Od začátku roku pro vás chystám každý měsíc jeden recept do časopisu Gurmet. Je to zároveň cukrářská výzva pro vás čtenáře, do které se můžete zapojit. Nicméně ne všichni máte možnost si časopis koupit, protože mě sledujete i ze zahraničí, a tak vám budu s časovým odstupem recepty postupně vkládat i sem.
První recept je samozřejmě na moje milované makronky. Připravila jsem je pro vás ve dvou barvách, sypané barevným cukrem, ale klidně si udělejte barvu jen jednu a cukr vynechte. Náplň je má oblíbená čokoládová ganache, tentokrát v kombinaci růžová ruby a limetka.
Makronky připravuji italskou technikou a nijak se neliší od mých předchozích receptů. Pokud s makronkami teprve začínáte, přečtěte si pár tipů, které najdete dole pod receptem. Mandlovou mouku používám od firmy Diana svět oříšků, tu klasickou, nikoliv x-fine. U zmíněné firmy pořídíte také čokoládu Callebaut i gelové barvy a můžete využít můj slevový kód MISA5 na slevu 5%.
Limetkové makronky s Ruby čokoládou (ca. 40 ks)
Barevný cukr na posyp:
- 50 g krystalového cukru
- gelová nebo tekutá potravinářská barva – růžová
Cukr dejte do misky, přidejte pár kapek barvy a rukou (ideálně v rukavici) promíchávejte tak dlouho, než se cukr obarví. Pak rozložte cukr na plech vyložený papírem na pečení a v troubě vyhřáté na 60 stupňů zhruba 30 minut prosušte. Nechte do druhého dne při pokojové teplotě proschnout, teprve pak použijte.
Limetková náplň s Ruby čokoládou:
- 200 g růžové čokolády Ruby Callebaut
- 90 g smetany ke šlehání 33%
- 30 g šťávy z limetky
- kůra z 1-2 limetek
- 40 g másla, pokojové teploty
Kůru z limetky nastrouhejte do smetany, zakryjte folií a nechte několik hodin v lednici vylouhovat.
Čokoládu rozpusťte (ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě), smetanu s limetkovou kůrou i limetkovou šťávu odděleně zahřejte na ca. 50 stupňů. Smetanu nadvakrát nalijte na rozpuštěnou čokoládu, vždy promíchejte. Pak přilijte teplou limetkovou šťávu a celou směs emulzujte tyčovým mixérem. Nakonec zapracujte tyčákem i máslo.
Krém přelijte do misky, zakryjte fólií (přímo na krém) a dejte do druhého dne odležet do chladu.
Makronkové těsto:
- 150 g mandlové mouky
- 150 g moučkového cukru
- 55 g + 55 g bílků
- 150 g cukru krupice
- 40 ml vody
- gelová barva – růžová nebo zelená
- barevný cukr na posyp
Mandlovou mouku společně s moučkovým cukrem krátce promixujte, přidejte polovinu tekutých bílků (55 g) a stěrkou utřete do hladké pasty. Přidejte malé množství gelové barvy dle výběru a zapracujte.
Krupicový cukr dejte do menšího rendlíku, zalijte vodou a svařte na cukrový rozvar o teplotě 118 stupňů. Rozvar při vaření nemíchejte. V průběhu vaření začněte šlehat druhou polovinu bílků (55 g) do sněhu. Jakmile rozvar dosáhne požadované teploty, pomalu ho začněte lít za stálého šlehání do sněhu. Pokračujte ve šlehání do částečného zchladnutí a zpevnění sněhu. Výsledný sníh není úplně pevný, má ohebné špičky.
Sníh ve dvou částech stěrkou vmíchejte do mandlové pasty a míchejte tak dlouho, dokud vám těsto pomalu neztéká ze stěrky. Hmotou naplňte cukrářský sáček s hladkou špičkou o průměru 9 mm a na plechy vyložené papírem na pečení či podložkou nastříkejte makronky o průměru ca. 4 cm.
Plechem bouchněte o stůl nebo poklepejte rukou zespodu, aby se těsto zbavilo vzduchových bublin nebo případných špiček. Makronky lehce posypte barevným cukrem a nechte před pečením zaschnout.
Pečte po jednom plechu v troubě vyhřáté na 140-150 stupňů (horkovzduch) zhruba 13-15 minut, až jsou na dotek pevné a jdou dobře odloupnout z papíru. Po vytažení z trouby nechte makronky chladnout na plechu, až po úplném vychladnutí opatrně sloupněte z papíru.
Dokončení
Vychlazený limetkový krém nechte trochu povolit při pokojové teplotě, pak ho stěrkou promíchejte do hladké konzistence. Přendejte si krém do sáčku a makronky naplňte.
Makronky skladujte v uzavřené dóze v lednici a nechte do druhého dne rozležet. Před servírováním nechte makronky pár minut při pokojové teplotě.
MOJE TIPY
- Rozvar lijte za stálého šlehání u kraje mísy, tak aby se nedostal do metly.
- Na pečení makronek se mi nejvíce osvědčily teflonové fólie. Pokud použijete papír na pečení, vybírejte ten hnědý. Je nepatrně hrubší, než ten bílý, tolik nevlhne a makronky si lépe udrží svůj tvar.
- Abyste měly makronky stejně veliké, použijte pod papír či podložku šablonu. Ke stažení ji najdete na úvodní straně mého blogu nebo přímo na tomto odkazu.
- Z každé dávky doporučuji připravit vždy jen jednu barvu. Pokud budete těsto na konci rozdělovat a vmíchávat barvu, s velkou pravděpodobností si ho přemícháte a tím pokazíte.
- Na míchání těsta doporučuji skleněnou nebo keramickou mísu, která je těžká a bude dobře „sedět“ na lince. Praktické, ale i krásné na pohled jsou mísy Mason Cash.
- Teplota i délka pečení je vždy orientační, záleží na dané troubě i velikosti makronek.
67 Comments
Michaela
1. 6. 2022 v 22:40Dobrý den, odkud máte prosím průhlednou teflonovou folii? Všude mají jen černou neprůhlednou. Předem děkuji za odpověď.
Míša Landová
2. 6. 2022 v 8:29Tato světlá je z Orionu, trochu tmavší koupíte na cukrářských eshopech.
Irena
2. 6. 2022 v 8:03Jsou luxusní, již několikrát jsem je dělala a náplň supr. Mám jinou prosbu prosím jak docílit hezké poměnkové barvy . Když jsem dala jen modrou byly spíše modro zelené – šmoulové. 2. várku jsem k modré přidala trochu bílé, ale stále to není ono. Mám modrou barvu gelovou progel Blu
Míša Landová
2. 6. 2022 v 8:30Modrá se obecně hůře barví, protože mandle nejsou čistě bílé. Zkuste příště přidat trochu fialové nebo růžové …
Renata
2. 6. 2022 v 10:06Opět nádhera!
Vždy když vidím vaše makronky donuti mě to opět a znovu péct 🙂
Prosím mám dotaz.. proč mám malinkou nožičku… nevyskočí tak krásně nahoru?
Renata
Míša Landová
2. 6. 2022 v 11:24Nožička je hodně individuální a má na ni vliv více faktorů … délka zasychání před pečením, nízká teplota pečení, jemná mouka, podložka … 🙂
Mária
5. 6. 2022 v 23:09Dobry den, mala by som otazku. Pokial peciem makronky, tak ich nemam plne, ale vytvara sa mi tam dutinka. Podla mna su asi dostatocne upecene, pretoze na podlozke mi neostavaju spodky ale krasne sa odlupnu. Nozicku maju peknu. Skusala som rozne teploty, programy pecenia aj slehanie snehu ale stale ich mam nejako dute. Vedeli by ste mi poradit ? Dekuji.
Míša Landová
6. 6. 2022 v 19:34Tady hodně záleží, jak velká dutinka to je 🙂 pokud je to 1-2 mm, netrápila bych se tím. Na vině může být jemnější mouka tím pádem hutnější těsto, nebo by chtěly makronky ještě trochu dopéct. Nicméně po naplnění a řádném odležení se takováto mini mezera obvykle ztratí.
Mária
6. 6. 2022 v 22:20Ďakujem krásne za odpoveď. Ale bohužiaľ ta medzera je dosť veľká a aj po naplnení je ju vidno. Akoby mi to vnutro spadlo dole, a skušala som aj piesť dlhšie ale potom su tvrdé a aj keď ich naplnim, niesu take vlačne. Asi na chybe bude silikonova podložka ale bez nej sa mi nedaria rovnake makronky.
Míša Landová
7. 6. 2022 v 7:08Ano, problém by mohl být i díky silikonou … zkuste péct na hnědém papíře nebo ne teflonové fólii a dejte si šablonu pod to 🙂
adrim
8. 6. 2022 v 10:08Dobrý den, co prosím znamená výraz (u krému) emulzujte? Děkuji
Míša Landová
8. 6. 2022 v 20:26Promixujete tyčovým mixérem do hladké emulze.
Andrea
12. 6. 2022 v 10:04Prosím makronky se mi povedly jen ke konci pečení ta barva ztrácí jas. Spíše tak světlá. Mám dávat více barviva anebo to je délkou pečení? Upečené asi jsou mají prstýnek a jsou tvrdší.. A můžu je skladovat v uzavřené krabici třeba týden mimo mrazák? Děkuji
Míša Landová
13. 6. 2022 v 7:55Barva se tzv. vypéká buď při vysoké teplotě nebo u některých výrobců barev. Samozřejmě více je to vidět u světlých odstínů. Můžete zkusit dát barvy více nebo zkrátit dobu pečení či nepatrně snížit teplotu. Makronky nejsou trvanlivé pečivo, pokud do 2-3 dnů nenaplníte, doporučuji raději zamrazit.
Lucie K.
7. 3. 2023 v 14:22Dobrý den Míšo,
mohu se zeptat na to skladování? Někde jsem slyšela, že se nenaplněné skořápky makronek mohou skladovat v uzavřené dóze až několik týdnů. Je to pravda?
Chci si napéct více skořápek dopředu (cca 2 týdny) ale plnit je chci až den předem. Jak nejlépe nenaplněné skořápky skladovat? Moc vám děkuji za radu. hezký den.
Míša Landová
9. 3. 2023 v 12:43Makronky nejsou trvanlivé pečivo, já je skladuji max. několik dní. Na delší dobu je můžete zamrazit, až je budete potřebovat, pozvolna přes lednici zase rozmrazíte.
Ivana
13. 6. 2022 v 19:32Dobrý den Míšo,
zaujal mne váš recept na tento limetkový krém s ruby čokoládou. A chtěla bych se zeptat, zda půjde chuťově zkombinovat s pistáciovým krémem. Chtěla bych to do dortu pro vnučku, která chce pistáciový krém, zkombinovaný s jiným, ale nechce ovoce, takže nemůžu ani maliny či višně, ale má ráda citróny a limety. Co myslíte?
Míša Landová
14. 6. 2022 v 7:21Tento krém není příliš vhodný do dortu, je to typická ganache vhodná do makronek. A nejsem si ani moc jistá chuťovou kombinací s pistácií … 🙂
Ivana
14. 6. 2022 v 12:37Děkuji za rychlou odpověď
Lucka
4. 7. 2022 v 14:44Dobrý den Míšo,
Nádherné Makronky, radost pohledět!
Nicméně prosím o radu. První plech se mi povedl opravdu velmi dobře, nebyly duté, šly krásně odloupnout…ale další plech tragédie. Pak jsem je zkoušela znovu a nepovedl se plech žádný, neměly ani dno, byly vypuklé dovnitř. Teplotu trouby jsem neměnila, netušíte čím by to mohlo být? Děkuji
Míša Landová
5. 7. 2022 v 15:26Těžko říct, kde je chyba, když nevidím celý proces 🙂 pokud byl první plech dobrý a druhý ne, musel být mezi nimi nějaký rozdíl … pečicí podložka, těsto čekalo v sáčku, zasychání … vypouklé dno je obvykle při mastné mouce nebo příliš velkém množství barvy v těstě …
Katka
16. 7. 2022 v 18:03Krásný den, prosím o radu. Jsem trošku bezradná. Když dodržuji přesný postup na makronk, vždy je těsto velice husté. Snažila jsem se třeba vyšlehat ještě bílek a přidat. Těsto je prostě pevné, tm pádem i když „namatlám“ (ani to nemůžu nazývat makronky) na podložku tak jsou tuhé po upečení chutné leč, vypadají hroně 🙁 Prosím pomoc, ale nevzdám to 😀
Míša Landová
16. 7. 2022 v 18:29Jakou používáte mouku? Nemáte náhodou tu z DM drogerie?
Katka
16. 7. 2022 v 18:54Ano přesně tu :O
Míša Landová
17. 7. 2022 v 21:45Tak to je asi jediná mouka, ze které makronky nikdy neuděláte 🙂 je extra jemně mletá a tuším i odtučněná. Doporučuji pořídit si jinou.
Katka
18. 7. 2022 v 7:26Moc moc děkuji,krásně se čte, že nejsemaž takový matla….snad 😀
Míša Landová
18. 7. 2022 v 11:40To určitě nejste 🙂 a hlavně nejste první a bohužel ani poslední, kdo sáhl po nevhodné mouce.
Bára
18. 7. 2022 v 11:37Dobrý den Míšo, musím říct, že máte čím dál hezčí fotky u receptů a konkrétně u tohoto je to tedy opravdu pecka! Vždycky obdivuju i to, jak se tu s námi zadarmo dělíte o tak cenné rady a zároveň se nemůžu dočkat Vaší další kuchařky 🙂 Přeju krásné léto!
Míša Landová
18. 7. 2022 v 11:41Báro, moc děkuji za vážím si toho 🙂 musím přiznat, že tyto fotky makronek jsou pořízené profesionálním fotografem a jsou vážně dobré 🙂
Lenka
12. 8. 2022 v 23:02Dobrý den,
chtěla bych Vás poprosit o radu. Když se držím Vašeho postupu a makronky nechám v troubě do doby, než jdou zcela jednoduše sloupnout z pečícího papíru, tzn. bez jakéhokoliv „lepení“ (nevím moc, jak to popsat), tak mi připadají přesušené – spíše se z nich stanou mandlové pusinky…:-) Když je vytáhnu dříve, zespodu ještě sice trošičku „lepí“, ale po vychladnutí jdou hezky odloupnout a vniťřek zůstane krásně vláčný. Dělám to tak správně? A ještě se chci zeptat – ten barevný cukr sypete před pečením nebo těsně po něm? Děkuji moc.
Míša Landová
13. 8. 2022 v 8:23Těžko se to posuzuje takto na dálku, ale pokud Vám makronky takto vyhovují, pečte je tak 🙂 Cukr se sype před pečením, je to uvedeno v receptu.
Kateřina
29. 9. 2022 v 10:28Dobrý den Míšo,
rok jsem se odhodlávala a včera jsem makronky upekla proprvé. Jsou parádní a já z nich mám takovou radost, že se chci dnes pustit do dalších. Mám ale dotaz: Mohu v horkovzduchu péct víc plechů najednou, neuškodí jim to?
Děkuji a přeji pěkný den,
Kateřina
Míša Landová
29. 9. 2022 v 11:08Tak to mám radost 🙂 pečení více plechů je možné, ale hodně závisí na troubě, některá to zvládne, některá bohužel ne. Zkuste a uvidíte, každopádně musí být před pečením dostatečně zaschlé.
Kateřina
2. 10. 2022 v 13:09Děkuju, zkusila jsem a vůbec to nebyl dobrý nápad. Mám to pro příště 🙂
Eliška
29. 10. 2022 v 7:44Dobrý den Míšo,
chtěla bych se zeptat, ruby čokoládu nemám, ale ráda bych ji nahradila bílou čokoládou. Bílá čokoláda, kterou mám, má 31%, myslíte, že bude potřeba upravovat poměr smetany a čokolády?
Děkuji a přeji krásný den
Eliška
Jinak, miluji Vaše recepty. Vždy, pokud nevím, co upéct, jdu podle vašich stránek nebo kuchařek, a vždy je výsledek naprostá bomba.
Míša Landová
29. 10. 2022 v 17:15V tomto receptu nedoporučuji Ruby nahrazovat, je to zásadní surovina 🙂
lucie
6. 12. 2022 v 18:16Dobry den,
jak dlouho nechat makronky zaschnout než půjdou do trouby?
Dekuji
Míša Landová
7. 12. 2022 v 8:16Makronka nesmí na dotek lepit … čas je různý podle teploty a vlhkosti vzduchu v místnosti.
Denisa
22. 12. 2022 v 14:03Dobrý den Míšo, mohla bych z ruby náplně vyřadit limetkové přísady a použít (ruby čoko, smetanu a máslo) jako horní vrstvu do tartaletek? Mám doma přeytek rybízového pyré, tak přemýšlím, že udělám kombinaci vyašich receptů – čokoládové tartaletky a dovnitř dám pěnu černý rybíz (z receptu minidortíku s malinovou pěnou – malinové pyré nahradím pyré černý rybíz) a vršek bych zahladila právě touto ruby náplní. Na závěr posypu sušeným rybízem.
Míša Landová
27. 12. 2022 v 10:27Ano, určitě to půjde a zní to velmi dobře 🙂
Vlasta
2. 2. 2023 v 19:59Dobry den, tieto makronky vyzeraju a urcite aj chutia vynikajuco. Chystam sa ich vyskusat, preto by ma zaujimalo, na ktorej urovni peciete – v strede alebo je lepsie dat plech dole? Dakujem
Míša Landová
3. 2. 2023 v 10:14Peču zhruba v jedné třetině.
Michaela
16. 3. 2023 v 22:14Dobry den,
Prosim o radu 🙏. Pekla jsem z diana mouky a makronky se mooc povedly. Druhy den jsem chtela zkusit jestli se opet povedou 🤣 vubec se nepovedly, pekla jsem ze stejneho sacku ale parkrat jsem michla a testo uz bylo akorat huste vcera mi ruka skoro upadla. Nenapada vas kde jinde byla chyba ze testo bylo ridke po par michnuti a plne bublin jak jsem se bala vic míchat. Vysledek dute makronky s nizkou nozickou a kde bylo vic bublin popraskane.
Děkuji
Míša Landová
17. 3. 2023 v 6:59Pokud se poprvé povedly a na další pokus jste měla úplně stejné suroviny, tak bude chyba někde v procesu 🙂 řekla bych, že buď málo vyšlehaný sníh nebo chyba v rozvaru (teplota, nalití …).
Michaela
17. 3. 2023 v 9:07Děkuji za rychlou odpoved. Budu zkouset dal 😅
Eva
1. 7. 2023 v 16:17Milá paní Míšo, díky Vašim receptům peču už rok pravidelně makronky a zkouším další Vaše recepty. Jsou perfektní a dokonale fungují. Prosím o radu, zda máte vyzkoušenou stěrku, která by byla odolná a vydržela dlouhodobě míchání makronkového těsta. Mně se jich podařilo už pár zničit, plocha stěrky se prorazí násadou a pak už to není ono. Děkuji, Eva.
Míša Landová
5. 7. 2023 v 9:04Milá Evo, tak to jsem moc ráda, že se makronky daří 🙂 já jsem před lety zakoupila stěrku od firmy Tovolo a na makronky je naprosto dokonalá. Najdete ji třeba tady 🙂
Petra
10. 11. 2023 v 7:31Dobrý den, paní Landová, peču podle Vás makronky a chtěla bych se zeptat. Makronky se mi slily již na plechu a po době zaschnutí se slily a spojily úplně. měla jsem tedy řídké těsto, ale moc jsem ho nemíchala. Sníh mi přišel vyšlehaný dobře, rozvar jsem lila pomalu a po straně mísy. Prosím, nevíte, čím by to mohlo být? ve finále byly krásné, nožička a nebyly popraskané, jen se mi tedy slily a byly to spíše placatější makronky. Jak docílit nemít řídké těsto? Jak píši, zas tolik jsem těsto nemíchala.
A ještě otázka na ganaché, dělala jsem podle Vás bílá čokoláda se smetanou a vanilkovým luskem. Dala jsem do lednice na odpočinek do druhého dne, ale přijde mi, že je stále řídký. Mám jej vyšlehat ?
Moc děkuji
Míša Landová
10. 11. 2023 v 9:16Pokud se Vám makronky slily, tak bylo buď přemíchané těsto nebo jste neměla dostatečně pevný sníh. Zkuste se podívat na nějaké moje video na Instragramu, kde je vidět míchání i finální konzistence těsta. Také doporučuji raději teflonovou podložku, než klasický pečicí papír.
Ohledně ganache, jsou jste použila čokoládu a v jakém poměru? Pokud je to řídké, můžete lehce našlehat, ale je to spíš první pomoc, obecně se tyto krémy již nešlehají 🙂
Petra
10. 11. 2023 v 11:59Moc děkuji za odpověď. Makronky zkouknu videa a zkusím znova. Ganaché jsem dělala v poměru 100 ml šlehačky a 200 g bílé čokolády. Do teplé smetany jsem dala čokoládu a míchala do krému.
Míša Landová
10. 11. 2023 v 15:11Poměr i postup je v pořádku za předpokladu, že jste měla bílou čokoládu min. 30-32% 🙂 příště můžete přidat i 30-40 másla.
Eva
8. 2. 2024 v 13:51Dobrý den Míšo, prosím o radu:
Náplň do makronek čokoláda+pyré černý rybíz (Váš recept pro Peče celá země)
Jak si pyré z rybízu vyrobit doma?
Děkuji Eva
Míša Landová
9. 2. 2024 v 9:21Pyré si vyrobíte propasírováním ovoce.
Kateřina
26. 2. 2024 v 22:33Prosím jake gelové barvy používáte prosim ?
Míša Landová
27. 2. 2024 v 12:38Nejradši mám od značky Progel – koupíte třeba tady.
Kateřina
27. 2. 2024 v 12:52Moc děkuji ❤️
Marie
28. 2. 2024 v 17:40Dobrý den,
Potřebuji poradit bude vadit když místo gelové barvy dám tekuté barvivo?
Děkuji Marie
Míša Landová
29. 2. 2024 v 8:56Do makronek nejsou tekuté barvy vhodné, mohou narušit konzistenci těsta.
Aneta
3. 3. 2024 v 15:54Dobrý den Míšo, můžete mi prosím poradit, který konkrétní odstín zelené a růžové barvy firmy Progel jste u těchto makronek použila? Děkuji
Míša Landová
3. 3. 2024 v 16:18Je mi líto, ale recept je více jak dva roky starý, už si bohužel nepamatuji 🙂
Martina
2. 4. 2024 v 20:10Dobrý den, nemáte prosím zkušenost, jak dlouho se mohou mrazit bílky?
Děkuji za rady, Hezký den
Martina
Míša Landová
3. 4. 2024 v 8:11Bez obav i několik měsíců.
Ilona
8. 4. 2024 v 13:03Makronky jsem pekla podruhé v životě (jednou jsem zkoušela nějaký recept bez rozvaru) a tyhle od Míši se mi povedly teda výborně. Srozumitelný recept i postup, jen mi chyběl údaj o tom, jak dlouho nechat makronky zaschnout. Objevila jsem u nás ve městě obchod s cukrářskými potřebami, takže se určitě pustím i do dalších příchutí 🙂
Míša Landová
9. 4. 2024 v 8:21Skvělé, že se povedly 🙂 Doba zasychání se nedá určitě časem, záleží na teplotě a vlhkosti vzduchu, můžete to být 20, ale také 40 minut 🙂
Andrea
17. 6. 2024 v 7:05Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Netýká se sice makronek, ale ruby čokolády. Potřebovala bych udělat na dort krátký nápis. Zkusila bych dát do sáčku jako zdobím perníčky. Ale vím, že ruby čokoláda je taková hutnější a nerozpouští se tak snadno. Poradila byste mi, zda ji mám třeba naředit šlehačkou případně tukem anebo byste ji pouze rozpustila? Moc děkuji.
Míša Landová
17. 6. 2024 v 7:35Pokud chcete čokoládou zdobit, je potřeba ji především vytemperovat. V případě ozdob se čokoláda ničím neředí a pokud vím, tak ruby je poměrně tekutá. Jak ji správně rozpustit, najdete v mém příspěvku Jak rozpouštět čokoládu 🙂
Andrea
17. 6. 2024 v 8:01Jé moc děkuji, já si právě pamatuji, že jsem jí jednou polévala a vůbec mi netekla tak jako hořká a to jsem myslím dala více šlehačky. Tak jsem měla v hlavě, že je dost hutná. Zkusím tedy takto 🙂
Průměrné hodnocení z 4 recenzí:
5