Menu
Koláče

Mandlový koláč se švestkami a marcipánem

Švestková sezóna je v plné proudu a tak by byla škoda neupéct alespoň jeden švestkový koláč. No a protože receptů na kynuté, drobenkové nebo jogurtové koláče je bezpočet, zkusila jsem tuhle variantu s mandlemi a marcipánem. 

Těsto je díky mandlím a třtinovému cukru tmavší, takže může trochu připomínat makovec nebo koláč z celozrnné mouky. Což trochu vyděsilo mého taťku, protože už z principu nic „zdravějšího“, a tím samozřejmě celozrnná mouka je, nejí. Naštěstí si nechal vysvětlit, že tmavší zabarvení je jen díky neloupaným mandlím 🙂 

Do těsta jsem použila polohrubou mouku, ale klidně by se část tou celozrnnou nahradit dala. Příprava je rychlá a jednoduchá, jen vyšleháte vejce s cukrem a pak vše zamícháte v jedné míse. Koláč je obložen švestkami a kousky marcipánu, ale klidně by se na něj hodila i drobenka. 

Díky mandlím je koláč jemný a nadýchaný. Bez obav můžete použít i loupané mandle nebo jiné ořechy. Koláč tohoto typu mám nejradši k snídani a obvykle si k němu dávám ještě pořádnou porci bílého jogurtu. Ale chutnat bude určitě i odpolední kávě nebo čaji.

Na koláč o průměru cca 25 cm si připravte:

2 velká vejce

100 g třtinového cukru

100 g rostlinného oleje

150 g polohrubé mouky

2 lžičky prášku do pečiva

1/4 lžičky kardamonu

špetka soli

80 g mletých mandlí (loupané nebo neloupané)

100 g marcipánu

13-14 švestek

máslo na vymazání formy

Troubu předehřejte na 180 stupňů, koláčovou formu vymažte máslem, případně podle typu formy ještě vysypte hrubou moukou.

V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, solí a kardamonem, odložte stranou.

Ve větší míse vyšlehejte vejce s cukrem do husté pěny. Při nižších otáčkách pak pomalu zašlehejte olej. Vmíchejte mleté mandle a pak moučnou směs. Dobře promíchejte a těsto rozetřete do připravené formy. 

Obložte půlkami švestek řeznou stranou nahoru, aby se nespálila slupka. Marcipán natrhejte na malé kousky a vmáčkněte mezi švestky. 

Dejte péct do vyhřáté trouby na 40-50 minut. Ke konci můžete teplotu trochu snížit a zvolna dopéct, švestky totiž pustí šťávu a střed koláče bude chtít trochu víc času.

Nechte zcela vychladnout, před servírováním pocukrujte.

Vytisknout recept

4 Comments

  • Lucie
    10. 5. 2017 v 7:02

    Výborný koláč. Rychlý a chutný.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 5. 2017 v 11:52

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Šárka
    10. 8. 2021 v 17:13

    Dobrý den. Právě jsem ochutnala první, ještě teplý, kousek. Dobré těsto, rychlá příprava. Jen jsem tedy neměla marcipán, ale tvaroh mám doma snad pořád, tak se špendlíky „válely“ na tvarohu.
    Chystám se na kynuté koláče. Mám několik svých receptů, ale po vyzkoušení několika Vašich receptů, musím zkusit ty Vaše. Jen těch receptů máte vícero, tak váhám, který zkusit. Jaké Vám chutnají nejvíce?😉 Myslím hlavně těsto. Děkuji!

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ