Menu
Rolády, řezy, záviny

Plněné rohlíčky

Když jsem před dvěma lety zveřejnila recept na kremrole, jedna ze čtenářek mi napsala, že ze stejného těsta peče šátečky. Samozřejmě mi to nedalo a vyzkoušela jsem, i když trochu se zpožděním 🙂 A protože šátečky na blogu už mám, sice z jiného těsta, tak jsem zkusila rohlíčky. A výsledek? Rychlé, jednoduché a mooooc dobré. 

Hned po upečení jsou rohlíčky krásně křehké, další dny pak jemné a vláčné. Naplnit si je můžete čímkoliv, já zvolila u nás oblíbenou klasiku tvaroh a mák. Na internetu koluje hodně podobných variant těsta, některé používají místo zakysané smetany šlehačku, jiné zase přidávají vejce. Každopádně s těstem se moc dobře pracuje, je pružné a nelepí. Neobsahuje cukr, takže by se dalo určitě použít i na slano. Možná zkusím příště 🙂

Rohlíčky se připravuji stejným způsobem jako asi všem dobře známé Svatomartinské rohlíčky. Těsto rozválíte do kulaté placky a rozdělíte na osminy. Pokladete náplní a zatočíte do rohlíčku. Nicméně udělat si z těsta můžete klidně i výše zmíněné šátečky. 

Těsto na rohlíčky (32 ks):

400 g hladké mouky
špetka soli
250 g změklého másla
180-200 g zakysané smetany 

Prosátou mouku smíchejte se solí, přidejte na kousky nakrájené lehce změklé máslo a smetanu. Vypracujte hladké a nelepivé těsto, nejlépe to jde v kuchyňském robotu. Zabalte do folie a dejte alespoň na hodinu odpočinout do lednice. 

Mezitím si připravte náplně. 

Maková náplň:

100 g mletého máku

200 ml mléka (polotučné, tučné)

2 lžíce cukru krupice

piškotové drobečky 30-40 g

rum dle chuti

citronová kůra z 1 citronu nebo pár kapek citronového oleje

Mléko dejte do kastrolu a přiveďte k varu. Přisypte mák a za stálého míchání pár minut povařte. Vmíchejte cukr a odstavte z kamen. Přidejte rum a citronovou kůru a nechte vychladnout. Nakonec vmíchejte piškotové drobečky, případně dle chuti přislaďte nebo přidejte rum.


Tvarohová náplň:

250 g měkkého tvarohu v kostce (ne ve vaničce)

2 lžíce čerstvého krémového sýra (Lučina, Philadelphia, Palouček …)

4 lžíce cukru krupice

1 velký žloutek 

citronová kůra nebo olej 

rozinky máčené v rumu (můžete vynechat) 

Všechny suroviny smíchejte v míse, rozinky přidejte až na konec. 

Troubu předehřejte na 180 stupňů, 2-3 plechy vyložte pečícím papírem. 

Těsto rozdělte na čtyři stejné díly, každý rozválejte na kulatou placku a rozdělte na 8 dílů. Na každý díl dejte lžičku náplně a stočte do rohlíčku. Rohy upravte tak, aby náplň nevytékala. 

Rohlíčky vyskládejte na plech a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15-20 minut, až jsou hezky do zlatova. Po vytažení z trouby nechte chvilku vychladnout, pak hodně posypte moučkovým cukrem. Uchovávejte v uzavřené dóze. 

Vytisknout recept

11 komentářů

  • Anonymní
    2. 4. 2016 v 8:54

    Zdravim….zrovna je vytahuju z trouby se sunkou a syrem��vypadaji moooc dobre,tak zase dalsi recept co nema chybu��Lenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 4. 2016 v 6:24

      Lenko, díky za zprávu, slaná varianta je tedy vyzkoušena :))

      Odpovědět
  • Cara C.
    7. 4. 2016 v 14:36

    Tento recept musím vyzkoušet 🙂 miluju tvaroh, mák a to těsto vypadá jednoduše 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 4. 2016 v 19:33

      Je to jednoduché a moc dobré 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 12. 2017 v 7:17

    Moc děkuji za recept, jsou opravdu výborné , jen jsem dala místo 400g hl.mouky jen 200 + 100 špaldové celozrnné a 100g ořechové mouky.
    Nemají chybu.Iva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 12. 2017 v 18:11

      Ivo, díky, mouku si namíchejte podle sebe 🙂 skvělá volba 🙂

      Odpovědět
  • Adrim
    19. 4. 2019 v 18:53

    Dobrý den, před pečením se nepotírají vajíčkem? Právě je dělám, ale tohle mě zarazilo.. Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 4. 2019 v 10:04

      Není potřeba potírat 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    30. 5. 2020 v 12:18

    Dělala jsem s tvarohem a falešnou ořechovou nádivkou že slunečnice. Výborné, s těstem se dobře dělá. Všechny recepty co jsem vyzkoušela měly úspěch.
    Adéla

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 6. 2020 v 16:43

      Děkuji.

      Odpovědět
  • Unknown
    14. 6. 2020 v 16:15

    Výborný recept.
    Děkuji moc

    Odpovědět

Zanechte komentář