Menu
Koláče

Křehké linecké koláčky

Tyhle malé linecké koláčky se s klasickým „suchých a tvrdým“ mřížákem nedají vůbec srovnat. Přitom stačí nahradit jen část mouky mletými ořechy nebo mandlemi a trochu upravit postup a výsledkem jsou křehké, krásně měkké a voňavé koláčky. Recepty se dost často rozcházejí, zda použít mleté mandle nebo ořechy, zda loupané či neloupané, předem opražené nebo jen blanšírovavé. Myslím, že je to celkem jedno, ať použijete cokoliv, koláčky budou vždycky perfektní. 

Já jsem dala část mletých blanšírovaných mandlí a část mletých neloupaných lískových oříšků. Právě díky ořechům koláčky krásně voní a těsto je trochu tmavší. Džem by neměl být moc sladký, spíše takový pikantnější, aby dobře vynikl ve spojení se sladkým těstem. V tomto bodě se opět recepty trochu liší, podle původního receptu by měl být z červeného rybízu, ale např. Američani nejčastěji dávají malinový džem. Já jsem použila višňový s kousky ovoce.

Protože co je malé, to je roztomilé, použila jsem na pečení malé tartaletky o průměru 10 cm, z této dávky jich bylo přesně šest. Můžete ale koláč upéct v běžné kulaté formě o průměru 23 cm.

Potřebné suroviny:

128 g změklého másla

128 g krupicového cukru

2 žloutky

128 g mletých mandlí nebo ořechů, případně mix obou

113 g hladké mouky

1 lžička skořice, špetka mletého hřebíčku

1 lžička prášku do pečiva

1 lžička vanilkového extraktu

citronový olej nebo kůra

rybízový, višňový nebo malinový džem

vejce + lžíce mléka na potření

Smíchejte mouku, mleté ořechy nebo mandle, prášek do pečiva a koření, nechte stranou. V míse vyšlehejte společně máslo s cukrem do světlého krému, přidejte vanilku a citron. Pak přidejte vejce a šlehejte, až se směs krásně spojí.

Přisypte moučnou směs a lehce prošlehejte, až se vše spojí do drobenky. Pak přendejte na vál a dopracujte ručně. Těsto zabalte do folie a nechte 20 – 30 minut v lednici odpočinout.

Troubu předehřejte na 180 stupňů, připravte si koláčovou formu o průměru 23 cm. Z těsta oddělte třetinu a dejte zpátky do lednice. Zbývající 2/3 těsta rozválejte na lehce pomoučněné ploše a opatrně přendejte do koláčové formy. Těsto lehce vmáčkněte do formy a vytvarujte okraje. Pokud budete péct v malých formičkách, těsto nemusíte rozvalovat, ale rovnou vmáčknout do každé formičky. Potřete rovnoměrně džemem. 

Zbylou třetinu těsto rozválejte a rozkrájejte rádýlkem nebo nožem na proužky asi 1-2 cm široké. Poskládejte je šikmo přes sebe na náplň, aby vytvořily mřížku. Potřete vejce rozšlehaným s trochou mléka a dejte péct do vyhřáté trouby. Velký koláč pečte asi 35 – 40 minut, malým tartaletkám bude stačit méně, asi 10 – 12 minut.

Po upečení nechte koláč vychladnout, teprve pak vyjměte z formy a krájejte. Před podáváním lehce pocukrujte moučkovým cukrem. 

Žádné komentáře

    Zanechte komentář

    NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ