Menu
Cukroví

Linecká kolečka s marmeládou

Řekla bych, že linecké cukroví se peče na Vánoce asi ve většině domácností. Proč si ho ale neupéct i během roku? Chutná skvěle, je trvanlivé a hodí se nejen ke kávě či čaji, ale i jako malá svačinka třeba pro děti do školy. A víte co se mi na něm líbí nejvíc? Když ho nepeču na Vánoce, mohu si upéct velká kolečka 🙂 

Receptů na linecké je samozřejmě strašně moc, tenhle jsem objevila před pár lety a jiný už nepeču. Je pěkně poctivý, z másla a většího množství žloutků. Asi Vám to přijde jako samozřejmost, ale v některých receptech je máslo nahrazeno rostlinným tukem a s vejci se nepočítá, natož se žloutky. S těstem se dobře pracuje, netrhá se, nelepí a můžete ho vyválet do tenka. 

Proti původnímu receptu jsem pozměnila jen způsob přípravy. Můžete samozřejmě všechny suroviny zpracovat společně v robotu, ale pokud chcete mít cukroví krásně měkké a vláčné hned po upečení, nejprve vyšlehejte změklé máslo s cukrem a žloutky a pak teprve zapracujte mouku. Tenhle trik mám z kurzu Ola Kala a dá se použít na všechna křehká těsta.

Abych linecká kolečka od těch vánočních trochu odlišila, promazala jsem je netradičně meruňkovou marmeládou. No není tak pěkná jako tradiční „červená“ rybízová, ale byla kyselejší, takže chuťově dobře ladila se sladkým cukrovím. 

Na těsto si připravte:

150 g másla, změklého

110 g moučkového cukru

3 žloutky

230 g hladké mouky (pšeničné nebo špaldové)

citronový olej nebo kůra

oblíbená marmeláda

Změklé máslo prošlehejte společně s moučkovým cukrem a žloutky. Není potřeba do pěny, jen aby se vše krásně spojilo. Přidejte pár kapek citronového oleje nebo kůru. Přisypte mouku a šlehačem krátce prošlehejte, až vznikne drobenka. Těsto vyklopte na vál a dopracujte rukama do vláčného těsta. Pracujte rychle, snažte se nepřidávat další mouku. Těsto zabalte do folie a dejte asi na 30 minut do lednice. Nemělo by úplně ztuhnout.

Troubu zapněte na 180 stupňů, dva plechy si vyložte pečícím papírem.

Těsto vyválejte a vykrojte kolečka nebo jiné tvary. Já jsem použila oboustranná vykrajovátka od Tescomy. Na jeden plech dávejte vždy tvary podobných velikostí, aby se pekly stejnoměrně.

Pečte ve vyhřáté troubě asi 6 minut, samozřejmě v závislosti na velikosti koleček. Upečené cukroví nechte zcela vychladnout, pak promažte oblíbenou marmeládou. Můžete lehce pocukrovat. 

Tak co, zkusíte si jednu várku ještě před Vánocemi 🙂

Inspirace z webu www.mamincinyrecepty.cz

Vytisknout recept

31 komentářů

  • Nela Procházková
    29. 9. 2015 v 18:22

    Mňam.. Linecké bych si dala 🙂

    Nela z Beauty Charm
    GIVEAWAY – O krásné šperky

    Odpovědět
  • Anonymní
    29. 9. 2015 v 19:43

    Jééé, jak vidím to linecké, už bych hned pekla cukroví na Vánoce!:-) Já teda cukroví peču i během roku, hlavně na prázdniny, to napeču aspoň 5 druhů + perníčky, abych měla ke kávičce….Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 9. 2015 v 7:40

      Tak to jste dobrá, že zvládáte cukroví péct víckrát do roka 🙂 ale také ho mám moc ráda a je pravda, že v létě chutná tak nějak líp, než na Vánoce 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      30. 9. 2015 v 20:28

      V létě si ho tak nějak víc užiju…jsou prázdniny, na kávičku je víc času….já ho peču třeba i na Velikonoce, v květnu na všechny ty svátky…prostě na všechna pohodová období:-) Milena

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 10. 2015 v 17:28

    tak jo…..upekla jsem je samozrejme:-)) :-)) a fakt jsou mekke,par jich lezi od soboty na tacku a jsou uplne mekke,byly hned i po upeceni….zase super,diiiky

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 10. 2015 v 7:53

      Tak to ráda slyším :)) a děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    30. 10. 2015 v 12:02

    Vyskusane tento tyzden, perfektne!!!! Dakujem za tak skvely recept! Dlho som hladala 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 10. 2015 v 9:49

      Také děkuji, jsem moc ráda, že měl recept úspěch 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    13. 11. 2015 v 14:52

    Dobrý den, Mílo, recept perfektní – linecké vynikající. A takhle měkké a dobré linecké nemám ani 3 týdny rozleželé, když peču na Vánoce :). K Vám na blog jdu vždy na jistotu a nikdy výsledek nezklame. Jitka K.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 11. 2015 v 7:22

      Zdravím Vás, Jitko K., děkuji za Vaše slova, jsem ráda, že má i obyčejné linecké takový úspěch 🙂

      Odpovědět
  • Lucie Kadlecova
    24. 1. 2016 v 11:59

    Malem bych zapomnela okomentovat tento recept 😀 Pouzila jsem ho na klasicke linecke cukrovi na vanoce a musim uznat, ze lepsi linecne jsem nejedla… Testo je jak chutove tak strukturou proste nejlepsi! Moc diky za vyborny recept! Lucka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 1. 2016 v 12:07

      Lucko, díky 🙂 také ho peču na Vánoce 🙂 ale občas si v průběhu roku udělám "velká" kola 🙂

      Odpovědět
    • Lucie Kadlecova
      24. 1. 2016 v 16:09

      To neni spatny napad, udelat si je vicekrat do kola – to je jako s bramborovym salatem 😉 haha Diky moc za recept 😉

      Odpovědět
  • Anonymní
    21. 11. 2016 v 17:19

    Ahoj Milu,již jsem zkusila další z tvých báječných receptů a skvělé.Jen mám dotaz!kolik ubrat mouky,když chci přidat kakao.Myslela jsem tak 20g mouky a dát 20g kakaa?Moc díky Ilča

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 11. 2016 v 7:30

      Ahoj Ilčo, ty mi snad nakukuješ do kuchyně :)) kakaovou variantu právě testuji :)) já jsem dala kakaa trochu více cca 40 g, ale budu teprve péct, tak uvidím, zda to není moc 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      28. 11. 2016 v 13:51

      Dobry den, zajimalo by me jak vas experiment dopadl. 🙂

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 11. 2016 v 13:58

      Jano, myslím, že dobře 🙂 recept je na blogu Kakaové linecké s marmeládou 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    23. 11. 2016 v 7:14

    Ahoj Milu,do tvé kuchyně bych určitě nakoukla ráda,hlavně tobě pod ruce.Tvá čistá práce mě opravdu dostává.Držím palce ať se povedou.A těším se až se s námi podélíš a my díky Tobě,budeme za hvězdy.Ahoj Ilča

    Odpovědět
  • Unknown
    23. 11. 2016 v 10:47

    Dobry den, vcera manzel tise zavidel detem jak si pochutnavaji na vanilkovych rohlickach podle vaseho receptu. Recept je skvely,castecne i z duvodu ze jsou z neloupanych mandli:) Rozhodla jsem se mu upect dnes Vase linecke . Nezkousela jste ho pect z bezlepkove mouky ?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 11. 2016 v 13:33

      Tatiano, zdravím a moc děkuji 🙂 to jsem moc ráda, že vanilkové rohlíčky chutnají 🙂 u nás doma také frčí. Bohužel z bezlepkové mouky peču občas jen kremrole a je to o nervy :)) ten lepek tam prostě chybí. Linecké ani jiné cukroví jsem nezkoušela.

      Odpovědět
    • Unknown
      23. 11. 2016 v 14:33

      Tak ja Vam poreferuji jak to dopadne s lineckym bez lepku. Na kremrole se chystam, jen co sezenu ty trubicky. Mam na ne take sve krasne detske vzpominky.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 11. 2016 v 17:32

      Budu se těšit 🙂 jak to dopadlo 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      23. 11. 2016 v 19:56

      Tak tady je moje hlaseni. Dobra zprava – manzelovi chutnalo. Cil byl splnen. S testem se krasne pracovalo, ale musela jsem pridat vice mouky. Horsi zprava – ze bezlepkova mouka je prece jina, chutove se cukrovi lisi od toho klasickeho lineckeho cukrovi. A je velmi krehke.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 11. 2016 v 21:32

      To teda byla rychlost :)) ale je fajn, že i bezlepková verze funguje. Ano, máte pravdu, bezlepkové pečivo chutná jinak, ale lidé s bezlepkovou dietou jsou určitě rádi alespoň za tyhle možnosti 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      24. 11. 2016 v 19:01

      Urcite. Pokud clovek nebude srovnava klasicke linecke s timto bezlepkovym, tak tato bezlepkova verze je skvela. U nas doma je uz jen sladkou vzpominkou. Zitra se zase bude pect. Mensi vadou je ze bezlepkova varianta cukrovi je velmi krehka , na slepovani se moc nehodi.Slepila jsem tak 4 srdicka.

      Odpovědět
  • Anonymní
    23. 11. 2016 v 15:41

    Dobrý den Míšo, chci se zeptat, myslíte, že pokud bych linecké upekla už teď a měla ho v chladu a slepila až těsně před Vánoci, bude O.K? Díky Zdenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 11. 2016 v 17:34

      Zdenko, hezký večer, upřímně, nevím 🙂 mám trochu obavu, aby nebylo pak moc rozměklé. My pečeme linecké tak 1-2 týdny před svátky a rovnou mažeme marmeládou. Na Vánoce je pak krásně měkké a vláčné. Asi jsem Vám moc nepomohla 🙂

      Odpovědět
  • Marcela
    13. 12. 2016 v 18:46

    Výborné těsto, velice dobře se s ním pracuje a velice chutné. Děkuji moc za vaše recepty, musím si dokoupit pár maličkostí a bude ze mě snad i trochu šikovná cukrářka (haha)
    Krásné vánoce

    Marcela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 12. 2016 v 20:21

      Děkuji, děkuji, děkuji :)) určitě se zbytečně podceňujete, jestli Vás pečení baví, je to základ úspěchu 🙂 krásné svátky. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 11. 2019 v 12:20

    Dobrý deň, chcem sa opýtať v čom skladovať linecké pečivo? ĎAKUJEM

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 11. 2019 v 19:54

      Já skladuji v uzavřené plechové dóze v chladnější místnosti.

      Odpovědět

Zanechte komentář