Menu
Nepečené dezerty

Malinové nanuky

Když jsem před pár týdny dělala dort Malinové srdce, zbyla mi část malinového krému. A protože jsem ještě pořádně nevyzkoušela novou silikonovou formu na nanuky, šoupla jsem ho tam 🙂 Do každého nanuku jsem vmáčkla ještě pár mražených malin nebo kousky korpusu a luxusní dortíčky byly na světě. 

Vzhledem k faktu, že jsem měla zrovna po ruce zrcadlovou polevu, namočila jsem nanuky do ní a servírovala je na malých táccích se lžičkou. Nicméně pokud byste z nich chtěli udělat „klasické“ nanuky, namočte je do hořké čokolády naředěné trochou kakaového másla nebo rostlinného oleje. Díky tomu, že poleva zcela ztuhne, nanuk zůstane kompaktní a bude možné ho uchytit za dřívko. 

Dortíky si samozřejmě můžete udělat i do jiného tvaru, nejen do nanuků. Ideální jsou silikonové formy, ze kterých po zamrazení dortík snadno vyloupnete. 
 

Malinové nanuky

silikonová forma Mini Classic na nanuky, objem 37 ml

Malinová Ruby pěna: 
3 g plátkové želatiny Dr. Oetker 
60 + 120 g smetany ke šlehání 33% 
60 g malinového pyré 
135 g růžové čokolády Ruby Callebaut 
+ kousky mražených malin, kousky dortového korpusu
Želatinu dejte do misky se studenou vodou a nechte změknout. 
Čokoládu dejte do misky a rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni. 
V rendlíku společně zahřejte 60 g smetany a malinové pyré. Stáhněte z kamen, přidejte plátky změklé želatiny a promíchejte do úplného rozpuštění. Na dvakrát nalijte na rozpouštěnou čokoládu, pokaždé dobře promíchejte. Celou směs promixujte tyčovým mixérem a nechte zchladnout na 35 stupňů. 
Zbylou smetanu (120 g) vyšlehejte do polotuha a po částech vmíchejte do zchladlé čokoládové směsi. 
Krémem naplňte silikonovou formu, kterou si předem položte na tácek či rovnou podložku, aby se vám po naplnění dobře přenášela do mrazáku. Pokud použijete originál formu na nanuky, součást vybavení je přímo tác k tomu určený. Do každého dortíků můžete přidat kousky mražených malin nebo korpusu, je to jen na vás. Nezapomeňte v případě nanuků vmáčknout také dřívko. Takto naplněnou formu dejte do mrazáku na několik hodin zamrazit. 

Zrcadlová čokoládová poleva:

10 g plátkové želatiny Dr. Oetker 

125 ml vody 
225 g cukru krupice 
150 g hořké čokolády 60-70% 
30 g prosátého kakaa 
65 ml smetany 33% 
Želatinu dejte do misky se studenou vodou a nechte změknout. 
Vodu s cukrem dejte do kastrolu a při střední teplotě svařte na 103 stupňů. Stáhněte z kamen, přisypte čokoládu a za stálého míchání nechte rozpustit. Přisypte prosáté kakao, následně teplou smetanu a dobře promíchejte. 
Jakmile směs zchladne na 60 stupňů, přidejte změklou želatinu a míchejte do úplného rozpuštění. Polevu přelijte přes jemné sítko, pak lehce promixujte tyčovým mixérem a znovu přelijte přes sítko. 
Dejte do misky, přikryjte folií (přímo na polevu) a dejte do lednice na několik hodin vychladit (ideálně přes noc). 
Dokončení
Polevu si opatrně zahřejte na 30-32 stupňů a dejte ji do menší, ale vyšší misky. Nanuky po jednom vyndavejte z formy a ihned máčejte v připravené polevě. Spodní stranu dortíku lehce otřete o hranu misky a položte na připravený tácek. Nanuk držte za dřívko a pracujte rychle. Pokud byste použili jiný tvar dortíků než nanuky, dortíky si poskládejte na mřížku a polevou je polijte. Nanuky ozdobte dle vlastní fantazie, já použila maliny sušené mrazem, a nechte v lednici pár hodin povolit, než je budete servírovat.

 

 

 

 

TIP
Nicméně jak jsem zmínila výše, klidně použijte místo zrcadlové polevy klasickou hořkou čokoládu. Nařeďte ji malým množstvím kakaového másla nebo rostlinného oleje. Nanuky máčejte v polevě úplně stejně, jen neotírejte spodní část. Položte je na pečící papír a ihned dejte do lednice. Poleva krásně na dortíku ztuhne a bude možné ho uchytit při pojídání za dřívko.

 

 

Vytisknout recept

 

17 Comments

  • Unknown
    1. 5. 2020 v 12:22

    Opět nádhera. Peču podle Vás už nějaký čas. Mouku nahradim při pečení bezlepkovou a korpus je jak mech. Děkuji za super recepty.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 5. 2020 v 20:22

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    1. 5. 2020 v 16:27

    Dobry den, dortiky vypadaji uchvatne. Vlastne ted uz pecu jen podle vaseho blogu. Ale chtela jsem se zeptat, jestli vam cokolada hezky ztuhne. Mne totiz pokazde neztuhne uplne, a pak ji nemuzu vzit do ruky. Hned se rozteka. Nevite co by to mohlo byt? Dekuji Roza.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 5. 2020 v 20:23

      Děkuji. Pokud chcete použít čokoládu jako polevu, je potřeba ji vytemperovat, aby Vám ztuhla a zůstala pevná 🙂

      Odpovědět
    • Helka
      20. 1. 2021 v 20:05

      dobry den, na kolko nanukov to je,prosim? dakujem

      Odpovědět
      • Míša Landová
        21. 1. 2021 v 12:45

        Přesné množství Vám bohužel neřeknu, jak je uvedeno v receptů, dělala jsem je ze „zbytků“, ale takových 6-8 ks by mohlo vyjít.

        Odpovědět
  • Michaela
    9. 6. 2020 v 18:02

    Krásný večer, rozhodla jsem se vyzkoušet tento recept, ale mám dotaz, protože formu na nanuky mám pouze jednu. Jak mezitím uskladnit zbytek směsi, aby neztuhla? Děkuji ❤️

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 6. 2020 v 13:07

      Obávám se, že uskladnit to nepůjde, protože krém rychle tuhne. Je potřeba dát do forem hned. Případně můžete udělat skleničkové dezerty pokud nemáte dostatek formiček na nanuky.

      Odpovědět
    • Michaela
      11. 6. 2020 v 20:44

      Děkuji nakonec jsem to vyřešila přidáním třetiny surovin a naplnila ještě jinou formu 🙂 je to škoda, ale nedá se svítit 🙂 moc děkuji za odpověď a radu snad se povedlo.

      Odpovědět
  • Jitka
    23. 9. 2020 v 9:14

    Dobrý den Míšo, Vaše recepty jsou nádherné 😊 Díky Vám jsem se odhodlala k čokoládové zrcadlové poleve, která byla podle všech naprosto famózní!!! 👌 Nyní bych ráda bílou zrcadlovku, ale nemohu najít žádnou, která by se podařila. U Vás jsem našla glazuru, ale bílou zrcadlovou ne (pokud hledám správně). Máte prosím nějakou vyzkoušenou?

    Děkuji za radu a přeji mnoho úspěchů 😊.

    Jitka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 9. 2020 v 20:32

      Jitko, děkuji 🙂 ano, ta z hořké čokolády je celkem fajn, i když já osobně mám radši klasickou ganache polevu 🙂 to je i důvod, proč na mém blogu tu z bílé čokolády nenajdete. Jednak mi nechutná a hlavně jsem také zatím neobjevila takovou, která by stála za sdílení 🙂

      Odpovědět
  • Lucka
    11. 4. 2021 v 10:44

    Dobrý den, Míšo, už nějakou dobu mám doma formy na tyto nanuky a chtěla bych se konečně do nich pustit. Chci vyzkoušet s čokoládovým krémem a doprostřed vmáčknout trochu kakaového korpusu, ale pořád nevím, který krém by byl nejvhodnější. Moc jsem si oblíbila ten Váš u receptu na Čokoládové cupcakes se slaným keremelem, kde je i mascarpone, ale nevím, jak se po zamražení bude chovat a jestli je tento krém vhodný. Pak mě ještě zaujal čokoládový krém v receptu u Malinového srdce. Poradíte, prosím, který krém by byl nejvhodnější? Moc děkuji za cenné rady a přeji hezký den 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 4. 2021 v 17:02

      Teoreticky by šly použít oba čokoládové krémy. Pokud nanuky namočíte do klasické čokolády, tak ta to podrží i kdyby krém trochu povolil. Já osobně mám také raději šlehaný krém, než lehké nadýchané pěny 🙂 víceméně můžete použít většinu receptů na dortíky na mém blogu, které jsou připravované do silikonových forem 🙂

      Odpovědět
      • Lucka
        18. 4. 2021 v 15:06

        Moc děkuji, omlouvám se, že se znovu ptám, ale opravdu se krému z mascarpone po zmrazení nic nestane? Vím, že je známo, že mascarpone by se mrazit nemělo, tak mám obavy, jestli se po rozmrazení nezdrcne nebo něco podobného. Děkuji za cenné rady 🙂

        Odpovědět
        • Míša Landová
          18. 4. 2021 v 20:49

          Párkrát jsem dala zamrazit do malých silikonů krém, který obsahoval mascarpone a bylo to v pohodě. Musí být ale součást jiného krému, ne jen samotné 🙂 každopádně s želatinou máte jistotu.

          Odpovědět
  • Klára
    14. 8. 2023 v 19:02

    Zdravím Míši 😊 nanuky budu dělat na sobotu, ale k tomu i další zákusky, proto se chci zeptat, jestli vydrží do soboty, když je udělám ve středu nebo ve čtvrtek. Děkuji za odpověď 😊

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ