Menu
Makronky

Arašídové makronky

Patřím k milovníkům burákového másla, takže když jsem přemýšlela nad novou příchutí pro makronky, volba byla jasná. Abych chuť ještě umocnila, polovinu mandlové mouky jsem nahradila mletými arašídy. A protože jsem zrovna měla po ruce jen solené, dala jsem ty. Už samotná pusinka bez náplně je úžasná. Opět se ukázalo, že kombinace slané a sladké, podobně jako u slaného karamelu, je geniální 🙂

Původně jsem chtěla do náplně přidat ještě čokoládu, ale nakonec jsem sáhla po višňovém džemu. Zdá se Vám to divné? Mě ne, občas si totiž mažu burákové máslo na toast společně s marmeládou a je to vynikající, tak proč to nezkusit i do makronek 🙂 Výsledkem je makronka několika chutí, zpočátku sladká, pak ucítíte lehce slaný nádech a nakonec nakyslý višňový džem. Prostě mňamka 🙂 

Protože jsou makronky samy o sobě dost sladké, burákové máslo jsem nechala čisté bez přidání cukru. Oblíbila jsem si burákové máslo z Lidlu, které obsahuje jen arašídy (93%) s trochou soli a velmi malé množství třtinového cukru. Jakmile mají americké týdny, což je mimochodem i teď, kupuji si ho do zásoby, jemné i to s kousky arašídů. 

Višňovou marmeládou můžete samozřejmě nahradit i jinou oblíbenou, ale doporučuji držet se nějaké kyselejší nebo pikantnější příchuti. Myslím, že skvělá bude také z černého rybízu. 

Na makronky budete potřebovat cca 30 ks:

75 g mandlové mouky (mleté loupané mandle)

75 g mletých arašídů (mohou být solené i nesolené)

150 g moučkového cukru

57 + 57 g bílků 

150 g cukru krupice

38 ml vody

Připravte si 3 plechy, které vyložte pečícím papírem nebo folií. Pokud chcete mít makronky stejně veliké, můžete si na spodní stranu papíru nakreslit kolečka, případně si vytvořit papírovou šablonu, kterou opakovaně vložíte pod papír nebo folii na pečení.

Mandlovou mouku společně s arašídy a moučkovým cukrem promixujte do jemna a přesypte do mísy. Přidejte polovinu bílků (57 g), promíchejte do pasty a odložte stranou. 

150 g cukru krupice dejte společně s vodou do menšího kastrolku a při střední teplotě svařte na cukrový rozvar. V okamžiku, kdy se začne voda vařit, začněte šlehat druhou polovinu bílků (57 g). Jakmile cukrový rozvar dosáhne teploty 118 stupňů, pomalu ho začněte lít za stálého šlehání na bílky. Pokračujte ve šlehání do zchladnutí a zpevnění sněhu. 

Sníh po částech vmíchejte do mandlové pasty, těsto roztírejte a obracejte tak dlouho, dokud Vám pomalu neztéká ze stěrky. Po vytažení stěrky z těsta by vytvořená špička měla pomalu klesat zpět, až se úplně ztratí. 

Hmotou naplňte cukrářský sáček s hladkou trubičkou o průměru 9 mm a nastříkejte makronky na připravené plechy.

Plechem bouchněte o stůl, aby se těsto zbavilo vzduchových bublin nebo případných špiček. Můžete také poklepávat dlaní zespodu na plech. Makronky nechte zaschnout, až jsou pevné a na dotek nelepivé. Může trvat i více jak hodinu, záleží na teplotě a vlhkosti vzduchu v místnosti.

Troubu si předehřejte na 150 stupňů. Makronky pečte 13 – 14 minut po jednom plechu na střední příčce. Hotové makronky by měly být na dotek pevné. Makronky nechte zcela vychladnout, pak opatrně sloupněte z papíru.

Upečené makronky můžete ihned po vychladnutí plnit krémem nebo je uschovat i na několik týdnů do mrazáku.

Dokončení makronek

arašídové (burákové) máslo – použila jsem jemné Mceneddy z amerických dnů v Lidlu 

višňová marmeláda (případně jiná pikantnější)

Burákové máslo si přendejte do zdobícího sáčku s užší hladkou trubičkou a nastříkejte na makronky, tak aby zůstal střed volný – viz. obrázek výše. Do krému pak lžičkou vmáčkněte trochu marmelády. Přiklopte a dejte do lednice rozležet. 

Makronky můžete samozřejmě namazat i nožem, bez sáčku, jako když mažete vánoční cukroví 🙂

Jaká je Vaše oblíbená příchuť makronek? Za sebe mohu doporučit Makronky se slaným karamelem, Citronové makronky nebo Skořicovo-zázvorové 🙂

recept na pusinky z kurzu v cukrárně Saint Tropez

Vytisknout recept

20 Comments

  • Siraelxy
    24. 9. 2016 v 18:02

    No teda, vypadají krásně. Makronky jsem zatím nepekla, mám plynovou troubu….ale až budu mít novou kuchyni a v ní novou horkovzdusnou. To bude něco 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 9. 2016 v 18:05

      Míšo, děkuji 🙂 ano, trouba je docela zásadní, tak se máte na co těšit 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    24. 9. 2016 v 20:59

    Míšo, to je taková nádhera! Nemám slov! A jak jsem už řekla/napsala – máte je lepší, mnohem lepší, než mají v současné době v St. Tropez! Prostě dokonalé! A to spojení chutí, to je i moje srdeční záležitost:-) Dnes jsem pekla Vaše semínkové krekry a nejraději bych celou dávku snědla:-) Miluji portské, takže popíjím, chroupu a užívám si víkend a Vám přeji totéž, Milena 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 9. 2016 v 13:48

      Mileno, moc děkuji za velkou chválu :)) velmi si Vašich slov vážím 🙂 jsem ráda, že krekry chutnají a vůbec se Vám nedivím, že je chcete sníst všechny, já jsem na tom byla podobně 🙂 bohužel alkoholu moc neholduju, nějak jsem mu za celá léta nepřišla na chuť, ale určitě to bude s vínem nebo portským skvělá kombinace 🙂 krásnou neděli. Míša

      Odpovědět
  • Lucie Kadlecova
    30. 9. 2016 v 11:43

    Dobry den Miso, vypadaji uzasne. Neprestava me fascinovat, jak mate jednu jako druhou 😉 Hezci jsem opravdu jeste nevidela… Mam dotaz, jak uskladnujete makronky – ted myslim jen ty skorapky? Vim, ze jste jednou psala, ze klidne zamrazit, ale vydrzi i v lednici? A kdyz zamrazit tak je davate do sacku nebo do nejake krabicky? Moc diky a peceni zdar! 😀 Mejte se krasne

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 9. 2016 v 12:16

      Lucko, zdravím Vás a moc děkuji :)) pokud makronky hned neplním, tak je dávám po vychladnutí hned do mrazáku, nejlépe do krabičky, aby se nerozlámaly. Bez problému takto vydrží několik týdnů. Když je potřeba, tak vyndám a plním hned, ještě mražené 🙂 zamrazit se dají i naplněné, ale tam doporučuji na kratší dobu, když jsou tam moc dlouho, hodně zkřehnou.
      V lednici jsem je nenaplněné nechávala max. do druhé dne … déle nemám vyzkoušeno. Mějte se fajn 🙂 Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    9. 3. 2017 v 10:26

    Dobrý den, chtěla bych Vám poděkovat za vynikající recept na dezerty a měla bych jeden dotaz k makronkám. Chtěla bych zkusit makronky s oříškovou náplní. Myslíte, že recept bych mohla použít ten stejný, jako na arašídové makronky, místo arašídu dát lískové oříšky, nebo se oříšky dávají jenom do náplně. Děkuji moc za radu.
    Alena

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 3. 2017 v 12:04

      Aleno, zdravím Vás a děkuji 🙂 Ano, arašídy můžete nahradit klidně lískovými oříšky, jak do pusinek, tak třeba i do náplně. Nebudou už pak sice arašídové, ale to vůbec nevadí, i tak budou dobré 🙂

      Odpovědět
  • Derinye
    14. 11. 2019 v 22:23

    Přeji krásný večer, žasnu jak vám krásně jdou. Chtěla jsem se zeptat na cukrový rozvar, je lepší si pořídit teploměr? Já jsem zvyklá měřit u rozvaru hustotu, na nit, krátký let .. nebo tak nějak se ty fáze nazývají ale u stupňů si nejsem jistá která fáze to je nebo raději si pořídit teploměr?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 11. 2019 v 20:31

      Díky. Já osobně používám radši teploměr, přijde mi to přesnější a i jednodušší, nicméně je možné svařit rozvar tzv. na bublinu.

      Odpovědět
  • Michaela
    13. 2. 2021 v 20:43

    Já mám také plynovou ale riskla jsem to a vyšlo to kupodivu dobře 🙂 stáhla jsem teplotu na 140° a pekla 7 a 7 min s otočením plechu

    Odpovědět
  • Miloslava
    14. 3. 2021 v 19:12

    Hezký večer, Míšo!! Slov chvály je tady už hodně, ale i přesto chválím znova!!!! A nejen za přenádherné makronky.
    A k těm bych měla dotaz, jestli mohu a jestli to takhle na dálku dovedete posoudit. Zkouším italskou i francouzskou metodu, ale nechápu, proč mi ty potvůrky vždy rychle a hodně vyběhnou a potom spadnou. Vůbec se mi nedaří tak hezká nožička, jak máte i tady u těchto arašídových. A ještě k tomu jsou duté. Buď mám „volšovi ruky“ nebo už nevím. Dá se takto na dálku vůbec poradit?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      14. 3. 2021 v 19:59

      Je přirozené, že makronky v troubě vyběhnou, ale po vyndání a chladnutí lehce spadnou. Na vzhled nožičky stejně jako na dutost může mít vliv více faktorů a pokud nevidím celý postup, suroviny, pomůcky, tak mohu jen těžko určit, čím to je 🙂 Duté makronky jsou často díky přešlehanému sněhu, nízké teplotě pečení nebo špatné podložce 🙂

      Odpovědět
  • Lucie
    18. 12. 2021 v 18:09

    Dobrý den, Míšo 🙂 makronky jsou skvělé, děkuji za recept. Nicméně chtěla bych se zeptat, když jsem se rozhodla udělat domácí arašídové máslo a je moc tekuté, jelikož hodně pustilo olej, jak ho mohu zahustit, aby mi z makronek neteklo? 🙂 Napadlo mě třeba koupit arašídovou mouku a zahustit to tím.

    Odpovědět
  • Monika
    19. 1. 2022 v 18:30

    Dobrý den Míšo.Pročitam Vaše recepty na makronky a mám takový hloupý dotaz proč u některých receptu makronky susite a u některých se nemusí a můžou hned do trouby když všechny jsou dělané s rozvarem a skoro stejně gramáže .A u některých receptu nemáte horkovzduch a u jiných ano?Pěkný den Monika

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 1. 2022 v 9:28

      Recepty se měnily v čase, tak jak se postupně měnily moje zkušenosti s makronkami 🙂 Program pečení jsem dříve u receptů neuváděla, ale péct makronky můžete na oba programy – horkovzduch i horní/dolní ohřev. Vhodnější je ten první, je tam lepší cirkulace vzduchu, ale ne všechny trouby jsou jím vybaveny. Pokud jde o zasychání, opět jsou možné obě varianty. Nicméně zasychání Vám eliminuje praskání a makronky jsou pak pevnější. Každému prostě vyhovuje něco jiného 🙂 Doporučuji řídit se posledními zveřejněnými recepty, přeci jen blog píšu už 9 let a některé recepty by zasloužily update, ale není to reálné 🙂

      Odpovědět
  • Romana
    25. 1. 2022 v 15:22

    Dobrý den, dnes jsem se pokusila udělat makronky dle vašeho receptu. Nevím, co se stalo, ale všechny jsou nakřivo. Na jedné straně nožka, na druhé nic🤔 nevíte, čím by mohlo být? Na chuti to nic nemění, ale vzhledově nic moc. Díky Romana

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 1. 2022 v 9:32

      Pokud jsou nakřivo, příliš dlouho zasychaly před pečením, nicméně je to jen jedna z možností 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ