Menu
Koláče / Kynuté těsto

Tvarohové koláče s višněmi

Díky makronkám mám doma pořád nadbytek žloutků a tak je přidávám všude kam se dá. Do dortového korpusu, pomazánky, míchaných vajíček …. a dnes vyšla řada na kynuté těsto. Nebudete věřit, ale do těchto koláčů jsem jich nacpala rovnou osm. Pět do těsta, dva do tvarohu a jeden žloutek na potření. A musím říct, že kynuté těsto je díky nim úžasné. 

Co vám budu povídat, koláče začaly mizet z plechu tak rychle, že jsem je nestihla ani pořádně vyfotit. Na druhou stranu, mě osobně přijdou nejvíce fotogenické právě na tom plechu. A jestli máte pocit, že na koláčích nevidíte žádný tvaroh, tak se nebojte, je schovaný uvnitř 🙂

Tvarohové  koláče s višněmi (16 ks)

Kynuté těsto:

  • 320 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 50 g cukru krupice
  • 20 g čerstvého droždí
  • 130-140 ml mléka
  • 5 žloutků
  • 60 g rostlinného oleje
  • citronová kůra  

Z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí připravte kvásek. Mouku prosejte do mísy se špetkou soli a zbytkem cukru, promíchejte. Do vzešlého kvásku vmíchejte žloutky s olejem, přidejte citronovou kůru a směs vlijte do mísy s moukou. Vypracujte hladké a nelepivé těsto, ručně nebo v robotu.  Těsto dejte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Pokud chcete kynutí urychlit, přetáhněte mísu folii a dejte do trouby zapnuté na 35-40 stupňů.  Vykynuté těsto propracujte a rozdělte na 16 kousků. Z každého vyválejte malý bochánek a nechte pod utěrkou znovu nakynout.

Tvarohová náplň:

  • 250 g tvarohu v kostce
  • 50 g zakysané smetany
  • 1-2 lžíce moučkového cukru
  • 2 žloutky (nebo 1 celé vejce)
  • citronová kůra

Všechny suroviny promíchejte do hladka, dle chuti můžete přisladit.

Drobenka:

  • 65 g polohrubé mouky
  • 40 g cukru krupice
  • 40 g másla

Mouku s cukrem dejte do mísy a promíchejte. Přidejte na kousky nakrájené, lehce změklé máslo a rukou vypracujte drobenku.   

Příprava koláčů

  • 350-400 g višní (kompotované, mražené*)
  • na potření – 1 žloutek + trochu mléka (nebo 1 celé vejce)
  • cca 30 g rozpuštěného másla + rum na pokapání horkých koláčů  

Troubu předehřejte na 190 stupňů, dva plechy vyložte pečícím papírem.  Nakynuté bochánky rozmáčkněte do placičky a do každé dejte lžičku tvarohové náplně. Zabalte, spoje dobře přimáčkněte a spojem dolů položte na plech. Opět lehce prsty rozmáčkněte na placičku a okraje pomažte rozšlehaným vajíčkem (žloutkem). Do středu dejte višně a zasypte je drobenkou. Dejte péct do vyhřáté trouby na 15-20 minut, až hezky zezlátnou. 

Mezitím si v rendlíku rozpusťte máslo, přidejte rum a touto směsí ihned po vytažení z trouby koláče pokapejte. Nechte vychladnout a pusťte se do nich. 

TIP – *pokud použijete mražené višně, dejte je do rendlíku, přidejte lžíci cukru krupice a zalijte malým množstvím vody. Jen krátce povařte, sceďte přes sítko a nechte vychladnout. 

Vytisknout recept

17 Comments

  • Anonymní
    17. 5. 2020 v 7:14

    Dobrý den Míšo, koláče mi kynou:-)…. úplně božské těsto. Budu je nahoru zdobit višnemi, některé jahodami a borůvkami – děti je milují. Rovnou jsem zadělala dvojitou dávku, protože určitě zmizí jako ty Vaše.
    Dneska jsem poprvé vyzkoušela citronový olej který používáte Vy v jiných receptech a ta vůně je boží.
    Mějte se moc fajn a díky za recept. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 5. 2020 v 18:42

      Hanko, děkuji 🙂 také budu muset příště udělat z dvojité dávky, protože ta jedna byla rychle pryč 🙂 citronový olej je super, používám všude místo citronové kůry.

      Odpovědět
    • Zdenka
      19. 5. 2020 v 11:04

      Vyborne, jemné koláče Dnes pečiem ďalšiu dávku.

      Odpovědět
  • Anonymní
    10. 6. 2020 v 21:24

    Dobrý den, koláče vypadají moc lákavě, už jsem je několikrát prohlížela. Po třech koroměsících jsem nedávno opět pekla pro vnoučka alergika (bez vajíček, mléka i pš. mouky). Proto jsem vybrala z 3. 4. 2015 Banánové cookies s burákovým máslem. Žádné vajíčko, trochu másla jsem nahradila sádlem a použila jsem směs mouky pohankové, žitné, rýžové a kukuřičné. Výsledek byl vynikající chuťově i tvarově. Dnes nám chybělo trochu burákového másla, tak jsem přidala lžíci povidel. Cookies opět výborné. Moc děkuji za skvělý recept (několikrát jsem pekla i klasicky podle vás), který navíc lze jakkoli přizpůsobit zdravotním potřebám kohokoli.
    Také vše jiné, co jsem zkoušela, se podařilo. Maruška

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 6. 2020 v 6:23

      Děkuji. Je skvělé, že si dokážete recepty přizpůsobit 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    26. 2. 2021 v 9:11

    Dobrý den, zajímalo by mě, proč je v těsto tolik zloutku? 😊 Nikdy jsem tolik neviděla 😁

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 2. 2021 v 17:09

      Je to napsané na začátku příspěvku 🙂 peču hodně makronky a žloutky mi zbývají. Nicméně kynuté těsto je díky nim mnohem lepší.

      Odpovědět
  • Katka Dufková
    16. 3. 2021 v 20:27

    Dobrý den Míšo,
    Naprosto úžasný recept, dělala jsem v sobotu a koláčky se nedočkaly ani nedělní snídaně 🙂
    Ísto višní jsem tedy dala borůvky, no prostě mňamina. Děkuhi za Vaše recepty, jste mi velkou inspirací 😍
    Hezký den, Katka

    Odpovědět
  • Katka
    27. 7. 2021 v 18:18

    Dobrý den, děkuji za recept. Jen bych se chtěla zeptat čím to je, že mi koláče vždy popraskají? Děkuju

    Odpovědět
  • Míša H.
    9. 4. 2022 v 8:22

    Dobrý den Míšo, tak jsem se konečně odhodlala a pustila se poprvé v životě do kynutého těsta. Měla jsem z něj vždycky strach, protože u nás vánočky a mazance peče manžel , ale koláčky mě neskutečně lákaly, až jsem se odhodlala a pustila se do nich . Místo višní jsem dala povidla, borůvky a dcera chtěla meruňkovou marmeládu. Přiznám se, že jsou trochu pracnější,ale ve výsledku to stojí za to, byly neskutečně dobré, i manžel mi je pochválil a to je co říct. Určitě budu péct znovu, jsou opravdu vynikající.

    Odpovědět
  • Markéta
    24. 4. 2022 v 21:06

    Do kynutého těsta používáte místo másla olej, zajímalo by mě, z jakého důvodu. Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 4. 2022 v 8:34

      Olej je jen v některých receptech. Nicméně do kynutého můžete použít jakýkoliv tuk, máslo, sádlo, olej … já mám ráda olej, protože díky němu jsou koláče nadýchané, pružné a vláčné i několik dní.

      Odpovědět
  • Jiřina
    5. 6. 2022 v 6:04

    Dobrý den Míšo,
    koláčky jsou luxusní, neměla jsem višně, tak jsem dělala klasické s marmeládou,
    ale to je poprvé, co mi tak krásně nakynulo těsto a hlavně jsou nádherně měkoučké.
    Vaše stránky jsou pro mě perfektně zpracované. . 🙂
    Děkuji Vám

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ