Menu
Kynuté těsto

Koblihy s čokoládovým krémem

Recept na koblihy jsem vám už dlouho slibovala, tak tady je. I když mám pocit, že se nijak zásadně neliší od všech ostatních. Osobně si myslím, že je důležité nechat dobře nakynout těsto a hlídat si teplotu oleje při smažení. Většina koblih se dnes plní až po usmažení, čímž odpadá riziko, že by náplň vytekla 🙂

Já jsem pro tentokrát vybrala náplň čokoládovou, kterou si připravíte ze žloutkového krému a fakt dobré čokolády 🙂 Než koblihy dosmažíte, stihne se vychladit a můžete hned plnit. No a co si budeme povídat, koblihy jsou nejlepší čerstvé. Takže si nechte místo v žaludku, protože věřím, že jen u jedné nezůstanete 🙂

Koblihy s čokoládovým krémem (10-12 ks)

Kynuté těsto:

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

  • 350 g hladké mouky
  • 1 sáček Sušené droždí Dr. Oetker
  • 150-160 ml mléka
  • 45 g cukru krupice
  • 40 g másla
  • 3 žloutky
  • sůl
  • 2 lžíce rumu

Prosátou mouku smíchejte se solí a sušeným droždím. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem a žloutky a společně s vlažným mlékem a rumem přidejte do mouky. Vypracujte hladké těsto, které nechte na teplém místě vykynout. Mezitím si připravte náplň.

Čokoládová náplň:

  • 250 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 40 g cukru krupice
  • 30 g jemný kukuřičný škrob Gustin Dr. Oetker
  • 100 hořké čokolády 60-70%

Žloutky prošlehejte s cukrem, pak přidejte škrob a trochu studeného mléka, dobře promíchejte.
Mléko zahřejte a pozvolna nalijte na žloutky. Promíchejte, vraťte zpět do rendlíku a celou směs za stálého míchání asi 2-3 minuty povařte.

Hned nalijte na čokoládu a míchejte do rozpuštění. Promixujte tyčovým mixérem, zakryjte fólií (přímo na krém) a dejte do lednice vychladit.

Dokončení:

  • rostlinný olej na smažení
  • 1 sáček Třtinového cukru s rumovou příchutí Dr. Oetker
  • 1-2 lžíce cukru krupice

Vykynuté těsto rozdělte na stejné kousky (50-60 g) a vyválejte do bochánků. Zakryté utěrkou nechte ještě nakynout.

Olej nalijte ve vyšší vrstvě do pánve či kastrolu se silným dnem a pozvolna zahřejte na teplotu 170 °C.

Koblihy vkládejte do oleje horní stranou, zpočátku můžete krátce zakrýt poklicí. Smažte z každé strany zhruba 1-2 minuty. Nechte okapat na papírovém ubrousku.

Třtinový cukr s rumovou příchutí smíchejte v misce s krupicovým cukrem a koblihy v této směsi obalte.

Vychlazený čokoládový krém promíchejte stěrkou do hladka a přendejte si ho do sáčku. Do vychladlých koblih udělejte špičatým nožem ze strany otvor a pomocí sáčku naplňte. Servírujte ihned po naplnění.

Krátký video postup najdete opět na mém IG i FB profilu.

27 Komentáře

  • Jiří
    20. 5. 2022 v 13:04

    Zdravím,
    kolik cca té soli?

    Odpovědět
  • Laura
    11. 7. 2022 v 21:03

    Môžem nechať cesto kynúť aj cez noc?

    Odpovědět
  • Erika
    27. 8. 2022 v 19:15

    Dobry den, je mozne suche drozdi nahradit cerstvym drozdim? Moc dekuji

    Odpovědět
  • Lenka
    14. 10. 2022 v 21:57

    Dekuji za vyborny recept. Naplnila jsem koblihy pecenymi jablky se skorici. Povrch jsem potrela rumovym maslem a obalila ve skoricovem cukru. Takova podzimni varianta.

    Odpovědět
  • Jana
    8. 12. 2022 v 18:25

    Dobry den Miso, muzu tento cokoladovy krem dat do venecku z odpalovaneho testa?
    Dekuji

    Odpovědět
  • Stepanka
    5. 2. 2023 v 0:16

    Zdravim,jak dlouho nechat testo kynout?
    90 min. bude v poho?Pak z testa udelat kulicky a ty nechat dalsich 30 min. kynout a pote smazit?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 2. 2023 v 13:37

      Kynutí se nedá určitě čase, záleží na teplotě v místnosti, může to být hodinu, ale také dvě. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

      Odpovědět
  • Sam
    12. 2. 2023 v 1:00

    Zdravím, v některých receptech na koblihy se těsto rozválí a vykrajují se kolečka..má tento rozdíl (oproti bochníkům) podle Vás nějaký vliv na výsledek?

    Odpovědět
  • Marketa
    4. 11. 2023 v 11:58

    Dnes koblížky dělané a luxus ❤️

    Odpovědět
  • Veronika
    23. 5. 2024 v 14:05

    Dobrý den , mohou zůstat prázdné ? A k nim jahodový sníh ? Nemáte prosím na něj recept ? Moc děkuji za radu 🙏🏻

    Odpovědět
    • Míša Landová
      24. 5. 2024 v 17:21

      Nemusíte plnit. Jahodový sníh bych udělala stejně jako italský do kremrolí, jen bych polovinu bílků nahradila jahodovým pyré 🙂

      Odpovědět
  • Jarmila
    8. 8. 2024 v 8:55

    Dobrý den Míšo, kdybych přidala místo tmavé čokolády – bílou, nebo pistáciovou pastu – je to možná varianta? Bude hustota krému stejná ? Jestli dobře chápu, základem je žloutkový krém – i ten by stačil jako samotný ? Díky.Jarka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 8. 2024 v 10:37

      Ano, krém si můžete upravit dle potřeby, jen se bude měnit hustota krému. V případě bílé čokolády bude také o dost sladší, ubrala bych možná cukr z krému 🙂

      Odpovědět
  • Kateřina
    27. 9. 2024 v 12:48

    Výborný recept! První, podle kterého se mi koblihy povedly a jsou opravdu jako obláček ☺️🌸 moc děkuji.
    Měla bych na vás paní Mišo ještě jeden dotaz. Nevíte prosím, nebo nemáte tady někde na blogu recept na takový ten liskoořískový krém, kterým jsou plněné například croissanty a i kupované koblihy? Marně se už delší dobu snažím najít recept a furt nic. Přijde mi to jako nuttela s něčím, ale je tekutější, lehčí, nuttela je hodně hutná, ale zase to není tento jakoby pudinkový. Nevíte prosím jak se podobný krém dělá? Moc děkuji a přeji krásný den ☺️

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 9. 2024 v 21:46

      Jeden lískooříškový na blogu mám, je to tzv. praline. Dá se koupit i hotové a to je za mě lepší. Ale nevím, zda právě tento krém máte na mysli 🙂

      Odpovědět
      • Kateřina
        3. 10. 2024 v 14:45

        Ten už jsem také dělala a je také výborný ☺️🌸 myslela jsem ale takový ten jakoby čokoládový, jako když si koupíte croissant s nugátovou náplní 😀 ale budu hledat a zkoušet a třeba jednou objevim. ☺️

        Odpovědět
        • Míša Landová
          3. 10. 2024 v 16:38

          Tak pak bych to viděla na klasickou čokoládou ganache, která se dává třeba do makronek 🙂 takovou luxusní „nutelu“ najdete třeba u receptu Lískooříšková kolečka 🙂

          Odpovědět
          • Kateřina
            3. 10. 2024 v 17:58

            Moc děkuji. Vyzkouším!❤️

Průměrné hodnocení z 3 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ