Menu
Slané recepty

Škvarkové placky se zelím

Věřte nevěřte, ale po všech těch letech sladkého peču čím dál tím radši něco slaného 🙂 Tyhle placky jsou vlastně takový update receptu, který už na blogu je. Jen jsem ho trochu vytunila sádlem, pivem a zelím. Všechno typicky české suroviny a ve spojení se škvarky opravdu lahůdka. I když chápu, že vegetariány asi neoslovím 🙂

Placky jsou kynuté, ale těsto se nenechává kynout, pracuje se s ním hned. Díky tomu jsou placky po upečení hezky křupavé a ne příliš nadýchané (buchtovité). Nejlepší jsou hned po upečení, ale skvěle chutnají i další dny. Já si jich obvykle pár zamrazím a vytahuji pak podle potřeby, když mě honí mlsná.

Zelí i škvarky posekejte na menší kousky a pokud máte zelí hodně kyselé, můžete ho předem propláchnout vodou. Sádlo přidávejte spíše chladné, než povolené, aby se těsto příliš nelepilo. Soli se do slaného kynutého těsta obvykle přidává 2% z váhy mouky, v tomto případě tedy 10 g. Jen pozor, pokud máte slané škvarky, aby to pak nebylo slané až moc 🙂

Škvarkové placky se zelím (30 ks)

Kynuté těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 1 sáček Sušené droždí Dr. Oetker
  • 2 žloutky
  • 120 g škvarků
  • 140 g sádla
  • 180 ml piva
  • 200 g kysaného zelí
  • sůl, pepř, kmín

Mouku prosejte do mísy, přidejte sůl, koření, sušené droždí a dobře promíchejte.

Škvarky a zelí posekejte či pokrájejte na menší kousky a společně se žloutky, sádlem a pivem přidejte do mouky. Vypracujte těsto, které nedávejte kynout, ale ihned zpracujte.

Na pomoučněné ploše ho vyválejte na sílu asi 5-6 mm a vykrajujte placky o průměru ca. 7 cm. Klaďte na plech vyložený papírem na pečení a nožem či rádýlkem naznačte mřížku.

Pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů (horkovzduch) asi 20-25 minut, až jsou lehce do zlatova.

Nejlépe chutnají čerstvé hned po upečení, ale skvělé jsou i další dny. Placky je možné i zamrazit.

2 Comments

  • Jitka
    1. 5. 2022 v 20:32

    Škvarkové placky se zelím mě nadchly stejně jako škvarkové placky podle Vaší maminky. Moc děkuji za recept!

    Odpovědět

Zanechte komentář