Menu
Koláče

Mandlový koláč se švestkami a marcipánem

Švestková sezóna je v plné proudu a tak by byla škoda neupéct alespoň jeden švestkový koláč. No a protože receptů na kynuté, drobenkové nebo jogurtové koláče je bezpočet, zkusila jsem tuhle variantu s mandlemi a marcipánem. 

Těsto je díky mandlím a třtinovému cukru tmavší, takže může trochu připomínat makovec nebo koláč z celozrnné mouky. Což trochu vyděsilo mého taťku, protože už z principu nic „zdravějšího“, a tím samozřejmě celozrnná mouka je, nejí. Naštěstí si nechal vysvětlit, že tmavší zabarvení je jen díky neloupaným mandlím 🙂 

Do těsta jsem použila polohrubou mouku, ale klidně by se část tou celozrnnou nahradit dala. Příprava je rychlá a jednoduchá, jen vyšleháte vejce s cukrem a pak vše zamícháte v jedné míse. Koláč je obložen švestkami a kousky marcipánu, ale klidně by se na něj hodila i drobenka. 

Díky mandlím je koláč jemný a nadýchaný. Bez obav můžete použít i loupané mandle nebo jiné ořechy. Koláč tohoto typu mám nejradši k snídani a obvykle si k němu dávám ještě pořádnou porci bílého jogurtu. Ale chutnat bude určitě i odpolední kávě nebo čaji.

Na koláč o průměru cca 25 cm si připravte:

2 velká vejce

100 g třtinového cukru

100 g rostlinného oleje

150 g polohrubé mouky

2 lžičky prášku do pečiva

1/4 lžičky kardamonu

špetka soli

80 g mletých mandlí (loupané nebo neloupané)

100 g marcipánu

13-14 švestek

máslo na vymazání formy

Troubu předehřejte na 180 stupňů, koláčovou formu vymažte máslem, případně podle typu formy ještě vysypte hrubou moukou.

V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, solí a kardamonem, odložte stranou.

Ve větší míse vyšlehejte vejce s cukrem do husté pěny. Při nižších otáčkách pak pomalu zašlehejte olej. Vmíchejte mleté mandle a pak moučnou směs. Dobře promíchejte a těsto rozetřete do připravené formy. 

Obložte půlkami švestek řeznou stranou nahoru, aby se nespálila slupka. Marcipán natrhejte na malé kousky a vmáčkněte mezi švestky. 

Dejte péct do vyhřáté trouby na 40-50 minut. Ke konci můžete teplotu trochu snížit a zvolna dopéct, švestky totiž pustí šťávu a střed koláče bude chtít trochu víc času.

Nechte zcela vychladnout, před servírováním pocukrujte.

Vytisknout recept

2 komentáře

  • Lucie
    10. 5. 2017 v 7:02

    Výborný koláč. Rychlý a chutný.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 5. 2017 v 11:52

      Děkuji 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář