Díky makronkám mám doma pořád nadbytek žloutků a tak je přidávám všude kam se dá. Do dortového korpusu, pomazánky, míchaných vajíček …. a dnes vyšla řada na kynuté těsto. Nebudete věřit, ale do těchto koláčů jsem jich nacpala rovnou osm. Pět do těsta, dva do tvarohu a jeden žloutek na potření. A musím říct, že kynuté těsto je díky nim úžasné.

Co vám budu povídat, koláče začaly mizet z plechu tak rychle, že jsem je nestihla ani pořádně vyfotit. Na druhou stranu, mě osobně přijdou nejvíce fotogenické právě na tom plechu. A jestli máte pocit, že na koláčích nevidíte žádný tvaroh, tak se nebojte, je schovaný uvnitř 🙂
Tvarohové koláče s višněmi (16 ks)
Kynuté těsto:
- 320 g hladké mouky
- špetka soli
- 50 g cukru krupice
- 20 g čerstvého droždí
- 130-140 ml mléka
- 5 žloutků
- 60 g rostlinného oleje
- citronová kůra
Z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí připravte kvásek. Mouku prosejte do mísy se špetkou soli a zbytkem cukru, promíchejte. Do vzešlého kvásku vmíchejte žloutky s olejem, přidejte citronovou kůru a směs vlijte do mísy s moukou. Vypracujte hladké a nelepivé těsto, ručně nebo v robotu. Těsto dejte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Pokud chcete kynutí urychlit, přetáhněte mísu folii a dejte do trouby zapnuté na 35-40 stupňů. Vykynuté těsto propracujte a rozdělte na 16 kousků. Z každého vyválejte malý bochánek a nechte pod utěrkou znovu nakynout.

Tvarohová náplň:
- 250 g tvarohu v kostce
- 50 g zakysané smetany
- 1-2 lžíce moučkového cukru
- 2 žloutky (nebo 1 celé vejce)
- citronová kůra
Všechny suroviny promíchejte do hladka, dle chuti můžete přisladit.
Drobenka:
- 65 g polohrubé mouky
- 40 g cukru krupice
- 40 g másla
Mouku s cukrem dejte do mísy a promíchejte. Přidejte na kousky nakrájené, lehce změklé máslo a rukou vypracujte drobenku.

Příprava koláčů
- 350-400 g višní (kompotované, mražené*)
- na potření – 1 žloutek + trochu mléka (nebo 1 celé vejce)
- cca 30 g rozpuštěného másla + rum na pokapání horkých koláčů
Troubu předehřejte na 190 stupňů, dva plechy vyložte pečícím papírem. Nakynuté bochánky rozmáčkněte do placičky a do každé dejte lžičku tvarohové náplně. Zabalte, spoje dobře přimáčkněte a spojem dolů položte na plech. Opět lehce prsty rozmáčkněte na placičku a okraje pomažte rozšlehaným vajíčkem (žloutkem). Do středu dejte višně a zasypte je drobenkou. Dejte péct do vyhřáté trouby na 15-20 minut, až hezky zezlátnou.
Mezitím si v rendlíku rozpusťte máslo, přidejte rum a touto směsí ihned po vytažení z trouby koláče pokapejte. Nechte vychladnout a pusťte se do nich.

TIP – *pokud použijete mražené višně, dejte je do rendlíku, přidejte lžíci cukru krupice a zalijte malým množstvím vody. Jen krátce povařte, sceďte přes sítko a nechte vychladnout.



7 Comments
Anonymní
17. 5. 2020 v 7:14Dobrý den Míšo, koláče mi kynou:-)…. úplně božské těsto. Budu je nahoru zdobit višnemi, některé jahodami a borůvkami – děti je milují. Rovnou jsem zadělala dvojitou dávku, protože určitě zmizí jako ty Vaše.
Dneska jsem poprvé vyzkoušela citronový olej který používáte Vy v jiných receptech a ta vůně je boží.
Mějte se moc fajn a díky za recept. Hanka
Víkendové pečení
18. 5. 2020 v 18:42Hanko, děkuji 🙂 také budu muset příště udělat z dvojité dávky, protože ta jedna byla rychle pryč 🙂 citronový olej je super, používám všude místo citronové kůry.
Zdenka
19. 5. 2020 v 11:04Vyborne, jemné koláče Dnes pečiem ďalšiu dávku.
Anonymní
10. 6. 2020 v 21:24Dobrý den, koláče vypadají moc lákavě, už jsem je několikrát prohlížela. Po třech koroměsících jsem nedávno opět pekla pro vnoučka alergika (bez vajíček, mléka i pš. mouky). Proto jsem vybrala z 3. 4. 2015 Banánové cookies s burákovým máslem. Žádné vajíčko, trochu másla jsem nahradila sádlem a použila jsem směs mouky pohankové, žitné, rýžové a kukuřičné. Výsledek byl vynikající chuťově i tvarově. Dnes nám chybělo trochu burákového másla, tak jsem přidala lžíci povidel. Cookies opět výborné. Moc děkuji za skvělý recept (několikrát jsem pekla i klasicky podle vás), který navíc lze jakkoli přizpůsobit zdravotním potřebám kohokoli.
Také vše jiné, co jsem zkoušela, se podařilo. Maruška
Víkendové pečení
12. 6. 2020 v 6:23Děkuji. Je skvělé, že si dokážete recepty přizpůsobit 🙂
Anonymní
26. 2. 2021 v 9:11Dobrý den, zajímalo by mě, proč je v těsto tolik zloutku? 😊 Nikdy jsem tolik neviděla 😁
Míša Landová
26. 2. 2021 v 17:09Je to napsané na začátku příspěvku 🙂 peču hodně makronky a žloutky mi zbývají. Nicméně kynuté těsto je díky nim mnohem lepší.