Menu
Tipy a triky

Formy na pečení

Když jsem před lety s pečením začínala, měla jsem jednu klasickou dortovou formu s odnímatelným dnem a jeden nastavitelný ráfek 🙂 Pravda, stačilo to, ale podobně jako v jiném oboru, i v cukrařině se vše neustále vyvíjí a zlepšuje, objevují se nové materiály a pomůcky. A s některými jde zkrátka to pečení snadněji a lépe 🙂 A já se s vámi dnes podělím o svoje portfolio forem a hlavně zkušenosti s nimi.

Ráfky (formy bez dna)

Protože dorty byla vždy moje doména, začnu formami na dort. Na pečení klasického piškotového korpusu, který patří k mým oblíbeným, mám nejradši ráfky, tedy formy bez dna. Osobně preferuji ráfky pevné, ale do domácnosti jsou ideální ty nastavitelné, které si upravíte na rozměr dle aktuální potřeby. Nemusíte tak mít zásobu ráfků v různých rozměrech a stačí vám jeden. Velká výhoda pro toho, kdo peče jen občas nebo má malou kuchyň 🙂

Doporučuji investovat do ráfku nerezového, protože je obvykle pevnější, a na rozdíl od plechového si udrží svůj tvar a časem nezrezne. Dnes není problém sehnat ráfky v různých velikostech, tvarech i výškách. Nicméně pozor, kvalita a hlavně síla materiálu, ze kterého je ráfek vyroben, se může lišit. U nastavitelných ráfků si dejte pozor, aby dobře držely v požadovaném rozměru a samovolně se neposouvaly.

Můj první nastavitelný ráfek (kulatý) jsem kdysi koupila na Tchibo, je nerezový, dostatečně pevný i vysoký a skvěle drží tvar i ve své maximální velikosti. Byla to dobrá investice a používám ho dodnes. Malou nevýhodou je pouze fakt, že v nejmenším možném průměru (14-15 cm) není úplně kulatý, ale trochu našišato 🙂

Druhý nastavitelný ráfek mám od firmy Orion, také nerezový, nepatrně nižší a ze slabšího materiálu, takže v max. velikosti není úplně stabilní. Na druhou stranu v tom nejmenším průměru je krásně kulatý. Hned na začátku používání jsem musela kleštěmi trochu scvaknout spony, které drží ráfek v požadované velikosti, ale to byla maličkost. Jinak funguje skvěle 🙂

Velké zklamání byl pro mě před lety hranatý ráfek od Tescomy, který vůbec nedržel požadovaný tvar 🙁

Několik pevných ráfků jsem pořídila na Dortisimo, ať už kulatých či hranatých. Jsou plechové, takže se časem trochu deformují a mohou lehce reznout. Na druhou stranu jejich pořizovací cena je velmi příjemná a v nabídce je velké množství rozměrů (výška i průměr). Jeden čtvercový nerezový ráfek mám také z Monaco Int., je nízký pouze 4 cm a používám ho výhradně na sestavení řezů.

Velmi oblíbené v poslední době jsou vysoké ráfky, ať už pevné či nastavitelné. Nemohla jsem být samozřejmě pozadu, takže jsem pořídila jeden kulatý a jeden hranatý od LKstore. Používám tyto ráfky primárně na sestavení dortů či dezertů, takže jsem volila ty nastavitelné. Ráfky jsou ze silného nerezu, skvěle drží tvar a mají samostatné sponky na zafixování ráfku v požadované velikosti. Sponky se dají koupit i samostatně pro případ, že byste je třeba ztratily nebo potřebovaly doplnit. Na LKstore najdete ve stejné kvalitě i ráfky pevné a také zvýhodněné sady ráfků.

Ráfky před pečením nevymazávám, nevysypávám, ani nevykládám pečící papírem. Jednoduše ráfek položím na plech vyložený papírem na pečením a naliju těsto. Po upečení korpus snadno od ráfku odříznu a ten zůstane pěkně rovný. Toto platí samozřejmě pro piškotová těsta, u kterých mám jistotu, že mi těsto neproteče.

Ráfky, ať už pevné či nastavitelné, se skvěle hodí také na sestavení dortů či řezů. V takových případech vykládám vnitřní stranu ráfku páskovou fólií, aby šel později dezert snadno z ráfku vyjmout. Pásková fólie se dá použít opakovaně, stačí ji jen umýt a uschovat na příště. Vyrábí se v několika výškách a pozor, může se lišit svou silou. Koupíte ji na cukrářských eshopech, já používám ráda ty z LKstore, protože jsou hodně pevné a mají v nabídce několik výšek.

Formy se dnem

Alternativou k ráfkům jsou klasické formy s odnímatelným dnem. Já sama je využívám převážně jen na cheesecake a dortové korpusy typu red velvet nebo třeba mrkvový dort. Tato těsta jsou hutnější a obvykle tekutější. Ve formě se dnem mám tak jistotu, že mi těsto neproteče. Nevýhoda některých forem s odnímatelným dnem je jejich nízká výška a mají trochu kónický tvar. Výhodou je odnímatelné dno, díky kterému jde koláč či korpus dobře vyjmout.

V mé kuchyni najdete kulaté formy v několika průměrech, které jsem pořídila od Tescomy. Jednu malou mám už několik let z Lidlu a ta je moc fajn. Je poměrně vysoká a rovná, takže ji občas používám i na korpus.

Formy s odnímatelným dnem jsou nejčastěji k dostání v běžných domácích potřebách jako třeba Tescoma, Banquet či Orion, v nabídce je mají i supermarkety. Určitě vybírejte ty s nepřilnavým povrchem.

Setkat se můžete i dortovými formami s pevným dnem v různých tvarech a výškách. V nabídce jsou obvykle hliníkové, plechové nebo s nepřilnavým povrchem. Kdysi jsem měla několik plechových, ale jak už jsem uvedla výše, není to zrovna ideální materiál. Pokud budete zvažovat jejich pořízení, zkuste raději ty hliníkové, které jsou hodně oblíbené v zahraničí.

Koláčové formy

Koláčové formy mohou být dnes už nejen praktickou, ale také designovou záležitostí. Nabídka tvarů a barev je neuvěřitelná a sama těžko odolávám, abych nepořizovala další a další 🙂 V nabídce najdete formy keramické, skleněné, s nepřilnavým povrchem, ale i s vyjímatelným dnem. Skleněná forma je praktická, protože si můžete ověřit, zda je dno už dostatečně propečené. Forma s nepřilnavým povrchem se zase nemusí vymazávat. A odnímatelné dno je příjemný bonus, díky kterému koláč jednoduše vyjmete a snadno nakrájíte.

Já sama mám forem několik, kulaté i hranaté, v různých materiálech a velikostech. Koupit se dají v obchodech s domácími potřebami, občas je mají v nabídce potravinové řetězce nebo třeba Tchibo.

Ostatní formy

Je to děsivé, ale až při sepisování si uvědomuji, kolik forem mám vlastně doma 🙂 Mezi ty ostatní bych určitě zařadila formu na muffiny, kterou mám v kovové (plechové) i silikonové variantě. Radši peču v těch kovových, protože už je nemusím pokládat na plech, z těch silikonových jdou zase upečené kousky lépe vyndat. Pozor, formy se mohou nepatrně lišit velikostí otvorů. Sama mám doma tři a každá je má jinak velké. Nechybí mi samozřejmě ani forma na mini muffiny 🙂 Všechny jsem kupovala v průběhu let v supermarketech, silikonové mám tuším z Banquetu.

Neméně důležitá je také forma na chlebíček. Dlouho jsem si vystačila jen s jednou kovovou, ale nyní už mám doma i dvě keramické. Obě jsou nejen skvělé na pečení, ale i pěkné na oko. Jedna je od Fabini, druhá na toastový chleba od Tescoma. Oblíbila jsem si také tvarované formy na chlebíček od Nordic Ware.

Na závěr jsem si nechala formy bábovkové, asi proto, že je moc často nepeču. Když nepočítám ty chlebíčkové od Nordic Ware, do kterých peču bábovku obvykle z poloviční dávky, tak mám doma pouze jednu malou keramickou a pak jeden rodinný poklad. Tím je velká litinová forma po mých pra pra rodičích, kteří kdysi měli cukrárnu a v téhle formě tam pekli bábovku. Používám ji velmi málo, protože je opravdu hodně veliká, ale takovou kůrčičku na bábovce se mi v jiné formy ještě upéct nepovedlo 🙂

TIP – Na bábovkové či chlebíčkové formy se mi skvěle osvědčil odlučovací olej ve spreji KING. Stačí s ním formu jen vystříkat a nemusíte už vysypávat moukou. A je bez palmového oleje.

A kolik forem máte doma vy? A jaké nejčastěji používáte? Napište mi do komentáře 🙂

Na blogu najdete také příspěvek zaměřený na Podložky na pečení a Tartaletky pečené v ráfcích.

21 Comments

  • Jaromir
    5. 2. 2023 v 20:05

    Zdravím,
    prosím a formu na roládu? Zkoušel jsem hledat, ale nějak jsem nemohl dohledat tu co zmiňujete u např. rolovaného dortu.

    Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 2. 2023 v 10:02

      To vnímám spíše jako podložku, ale když už se ptáte 🙂 tak info je právě u zmíněného receptu na Rolovaný dort. Je to silikonovou podložku (hledejte pod názvem tapis roulade) o velikosti 42×35 cm, vyrábí se ještě v rozměru 32×32 cm. Je od firmy Silikomart, koupíte na cukrářských eshopech, za mě skvělá věc 🙂

      Odpovědět
  • Nikola
    5. 2. 2023 v 20:57

    😊 Na dorty mám 3 ráfky různých velikostí z Lkstore, tím pokryju všechny velikosti a s odnímatelným dnem z tescomy a monaca. Na koláč dvě a miluji formy od nordicware, těch mám hodně ❤️

    Odpovědět
  • Alena Štambachová
    5. 2. 2023 v 22:53

    Dobrý večer Míšo, byla byste tak hodná a mohla přidat velikost plechů na pečení, které používáte a na něž se vám vejdou silikonové podložky, které používáte od Silikomatu? Já mámpožívám plechy standardni velikosti, ale na ně se mi podložky nevejdou. Vidím, že vaše plechy jsou na užší straně s otvory.Takové plechy ani třeba v nabídce Tescomy nevisím a ani na jejich plechy se podložky nevejdou. Předem mockrát děkuji za odpověď.Alena

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 2. 2023 v 10:04

      Plechy mám běžné, ty co jsou v základní výbavě každé trouby. Rozměr tuším 40×30 cm, kam se mi vejdou všechny běžné podložky, ať už silikon nebo teflon. Pokud používám silikonovou podložku na rolády, tak si plech obvykle otáčím vzhůru nohama, protože dovnitř se podložka nevejde 🙂 nebo používám ten rovný bez okrajů od Tescoma 🙂

      Odpovědět
  • Nyx
    6. 2. 2023 v 7:36

    Ahoj,
    My máme malou kuchyni, takže mám 1x formu na muffiny a 1x kulatou dortovou se dnem tušim hliníkovou. Bábovky a ostatní lité buchty dělám na plechu. Chtěla bych ještě chlebíčkovou, a na bábovku, aby to bylo hezčí, ale asi až bude kuchyné větší. Jinak hranatý ráfek mě zaujal. Po tom se podívám.
    Přeji krásný den ❤

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 2. 2023 v 10:05

      To je pochopitelné, když není místo, musí si člověk vystačit je s pár kousky 🙂

      Odpovědět
  • Marta
    6. 2. 2023 v 7:53

    Krásný den, Míšo,

    tak v mém případě mám sbírku asi 11 různých forem a ráfků (ani jsem netušila, že jich mám tolik) :-). No a samostatnou kapitolou jsou různé silikonové formy na minidezerty :-D.

    Marta

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 2. 2023 v 10:06

      Ano, silikony jsem do těchto forem ani nahrnula, jednak nejsou moc na pečení a je to pro mě samostatná kapitola. Přestože je moc nepoužívám, mám jich tak dost 🙂

      Odpovědět
  • Barča
    31. 3. 2023 v 9:01

    Dobrý den,
    Včera jsem pekla podle vás čokoládový dort a z ráfku bez dna mi to vyteklo, máte fígl?
    Jinak piškot klasický se sněhem mi krásně držel. Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      3. 4. 2023 v 8:38

      Ano, tento typ těsta není vhodné péct v ráfku, není to piškot. Buď si pečlivě obalte dno ráfku papírem nebo pečte ve formě se dnem.

      Odpovědět
  • Milan
    6. 4. 2023 v 15:12

    Hezky den rad bych si zařídil malou pekárnu a rad bych pekl chleba ,který bude mít silnou kůrku. Můžete mi poradit
    Jakou technologii a nebo jakou pec na pečeni .Mam k dispozici rotační pec. Dekuji za jakoukoliv informaci.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 4. 2023 v 6:26

      V tomhle nejsem ten správný člověk na radu, věnuji se jen cukrařině, pečení chleba je i pro mě velkou neznámou 🙂 doporučuji se obrátit na někoho kompetentního 🙂

      Odpovědět
  • Hanka
    19. 4. 2023 v 15:02

    Dobrý den mohla bych se zeptat jaký je vhodný plech na pečení makronek a třeba i dortíků Pavlova? Viděla jsem že máte takový jakýsi tenký ale nevím o co přesně jde. 🙂 Popřípadě jaké plechy celkově je dobré používat? Dekuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 4. 2023 v 10:49

      Rovný plech používám převážně jako pracovní, je od Tescoma, nicméně dá se na něm i péct. Osobně doporučuji péct na plechu, který patří originál k troubě 🙂

      Odpovědět
  • Radka
    2. 6. 2023 v 16:02

    Dobrý den,
    mohu se zeptat, odkud je prosím ta červená obdélníková forma se zvlněným krajem?

    Předem děkuji a přeji pěkný den.

    Odpovědět
  • Eva
    17. 2. 2024 v 10:08

    Dobrý den,chtěla by jsem se zeptat…když použijete na vymazání bábovky spej,tak jestli ještě vysypavate moukou?A ještě se musím pochlubit,konečně jsem se pustila do makronek,no nějaké chyby tam byly,ale napoprvé to šlo.Snedlo se vše.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 2. 2024 v 8:43

      Pokud použijete sprej, tak se formy už nevysypávají. A gratuluji k pokoření makronek 🙂

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 3 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ