Menu
Cukroví

Linecká kolečka s marmeládou

Řekla bych, že linecké cukroví se peče na Vánoce asi ve většině domácností. Proč si ho ale neupéct i během roku? Chutná skvěle, je trvanlivé a hodí se nejen ke kávě či čaji, ale i jako malá svačinka třeba pro děti do školy. A víte co se mi na něm líbí nejvíc? Když ho nepeču na Vánoce, mohu si upéct velká kolečka 🙂

Receptů na linecké je samozřejmě strašně moc, tenhle jsem objevila před pár lety a jiný už nepeču. Je pěkně poctivý, z másla a většího množství žloutků. Asi Vám to přijde jako samozřejmost, ale v některých receptech je máslo nahrazeno rostlinným tukem a s vejci se nepočítá, natož se žloutky. S těstem se dobře pracuje, netrhá se, nelepí a můžete ho vyválet do tenka.

Proti původnímu receptu jsem pozměnila jen způsob přípravy. Můžete samozřejmě všechny suroviny zpracovat společně v robotu, ale pokud chcete mít cukroví krásně měkké a vláčné hned po upečení, nejprve utřete lehce změklé máslo s cukrem a žloutky a pak teprve zapracujte mouku. Tenhle trik mám z kurzu Ola Kala a dá se použít na všechna křehká těsta.

Abych linecká kolečka od těch vánočních trochu odlišila, promazala jsem je netradičně meruňkovou marmeládou. No není tak pěkná jako tradiční „červená“ rybízová, ale byla kyselejší, takže chuťově dobře ladila se sladkým cukrovím.

Na těsto si připravte:

150 g másla

110 g moučkového cukru

3 žloutky

230 g hladké mouky (pšeničné nebo špaldové)

citronový olej nebo kůra

oblíbená marmeláda

Lehce změklé máslo utřete společně s moučkovým cukrem a žloutky. Není potřeba do pěny, jen aby se vše krásně spojilo. Přidejte pár kapek citronového oleje nebo kůru. Přisypte mouku a metlou krátce promíchejte, až se začne formovat . Těsto vyklopte na vál a dopracujte rukama do vláčného těsta. Pracujte rychle, snažte se nepřidávat další mouku. Těsto zabalte do folie a dejte odležet do chladu, ideálně na několik hodin.

Troubu zapněte na 180 stupňů, dva plechy si vyložte pečícím papírem.

Těsto vyválejte a vykrojte kolečka nebo jiné tvary. Já jsem použila oboustranná vykrajovátka od Tescomy. Na jeden plech dávejte vždy tvary podobných velikostí, aby se pekly stejnoměrně.

Pečte ve vyhřáté troubě asi 6 minut, samozřejmě v závislosti na velikosti koleček. Upečené cukroví nechte zcela vychladnout, pak promažte oblíbenou marmeládou. Můžete lehce pocukrovat.

Tak co, zkusíte si jednu várku ještě před Vánocemi 🙂

Inspirace z webu www.mamincinyrecepty.cz

Vytisknout recept

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

62 Komentáře

  • Nela Procházková
    29. 9. 2015 v 18:22

    Mňam.. Linecké bych si dala 🙂

    Nela z Beauty Charm
    GIVEAWAY – O krásné šperky

    Odpovědět
  • Anonymní
    29. 9. 2015 v 19:43

    Jééé, jak vidím to linecké, už bych hned pekla cukroví na Vánoce!:-) Já teda cukroví peču i během roku, hlavně na prázdniny, to napeču aspoň 5 druhů + perníčky, abych měla ke kávičce….Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 9. 2015 v 7:40

      Tak to jste dobrá, že zvládáte cukroví péct víckrát do roka 🙂 ale také ho mám moc ráda a je pravda, že v létě chutná tak nějak líp, než na Vánoce 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      30. 9. 2015 v 20:28

      V létě si ho tak nějak víc užiju…jsou prázdniny, na kávičku je víc času….já ho peču třeba i na Velikonoce, v květnu na všechny ty svátky…prostě na všechna pohodová období:-) Milena

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 10. 2015 v 17:28

    tak jo…..upekla jsem je samozrejme:-)) :-)) a fakt jsou mekke,par jich lezi od soboty na tacku a jsou uplne mekke,byly hned i po upeceni….zase super,diiiky

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 10. 2015 v 7:53

      Tak to ráda slyším :)) a děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    30. 10. 2015 v 12:02

    Vyskusane tento tyzden, perfektne!!!! Dakujem za tak skvely recept! Dlho som hladala 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 10. 2015 v 9:49

      Také děkuji, jsem moc ráda, že měl recept úspěch 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    13. 11. 2015 v 14:52

    Dobrý den, Mílo, recept perfektní – linecké vynikající. A takhle měkké a dobré linecké nemám ani 3 týdny rozleželé, když peču na Vánoce :). K Vám na blog jdu vždy na jistotu a nikdy výsledek nezklame. Jitka K.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 11. 2015 v 7:22

      Zdravím Vás, Jitko K., děkuji za Vaše slova, jsem ráda, že má i obyčejné linecké takový úspěch 🙂

      Odpovědět
  • Lucie Kadlecova
    24. 1. 2016 v 11:59

    Malem bych zapomnela okomentovat tento recept 😀 Pouzila jsem ho na klasicke linecke cukrovi na vanoce a musim uznat, ze lepsi linecne jsem nejedla… Testo je jak chutove tak strukturou proste nejlepsi! Moc diky za vyborny recept! Lucka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 1. 2016 v 12:07

      Lucko, díky 🙂 také ho peču na Vánoce 🙂 ale občas si v průběhu roku udělám "velká" kola 🙂

      Odpovědět
    • Lucie Kadlecova
      24. 1. 2016 v 16:09

      To neni spatny napad, udelat si je vicekrat do kola – to je jako s bramborovym salatem 😉 haha Diky moc za recept 😉

      Odpovědět
  • Anonymní
    21. 11. 2016 v 17:19

    Ahoj Milu,již jsem zkusila další z tvých báječných receptů a skvělé.Jen mám dotaz!kolik ubrat mouky,když chci přidat kakao.Myslela jsem tak 20g mouky a dát 20g kakaa?Moc díky Ilča

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 11. 2016 v 7:30

      Ahoj Ilčo, ty mi snad nakukuješ do kuchyně :)) kakaovou variantu právě testuji :)) já jsem dala kakaa trochu více cca 40 g, ale budu teprve péct, tak uvidím, zda to není moc 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      28. 11. 2016 v 13:51

      Dobry den, zajimalo by me jak vas experiment dopadl. 🙂

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 11. 2016 v 13:58

      Jano, myslím, že dobře 🙂 recept je na blogu Kakaové linecké s marmeládou 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    23. 11. 2016 v 7:14

    Ahoj Milu,do tvé kuchyně bych určitě nakoukla ráda,hlavně tobě pod ruce.Tvá čistá práce mě opravdu dostává.Držím palce ať se povedou.A těším se až se s námi podélíš a my díky Tobě,budeme za hvězdy.Ahoj Ilča

    Odpovědět
  • Unknown
    23. 11. 2016 v 10:47

    Dobry den, vcera manzel tise zavidel detem jak si pochutnavaji na vanilkovych rohlickach podle vaseho receptu. Recept je skvely,castecne i z duvodu ze jsou z neloupanych mandli:) Rozhodla jsem se mu upect dnes Vase linecke . Nezkousela jste ho pect z bezlepkove mouky ?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 11. 2016 v 13:33

      Tatiano, zdravím a moc děkuji 🙂 to jsem moc ráda, že vanilkové rohlíčky chutnají 🙂 u nás doma také frčí. Bohužel z bezlepkové mouky peču občas jen kremrole a je to o nervy :)) ten lepek tam prostě chybí. Linecké ani jiné cukroví jsem nezkoušela.

      Odpovědět
    • Unknown
      23. 11. 2016 v 14:33

      Tak ja Vam poreferuji jak to dopadne s lineckym bez lepku. Na kremrole se chystam, jen co sezenu ty trubicky. Mam na ne take sve krasne detske vzpominky.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 11. 2016 v 17:32

      Budu se těšit 🙂 jak to dopadlo 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      23. 11. 2016 v 19:56

      Tak tady je moje hlaseni. Dobra zprava – manzelovi chutnalo. Cil byl splnen. S testem se krasne pracovalo, ale musela jsem pridat vice mouky. Horsi zprava – ze bezlepkova mouka je prece jina, chutove se cukrovi lisi od toho klasickeho lineckeho cukrovi. A je velmi krehke.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 11. 2016 v 21:32

      To teda byla rychlost :)) ale je fajn, že i bezlepková verze funguje. Ano, máte pravdu, bezlepkové pečivo chutná jinak, ale lidé s bezlepkovou dietou jsou určitě rádi alespoň za tyhle možnosti 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      24. 11. 2016 v 19:01

      Urcite. Pokud clovek nebude srovnava klasicke linecke s timto bezlepkovym, tak tato bezlepkova verze je skvela. U nas doma je uz jen sladkou vzpominkou. Zitra se zase bude pect. Mensi vadou je ze bezlepkova varianta cukrovi je velmi krehka , na slepovani se moc nehodi.Slepila jsem tak 4 srdicka.

      Odpovědět
  • Anonymní
    23. 11. 2016 v 15:41

    Dobrý den Míšo, chci se zeptat, myslíte, že pokud bych linecké upekla už teď a měla ho v chladu a slepila až těsně před Vánoci, bude O.K? Díky Zdenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 11. 2016 v 17:34

      Zdenko, hezký večer, upřímně, nevím 🙂 mám trochu obavu, aby nebylo pak moc rozměklé. My pečeme linecké tak 1-2 týdny před svátky a rovnou mažeme marmeládou. Na Vánoce je pak krásně měkké a vláčné. Asi jsem Vám moc nepomohla 🙂

      Odpovědět
  • Marcela
    13. 12. 2016 v 18:46

    Výborné těsto, velice dobře se s ním pracuje a velice chutné. Děkuji moc za vaše recepty, musím si dokoupit pár maličkostí a bude ze mě snad i trochu šikovná cukrářka (haha)
    Krásné vánoce

    Marcela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 12. 2016 v 20:21

      Děkuji, děkuji, děkuji :)) určitě se zbytečně podceňujete, jestli Vás pečení baví, je to základ úspěchu 🙂 krásné svátky. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 11. 2019 v 12:20

    Dobrý deň, chcem sa opýtať v čom skladovať linecké pečivo? ĎAKUJEM

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 11. 2019 v 19:54

      Já skladuji v uzavřené plechové dóze v chladnější místnosti.

      Odpovědět
  • Ada
    7. 12. 2020 v 12:13

    Dobrý den,
    Co jsem objevila Vaše stránky tak peču podle Vašich receptů. Chci zkusit i vánoční cukroví. Mám dotaz proč mi linecké při pečení změní tvar, je to moukou? Zase mi letos z koleček vznikly oválky. Tak jsem se rozhodla že udělám ještě jednu dávku a udělám linecké podle Vás.
    Přeji Vám příjemné vánoční svátky Ada.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      7. 12. 2020 v 13:32

      Může to být zpracováním těsta. Je potřeba aby bylo dostatečně vychlazené, připravené s předstihem a po vykrojení se musí hned péct. Nesmíte také při válení přidávat příliš mouky a dávat kousky na horký plech.

      Odpovědět
  • Hanka
    21. 5. 2021 v 15:38

    Těsto se mi bohužel velmi trhalo, nešlo vyválet, nakonec jsem ho velmi obtížně nastříkala na plech s pomocí zdobícího sáčku a trubičky, nechtěla jsem těsto vyhodit, po upečení bylo nakonec moc dobré, jen to byly takové miništráfky. Ráda bych věděla, co jsem mohla pokazit, postupovala jsem dle návodu, žloutky neměly pokojovou teplotu, ty jediné jsem brala z ledničky, nevím, jestli to na to mohlo mít vliv, protože v receptu se nic o stejné teplotě nepíše.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 5. 2021 v 18:58

      Těsto bylo zřejmě málo vychlazené. Pokud máte hodně změklé máslo, je lepší nechat odležet přes noc, lépe se s ním pak pracuje. Zároveň je potřeba těsto zpracovat rychle, příliš nezahřívat a nepřidávat mouku.

      Odpovědět
      • Hanka
        22. 5. 2021 v 14:28

        No tak to asi bylo tím, řídila jsem se návodem, že v lednici to má být asi hodinu, že to nemá být „tvrdé na kost“, asi jsem byla moc nedočkavá, ještě to teda zkusím. Jinak jsem pracovala rychle a nedávala žádnou mouku navíc. No děti ve školce neměly nic, zase to byla výhra pro osazenstvo doma, těm „patvary“ nebyly na překážku v konzumaci. Děkuji za radu.

        Odpovědět
  • Kateřina
    19. 11. 2021 v 10:55

    Dobrý den,
    na jakou výšku linecké vyvalujete a na které příčce pečete? Linecké mám moc ráda, ale nedaří se tak jak bych si představovala. Letos zkusím váš recept. Moc děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 11. 2021 v 12:43

      Záleží na velikosti, když mám větší kolečka, síla těsta je silnější. Na vánoce dělám obvykle malé a sílu těsta odhaduji ca. 3-4 mm 🙂 Peču asi v jedné třetině trouby na horní a dolní ohřev. Recept doporučuji, je skvělý 🙂

      Odpovědět
  • MONIKA GINOVA
    4. 12. 2021 v 13:42

    Zdravím…na kolik cca ks recept vyjde?

    Odpovědět
  • Mirka
    5. 12. 2021 v 14:11

    Dobrý den, Míšo, prosím o radu, několikrát se mi už cukroví po upečení „zdrclo“ a „scvrklo“, dočetla jsem se, že je to nejspíš tím, že jsem těsto moc dlouho zpracovávala. Chtěla bych tedy zkusit ten Váš postup, kdy se začíná „mokrými ingrediencemi“. Jen mne zaráží, že se vlastně pracuje se změklým máslem, přičemž jsem vždy četla, že máslo na linecké musí být co nejchladnější, neplatí to tedy vždy a záleží na postupu? A bude tento postup fungovat třeba i na kokosové cukroví (povahu má jako linecké, jen je tam kokos) a jiné druhy máslového, které se vyvaluje? Moc děkuji. Mirka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 12. 2021 v 9:36

      Ano, pokud je těsto spařené, špatně se s ním pracuje a výsledek není dobrý. Vždy záleží na daném postupu. Máslo je jen lehce změklé, ale nesmí být příliš teplé. Tento postup dělám pouze u lineckého, na jiná těsta jsem ho nezkoušela. Doporučuji vždy se držet postupu u daného receptu 🙂

      Odpovědět
      • Mirka
        6. 12. 2021 v 17:33

        Moc děkuji, snad budu tentokrát úspěšnější :-), hezký den..

        Odpovědět
  • Honza
    21. 11. 2022 v 13:06

    Dobrý den chci se zeptat Z jakého důvodu proti klasickému poměru dáváte o 50% více cukru? V čem to je prospěšné? Není to zbytečně resp. na linecké nečekaně sladké? Děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 11. 2022 v 9:46

      Je to recept ze staré Vídeňské kuchařky, který jsem před lety objevila (uvedeno v popisu), vyzkoušela a už u něj zůstala. I přes větší množství cukru je skvělé, s kyselou marmeládou vůbec není přeslazené. Nicméně klidně si udělejte klasické 3:2:1 🙂

      Odpovědět
  • Martina
    29. 11. 2022 v 8:25

    Velmi chutné linecké. S těstem se krásně pracuje.

    Odpovědět
  • TEREZA
    6. 12. 2022 v 12:33

    Dobrý den, Míšo.

    Bohužel jsem zkazila přípravu těsta a zřejmě jsem dala moc změklé máslo, těsto bylo dost řídké a ani po pobytu v lednici se nedalo pěkně rozválet, trhalo se, rychle měklo. Je šance ho ještě nějak zachránit? Nechat třeba do druhého dne v lednici? Nebo mi vždy po vytažení už bude dělat neplechu? 😁

    Moc děkuji. Terka 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 12. 2022 v 16:38

      Tady záleží, jak hodně změklé (teplé) máslo bylo a zda nedošlo ke spaření těsta … zkuste ho nechat vychladit do druhého dne a uvidíte.

      Odpovědět
      • TEREZA
        6. 12. 2022 v 21:33

        Moc děkuji za odpověď. Nakonec se s tím nějak peru a jde to 😃 Chuťově je cukroví vynikající 👍🏼 Dělala jsem podle Vás i krém ze slaného karamelu do makronek, část mi zbyla, tak to použiji do lineckého, ikdyž u nás vede klasika s džemem 😁 Díky Vašim receptům jsem se tento rok hecla do cukroví, dorty mi nedělají problém, ale cukroví pro mě byla vždy výzva, která většinou nedopadla 😅

        Odpovědět
        • Míša Landová
          7. 12. 2022 v 8:17

          Tak to jsem moc ráda, že Vás moje recepty tak inspirují 🙂 děkuji a jen tak dál 🙂

          Odpovědět
      • TEREZA
        6. 12. 2022 v 21:36

        Jinak máslo bylo změklé hodně, měla jsem jej celou noc na lince a nedošlo mi, že je tady dost teplo, když v zimě topíme. Jsem tam zvyklá mít máslo venku dost dopředu, když dělám například krém na obmaz dortu, pro příště už budu vědět 🙏

        Odpovědět
  • Lucie
    31. 10. 2023 v 15:50

    Dobrý den, kolik kusů větších koleček je z jedné dávky prosím? Děkuji L

    Odpovědět
    • Míša Landová
      31. 10. 2023 v 16:54

      Tak to si bohužel už nepamatuji 🙂 nicméně vše bude záviset na průměru kolečka a síle těsta.

      Odpovědět
  • Kateřina
    1. 12. 2023 v 21:59

    Moc Vás zdravím,

    dovolím se Vás zeptat, jestli by se tento recept dal použít i na linecké košíčky? Mám v plánu zkusit klasické ovocné košíčky, tedy linecké košíčky s vanikovo-pudinkovým krémem zdobené ovocem a přelité želatinou, tak mě zajímá, jestli můžu toto těsto použít. Případně nemáte prosím náhodou „v rukávu “ nějaký recept na tuto dobrotu? 🙂 Mooc děkuji a přeji krásné adventní dny.
    PS: Děkuji za Váš blog a za Vaše recepty, je to vždy sázka na jistotu 🙂

    Odpovědět
  • Tereza
    11. 12. 2023 v 20:57

    Dobrý den, šlo by těsto vytvořit i z celozrnné špaldové mouky?

    Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 12. 2023 v 20:00

      Nepoužívám celozrnnou mouku, takže v tomto případě Vám neporadím. Určitě si ale budete muset recept upravit.

      Odpovědět
  • Jana
    26. 9. 2024 v 13:47

    Dobrý den, posim lze upečená kolečka zamrazit a lepit až v čase potřeby?

    Odpovědět
  • Katka
    3. 12. 2024 v 22:57

    Dobrý den,
    chtěla bych Vás požádat o radu. Vše šlo dobře až do pečení. Kolečka se viditelně spekla/scukla a o to ztloustla. A také se na jejich povrchu vytvořili vzduchové bubliny a celý povrch se zvlnil. Netušíte, kde jsem mohla udělat chybu. Zkoušela jsem ještě péci druhý plech na nižší teplotu, ale dopadlo to stejně.
    Děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Míša Landová
      4. 12. 2024 v 17:59

      S velkou pravděpodobností jste měla spařené těsto. Použila jste příliš změklé máslo …

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ