Menu
Koláče / Kynuté těsto

Tvarohové koláče s višněmi

Díky makronkám mám doma pořád nadbytek žloutků a tak je přidávám všude kam se dá. Do dortového korpusu, pomazánky, míchaných vajíček …. a dnes vyšla řada na kynuté těsto. Nebudete věřit, ale do těchto koláčů jsem jich nacpala rovnou osm. Pět do těsta, dva do tvarohu a jeden žloutek na potření. A musím říct, že kynuté těsto je díky nim úžasné. 

Co vám budu povídat, koláče začaly mizet z plechu tak rychle, že jsem je nestihla ani pořádně vyfotit. Na druhou stranu, mě osobně přijdou nejvíce fotogenické právě na tom plechu. A jestli máte pocit, že na koláčích nevidíte žádný tvaroh, tak se nebojte, je schovaný uvnitř 🙂

Tvarohové  koláče s višněmi (16 ks)

Kynuté těsto:

  • 320 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 50 g cukru krupice
  • 20 g čerstvého droždí
  • 130-140 ml mléka
  • 5 žloutků
  • 60 g rostlinného oleje
  • citronová kůra  

Z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí připravte kvásek. Mouku prosejte do mísy se špetkou soli a zbytkem cukru, promíchejte. Do vzešlého kvásku vmíchejte žloutky s olejem, přidejte citronovou kůru a směs vlijte do mísy s moukou. Vypracujte hladké a nelepivé těsto, ručně nebo v robotu.  Těsto dejte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Pokud chcete kynutí urychlit, přetáhněte mísu folii a dejte do trouby zapnuté na 35-40 stupňů.  Vykynuté těsto propracujte a rozdělte na 16 kousků. Z každého vyválejte malý bochánek a nechte pod utěrkou znovu nakynout.

Tvarohová náplň:

  • 250 g tvarohu v kostce
  • 50 g zakysané smetany
  • 1-2 lžíce moučkového cukru
  • 2 žloutky (nebo 1 celé vejce)
  • citronová kůra

Všechny suroviny promíchejte do hladka, dle chuti můžete přisladit.

Drobenka:

  • 65 g polohrubé mouky
  • 40 g cukru krupice
  • 40 g másla

Mouku s cukrem dejte do mísy a promíchejte. Přidejte na kousky nakrájené, lehce změklé máslo a rukou vypracujte drobenku.   

Příprava koláčů

  • 350-400 g višní (kompotované, mražené*)
  • na potření – 1 žloutek + trochu mléka (nebo 1 celé vejce)
  • cca 30 g rozpuštěného másla + rum na pokapání horkých koláčů  

Troubu předehřejte na 190 stupňů, dva plechy vyložte pečícím papírem.  Nakynuté bochánky rozmáčkněte do placičky a do každé dejte lžičku tvarohové náplně. Zabalte, spoje dobře přimáčkněte a spojem dolů položte na plech. Opět lehce prsty rozmáčkněte na placičku a okraje pomažte rozšlehaným vajíčkem (žloutkem). Do středu dejte višně a zasypte je drobenkou. Dejte péct do vyhřáté trouby na 15-20 minut, až hezky zezlátnou. 

Mezitím si v rendlíku rozpusťte máslo, přidejte rum a touto směsí ihned po vytažení z trouby koláče pokapejte. Nechte vychladnout a pusťte se do nich. 

TIP – *pokud použijete mražené višně, dejte je do rendlíku, přidejte lžíci cukru krupice a zalijte malým množstvím vody. Jen krátce povařte, sceďte přes sítko a nechte vychladnout. 

Vytisknout recept

19 Comments

  • Anonymní
    17. 5. 2020 v 7:14

    Dobrý den Míšo, koláče mi kynou:-)…. úplně božské těsto. Budu je nahoru zdobit višnemi, některé jahodami a borůvkami – děti je milují. Rovnou jsem zadělala dvojitou dávku, protože určitě zmizí jako ty Vaše.
    Dneska jsem poprvé vyzkoušela citronový olej který používáte Vy v jiných receptech a ta vůně je boží.
    Mějte se moc fajn a díky za recept. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 5. 2020 v 18:42

      Hanko, děkuji 🙂 také budu muset příště udělat z dvojité dávky, protože ta jedna byla rychle pryč 🙂 citronový olej je super, používám všude místo citronové kůry.

      Odpovědět
    • Zdenka
      19. 5. 2020 v 11:04

      Vyborne, jemné koláče Dnes pečiem ďalšiu dávku.

      Odpovědět
  • Anonymní
    10. 6. 2020 v 21:24

    Dobrý den, koláče vypadají moc lákavě, už jsem je několikrát prohlížela. Po třech koroměsících jsem nedávno opět pekla pro vnoučka alergika (bez vajíček, mléka i pš. mouky). Proto jsem vybrala z 3. 4. 2015 Banánové cookies s burákovým máslem. Žádné vajíčko, trochu másla jsem nahradila sádlem a použila jsem směs mouky pohankové, žitné, rýžové a kukuřičné. Výsledek byl vynikající chuťově i tvarově. Dnes nám chybělo trochu burákového másla, tak jsem přidala lžíci povidel. Cookies opět výborné. Moc děkuji za skvělý recept (několikrát jsem pekla i klasicky podle vás), který navíc lze jakkoli přizpůsobit zdravotním potřebám kohokoli.
    Také vše jiné, co jsem zkoušela, se podařilo. Maruška

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 6. 2020 v 6:23

      Děkuji. Je skvělé, že si dokážete recepty přizpůsobit 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    26. 2. 2021 v 9:11

    Dobrý den, zajímalo by mě, proč je v těsto tolik zloutku? 😊 Nikdy jsem tolik neviděla 😁

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 2. 2021 v 17:09

      Je to napsané na začátku příspěvku 🙂 peču hodně makronky a žloutky mi zbývají. Nicméně kynuté těsto je díky nim mnohem lepší.

      Odpovědět
  • Katka Dufková
    16. 3. 2021 v 20:27

    Dobrý den Míšo,
    Naprosto úžasný recept, dělala jsem v sobotu a koláčky se nedočkaly ani nedělní snídaně 🙂
    Ísto višní jsem tedy dala borůvky, no prostě mňamina. Děkuhi za Vaše recepty, jste mi velkou inspirací 😍
    Hezký den, Katka

    Odpovědět
  • Katka
    27. 7. 2021 v 18:18

    Dobrý den, děkuji za recept. Jen bych se chtěla zeptat čím to je, že mi koláče vždy popraskají? Děkuju

    Odpovědět
  • Míša H.
    9. 4. 2022 v 8:22

    Dobrý den Míšo, tak jsem se konečně odhodlala a pustila se poprvé v životě do kynutého těsta. Měla jsem z něj vždycky strach, protože u nás vánočky a mazance peče manžel , ale koláčky mě neskutečně lákaly, až jsem se odhodlala a pustila se do nich . Místo višní jsem dala povidla, borůvky a dcera chtěla meruňkovou marmeládu. Přiznám se, že jsou trochu pracnější,ale ve výsledku to stojí za to, byly neskutečně dobré, i manžel mi je pochválil a to je co říct. Určitě budu péct znovu, jsou opravdu vynikající.

    Odpovědět
  • Markéta
    24. 4. 2022 v 21:06

    Do kynutého těsta používáte místo másla olej, zajímalo by mě, z jakého důvodu. Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 4. 2022 v 8:34

      Olej je jen v některých receptech. Nicméně do kynutého můžete použít jakýkoliv tuk, máslo, sádlo, olej … já mám ráda olej, protože díky němu jsou koláče nadýchané, pružné a vláčné i několik dní.

      Odpovědět
  • Jiřina
    5. 6. 2022 v 6:04

    Dobrý den Míšo,
    koláčky jsou luxusní, neměla jsem višně, tak jsem dělala klasické s marmeládou,
    ale to je poprvé, co mi tak krásně nakynulo těsto a hlavně jsou nádherně měkoučké.
    Vaše stránky jsou pro mě perfektně zpracované. . 🙂
    Děkuji Vám

    Odpovědět
  • Eva
    14. 7. 2024 v 9:56

    Dobrý den,
    s kynutým těstem už zkušenosti mám, ale poprvé jsem se odhodlala upéct tuplované – plněné koláče. Bála jsem se, jak se mi podaří zabalit tvaroh dovnitř… Váš recept je skvělý, těsto krásné jemné, pružné, šlo to samo (i když jsem při zpracování musela přidat mouku). Koláče výborné moc! Krásné léto 😊

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ