Původně jsem měla v plánu udělat roládu. Jenže pak jsem si řekla, že se řezy budou lépe krájet i zdobit a ve finále budou asi i lépe vypadat. Nicméně jsou sestavené z piškotového plátu, takže pokud se vám nechce „řezat“, klidně si stočte roládu. Krému na ni bude asi zbytečně moc, ale nevadí, můžete roládu pomazat i zvenku nebo nazdobit.
Jak už jste u mých řezů zvyklí, příprava je rychlá a jednoduchá. Pláty máte upečené raz dva a v případě šlehačkového krému je to stejné. Ovoce použijte dle momentální situace, chuti či dostupnosti. Já jsem dovnitř řezů dala kousky jahod, nahoru pak jak sami vidíte ostružiny, maliny a borůvky. Prostě aby to nejen dobře chutnalo, ale i vypadalo 🙂
Šlehačkové řezy s ovocem (ca. 14 ks)
Piškotový plát:
4 vejce, odděleně (velikost M)
100 g cukru krupice
20 g kukuřičného škrobu
90 g hladké mouky
citronová kůra nebo olej
Troubu předehřejte na 200 stupňů, velký plech cca 40 x 30 cm vyložte pečícím papírem.
Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru a citronovou kůrou do husté pěny.
Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka stěrkou spojte a velmi opatrně vmíchejte směs prosáté mouky a škrobu. Ideálně ve 2-3 dávkách.
Hmotu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 8-10 minut. Mezitím si připravte čistý arch pečícího papíru, který hustě posypte moučkovým cukrem. Ihned po upečení plát sejměte z plechu a otočte na připravený pocukrovaný papír. Nechte zcela vychladnout, pak papír opatrně sloupněte.
Šlehačková náplň:
350 g mascarpone
350 g smetany ke šlehání min. 33%
1-2 lžíce cukru krupice (lze vynechat)
+ čerstvé ovoce
Mascarpone, smetanu a cukr dejte do mísy a společně vyšlehejte. Připravte si ovoce, větší kousky jako jahody pokrájejte.
Vychladlý plát rozřízněte na dvě poloviny. První polovinu položte na tác, lehce mázněte trochou krému a hustě poklaďte ovocem. Ovoce zakryjte dalším krémem a přimáčkněte druhou polovinou piškotového plátu.
Navrch rozetřete zbytek krému, hezky uhlaďte do roviny a můžete zubatou kartou či nožem udělat „vlnky“.
Pokud jste milovníci marmelády, můžete si pláty před nanesením krému ještě slabě potřít marmeládou nebo citronovým krémem.
Řezy dejte do lednice vychladit, ideálně přes noc. Krájejte ostrým slabým nožem, po každém řezu si nůž otřete. Jednotlivé kousky ozdobte čerstvým ovocem.
![]() |
Vytisknout recept |
10 Comments
Veronika K.
20. 8. 2019 v 13:10To je zase krása! Ty musím vyzkoušet. Od té doby, co znám váš blog na něj chodím snad každý den a těším se na nové recepty a krásné fotky! Už jsem zkoušela spoustu dortů dle vašich receptů a vždy měly velký úspěch. Díky za váš blog! 🙂
Víkendové pečení
21. 8. 2019 v 9:43Děkuji, to mě velmi těší 🙂
Monika
6. 5. 2020 v 17:14Zdravím Míšo, chtěla bych řezy upéct pro 20 lidí a můj dotaz zní: ten plát proříznout jako třeba dort nebo přeříznout "rozpůlit" na dvě půlky. Zní to divně :-), ale věřím, že mě chápete. Možná, kdybych to měla upečené, viděla bych, že je placka nízká a hned by mě to napadlo, ale takhle nanečisto fakt nevím a hlavně bych potřebovala udělat víc než 14 porcí. Děkuji, Monča.
Víkendové pečení
6. 5. 2020 v 20:39Mončo, je lepší, se dvakrát zeptat, než jednou špatně říznout :)) piškotový plát je tenký a prokrojit ho nelze. Je myšleno ho přeříznout na dvě části 🙂
Pro více porcí udělejte z 1,5 dávky nebo krájejte menší porce 🙂
Kristina
12. 6. 2021 v 21:05Dnes jsem tyto řezy udělala mamince k narozeninám a sklidily obrovský úspěch. Jako ovoce jsem použila nektarinky s boruvkami a byla to skvělá kombinace. Moc děkuji za recept, který hezky odstartoval narozeninové veselí 😁
Míša Landová
13. 6. 2021 v 19:49Tak to mě moc těší, děkuji 🙂
Lucka
18. 2. 2022 v 8:17Dobrý den, Míšo,
moc jsem si oblíbila tento Váš recept na piškot, s tím škrobem mi přijde jemnější. Chci se zeptat, zda je vhodné piškot použít i na roládu, nevím jakou funkci v tom ten škrob přesně hraje, aby třeba nepraskala, nebo jestli je lepší držet se klasického, jen z mouky. Děkuji a přeji hezký den 🙂
Lucka
Míša Landová
18. 2. 2022 v 10:14Klidně použijte i na roládu, tahle možnost je uvedena nahoře nad receptem 🙂
Sylva
15. 6. 2022 v 16:50Zdravím Vás Míšo,
jdu si k Vám opět a zase pro inspiraci, když teď frčí ta sezona jahod. Chtěla jsem se zeptat, jestli by šlo mascarpone vyměnit za polotučný tvaroh? A pokud ano, nechala byste ho pár hodin vykapat? Mám obavu, aby nebyl ten korpus moc mokrý a prosáklý. Mascarpone máme rádi, ale tvaroh máme prostě radši, tak bych ho ráda vpašovala i sem.
Díky moc a krásné slunečné dny
Sylva
Míša Landová
15. 6. 2022 v 17:06Tvaroh by určitě použít šel, ale jiným způsobem než mascarpone. Obsahuje hodně vody a málo tuku a při šlehání se smetanou zřídne. Ideálně tedy ho nechat odkapat a pak spojit jen stěrkou s ušlehanou šlehačkou.