Menu
Cukroví

Vanilkové hvězdičky

Složením i chutí připomínají vanilkové rohlíčky, ale to vůbec nevadí. Naopak, třeba to někomu přijde vhod, protože nerad tvaruje rohlíčky a raději si vykrojí hvězdičky 🙂 I když i tady máte volné pole působnosti a hvězdičky můžete klidně zaměnit za srdíčka. Každopádně berte v úvahu, že cukroví potřebuje nějaký ten den rozležet, proto ho připravte s dostatečným předstihem před svátky.

Ořechy jsem použila vlašské, ale hodit se budou i lískové nebo třeba mleté mandle se slupkou. Určitě se neobejdete bez pravé vanilky, jak taky jinak, když jsou to vanilkové hvězdičky 🙂 Její podobu nechám na vás, do těsta to může být extrakt, mletá vanilka, vanilkový cukr nebo si rozkrojte vanilkový lusk a vyškrábněte semínka. Na obalení pak doporučuji vanilkový cukr nebo mletou vanilku 🙂

Vanilkové hvězdičky (ca. 60 ks)

  • 210 g hladké mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 140 g másla
  • 70 g mletých ořechů
  • 1 žloutek
  • citronová kůra
  • vanilka (lusk, mletá, extrakt)
  • moučkový a vanilkový cukr na obalení

Prosátou mouku smíchejte s cukrem a ořechy, přidejte pokrájené máslo, žloutek, citronovou kůru a vanilku. Vypracujte těsto, zabalte do fólie a dejte do lednice alespoň na hodinu odležet.

Těsto rozválejte na lehce pomoučněné ploše na silnější plát a vykrajujte malé hvězdičky. Rozložte na plech a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů (horní a dolní ohřev), až začnou lehce růžovět. Já peču na podložce Airmat od Silikomartu, která je skvělá nejen na cukroví 🙂

Hvězdičky nechte zchladnout, teprve pak obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Pokud byste je obalovali horké, cukr se rozpustí a bude se lepit. Uchovávejte v uzavřené dóze a nechte alespoň 1-2 týdny rozležet.

4 Comments

  • Eva
    18. 11. 2021 v 19:52

    Dobrý večer Míšo, děkuji za další receptík na vánoční cukroví. Peču už jen podle vás a nejvíc o vánocích ujíždím na vašich arašídových kolečkách se slaným karamelem. Chtěla bych se zeptat Míšo kolik extraktu dát těsta?Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 11. 2021 v 10:11

      Množství extraktu záleží na jeho kvalitě, obvykle výrobce uvádí dávkování na obale. Případně bych se řídila chutí, myslím, že 1-2 lžičky by mohly stačit 🙂

      Odpovědět
  • Martina
    29. 11. 2022 v 20:37

    Dobrý den, těsto jsem měla hodně křehké, trhalo se. Nevíte, kde jsem mohla udělat chybu? Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 11. 2022 v 8:54

      V jaké fázi se trhalo? Možná bylo máslo příliš měkké a těsto chtělo déle odležet …

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

4

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ