Menu
Mini dortíky

Dortíky s čokoládovou pěnou a višněmi

Přestože já sama nemám ovoce v čokoládě moc ráda, tak kombinaci lehce nakyslých višní a hořké čokolády prostě neodolám. A nejsem sama 🙂 Recept na Čokoládový dort s višněmi tady na blogu se těší velké oblibě nejen u vás, čtenářů, ale i v mém okolí. A tak jsem se rozhodla zkusit jeho obdobu v podobě mini dortíků. I když musím přiznat, že impulsem k tomu byly hlavně višně, které mi doma „zbyly“ z předchozí přípravy dortu 🙂

Jako náplň do dortíků jsem použila čokoládovou pěnu, která je krásně jemná a nadýchaná. Základem je krém ze smetany, mléka a žloutku, smíchaný s čokoládou a nadlehčený ušlehanou šlehačkou. Mňamka 🙂 Protože jsem chtěla zachovat bezlepkovou variantu dortíků, jako základnu jsem použila velké makronky. Klidně je ale nahraďte kousky korpusu nebo sušenkami odpovídající velikosti. 

Jak už to u těchto dortíků bývá, přípravu je dobré rozdělit do dvou dnů. První den si připravte zrcadlovou polevu a dejte zamrazit dortíky. Druhý den pak dortíky polijte a po pár hodinách můžete servírovat. Na zamrazení budete potřebovat silikonovou formu, ale tu už z mých receptů určitě znáte. Pro tentokrát jsem zvolila mé oblíbené polokoule, použít ale můžete jakýkoliv jiný tvar.

Višně jsem použila marinované (recept najdete u Čokoládového dortu s višněmi), klidně ale můžete použít kompotované nebo i mražené. Pokud chcete opravdu luxusní dobrůtku, tak doporučuji višně kandované v sirupu (pozor nejedná se o klasické kandované ovoce).

Na přípravu 5-ti malých dortíků budete potřebovat:

čokoládovou pěnu

zrcadlovou polevu

5 velkých makronek (jen půlky, neslepené) – recepty najdete na mém blogu

višně – marinované, kompotované, mražené, kandované v sirupu (luxusní záležitost)

silikonovou formu polokoule průměr 6 cm (případně jiný tvar)

Čokoládová pěna:

150 ml smetany ke šlehání 33%

50 ml mléka (tučné nebo polotučné)

1 velký žloutek 

25 g cukru krupice 

75 g hořké čokolády 70-72% 

Mléko a 50 ml smetany dejte do kastrůlku a přiveďte k varu. 

Žloutek dejte do misky a s cukrem vyšlehejte do pěny. Za stálého šlehání vlijte trochu vařicí směsi mléka se smetanou, pak postupně dolijte zbytek. Dobře promíchejte, vlijte zpět do kastrůlku a na mírném ohni chvilku povařte. Směs by měla lehce zhoustnout. 

Do misky dejte nasekanou čokoládu a zalijte horkým krémem. Pomalu promíchejte, až se čokoláda rozpustí. Směs by měla být hezky hladká. 

Zbývajících 100 ml smetany vyšlehejte do polotuha a po částech opatrně vmíchejte do čokoládové směsi.

Připravte si silikonovou formu, nejlépe na nějaký tácek či podnos. Polokoule naplňte pěnou asi do poloviny, přidejte višně a pak další pěnu. Zarovnejte do roviny a dejte do mrazáku, min. do druhého dne. 

Zrcadlová čokoládová poleva: 

5 g práškové želatiny + 25 ml studené vody 

63 ml vody 

112 g cukru krupice 

75 g hořké čokolády min. 50% 

15 g prosátého kakaa 

33 ml smetany 33% 

Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte asi 10 minut nabobtnat. 

Vodu s cukrem dejte do kastrolu a při střední teplotě svařte na 104 stupňů. Teplotu je nutné dodržet přesně. 

Stáhněte z kamen, přisypte čokoládu a za stálého míchání nechte rozpustit. Přisypte prosáté kakao, následně smetanu a dobře promíchejte. 

Jakmile směs zchladne na 60 stupňů, přidejte nabobtnalou želatinu a míchejte do úplného rozpuštění. 

Polevu přelijte přes jemné sítko, pak lehce promixujte tyčovým mixérem a znovu přelijte přes sítko. Nechte vychladnout, přikryjte folií (přímo na polevu) a dejte min. na 12 hodin do lednice. 

Dokončení dortíků 

Zrcadlovou polevu zahřejte na 29 stupňů a přelijte si ji do džbánku nebo nádoby s nálevkou. Dortíky se tak budou lépe polévat, než třeba z misky. 

Připravte si chladicí mřížku, kterou položte na hlubší tácek nebo menší plech, kam bude přebytečná poleva stékat. Po částech vyndejte dortíky z mrazáku, položte na mřížku a polijte polevou.  

Polité dortíky přeneste opatrně z mřížky a každý položte na makronku (jen na samotnou pusinku, neslepenou). Na přenos dortíku se skvěle hodí slabá jehlice na maso, kterou zapíchněte shora doprostřed dortíku a za pomoci nože, kterým dortík podeberete zespodu, přeneste. 

Dortíky ozdobte dle vlastní fantazie. Já jsem použila kousky čokoládového korpusu, želé a kousky čokoládových trubiček. 

Zbylou čokoládovou polevu můžete použít opakovaně, skladujte v lednici nebo v mrazáku.

inspirace z webu https://www.cakesstepbystep.com/ a http://ohsprinkles.com/

Vytisknout recept

35 Comments

  • Ivana
    24. 1. 2017 v 16:44

    Naprosto úžasné, krásné, prostě k nakousnutí. Možná trošku pracné, ale určitě to stojí za to! Ivana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 1. 2017 v 16:50

      Ivano, moc děkuji 🙂 ano, jsou trochu pracnější, ale výsledek stojí za to 🙂 když pominu pečení makronek, které se dají nahradit třeba korpusem, tak samotná čokoládová pěna je hotová za chvilku 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    25. 1. 2017 v 13:50

    Dobrý den, dortíky jsou opravdu krásné a podle ingrediencí budou chuťově výborné. Myslíte, že by šlo i v kovové formě na muffiny? Daly by se vyklopit? Napadlo mě vyložit potravinovou fólií, ale zase aby nebyly vidět rýhy, které vzniknou po vyklopení… A v případě formy na muffiny 12 ks asi pak zdvojnásobit dávkování?
    Budu vděčná za radu:-) Šárka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 1. 2017 v 14:12

      Šárko, hezký den, děkuji 🙂 v kovové formě na muffiny jsem to nezkoušela, přesně jak píšete, měla bych trochu strach z vyklopení. Myslím, že drobné rýhy od folie by skryla poleva … jedině mě napadá, vyložit dno formy kolečkem z pečícího papíru, po zamrazení pak oříznout boky dortíku a vyklopit … to by mohlo fungovat 🙂 Pokud byste chtěla udělat 12 dortíků, tak asi z dvojité dávky udělat pěnu. Poleva by Vám myslím mohla stačit jen jedna várka … Budu držet palce, ať se podaří 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      25. 1. 2017 v 15:24

      Děkuji, asi zkusím oba způsoby:-) Šárka

      Odpovědět
  • Anonymní
    25. 1. 2017 v 19:33

    Krasne urcite vyzkousim uz se chystam na tento dezert delsi dobu
    Prosim mam dotaz jak se tento dezert uchovava a jak dlouho vydrzi v lednici?
    Dekuji Renata

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 1. 2017 v 9:03

      Děkuji 🙂 zamrazené dortíky bez polevy můžete mít v mrazáku připravené několik dní (i týdnů). Jakmile polijete polevou, skladovat v lednici a doporučuji sníst do 1-2 dnů 🙂

      Odpovědět
  • Michaela @1001VoyagesGourmands
    25. 1. 2017 v 20:36

    Vypadají nádherně! Úplně jako z nějakého francouzského cukrářství! 🙂 čokoládovou pěnu má můj přítel hodně rád, možná to zkusím v brzké době připravit, takže recept ukládám a moc děkuji za inspiraci! 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 1. 2017 v 9:04

      Děkuji 🙂 za vyzkoušení určitě stojí 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    25. 1. 2017 v 21:00

    Juuu, zase úžasné, Míšo! Moje srdeční záležitost, děkuji, Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 1. 2017 v 9:05

      Mileno, moc děkuji 🙂

      Odpovědět
  • www.pavlinalatalova.cz
    28. 1. 2017 v 15:46

    Vypadají naprosto senzačně jako všechno ostatní :3 snad si někdy najdu čas je to fakt pecka :3

    MagicBeautyLife

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 1. 2017 v 16:08

      Děkuji 🙂 určitě vyzkoušejte 🙂

      Odpovědět
  • Irca
    25. 2. 2017 v 16:34

    Milo mela bych na vas prosbu myslite,ze by bylo mozne vymyslet polevu z bile cokolady?nebo jinou nez kakaovou?rada bych tyto krasne dortiky vyrobila vnucce a miluje bilou cokoladu.dekuji za vas cas irca

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 2. 2017 v 14:49

      Irčo, zdravím Vás, polevu z bílé čokolády už delší dobu testuji 🙂 jen pořád nemohu najít tu správnou. Na mě jsou všechny hrozně moc sladké a hlavně moc dobře nekryjí. Ale zkusím se na to zaměřit 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    2. 7. 2017 v 10:44

    Dobrý den, už jsme podle vás dělala cheesecake, bábovičky a teď podle vašich receptů budu sestavovat sladký bar na rodinnou oslavu. Chtěla jsem se s vámi poradit, budu tam dělat i dortíky s pěnou (čokoládovou, malinovou a mátovou) nevíte, jaké počasí snesou, oslava bude v červenci, tak mám strach, aby se dortíky úplně neroztekly. Máte s tím, prosím vás, nějaké zkušenosti?
    Děkuji za Vaši radu a přeji spousty krásných a chutných receptů

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 7. 2017 v 18:23

      Dobrý večer, tak to mě moc těší, že jsou moje recepty pro Vás takovou inspirací 🙂 děkuji. Zmíněné dortíky jsem několikrát servírovala v létě, ale vždy šly rovnou z lednice na stůl a hned se jedly 🙂 nicméně si myslím, že budou mít asi podobnou trvanlivost v létě jako ostatní dezerty, které se běžně uchovávají v lednici. V mátovém i malinovém dortíku je želatina, ta by to měla podržet, u čokoládového to obvykle dobře drží samotná čokoláda. Pokud nebudou dortíky na přímém slunci a nebudou venku příliš dlouho, neměl by být problém 🙂 určitě bych doporučila doplňovat bar postupně a vždy jen pár kousků …. 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      18. 7. 2017 v 20:29

      Moc děkuji za odpověď, dortíky budu určitě přidávat postupně, takže by neměl být problém. Ještě jsem se Vás chtěla zeptat, myslíte, že je možná dát malinové dortíky do bábovičkovch formiček, je pěna dostatečně tuhá, abych ji z báboviček vyklopila, nebo mám raději použít polokoule?
      Ještě jednou Vám děkuji za Vaši odpověď
      Míša

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 7. 2017 v 13:48

      Pokud máte silikonovou formu a dortíky zamrazíte, můžete použít v podstatě jakýkoliv tvar 🙂 takže klidně i ty bábovičky.

      Odpovědět
  • Jitu
    6. 9. 2017 v 10:18

    Tento komentář byl odstraněn autorem.

    Odpovědět
  • Anonymní
    11. 2. 2018 v 22:12

    Mílo,tak musím říct,že Vaše recepty,to je vždycky pecka,ale tyto dortíky to byla mana nebeská.Dělala jsem je na naši rodinnou oslavu,místo višní jsem dala čerstvé maliny a nemělo to chybu.Mooc děkuji a těším se na další recepty.Iva Žemli

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 2. 2018 v 7:17

      Ivo, zdravím a moc děkuji za komentář i fotky zaslané do e-mailu 🙂 maliny jsou k čokoládě také skvělá volba. Mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • Marketa
    19. 12. 2019 v 10:02

    Tak vsechny tyhle krasne dortiky a zakusky bych chtela umet, akorat bydlim v zahranici, nemate nebo neplanujete videokurzy na zakusky a mini dortiky?
    Dekuji za odpoved

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 12. 2019 v 14:51

      Vzhledem k tomu, že vedu a pořádám klasické kurzy, tak videokurzy zatím neplánuji 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      8. 3. 2020 v 9:27

      Dobrý den, prosím o informaci, kde pořádáte kurzy. Děkuji

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 3. 2020 v 15:35

      Přehled mých kurzů naleznete tady na blogu, nahoře v menu záložka Cukrářské kurzy 🙂

      Odpovědět
  • Lucka
    27. 1. 2022 v 22:21

    Dobrý večer,
    chtěla bych se zeptat, zda je z časových důvodů možné nechat dortíky týden v mrazáku a poté je polét čokoládou naředěnou olejem. Nevím, jestli to už není dlouhá doba, aby se např. moc nerosily a čokoláda na nich držela, nebo aby byla čokoládová pěna pořád tak dobrá. Mockrát děkuji a přeji hezký večer 🙂
    Lucka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 1. 2022 v 9:02

      Ano, dortíky je možné určitě mrazit déle, jen je tam větší riziko námrazy. Proto se v některých receptech používá místo klasického cukru invertní, který tomu zabraňuje. Nicméně čokoláda ředěná olejem není na mražené dezerty moc vhodná, protože se vždy orosí. Na chuti to ničemu nevadí, jen je to vidět. Nicméně občas to také tak dělám, protože mi tato poleva chutná více, než zrcadlová 🙂

      Odpovědět
  • Lucka
    21. 4. 2022 v 21:05

    Dobrý večer, Míšo,
    už dlouho podle Vás dělám tuto skvělou čokoládovou pěnu. Dovnitř dám domácí vaječný likér (tentokrát konečně zkusím ten Váš :)), dospodu bufler a namáčím v Callebaut ice. Dortíky dělám pro nás doma, takže vytáhneme z lednice a hned konzumujeme, ale tentokrát bych jich pár chtěla udělat na menší rodinnou oslavu. Chvíli se pojede autem a předpokládám, že chvíli budou na stole. Vím, že dezertům nejvíce svědčí chlad, ale chci Vás poprosil o radu, jestli myslíte, že pěna je dost stabilní a dortíky vydrží, když jsou navíc zafixované čokoládou, nebo pěnu např zpevnit. Napadlo mě do pěny dát plátkovou želatinu, ale nevím, do kterého kroku a zda je to vůbec vhodné do tohoto typu krému. Moc děkuji za radu a přeji hezký den.
    Lucka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 4. 2022 v 7:57

      Pokud máčíte dortíky do ledové čokolády, měly by na rozdíl od zrcadlové polevy bez problému vydržet. Maximálně se mohou začít na povrchu rosit, ale to je přirozené. Želatinu samozřejmě přidat můžete, ale osobně si myslím, že je to v tomto případě zbytečné, pěnu drží hořká čokoláda. Želatina se přidává obvykle do teplé směsi mléka a vajec, než se nalije na čokoládu. V tomto případě bych dala max. 1 g plátkové 🙂

      Odpovědět
  • Pavla
    29. 7. 2022 v 16:07

    Dobrý den, dnes jsem dělala podle vašeho receptu čokoládovou zrcadlovou polevu a měla jsem jí moc hustou. Ještě jí mám na chlazení v lednici, je možné ji nějak naředit? Děkuji

    Odpovědět
  • Lucka
    15. 2. 2023 v 17:12

    Dobrý den, Míšo,
    poradíte, prosím, jakým množstvím by šlo nahradit hořkou čokoládu za bílou, případě Callebaut gold? Děkuji, hezký den

    Odpovědět
    • Lucka
      15. 2. 2023 v 17:15

      zapomněla jsem dopsat v čokoládové pěně * 🙂 děkuji

      Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 2. 2023 v 20:30

      To není tak jednoduché, recepty s bílou čokoládou jsou postavené trochu jinak …

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ