Menu
Nepečené dezerty

Vánoční dortová lízátka

Dortové lízátko je vlastně takový malý dortík na tyčce máčený v čokoládě a zdobený různými dekoracemi. Skvěle se hodí na dětské oslavy, narozeninové párty nebo jako sladký dárek. Zpříjemnit si s nimi můžete i vánoční svátky. Vypadají roztomile a věřte mi, že po nich sáhnou nejen děti 🙂

Základem lízátka je měkký dortový korpus, rozdrobený na kousky a smíchaný s krémem. Přidat můžete cokoliv dalšího, co Vám chutná nebo máte doma po ruce. Mleté ořechy nebo mandle, kokos, rozinky … já obvykle přidávám trochu rumu, nejen pro vůni, ale i na zvlhčení. Lízátka můžete máčet v bílé, mléčné i hořké čokoládě nebo v barevných ochucených polevách. Zdobení jde nejlépe malými cukrovými dekoracemi nebo čokoládou, ale můžete si vyrobit i drobnosti z fondánu.

Recept je univerzální a udává jen orientační množství surovin. Můžete použít jakýkoliv recept na dortový korpus a jakýkoliv krém, ideálně s malým podílem másla. A přidat můžete cokoliv dalšího. Lízátka už jsem dělala mnohokrát a pokaždé mi vyjdou chuťově trochu jinak 🙂 Já osobně mám ráda „hnědé“ z kakaového korpusu, moje dcera zase dává přednost „světlým“.

Na asi 15 dortových lízátek si připravte:

piškotový dortový korpus – 1/2 dávka – vanilkový nebo kakaový

2 – 3 lžíce krému (vanilkovo-pudingový, sněhový máslový, nutela našlehaná s máslem)

rum, vaječný likér nebo citronová šťáva

mleté ořechy nebo mandle, kokos, piškotové drobečky

burákové nebo sušenkové máslo, nutela, ochucovací pasty

Piškotový korpus upečte a nechte zcela vychladnout. Můžete upéct i den předem, zabalit do folie a nechat v chladu. Použít můžete samozřejmě i odřezky různých korpusů, které Vám zbyly z předchozího pečení a máte uloženy v mrazáku.

Korpus rozdrobte do misky, přidejte trochu rumu a krém. Rukama lehce propracujte na hmotu, příliš nemačkejte. Když zůstanou kousky korpusu, nic se neděje. Podle potřeby přidejte „suché“ suroviny jako mleté ořechy nebo kokos. Pokud máte hmotu příliš suchou, přidejte trochu krému, lízátka skvěle dochutí třeba i burákové nebo sušenkové máslo. Výsledná hmota by neměla být mazlavá, ale měla by držet pohromadě, aby z ní šly tvořit kuličky. Při přípravě určitě ochutnejte a přidejte další suroviny podle vlastního uvážení.

Z hmoty tvarujte kuličky o průměru cca 4 cm. Pokud chcete mít kuličky všechny stejně velké, hmotu si odvažujte. Na jedno lízátko počítejte cca 28 – 30 g hmoty. Kuličky položte na tácek, přikryjte folií a dejte na pár hodin do lednice ztuhnout (klidně i přes noc).

K sestavení lízátek budete potřebovat:

cca 250 g bílé čokolády (v peckách nebo nasekané)

bílé tyčky na lízátka (nedoporučuji špejle, jsou příliš slabé)

cukrový máček, dekorace z fondánu

dekorační stuhy

na zapíchnutí lízátek – polystyren, aranžovací hmota nebo sklenice naplněné cukrem

Jako první si připravte něco, do čeho hotová lízátka zapíchnete. Skvěle se na to hodí aranžovací hmota nebo kousek polystyrenu, do kterého si vypíchněte jehlicí otvory. Vystačíte si ale i se sklenicemi naplněnými cukrem, ve kterých lízátka dobře drží.

Dnes už tyčky na lízátka bez problému koupíte v cukrářských e-shopech, domácích potřebách, viděla jsem je i v DM drogerii. Jen se trochu liší svou kvalitou. Já používám tyčky od anglického výrobce PME, které jsou silné a dostatečně pevné. Vyrábí se v několika délkách a seženete na www.fialapraha.cz.

Pro začátek si rozpusťte jen malé množství čokolády cca 30 – 50 g. Z lednice si vyndejte připravené kuličky a do každé zapíchněte tyčku, max. do poloviny kuličky. Rozpuštěnou a vychlazenou čokoládou zakápněte vpich tyčky na každé kuličce. To zabrání, aby kulička později sjela po tyčce dolů, až budou lízátka při pokojové teplotě. Dejte do lednice ztuhnout.

Mezitím si připravte zbytek čokolády. Pokud nemáte malé pecky, čokoládu si nasekejte na malé kousky. Asi 2/3 čokolády dejte do misky a nechte rozpustit v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni. Jakmile je čokoláda zcela rozpuštěná, přidejte zbytek nasekané čokolády a za stálého míchání nechte rozpustit. Čokoláda se tím částečně a rychleji ochladí. Pokračujte v míchání, až se je čokoláda studená, ale stále tekutá. Příliš teplá čokoláda může způsobit pozdější prasknutí polevy na lízátku. Ideální teplota je cca 30 stupňů. Můžete i přelít do jiné mísy, tím proces chladnutí urychlíte. Lepší je miska menší a hlubší, klidně můžete použít i vyšší skleničku.

Připravte si k ruce cukrové dekorace nebo jiné drobnosti, kterými chcete lízátka zdobit. Potřebovat v tuhle chvíli budete i „držák“ na hotová lízátka.

Lízátko namočte celé do rozpuštěné čokolády, nechte okapat, případně lehce poklepejte na tyčku, aby přebytečná čokoláda rychleji stekla. Čokoláda by měla začít pomalu zasychat. Jakmile je povrch lehce matný, můžete posypat cukrovým máčkem nebo ozdobit dekorací z fondánu. Je potřeba vystihnout ten správný moment, aby čokoláda nebyla ještě moc „mokrá“ a dekorace nestékaly nebo naopak rychle neztuhla a dekorace už nebudou držet. Po celou dobru držte lízátko v ruce, celý krok trvá jen chvilku.

Lízátka si k máčení vyndavejte z lednice postupně. Hotová lízátka zapíchněte do podložky nebo do sklenice s cukrem a dejte do lednice. Nechte pořádně zatuhnout, pak můžete tyčky ozdobit mašličkou ze stuhy.

Lízátka skladujte v lednici nebo chladné místnosti, před servírováním nechte asi 20 minut při pokojové teplotě. Bez obav vydrží několik dní.



PÁR TIPŮ NA ZÁVĚR:

Hmota a následně i kuličky se dobře připravují v gumových rukavicích.

Až budete na lízátko sypat cukrový máček, dělejte to nad miskou nebo talířem, jinak budete mít máček po celé kuchyni.

Fondánové dekorace si připravte klidně pár dnů předem, aby dostatečně zatvrdly.

Pokud budete zdobit rozpuštěnou čokoládou, nechte lízátko namočené do polevy nejdříve dostatečně zatuhnout.

Bílou čokoládu můžete obarvit speciálními barvami na čokoládu nebo použít barevné tukové polevy.

Vytisknout recept

37 Comments

  • Anonymní
    13. 12. 2015 v 20:59

    Jééé, ta lízátka jsou krásně vánoční, MiLo! Mé oko je spokojeno a svátečně naladěno:-) Milena

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 12. 2015 v 10:40

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 12. 2015 v 13:28

    To je nádhera uplná vánoční pohodička.Už jsem nechtěla další péct mám 12 druhů ale když to vidím zase jste mne zlákala.Pekla jsem vaše ořechové kuličky a jsou senzační.Přeji vám pohodové vánoce a hodně nápadů do Nového roku,Irča

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 12. 2015 v 18:42

      Irčo, moc děkuji za Vaše slova 🙂 lízátka jsou velmi líbivá a když je nestihnete na Vánoce, dají se udělat kdykoliv jindy 🙂 užijte si klidné a pohodové svátky a budu ráda, když mi zachováte přízeň i v novém roce 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 12. 2015 v 14:12

    Tak to mi zase spadla čelist Míšo :oO, překrásné, nápadité, podle surovin zřejmě i vynikající, další "Řád" je na cestě, s takovou mi brzy dojdou ;o))), kochám se a smekám, přeji krásné adventní dny, Katka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 12. 2015 v 18:44

      Katko, moc děkuji, víte, jak mě potěšit 🙂 jsem ráda, že Vás lízátka zaujala a děkuji za další řád 🙂 "děkuji Vám paní má, teď budu mít řády dva" :)) přeji Vám krásné a klidné svátky 🙂

      Odpovědět
  • Amellia
    14. 12. 2015 v 20:26

    Ty jsou ale opravdu povedené 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 12. 2015 v 6:15

      Děkuji :))

      Odpovědět
  • Petra BM
    7. 11. 2016 v 11:10

    Ähoj Míšo, mám dotaz. Mám čokoládové pecky od Wiltonu, ale když je rozpustím, čokoláda je hrozně tuhá, ne tak jak u tebe na obrázku. Něčím ji ředíš? Nebo mám nějaký špatný postup? Díky za info Petra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 11. 2016 v 11:25

      Ahoj Péťo, už trénuješ na Vánoce? 🙂 pecky od Wiltonu jsem nikdy neměla, takže nedokážu posoudit. Já používám čistou čokoládu (bílou nebo hořkou), nepřidávám nic. Je pravda, že třeba bílá bývá hustší, než tmavá a také hodně záleží na kvalitě a druhu čokolády …

      Odpovědět
    • Petra BM
      7. 11. 2016 v 13:18

      Míšo děkuji, trénuji na dětskou oslavu. Čokoláda je tak hustá, něco dělám špatně a nevím co :(.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 11. 2016 v 13:57

      Péťo, hledala jsem ještě na netu nějaké info, ohledně té polevy. Obecně bude asi hustší, než klasická čokoláda. Většinou se přidává trochu tuku, aby byla tekutější, bohužel asi ztužený … našla jsem jedno video youtube.com/watch?v=VGsq3lTYJi0, kde je to hezky vidět …

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 11. 2016 v 16:44

    Míšo, lízatka jsou překrásná, mají hladký povrch. Prozradíte značku bílé čokolády? Jste moc šikovná, máte skvělé nápady a stále mě inspirujete k pečení sladkého. Díky Irena

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 11. 2016 v 19:05

      Ireno, moc děkuji 🙂 jsem ráda, že se Vám moje recepty líbí a inspirují k tvorbě. Na lízátka mám vyzkoušené dva druhy bílé čokolády, Belcolade, kupuji v kamenném obchodě na Zličíně fialapraha.cz nebo Callebaut, tu koupíte např. tady. Ne všechny bílé čokolády jsou ideální, některé jsou po rozpuštění hodně husté … u hořké čokolády je je to obvykle bez problému 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      18. 12. 2016 v 19:15

      Míšo, děláte u tohoto receptu temperování bílé čokolády? Děkuji za odpověď a zdravím. Irena

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 12. 2016 v 19:39

      Ireno, ano, u lízátek čokoládu vždy temperuji, jak bílou, tak tmavou 🙂 stejně i u cukroví, které se máčí do čokolády. Hezky ztvrdne a při delší době na talířku se nerozpuští 🙂

      Odpovědět
      • Petra
        10. 4. 2021 v 16:03

        Můžu se zeptat jak temperovat čokoládu ? Děkuji

        Odpovědět
        • Míša Landová
          11. 4. 2021 v 9:31

          Jednoduchý postup pro domácí použití je popsán v receptu, doporučuji navíc ještě přidat trochu kakaového másla. To zajistí, že čokoláda ztuhne a bude pro namáčení řidší.
          Pokud se chcete o temperaci dozvědět víc, doporučuji nastudovat nějaké informace z webu, článků na toto téma je dost 🙂

          Odpovědět
  • Anonymní
    16. 12. 2016 v 14:13

    Dobrý den, paní MiLo, letos jsem do vánočního cukroví zařadila i pár Vašich receptů. Nejvíc se doma těší na košíčky se slaným karamelem.:-)Moc Vás prosím o Vaši radu.Koupila jsem si čokolády Callebaut, bílou i hořkou. S hořkou si vždy nějak poradím ale s bílou mám potíže. Buď je hustá,tak přidám tuk nebo udělá hrudky ale to asi kvůli teplotě. Poradíte mi prosím jak s ní pracovat? Na obale to nevidím uvedené např. teploty. Mockrát děkuji. MirkaP.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 12. 2016 v 19:34

      Mirko P., dobrý večer, tak to mě moc těší, že jste zařadila některé recepty, mimochodem slaný karamel je skvělý 🙂 ano, s bílou čokoládou se musí opatrně, já ji raději rozpouštím ve vodní lázni, miska se nesmí dotýkat vody a voda by se neměla vařit, rozpustím cca 2/3 a pak už mimo lázeň přidám zbylou třetinu a míchám do rozpuštění 🙂 pak přeliju do čisté misky, aby se rychleji ochladila. Překvapuje mě, že to na obalu není, mám ji také doma, měla by se rozspustit a zahřát na 45 stupňů, pak ochladit na cca 30-31 stupňů … snad Vám to trochu pomůže 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    24. 4. 2017 v 6:02

    Krasne!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 4. 2017 v 18:58

      Díky 😉

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 12. 2017 v 15:49

    Dobrý den, chystám se na lízátka a tak mě napadlo, zda by šlo použít těsto na vosí hnízda?
    Děkuji za stránky plné inspirace.Vše, co jsem vyzkoušela, nemělo chybu.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 12. 2017 v 18:13

      Zdravím, ano, klidně použijte recept na vosí hnízda 🙂 na blogu mám i recept na nepečená dortová lízátka, která jsou tomu hodně podobná 🙂
      vikendovepeceni.cz/2016/12/nepecena-dortova-lizatka.html
      Krásný advent 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      4. 12. 2017 v 20:24

      Děkuji Vám za odpověď, tak já vyzkouším oba recepty. Syn bude nadšený. Letošní cukroví budu péct pouze podle Vašich receptů.
      Hezký advent i Vám

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 12. 2017 v 20:55

      Děkuji za důvěru 🙂 moc si toho vážím. Jinak ze zkušenosti vím, že z lízátek bývají obvykle nadšení nejen děti :))

      Odpovědět
  • Unknown
    2. 12. 2018 v 16:51

    Dobrý večer,kde prosím sháníte tyčinky na lízátka.Děkuji.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 12. 2018 v 18:20

      Lenko, já mám nejradši tyčky od anglické firmy PME, jsou kvalitní a nabízejí je ve více velikostech. Kupuji je u Fialy v Praze na Zličíně, myslím, že je mají i na eshopu fialapraha.cz.
      Nicméně tyčky dnes koupíte na většině cukrářských eshopů i v některých domácích potřebách.

      Odpovědět
  • Unknown
    3. 12. 2018 v 12:33

    Děkuji moc.

    Odpovědět
  • Anonymní
    22. 3. 2019 v 13:39

    Dobrý den Míšo, jak dlouho taková lízátka vydrží čerstvá? Myslíte, že bych je mohla udělat o víkendu a podávat až v týdn – někdy ve středu nebo ve čtvrtek? Děkuji za radu, Bára

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 3. 2019 v 18:47

      Báro, ano, lízátka bez problémů pár dnů v lednici vydrží 🙂

      Odpovědět
  • Lucie
    15. 2. 2022 v 22:49

    Dobrý den. Prosím o radu, trošku se motám v práci s čokoládou😔. Když tedy čokoládu správně vytemperuju (bílou i hořkou), vydrží lízátka hezky lesklá i několik dní? A mohu je mít bez problémů v lednici? Slyšela jsem, že „čistá čokoláda“ v lednici šedne, zmatní a ztrácí lesk…je to tak nebo je to jen v případě, že je špatně vytemperovaná? Předem děkuji za rady 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 2. 2022 v 10:13

      Ano, pokud je čokoláda správně vytemperovaná, zůstane lesklá a hlavně se nezačne rozpouštět při pokojové teplotě. Pokud šedne a ztrácí lesk, je buď spálená nebo špatně vytemperovaná bez ohledu na to, zda je v lednici či ne. Já přidávám do čokolády na lízátka trochu kakaového másla. Je pak tekutější a lépe tuhne, případně se dne hodně používá i rostlinný olej.

      Odpovědět
  • míša b.
    11. 4. 2022 v 14:57

    Dobrý den Míšo,
    děkuji za detailní popis, jdu se do lízátek pustit. Chtěla bych se jenom zeptat – chtěla bych růžové, tedy obarvit bílou čokoládu gelovým barvivem? CHci se jenom zeptat jestli byste mi to doporučila nebo máte nějaké tipy jak na to, protože už se mi stalo, že se mi nějaká poleva po přidání gelu srazila a celé jsem to vyhodila.
    Děkuji moc za tipy,
    míša

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 4. 2022 v 16:41

      Čokoládu nemůžete obarvit běžnou barvou, je potřeba mít speciální na čokoládu, která je rozpustná v tucích 🙂 Raději než barvu bych doporučila pořídit růžovou čokoládu Ruby, která je přirozeně růžová a chuťově lehce nakyslá. Koupíte na cukrářských eshopech 🙂

      Odpovědět
  • Lucie
    19. 4. 2022 v 9:37

    Dobrý den, Míšo. Měla bych na vás opět dotaz 🙂Většinou s lízátky nemám problém, ale tentokrát se mi stalo, že většina popraskala. Použila jsem bílou čokoládu, obarvenou barvou na olejové bázi. Lízátka byla uvnitř se sýrovo smetanovým krémem, chladila jsem je před politím asi 3 hodiny v lednici. Čokoláda měla teplotu 30 °C. Po polití jsem je asi hodinu chladila a pak zdobila ozdobami. Potom jsem je opět dala do lednice. Po pár hodinách jsem si všimla, že většina z nich na sobě má velké praskliny. Zarazilo mě, že popraskaná byla i lízátka v lednici, která jsem nepotahla čokoládou. Máte prosím tip, čím to může být?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 4. 2022 v 10:31

      Poleva obvykle praská, když je špatně vytemperovaná nebo jsou velké rozdíly teplot mezi ní a lízátky. Pokud Vám praskla už samotná lízátka, bude zřejmě na vině hmota, ze které byly vytvořeny. Praskla ve smyslu, že okorala? Myslím, že smetanový krém bude asi příliš vlhký … ale opravdu těžko říct.

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ