Menu
Nepečené dezerty

Dvoubarevné čokoládové lanýže

Miluju čokoládu a miluju čokoládové bonbóny, ale k čokoládě mám obrovský respekt a do výroby pralinek se rozhodně pouštět nebudu. To si raději občas nějakou dobrou koupím 🙂 Mám tedy na mysli pralinky odlévané do forem, různých tvarů, dekorované barvami či obarveným kakaovým máslem. Ty, které mají krásně tenkou skořápku, při skousnutí lehce křupnou a uvnitř se skrývá lahodná polotuhá náplň. Úplně se mi při tom psaní zbíhají sliny 🙂

Nicméně čokoládové bonbóny se dají vyrobit i trochu jednodušeji bez použití forem. Nejsou tedy obvykle tak pěkné na pohled, ale chuťově určitě nezaostávají. Jednou z možností jsou třeba čokoládové lanýže, které se tvarují do kuličky jen rukama a obalují v kakau či jiné sypké směsi. Čokoládovou hmotu si můžete také nastříkat pomocí sáčku, nechat ztuhnout a pak potáhnout čokoládou. Nebo si připravit tzv. řezané či krájené bonbóny jako já.

Potřebovat na ně budete kromě pár drobností jen hořkou a bílou čokoládu, přírodní kakao na obalení a nějakou menší mističku nebo tácek. Z obou čokolád se připraví ganache, která se nalije postupně do tácku, nechá ztuhnout a následně rozkrájí na jednotlivé kousky. Ty pak obalíte v kakau a můžete servírovat. Kromě vanilky jsem nechala čokolády ve své přirozené podobě (chuti), ale klidně si je ochuťte dle libosti. Základem je ovšem kvalitní a chuťově příjemná čokoláda 🙂

A pokud vám obalení v kakau přijde moc obyčejné, doporučuji rozkrájené lanýže potáhnout hořkou čokoládu. Dodá jim to tu zmíněnou tenkou skořápku, kdy lanýž při skousnutí krásně křupne. A pokud je necháte chvíli před konzumací při pokojové teplotě, náplň bude příjemně vláčná.

Dvoubarevné čokoládové lanýže (28 ks)

Vrstva z hořké čokolády:

  • 100 g hořké čokolády 70%
  • 100 g smetany ke šlehání 33%
  • 20 g medu (invertního cukru)
  • 15 g másla

Smetanu, med a máslo zahřejte a nalijte po částech na rozpuštěnou hořkou čokoládu. Promíchejte a promixujeme tyčovým mixérem. Nalijte do menší hranaté krabičky, tácku nebo misky (klidně i papírové) o velikosti ca. 11×17 cm, kterou jsme si vyložili potravinářskou fólií. Dejte ztuhnout do lednice.

Vrstva z bílé čokolády:

  • 150 g bílé čokolády min. 30% (použila jsem Callebaut Velvet)
  • 45 g smetany ke šlehání 33%
  • 20 g medu (invertního cukru)
  • 30 g másla
  • 2 lžičky Vanilková Pasta Dr. Oetker (vanilkový lusk, extrakt)

Smetanu, med a máslo zahřejte a nalijte po částech na rozpuštěnou bílou čokoládu. Promíchejte, přidejte vanilkovou pastu a promixujeme tyčovým mixérem. Nalijte na ztuhlou vrstvu z hořké čokolády a dejte do lednice ztuhnout, minimálně do druhého dne.

Dokončení

  • přírodní kakao Dr. Oetker

Dostatečně ztuhlou čokoládu rozkrájejte nahřátým nožem na jednotlivé kousky a obalte v kakau. Jednotlivé pralinky nebo i celý blok si můžete před krájením či obalováním dát na chvíli do mrazáku.

A pokud chcete lanýže posunout ještě o úroveň výš, místo obalení v kakau je potáhněte hořkou čokoládou.

Video postup na čokoládové lanýže najdete na mém IG a FB profilu.

2 Comments

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ