Koblihy jsem nikdy neměla ráda. Na rozdíl od vdolečků, kterou jsou taky smažené, mi vždycky připadaly moc mastné a „těžké“. Proto jsem nikdy nepřemýšlela nad tím, že bych je zkusila připravit doma. Tedy až do té doby, než jsem objevila tenhle recept, kde se koblihy pečou v muffinové formě. To jsem prostě musela vyzkoušet 🙂
Zkusila jsem a změnila svůj názor na koblihy, tedy na ty pečené. Koblihy jsou skvělé, těsto je krásně jemné a měkoučké. Úžasně voní 🙂 Vypadají sice spíš jako malé hříbečky, než kulaté kobližky, ale to myslím vůbec nevadí.
Koblihy pečené v troubě (cca 8-10 ks):
250 g hladké mouky
špetka soli
12 g čerstvého droždí
40 g cukru krupice
125 ml mléka
2 velké žloutky
25 g másla
citronová kůra
marmeláda (jahoda, meruňka)
máslo a rum na potření
Z vlažného mléka, cukru a droždí si připravte kvásek.
Mouku se špetkou soli prosejte do mísy. Máslo rozpusťte a nechte vychladnout.
Do kvásku přidejte žloutky a citronovou kůru a prošlehejte. Směs vlijte do mouky a začněte propracovávat těsto. Po chvilce přilijte zchladlé máslo a vypracujte hladké a nelepivé těsto.
Dejte do misky, přikryjte a nechte na teplém místě kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Připravte si formu na muffiny, kterou vyložte papírovými košíčky.
Vykynuté těsto rozdělte na 8-10 kousků, každý kousek v dlani zmáčkněte do placičky, doprostřed dejte lžičku marmelády a konce dobře spojte. Vytvarujte do kuličky a vložte do papírového košíčku, spojem dolů. Stejným způsobem připravte zbývající těsto. Koblihy přikryjte utěrkou a nechte ještě chvilku kynout. Mezitím si troubu předehřejte na 185 stupňů.
Koblihy dejte péct do vyhřáté trouby na 12-15 minut (podle velikosti). Rozpusťte kousek másla, přidejte trochu rumu a touto směsí koblihy ihned po vytažení z trouby potřete. Nechte vychladnout, před servírováním pocukrujte.
Koblihy jsou nejlepší čerstvě upečené, ale chutnají skvěle i druhý den.
inspirace z webu http://www.mojewypieki.com/
Vytisknout recept |
36 Komentáře
Unknown
8. 2. 2017 v 14:54Naprosto úžasná záležitost. Právě upečeno s domácím hruškovým povidlem. Mizí rychlostí blesku. Příště budu muset znásobit dávku. Díky 🙂
Víkendové pečení
8. 2. 2017 v 18:16Děkuji 🙂 ale nechápu, jak jste je mohla tak rychle stihnout :)) mimochodem hrušková povidla miluju, doma je dáváme na vdolečky nebo kynuté koláče, jsou úžasné 🙂
Unknown
11. 2. 2017 v 17:34Tak dnes repete ;-). Tentokrát jsem vybrala jablečná povidla, ale popravdě se mi k tomu moc nehodí. Jsou poněkud mdlá – a už se to víc blíží k buchtám než ke koblihám.
Velmi dobrým nápadem je ta muffinová forma. Zítra bude další várka – dárek pro kamarády. Už se tu na mě směje jahodovo-maková marmeláda :-).
Víkendové pečení
12. 2. 2017 v 6:34Tak hrušková povidla jsou nejlepší 🙂 těm se jablková nevyrovnají 🙂 ale marmeláda je do koblih skvělá, prostě klasika 🙂
Anonymní
8. 2. 2017 v 20:41Upeceno,skoro snedeno :). Jsou vyborne. Jen mi z nich marmelada vytekla. Jak na to? Dekuji, Ivana V.
Víkendové pečení
9. 2. 2017 v 6:58Ivano, Vy jste teda také rychlík 🙂 obdivuji s jakou rychlostí zkoušíte nové recepty a moc za to děkuji 🙂 Ano, mě také marmeláda ze dvou koblih vytekla, myslím, že jsem jí dala příliš, mám totiž ráda hodně náplně. Důležité je, aby se těsto dobře spojilo a náplň byla hezky uprostřed. Pokud je někde slabší vrstva těsta, může prasknout a vyteče. Takže moje rada, asi méně náplně a hezky utěsnit 🙂
Anonymní
9. 2. 2017 v 10:24Ty vypadají nádherně! Problém je, že nemám doma ani košíčky na muffiny, natož formu. Myslíte, že to bude fungovat stejně dobře, když je upeču jako klasické buchty v pekáči? Děkuji, Lenka.
Víkendové pečení
9. 2. 2017 v 10:51Lenko, děkuji 🙂 ano, myslím, že by šly upéct i jako buchty, v tom případě bych je ale asi namočila v másle před pečením, aby se neslepily k sobě 🙂 Oni možná půjdou upéct i běžně na plechu, s mezerami od sebe … jen se rozjedou asi více do šířky.
Anonymní
9. 2. 2017 v 16:24Sice jen ze 2 koblih nevytekla náplň :-D, ale jsou výborné. Plnila jsem je nutellou (s marmeládou bych nepochodila u syna) a nakonec je dávala na plech dál od sebe, jak jste mi poradila, a taky to funguje. Palec nahoru 🙂
Víkendové pečení
9. 2. 2017 v 17:54Skvělá zpráva, děkuji 🙂 jak jsem psala výše, možná dát příšté méně náplně a pořádně spojit a utěsnit 🙂 pak by nemělo vytékat.
Anonymní
11. 2. 2017 v 6:14Jdu na ně!Valerie
Anonymní
16. 2. 2017 v 19:59Dnes dopoledne upečeno z dvojité dávky a na talíři se třesou tři poslední ke snídani:-) dala jsem domácí višňovou marmeládu a pro děti arašídovou nugetu a mňam mňam:-) díky za super recept. Lucka
Víkendové pečení
16. 2. 2017 v 20:12Lucko, děkuji 🙂 jsem moc ráda, že chutnalo 🙂 a za sebe musím říct, že obě náplně zní skvěle, moje oblíbené 🙂
Anonymní
20. 2. 2017 v 19:45Tak mne teda taky z vetsiny napln vytekla, ale chutnaji skvele, jak jsem zjistila z ochutnavky jeste horkeho kousku v pul devate vecer! Se zbytkem pockam az na rano. Katka.
Víkendové pečení
21. 2. 2017 v 7:25Tak to mě mrzí, zřejmě bude záležet i na druhu použité marmelády, některé holt více tečou 🙂 snad budou chutnat i bez marmelády 🙂
Anonymní
23. 3. 2017 v 22:28Pekla jsem je o vikendu a byly taaaak dobre ( a to nejsem zadna zdatna pekarka). Marmelada mi taky z nekolika kusu vytekla, ale asi to chce jen vic cviku a mene naplne. Diky moc za dalsi skvely recept, zakladam si ho mezi sve oblibene (peču uz vlastne jen podle Vas) 🙂
Víkendové pečení
24. 3. 2017 v 7:33Skvělé, to moc ráda slyším 🙂 jsem ráda, že se recepty líbí, děkuji za přízeň 🙂
Anonymní
28. 3. 2018 v 21:29Dekuji za super recept. Moje 4leta mlsounka miluje koblihy, ja ji ty kupovane ale dopravat moc nechci. Tyhle jsou suprove nemastne, mala slupla dve najednou 😀 a jeste mi u peceno pomahala,takze naprosta spokojenost. Info pro ty, kteri se boji kynuteho testa:sverte to pekarne, testo bylo paradne nakynute 😉
Víkendové pečení
31. 3. 2018 v 17:34Díky, tak to moc ráda slyším 🙂
Vlaďka
5. 7. 2018 v 21:23Dnes jsem zkusila, a přesto, že nejsem s kynutými těsty kamarádka, byly vynikající ❤️👍
Víkendové pečení
6. 7. 2018 v 7:36Tak to je skvělé 🙂
Anonymní
3. 4. 2020 v 19:17Lepsi koblihy sem nejedl,to se musi nechat. Sice vsechny vytekli ale 5minut po vyndani jsem 4ks snedl. Vazne vyborny recept…..
Víkendové pečení
4. 4. 2020 v 7:50Děkuji 🙂
Anonymní
16. 4. 2020 v 19:58Dobry den, na jedne fotce vypada koblizka ala muffin jakoby byla plnena az po upeceni – po strane dirka a malinko videt kolem marmelady. Mozna spatne koukam 😉 Nicmene – myslite, ze by slo plnit az po upeceni, jako klasicke koblihy? Bojim se prave te vytekle naplne – i povidlove buchty mi vzdy vytecou 🙁
Nezkousel nekdo? 😉 hezky den Misa
Víkendové pečení
17. 4. 2020 v 6:49Zdání klame 🙂 všechny koblihy byly plněné před pečením. Každopádně si myslím, že by šly určitě naplnit i po upečení.
jenna
18. 4. 2020 v 13:09Vše šlo hladce, jen mi některé koblihy praskly. 🙁 Plnila jsem povidly s rumíkem a skořicí. Netuším proč na boku praskly, teplotu trouby jsme měla 180 st. Chuťově dobré, nadýchané těsto, ale spíše mi připomínají kynuté buchty. Je to takto OK? Děkuji za tip a přeji klidné dny.
Víkendové pečení
20. 4. 2020 v 19:57Mě povidla také tečou 🙂 i z koláčů. Tak samozřejmě, chuť klasicky smažených koblih to z trouby nikdy mít nebude, ale i tak jsou skvělé.
Jana
22. 2. 2021 v 19:54Nepekla jsem často z kynutého těsta. Maminka i babička měly vždycky buchty, záviny i koblihy jako „peří“ (to bylo hodnocení strávníků). Na stará kolena (díky vnoučatům) jsem si řekla: Kdy, když ne teď?!
Míšo, Vaše kynuté muffiny jsou fantastické! Založila jsem je makovou nádivkou (protože mi v lednici zbyla). Osmiletý vnouček po několika kousnutích zhodnotil: Babi, jsou MŃAMÓZNÍ!
Chystám se na tvarohové buchtičky, loupáky, koláče…..Díky Vám stouplo mé pekařské sebevědomí 🙂
Míša Landová
23. 2. 2021 v 9:47Jano, mám to podobně. Kynutému těstu jsem se dlouho vyhýbala, ale jakmile jsem se ho pořádně naučila, patří k mým oblíbeným a peču ho teď asi nejčastěji 🙂
Ivana
15. 2. 2022 v 20:50Vypadá to dobře, akorát to nejsou koblihy. Tepelná úprava koblih je smažení, ne pečení.
Lucie
8. 3. 2023 v 13:00Dobrý den, moc děkuji za skvělý recept. Bohužel mně také vytekly, ale věřím, že to časem doladím 🙂 I tak byly vynikající a pro mě lepší než ty smažené. Vlastně už peču jen podle Vás, protože vždy vše vyjde! 🙂 Moc moc děkuji.
Míša Landová
9. 3. 2023 v 12:44Díky, Lucie.
Veronika P.
23. 3. 2024 v 20:04Dobrý den,
Tyto koblihy v kabátku muffinu jsou luxusní. Opět jsem dělala na dětský maškarní bál a neměly chybu. Zaprášilo se po nich a už chteli recept, tak jsem hned odkazovala, kde jsem to vyčetla a že tam najdou plno dalších úžasných receptu☺.
Míša Landová
24. 3. 2024 v 9:27Veroniko, moc díky za doporučení 🙂
Monika
10. 5. 2024 v 8:53Dobrý den, dalo by se těsto použít i na pečené donuty v silikonové formě? Děkuji
Jinak Váš web a recepty jsou skvělé, když peču podle Vás, tak to vždycky stojí za to 😉
Míša Landová
13. 5. 2024 v 10:00Asi ano, jen bude potřeba odhadnout množství těsta 🙂
Průměrné hodnocení z 3 recenzí:
5