Menu
Rolády, řezy, záviny

Oříškové řezy s kávovým krémem

Tento druh zákusku není složitý na přípravu, vyžaduje ale pečlivost a přesnost při finálním krájení. Protože jen tak vás svým vzhledem ohromí. Mě se na něm líbí také fakt, že k jeho přípravě použijete roládový plát a sestavíte ho v ráfku. Jednotlivé kousky je vhodné servírovat na malých táccích či podložkách, aby se při přenášení nepoškodily.

Řezy jsou samozřejmě skvělé i na chuť, kombinace lískových oříšků s kávou je dokonalá. Přípravu si můžete rozložit do více dní, takže to zvládnete i po večerech 🙂 Předem si určitě připravte kávový krém, který potřebuje před šleháním několik hodin rozležet. A pozor, následně šlehejte pozvolna a při nižší rychlosti, tenhle typ krému má tendenci se přešlehat 🙂

Recept vyšel v loňském roce v časopisu Gurmet v rámci mé cukrářské výzvy a teď máte možnost si ho připravit i vy. Autorem krásných fotografií je Marek Bartoš.

Oříškové řezy s kávovým krémem (9 ks)

Oříškový plát:

  • 170 g bílků
  • 130 g cukru krupice
  • 80 g mletých lískových oříšků
  • 60 g hladké mouky
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 40 g rostlinného oleje

Bílky vyšlehejte za postupného přidávání cukru do pevného sněhu. Stěrkou vmíchejte prosátou mouku se škrobem, následně mleté oříšky a olej. Těsto rozetřete na silikonový plát Tapis na rolády o rozměru 32×32 cm nebo na plech vyložený pečicím papírem.

Pečte v troubě vyhřáté na 220 °C (horní/dolní ohřev) asi 9-10 minut, až je plát lehce do zlatova. Po upečení otočte plát i s podložkou/papírem na čistý arch papíru lehce poprášený moukou. Nechte vychladnout, teprve pak položku/papír opatrně sloupněte.

Z vychladlého plátu vykrojte dva čtverce o velikosti 18×18 cm. Jeden bude z jednoho kusu, druhý poskládaný z kousků. Ráfek 18×18 cm (nebo nastavitelný) položte na rovnou podložku pokrytou papírem na pečení a vnitřní strany ráfku vyložte páskovou fólií. Do ráfku vložte čtverec poskládaný z kousků, druhý zatím odložte stranou.

Křupavá vrstva:

Čokoládu rozpusťte (ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě), smíchejte s oříškovou pastou a přidejte nadrcené křupavé vafličky. Směs rozetřete na plát připravený v ráfku a dejte do lednice ztuhnout.

Čokoládový krém:

  • 100 g smetany ke šlehání 33%
  • 50 g mléka
  • 40 g žloutků
  • 20 g cukru krupice
  • 90 g mléčné čokolády 40-42% (Belcolade, Callebaut)
  • 60 g lískooříškové pasty 100%
  • 2 g plátkové želatiny Bloom 230-250

Želatinu namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Mléko a smetanu společně zahřejte a nalijte na žloutky prošlehané s cukrem. Vraťte zpět do rendlíku a pozvolna vařte na teplotu 82-84°C.

Stáhněte ze sporáku, vložte nabobtnalou želatinu a promíchejte. Směs nalijte na čokoládu s oříškovou pastou a promíchejte do rozpuštění. Celou směs promixujte tyčovým mixérem a nalijte na zatuhlou křupavou vrstvu. Dejte do lednice krátce zchladit, pak na krém opatrně položte druhý plát korpusu. Nechte v lednici do druhého dne ztuhnout a odležet.

Kávový krém:

  • 260 g smetany ke šlehání 33%
  • 85 g bílé čokolády 32-34% (Belcolade, Callebaut)
  • 15 g glukózového sirupu
  • 20 g drcených kávových zrn
  • 1,6 g plátkové želatiny Bloom 230-250

Želatinu namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Polovinu smetany, glukózu a kávu přiveďte k varu. Přeceďte, přidejte nabobtnalou a vymačkanou želatinu a promíchejte do rozpuštění. Po částech nalijte na rozpouštěnou čokoládu, promíchejte a promixujte tyčovým mixérem. Přilijte druhou polovinu studené smetany a znovu promixujte. Zakryjte kontaktně fólií a dejte do lednice alespoň na 12 hodin vychladit.

Dokončení:

Vychlazený kávový krém pozvolna vyšlehejte a asi třetinu rozetřete na vychlazený řez v ráfku. Dejte krátce zamrazit. Následně opatrně sejměte ráfek, sloupněte páskové fólie a zbytek kávového krému pomocí sáčku s hladkou špičkou o průměru 1 cm nastříkejte úhlopříčně na celý vršek řezu. Dejte krátce zamrazit, pak rozkrájejte na devět stejných čtverců. Ozdobte kousky křupavých vafliček.

TIP – Pokud použijete místo drcených kávových zrn mletou kávu, je potřeba po přecezení tekutinu zvážit a případně doplnit do původní hmotnosti mlékem.

Pokud máte rádi tento typ zákusků, tak vyzkoušejte také Čokoládové řezy s višněmi nebo oblíbené Tvarohové Míša řezy 🙂

10 Comments

  • Veronika
    5. 10. 2023 v 7:23

    Krásné ránko, jste mojí velkou inspirací a mnoho věcí dělám podle Vás. Nejsem žádný profesionál, ale pečení mě moc baví. Pracuji v kavárně, kde i peču, a vše má vždy velký úspěch. Zkusím upéct i tento zákusek, vypadá opravdu famózně 🥰♥️
    Přeji mnoho dalších úspěchů ve všech rovinách Vašeho života ☺️😚

    Odpovědět
  • Irena
    5. 10. 2023 v 12:36

    Již jsem pekla několikrát, opravdu luxus, pro mne milovníka kávových zákusků. Dle vašeho popisu Míšo jde i krásně připravit, vše perfektně popsáno. Všem vřele doporučuji.

    Odpovědět
  • Iveta
    9. 10. 2023 v 22:21

    Dobrý den Míšo ráda bych se zeptala zda je možno nahradit i jinou značkou želatiny nebo je z nějakého důvodu lepší použít tuto?a křupavé vaflicky lze nahradit? Mockrát děkuji za odpověď a za úžasné recepty Iveta Čížková

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 10. 2023 v 8:09

      Bloom udává sílu želatiny, nejedná se o značku 🙂 můžete použít plátkovou Dr. Oetker nebo třeba plátkovou Ewald, případně úplně jinou, ale o zhruba stejné želírující síle. Křupavé vafle můžete nahradit podrcenými sušenkami, např. máslové nebo bebe dobré ráno. Případně pokud máte moji černou knížku Když peču, recept na vafličky tam najdete 🙂

      Odpovědět
  • Marie
    26. 10. 2023 v 8:08

    Dobrý den, mohu poprosit o recept na ty křupavé plátky co máte nahoře jako ozdobu?:-)

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 10. 2023 v 9:56

      To jsou ty křupavé vafličky (feuilleitine), které jsou součást křupavé vrstvy 🙂

      Odpovědět
  • Nikola
    29. 1. 2024 v 10:38

    Dobrý den Míšo, doufám že mě nebudete mít za blázna, ale mám v plánu tyto řezy udělat jako pistáciovo – malinové 😂
    V těstě nahradit lískáče pistáciemi, v čoko krému mléčnou čokoládu za bílou Velvet a samozřejmě vyměnit ořechová másla a v kávovém krému vynechat kávová zrna a část šlehačky nahradit malinovým pyré. Myslíte že je to reálné? Moc děkuji 😊

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ