Je to velká škoda, že jsou rolády u nás pořád tak opomíjené. Možná to bude tím jejich vzhledem, nejsou zřejmě dost reprezentativní a fotogenické, anebo je máme prostě spojené s dávnou dobou, kdy se plnily převážně jen máslovým krémem a marmeládou. Ale časy se mění a i roláda může chutnat skvěle a při troše fantazie i zajímavě vypadat.
Právě svým tak trochu netypickým vzhledem mě tahle roláda zaujala. Těsto se neroztírá na plech paletou, ale stříká se pomocí sáčku v pruzích. Kromě zajímavého tvaru to má i praktickou stránku, roláda se lépe stáčí. Další zajímavostí je fakt, že je připravena jen z bílků, takže je to vlastně „bezé“ roláda.
Původně jsem chtěla do krému „zabalit“ celé višně, ale protože nemám ráda, když ovoce při řezu vypadává, zvolila jsem nakonec višňový confit. Na první pohled není možná vidět, ale skrývá se po celé ploše rolády pod smetanovým krémem. Pokud nemáte po ruce višňové pyré, klidně ho nahraďte třeba malinovým nebo meruňkovým.
Čokoládová roláda s višněmi (8-10 ks)
Čokoládový roládový plát:
- 6 bílků
- 140 g cukru krupice
- 75 g hořké čokolády 60-65%
- 45 g hladké mouky
Troubu předehřejte na 200 stupňů, velký plech přibližně 40 x 30 cm vyložte pečicím papírem. Čokoládu rozpusťte (ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě) a nechte trochu zchladnout.
Bílky vyšlehejte za postupného přidávání cukru do pevného sněhu. Malou část bílků přidejte k čokoládě a promíchejte. Vmíchejte ke zbývajícímu sněhu a nakonec přisypte prosátou mouku. Stěrkou opatrně promíchejte. Těsto přendejte do sáčku s hladkou špičkou o průměru 1 cm a na připravený plech nastříkejte těsně vedle sebe pruhy těsta. Dejte péct do vyhřáté trouby na 10-12 minut.
Roládu nechte krátce zchladnout na plechu, aby povrch trochu zaschnul, teprve pak opatrně překlopte na čistý arch pečicího papíru nebo utěrku. Až po úplném vychladnutí sloupněte papír z rolády.
Višňový confit:
- 150 g višňového pyré
- 25 g glukóza
- 15 + 25 g cukru krupice
- 4 g pektinu (citrusový nebo NH)
Pyré, glukózu a 15 g cukru dejte do rendlíku a společně zahřejte na ca. 40 stupňů. Zbývající cukr (25 g) smíchejte s pektinem a za stálého míchání přisypte do višňového pyré. Krátce povařte, ca. 2-3 minuty, pak odstavte. Nalijte do misky, zakryjte folií (položte ji přímo na tekutinu) a dejte do lednice ztuhnout. Před použitím promixujte tyčovým mixérem do hladké konzistence.
Smetanový krém:
- 200 g creme fraiche 36%
- 200 g smetany ke šlehání 33%
- cukr dle chuti
- Obě smetany a cukr dejte do misky a společně vyšlehejte do krémové konzistence.
Dokončení
Roládový plát pomažte rozmixovaným višňovým confitem a rovnoměrně na něj rozetřete smetanový krém. Pomocí pečicího papíru roládu zatočte a lehce utáhněte. Zabalenou v pečicím papíru ji dejte na několik hodin do lednice, klidně i přes noc. Krájejte ostrým nože, po každém řezu nezapomeňte nůž otřít.
Inspirace na roládový plát z knihy Velká klasická kuchařka
14 Comments
Eva
2. 9. 2020 v 21:49Dobrý den,prosím o radu čím nahradit creme fraiche? Nedaří se mi na něj v obchodech narazit ,děkuji.
Míša Landová
3. 9. 2020 v 12:19Evo, v tomto případě asi jen mascarpone, ale krému bude chybět lehce nakyslá chuť. Creme fraiche mají určitě v Bille a myslím i v Tescu.
Hanka L.
31. 1. 2021 v 13:38Krásné nedělní odpoledne, všechny Vaše recepty jsou skvělé, ráda podle nich peču skoro každý týden. Včera jsem upekla tuto roládu, dnes ochutnala. Její chuť je dokonalá. Děkuji!
Míša Landová
31. 1. 2021 v 18:53Tak to mě moc těší, děkuji 🙂
Zuzana
7. 2. 2021 v 11:33Dobrý deň.
Som nadšená z Vašich receptov. Všetko, čo som zatiaľ upiekla bolo famózne a vydarilo sa na jedničku. Keďže pečiem aj pre zákazníkov, poďakovanie máte aj od nich.
Ďakujem za každý recept, za každú radu v ňom.
Želám pekný deň a nech Vám to aj naďalej tak super pečie.
Zuzana
Míša Landová
7. 2. 2021 v 16:27Milá Zuzko, moc Vám děkuji, jsem ráda, že vše vychází, tak jak má 🙂
Lída
7. 2. 2021 v 15:06Vypadá tak nádherně, že když mi zbyly bílky, pustila jsem se s radostí do ní. Bohužel mi tam ale vůbec nevznikla ta krásná bílá barva na povrchu, takže ji mám pouze hnědou. Věřím, že ji to na chuti nic neubere, ale prostě mě mrzí, že není hezká. Ten bílý povlak vzniká při pečení nebo až při chladnutí? Pekla jsem dle receptu, bez horkovzduchu, vše jak píšete…
Míša Landová
7. 2. 2021 v 16:29Lído, myslím, že Vás jen mate fotka 🙂 roláda není na povrchu bílá, jen světle hnědá, ale fotografie to zkresluje. Těsto obsahuje jen bílky a ty podle mě způsobí ten světlejší odstín na povrchu.
Nelly
13. 2. 2021 v 18:41Milá Míšo,
jednoduchý a výborný recept! Nepovedlo se mi roládu zatočit, tak to byl spíš takový sendvič 😀 Na chuti to nemělo vliv. Super recept. Děkuji!
Míša Landová
13. 2. 2021 v 19:33Tak se to povede určitě příště 🙂
Romana
18. 2. 2021 v 19:20Dobrý den Míšo, můžu v tomto receptu vyměnit hladkou mouku např. za rýžovou, tak aby byla roláda bezlepková? Fungoval by recept i nadále? 🙂 děkuji za odpověď 🙂
Míša Landová
20. 2. 2021 v 15:42Ano, podobně si upravuji většinu bezlepkových receptů. Případně můžete dát část rýžové a část mandlové mouky.
Vendula
15. 6. 2023 v 21:05Dobrý den, velice mě zaujal tenhle recept a chtěla bych ho příští týden vyzkoušet. Jen mne zajímá, zda mám těsto hned po vytažení z trouby smotat (abych pak předešla popraskání) nebo až jak roláda vychladne, naplnit a smotat. Nebude se těsto lámat? Děkuji 🙂
Míša Landová
16. 6. 2023 v 7:33Vše je uvedeno nahoře v popisu, není třeba stáčet, stačí jen otočit na utěrku nebo čistý papír …. „Roládu nechte krátce zchladnout na plechu, aby povrch trochu zaschnul, teprve pak opatrně překlopte na čistý arch pečicího papíru nebo utěrku. Až po úplném vychladnutí sloupněte papír z rolády….:)
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5