Řekla bych, že linecké cukroví se peče na Vánoce asi ve většině domácností. Proč si ho ale neupéct i během roku? Chutná skvěle, je trvanlivé a hodí se nejen ke kávě či čaji, ale i jako malá svačinka třeba pro děti do školy. A víte co se mi na něm líbí nejvíc? Když ho nepeču na Vánoce, mohu si upéct velká kolečka 🙂
Receptů na linecké je samozřejmě strašně moc, tenhle jsem objevila před pár lety a jiný už nepeču. Je pěkně poctivý, z másla a většího množství žloutků. Asi Vám to přijde jako samozřejmost, ale v některých receptech je máslo nahrazeno rostlinným tukem a s vejci se nepočítá, natož se žloutky. S těstem se dobře pracuje, netrhá se, nelepí a můžete ho vyválet do tenka.
Proti původnímu receptu jsem pozměnila jen způsob přípravy. Můžete samozřejmě všechny suroviny zpracovat společně v robotu, ale pokud chcete mít cukroví krásně měkké a vláčné hned po upečení, nejprve utřete lehce změklé máslo s cukrem a žloutky a pak teprve zapracujte mouku. Tenhle trik mám z kurzu Ola Kala a dá se použít na všechna křehká těsta.
Abych linecká kolečka od těch vánočních trochu odlišila, promazala jsem je netradičně meruňkovou marmeládou. No není tak pěkná jako tradiční „červená“ rybízová, ale byla kyselejší, takže chuťově dobře ladila se sladkým cukrovím.
Na těsto si připravte:
150 g másla
110 g moučkového cukru
3 žloutky
230 g hladké mouky (pšeničné nebo špaldové)
citronový olej nebo kůra
oblíbená marmeláda
Lehce změklé máslo utřete společně s moučkovým cukrem a žloutky. Není potřeba do pěny, jen aby se vše krásně spojilo. Přidejte pár kapek citronového oleje nebo kůru. Přisypte mouku a metlou krátce promíchejte, až se začne formovat . Těsto vyklopte na vál a dopracujte rukama do vláčného těsta. Pracujte rychle, snažte se nepřidávat další mouku. Těsto zabalte do folie a dejte odležet do chladu, ideálně na několik hodin.
Troubu zapněte na 180 stupňů, dva plechy si vyložte pečícím papírem.
Těsto vyválejte a vykrojte kolečka nebo jiné tvary. Já jsem použila oboustranná vykrajovátka od Tescomy. Na jeden plech dávejte vždy tvary podobných velikostí, aby se pekly stejnoměrně.
Pečte ve vyhřáté troubě asi 6 minut, samozřejmě v závislosti na velikosti koleček. Upečené cukroví nechte zcela vychladnout, pak promažte oblíbenou marmeládou. Můžete lehce pocukrovat.
Tak co, zkusíte si jednu várku ještě před Vánocemi 🙂
Inspirace z webu www.mamincinyrecepty.cz
Vytisknout recept |
62 Komentáře
Nela Procházková
29. 9. 2015 v 18:22Mňam.. Linecké bych si dala 🙂
Nela z Beauty Charm
GIVEAWAY – O krásné šperky
Anonymní
29. 9. 2015 v 19:43Jééé, jak vidím to linecké, už bych hned pekla cukroví na Vánoce!:-) Já teda cukroví peču i během roku, hlavně na prázdniny, to napeču aspoň 5 druhů + perníčky, abych měla ke kávičce….Milena:-)
Víkendové pečení
30. 9. 2015 v 7:40Tak to jste dobrá, že zvládáte cukroví péct víckrát do roka 🙂 ale také ho mám moc ráda a je pravda, že v létě chutná tak nějak líp, než na Vánoce 🙂
Anonymní
30. 9. 2015 v 20:28V létě si ho tak nějak víc užiju…jsou prázdniny, na kávičku je víc času….já ho peču třeba i na Velikonoce, v květnu na všechny ty svátky…prostě na všechna pohodová období:-) Milena
Anonymní
5. 10. 2015 v 17:28tak jo…..upekla jsem je samozrejme:-)) :-)) a fakt jsou mekke,par jich lezi od soboty na tacku a jsou uplne mekke,byly hned i po upeceni….zase super,diiiky
Víkendové pečení
6. 10. 2015 v 7:53Tak to ráda slyším :)) a děkuji 🙂
Anonymní
30. 10. 2015 v 12:02Vyskusane tento tyzden, perfektne!!!! Dakujem za tak skvely recept! Dlho som hladala 🙂
Víkendové pečení
31. 10. 2015 v 9:49Také děkuji, jsem moc ráda, že měl recept úspěch 🙂
Anonymní
13. 11. 2015 v 14:52Dobrý den, Mílo, recept perfektní – linecké vynikající. A takhle měkké a dobré linecké nemám ani 3 týdny rozleželé, když peču na Vánoce :). K Vám na blog jdu vždy na jistotu a nikdy výsledek nezklame. Jitka K.
Víkendové pečení
14. 11. 2015 v 7:22Zdravím Vás, Jitko K., děkuji za Vaše slova, jsem ráda, že má i obyčejné linecké takový úspěch 🙂
Lucie Kadlecova
24. 1. 2016 v 11:59Malem bych zapomnela okomentovat tento recept 😀 Pouzila jsem ho na klasicke linecke cukrovi na vanoce a musim uznat, ze lepsi linecne jsem nejedla… Testo je jak chutove tak strukturou proste nejlepsi! Moc diky za vyborny recept! Lucka
Víkendové pečení
24. 1. 2016 v 12:07Lucko, díky 🙂 také ho peču na Vánoce 🙂 ale občas si v průběhu roku udělám "velká" kola 🙂
Lucie Kadlecova
24. 1. 2016 v 16:09To neni spatny napad, udelat si je vicekrat do kola – to je jako s bramborovym salatem 😉 haha Diky moc za recept 😉
Anonymní
21. 11. 2016 v 17:19Ahoj Milu,již jsem zkusila další z tvých báječných receptů a skvělé.Jen mám dotaz!kolik ubrat mouky,když chci přidat kakao.Myslela jsem tak 20g mouky a dát 20g kakaa?Moc díky Ilča
Víkendové pečení
22. 11. 2016 v 7:30Ahoj Ilčo, ty mi snad nakukuješ do kuchyně :)) kakaovou variantu právě testuji :)) já jsem dala kakaa trochu více cca 40 g, ale budu teprve péct, tak uvidím, zda to není moc 🙂
Unknown
28. 11. 2016 v 13:51Dobry den, zajimalo by me jak vas experiment dopadl. 🙂
Víkendové pečení
28. 11. 2016 v 13:58Jano, myslím, že dobře 🙂 recept je na blogu Kakaové linecké s marmeládou 🙂
Anonymní
23. 11. 2016 v 7:14Ahoj Milu,do tvé kuchyně bych určitě nakoukla ráda,hlavně tobě pod ruce.Tvá čistá práce mě opravdu dostává.Držím palce ať se povedou.A těším se až se s námi podélíš a my díky Tobě,budeme za hvězdy.Ahoj Ilča
Unknown
23. 11. 2016 v 10:47Dobry den, vcera manzel tise zavidel detem jak si pochutnavaji na vanilkovych rohlickach podle vaseho receptu. Recept je skvely,castecne i z duvodu ze jsou z neloupanych mandli:) Rozhodla jsem se mu upect dnes Vase linecke . Nezkousela jste ho pect z bezlepkove mouky ?
Víkendové pečení
23. 11. 2016 v 13:33Tatiano, zdravím a moc děkuji 🙂 to jsem moc ráda, že vanilkové rohlíčky chutnají 🙂 u nás doma také frčí. Bohužel z bezlepkové mouky peču občas jen kremrole a je to o nervy :)) ten lepek tam prostě chybí. Linecké ani jiné cukroví jsem nezkoušela.
Unknown
23. 11. 2016 v 14:33Tak ja Vam poreferuji jak to dopadne s lineckym bez lepku. Na kremrole se chystam, jen co sezenu ty trubicky. Mam na ne take sve krasne detske vzpominky.
Víkendové pečení
23. 11. 2016 v 17:32Budu se těšit 🙂 jak to dopadlo 🙂
Unknown
23. 11. 2016 v 19:56Tak tady je moje hlaseni. Dobra zprava – manzelovi chutnalo. Cil byl splnen. S testem se krasne pracovalo, ale musela jsem pridat vice mouky. Horsi zprava – ze bezlepkova mouka je prece jina, chutove se cukrovi lisi od toho klasickeho lineckeho cukrovi. A je velmi krehke.
Víkendové pečení
23. 11. 2016 v 21:32To teda byla rychlost :)) ale je fajn, že i bezlepková verze funguje. Ano, máte pravdu, bezlepkové pečivo chutná jinak, ale lidé s bezlepkovou dietou jsou určitě rádi alespoň za tyhle možnosti 🙂
Unknown
24. 11. 2016 v 19:01Urcite. Pokud clovek nebude srovnava klasicke linecke s timto bezlepkovym, tak tato bezlepkova verze je skvela. U nas doma je uz jen sladkou vzpominkou. Zitra se zase bude pect. Mensi vadou je ze bezlepkova varianta cukrovi je velmi krehka , na slepovani se moc nehodi.Slepila jsem tak 4 srdicka.
Anonymní
23. 11. 2016 v 15:41Dobrý den Míšo, chci se zeptat, myslíte, že pokud bych linecké upekla už teď a měla ho v chladu a slepila až těsně před Vánoci, bude O.K? Díky Zdenka
Víkendové pečení
23. 11. 2016 v 17:34Zdenko, hezký večer, upřímně, nevím 🙂 mám trochu obavu, aby nebylo pak moc rozměklé. My pečeme linecké tak 1-2 týdny před svátky a rovnou mažeme marmeládou. Na Vánoce je pak krásně měkké a vláčné. Asi jsem Vám moc nepomohla 🙂
Marcela
13. 12. 2016 v 18:46Výborné těsto, velice dobře se s ním pracuje a velice chutné. Děkuji moc za vaše recepty, musím si dokoupit pár maličkostí a bude ze mě snad i trochu šikovná cukrářka (haha)
Krásné vánoce
Marcela
Víkendové pečení
13. 12. 2016 v 20:21Děkuji, děkuji, děkuji :)) určitě se zbytečně podceňujete, jestli Vás pečení baví, je to základ úspěchu 🙂 krásné svátky. Míša
Anonymní
5. 11. 2019 v 12:20Dobrý deň, chcem sa opýtať v čom skladovať linecké pečivo? ĎAKUJEM
Víkendové pečení
7. 11. 2019 v 19:54Já skladuji v uzavřené plechové dóze v chladnější místnosti.
Ada
7. 12. 2020 v 12:13Dobrý den,
Co jsem objevila Vaše stránky tak peču podle Vašich receptů. Chci zkusit i vánoční cukroví. Mám dotaz proč mi linecké při pečení změní tvar, je to moukou? Zase mi letos z koleček vznikly oválky. Tak jsem se rozhodla že udělám ještě jednu dávku a udělám linecké podle Vás.
Přeji Vám příjemné vánoční svátky Ada.
Míša Landová
7. 12. 2020 v 13:32Může to být zpracováním těsta. Je potřeba aby bylo dostatečně vychlazené, připravené s předstihem a po vykrojení se musí hned péct. Nesmíte také při válení přidávat příliš mouky a dávat kousky na horký plech.
Hanka
21. 5. 2021 v 15:38Těsto se mi bohužel velmi trhalo, nešlo vyválet, nakonec jsem ho velmi obtížně nastříkala na plech s pomocí zdobícího sáčku a trubičky, nechtěla jsem těsto vyhodit, po upečení bylo nakonec moc dobré, jen to byly takové miništráfky. Ráda bych věděla, co jsem mohla pokazit, postupovala jsem dle návodu, žloutky neměly pokojovou teplotu, ty jediné jsem brala z ledničky, nevím, jestli to na to mohlo mít vliv, protože v receptu se nic o stejné teplotě nepíše.
Míša Landová
21. 5. 2021 v 18:58Těsto bylo zřejmě málo vychlazené. Pokud máte hodně změklé máslo, je lepší nechat odležet přes noc, lépe se s ním pak pracuje. Zároveň je potřeba těsto zpracovat rychle, příliš nezahřívat a nepřidávat mouku.
Hanka
22. 5. 2021 v 14:28No tak to asi bylo tím, řídila jsem se návodem, že v lednici to má být asi hodinu, že to nemá být „tvrdé na kost“, asi jsem byla moc nedočkavá, ještě to teda zkusím. Jinak jsem pracovala rychle a nedávala žádnou mouku navíc. No děti ve školce neměly nic, zase to byla výhra pro osazenstvo doma, těm „patvary“ nebyly na překážku v konzumaci. Děkuji za radu.
Kateřina
19. 11. 2021 v 10:55Dobrý den,
na jakou výšku linecké vyvalujete a na které příčce pečete? Linecké mám moc ráda, ale nedaří se tak jak bych si představovala. Letos zkusím váš recept. Moc děkuji za odpověď.
Míša Landová
19. 11. 2021 v 12:43Záleží na velikosti, když mám větší kolečka, síla těsta je silnější. Na vánoce dělám obvykle malé a sílu těsta odhaduji ca. 3-4 mm 🙂 Peču asi v jedné třetině trouby na horní a dolní ohřev. Recept doporučuji, je skvělý 🙂
MONIKA GINOVA
4. 12. 2021 v 13:42Zdravím…na kolik cca ks recept vyjde?
Míša Landová
4. 12. 2021 v 18:11Záleží na tom, jak velké kousky děláte 🙂
Mirka
5. 12. 2021 v 14:11Dobrý den, Míšo, prosím o radu, několikrát se mi už cukroví po upečení „zdrclo“ a „scvrklo“, dočetla jsem se, že je to nejspíš tím, že jsem těsto moc dlouho zpracovávala. Chtěla bych tedy zkusit ten Váš postup, kdy se začíná „mokrými ingrediencemi“. Jen mne zaráží, že se vlastně pracuje se změklým máslem, přičemž jsem vždy četla, že máslo na linecké musí být co nejchladnější, neplatí to tedy vždy a záleží na postupu? A bude tento postup fungovat třeba i na kokosové cukroví (povahu má jako linecké, jen je tam kokos) a jiné druhy máslového, které se vyvaluje? Moc děkuji. Mirka
Míša Landová
6. 12. 2021 v 9:36Ano, pokud je těsto spařené, špatně se s ním pracuje a výsledek není dobrý. Vždy záleží na daném postupu. Máslo je jen lehce změklé, ale nesmí být příliš teplé. Tento postup dělám pouze u lineckého, na jiná těsta jsem ho nezkoušela. Doporučuji vždy se držet postupu u daného receptu 🙂
Mirka
6. 12. 2021 v 17:33Moc děkuji, snad budu tentokrát úspěšnější :-), hezký den..
Honza
21. 11. 2022 v 13:06Dobrý den chci se zeptat Z jakého důvodu proti klasickému poměru dáváte o 50% více cukru? V čem to je prospěšné? Není to zbytečně resp. na linecké nečekaně sladké? Děkuji.
Míša Landová
22. 11. 2022 v 9:46Je to recept ze staré Vídeňské kuchařky, který jsem před lety objevila (uvedeno v popisu), vyzkoušela a už u něj zůstala. I přes větší množství cukru je skvělé, s kyselou marmeládou vůbec není přeslazené. Nicméně klidně si udělejte klasické 3:2:1 🙂
Martina
29. 11. 2022 v 8:25Velmi chutné linecké. S těstem se krásně pracuje.
TEREZA
6. 12. 2022 v 12:33Dobrý den, Míšo.
Bohužel jsem zkazila přípravu těsta a zřejmě jsem dala moc změklé máslo, těsto bylo dost řídké a ani po pobytu v lednici se nedalo pěkně rozválet, trhalo se, rychle měklo. Je šance ho ještě nějak zachránit? Nechat třeba do druhého dne v lednici? Nebo mi vždy po vytažení už bude dělat neplechu? 😁
Moc děkuji. Terka 🙂
Míša Landová
6. 12. 2022 v 16:38Tady záleží, jak hodně změklé (teplé) máslo bylo a zda nedošlo ke spaření těsta … zkuste ho nechat vychladit do druhého dne a uvidíte.
TEREZA
6. 12. 2022 v 21:33Moc děkuji za odpověď. Nakonec se s tím nějak peru a jde to 😃 Chuťově je cukroví vynikající 👍🏼 Dělala jsem podle Vás i krém ze slaného karamelu do makronek, část mi zbyla, tak to použiji do lineckého, ikdyž u nás vede klasika s džemem 😁 Díky Vašim receptům jsem se tento rok hecla do cukroví, dorty mi nedělají problém, ale cukroví pro mě byla vždy výzva, která většinou nedopadla 😅
Míša Landová
7. 12. 2022 v 8:17Tak to jsem moc ráda, že Vás moje recepty tak inspirují 🙂 děkuji a jen tak dál 🙂
TEREZA
6. 12. 2022 v 21:36Jinak máslo bylo změklé hodně, měla jsem jej celou noc na lince a nedošlo mi, že je tady dost teplo, když v zimě topíme. Jsem tam zvyklá mít máslo venku dost dopředu, když dělám například krém na obmaz dortu, pro příště už budu vědět 🙏
Míša Landová
7. 12. 2022 v 8:18Ano, tady to bohužel mohlo způsobit problém s těstem.
Lucie
31. 10. 2023 v 15:50Dobrý den, kolik kusů větších koleček je z jedné dávky prosím? Děkuji L
Míša Landová
31. 10. 2023 v 16:54Tak to si bohužel už nepamatuji 🙂 nicméně vše bude záviset na průměru kolečka a síle těsta.
Kateřina
1. 12. 2023 v 21:59Moc Vás zdravím,
dovolím se Vás zeptat, jestli by se tento recept dal použít i na linecké košíčky? Mám v plánu zkusit klasické ovocné košíčky, tedy linecké košíčky s vanikovo-pudinkovým krémem zdobené ovocem a přelité želatinou, tak mě zajímá, jestli můžu toto těsto použít. Případně nemáte prosím náhodou „v rukávu “ nějaký recept na tuto dobrotu? 🙂 Mooc děkuji a přeji krásné adventní dny.
PS: Děkuji za Váš blog a za Vaše recepty, je to vždy sázka na jistotu 🙂
Míša Landová
4. 12. 2023 v 9:34Ano, klidně použijte, případně je na blogu recept přímo na košíčky – Jahodové košíčky 🙂
Tereza
11. 12. 2023 v 20:57Dobrý den, šlo by těsto vytvořit i z celozrnné špaldové mouky?
Děkuji za odpověď.
Míša Landová
13. 12. 2023 v 20:00Nepoužívám celozrnnou mouku, takže v tomto případě Vám neporadím. Určitě si ale budete muset recept upravit.
Jana
26. 9. 2024 v 13:47Dobrý den, posim lze upečená kolečka zamrazit a lepit až v čase potřeby?
Míša Landová
26. 9. 2024 v 19:43Ano, určitě, mrazit se dá více méně vsechno 🙂
Katka
3. 12. 2024 v 22:57Dobrý den,
chtěla bych Vás požádat o radu. Vše šlo dobře až do pečení. Kolečka se viditelně spekla/scukla a o to ztloustla. A také se na jejich povrchu vytvořili vzduchové bubliny a celý povrch se zvlnil. Netušíte, kde jsem mohla udělat chybu. Zkoušela jsem ještě péci druhý plech na nižší teplotu, ale dopadlo to stejně.
Děkuji za odpověď
Míša Landová
4. 12. 2024 v 17:59S velkou pravděpodobností jste měla spařené těsto. Použila jste příliš změklé máslo …
Průměrné hodnocení z 2 recenzí:
5