Menu
Kynuté těsto

Koblihy s čokoládovým krémem

Recept na koblihy jsem vám už dlouho slibovala, tak tady je. I když mám pocit, že se nijak zásadně neliší od všech ostatních. Osobně si myslím, že je důležité nechat dobře nakynout těsto a hlídat si teplotu oleje při smažení. Většina koblih se dnes plní až po usmažení, čímž odpadá riziko, že by náplň vytekla 🙂

Já jsem pro tentokrát vybrala náplň čokoládovou, kterou si připravíte ze žloutkového krému a fakt dobré čokolády 🙂 Než koblihy dosmažíte, stihne se vychladit a můžete hned plnit. No a co si budeme povídat, koblihy jsou nejlepší čerstvé. Takže si nechte místo v žaludku, protože věřím, že jen u jedné nezůstanete 🙂

Koblihy s čokoládovým krémem (10-12 ks)

Kynuté těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 1 sáček Sušené droždí Dr. Oetker
  • 150-160 ml mléka
  • 45 g cukru krupice
  • 40 g másla
  • 3 žloutky
  • sůl
  • 2 lžíce rumu

Prosátou mouku smíchejte se solí a sušeným droždím. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem a žloutky a společně s vlažným mlékem a rumem přidejte do mouky. Vypracujte hladké těsto, které nechte na teplém místě vykynout. Mezitím si připravte náplň.

Čokoládová náplň:

  • 250 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 40 g cukru krupice
  • 30 g jemný kukuřičný škrob Gustin Dr. Oetker
  • 100 hořké čokolády 60-70%

Žloutky prošlehejte s cukrem, pak přidejte škrob a trochu studeného mléka, dobře promíchejte.
Mléko zahřejte a pozvolna nalijte na žloutky. Promíchejte, vraťte zpět do rendlíku a celou směs za stálého míchání asi 2-3 minuty povařte.

Hned nalijte na čokoládu a míchejte do rozpuštění. Promixujte tyčovým mixérem, zakryjte fólií (přímo na krém) a dejte do lednice vychladit.

Dokončení:

  • rostlinný olej na smažení
  • 1 sáček Třtinového cukru s rumovou příchutí Dr. Oetker
  • 1-2 lžíce cukru krupice

Vykynuté těsto rozdělte na stejné kousky (50-60 g) a vyválejte do bochánků. Zakryté utěrkou nechte ještě nakynout.

Olej nalijte ve vyšší vrstvě do pánve či kastrolu se silným dnem a pozvolna zahřejte na teplotu 170 °C.

Koblihy vkládejte do oleje horní stranou, zpočátku můžete krátce zakrýt poklicí. Smažte z každé strany zhruba 1-2 minuty. Nechte okapat na papírovém ubrousku.

Třtinový cukr s rumovou příchutí smíchejte v misce s krupicovým cukrem a koblihy v této směsi obalte.

Vychlazený čokoládový krém promíchejte stěrkou do hladka a přendejte si ho do sáčku. Do vychladlých koblih udělejte špičatým nožem ze strany otvor a pomocí sáčku naplňte. Servírujte ihned po naplnění.

Krátký video postup najdete opět na mém IG i FB profilu.

4 Comments

Zanechte komentář