamu receptů.

      Odpovědět
  • lunalinda
    3. 12. 2023 v 8:31

    Už jsem je našla. Je to velice zvláštní, jsou z roku 2021, mě ovšem vyjely jako poslední příspěvek a novinka, zatímco tyto nové ořechové čtverečky jsem měla úplně jinde jako staré cukroví. Dnes je již vše správně srovnané dle datumu a já jsem z toho zmatená.

    Odpovědět
  • Julia
    4. 12. 2023 v 22:08

    Dobry den,
    Je mozne nahradit cukor+vlasske orechy marcipanom 54%, v ktorom je pomer cukor : orechy porovnatelny s vasim receptom? A preslahat ho potom s maslom a rumom?
    Dakujem

    Odpovědět
  • Monika
    12. 12. 2023 v 11:20

    Dobrý den,
    a ten rozměr 35×25 rozváleného těsta je také z té poloviční dávky?
    Děkuji.

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ