Red velvet cupcakes jsou velmi oblíbené, a to nejen díky své červené barvě. Těsto je krásně vláčné a nadýchané a dobře ladí se sýrovo-smetanovým krémem, který je pro ně typický. Protože mám ale ráda změnu, zkusila jsem tentokrát krém trochu jiný, limetkový. Limetka má proti citronu jemnější chuť, krém je krásně svěží, jen lehce nakyslý. Prostě jarní dezert na chuť i na pohled.
Jak už jsem psala mnohokrát, cupcakes jsou rychlé a jednoduché. Po upečení jim stačí jen pár minut na vychladnutí a už se můžou zdobit. Navíc máte rovnou připravené jednotlivé porce a nemusíte řešit, jestli náhodou někdo nedostal větší kousek 🙂
Na 12 ks cupcakes si připravte:
125 g hladké mouky
1/4 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
1 lžíce (10 g) kakaa
120 ml podmáslí
červená potravinářská barva
60 g másla
150 g cukru krupice
1 velké vejce
1/2 lžičky bílého vinného octa
1/2 lžičky jedlé sody
Troubu si předehřejte na 170 stupňů, formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.
V misce smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, sůl a kakao, nechte stranou.
Do hrnku si odměřte podmáslí, přidejte červené barvivo a dobře promíchejte.
V jiné míse vyšlehejte změklé máslo společně s krupicovým cukrem, pak přidejte vejce a šlehejte do světlé nadýchané pěny.
Přidejte polovinu mouky s kakaem a ručním šlehačem na nízké otáčky zašlehejte, pak přilijte podmáslí a opět dobře zapracujte. Nakonec přidejte druhou polovinu moučné směsi a vše dobře prošlehejte.
V malé misce nebo hrnku si smíchejte jedlou sodu a ocet, pozor vypění to, a pomocí stěrky rychle vmíchejte do těsta. Těsto rozdělte rovnoměrně do 12 košíčků a dejte péct do vyhřáté trouby. Možná se Vám bude zdát těsta málo, ale při pečení vyběhne.
Pečte 18 – 20 minut, až jsou dortíky upečené. Nechte asi 10 minut vychladnout ve formě a pak je opatrně přendejte na chladicí mřížku.
Limetkový základ:
2 žloutky
35 g krupicového cukru
40 ml limetkové šťávy
kůra z 1 limetky
20 g másla
Všechny suroviny kromě másla dejte do mísy a za občasného míchání zahřívejte ve vodní lázni do zhoustnutí. Krém začne pomalu houstnout, jakmile je teplota 75-76 stupňů, stáhněte z vodní lázně a vmíchejte máslo. Přelijte přes jemné sítko a dejte vychladit do lednice. Doporučuji připravit den předem a chladit přes noc.
Limetkový krém:
250 g mascarpone
limetkový základ – viz. výše
50 g cukru krupice
200 g smetany ke šlehání 35-40%
Mascarpone prošlehejte s cukrem a limetkovým základem do krémova. Přilijte smetanu a pokračujte ve šlehání až do pevného krému. Přendejte do sáčku se zdobící trubičkou a nastříkejte na cupcakes.
Ozdobte dle vlastní fantazie, já jsem použila pražené mandlové plátky, čerstvé maliny, limetku a kousek bílé čokolády.
inspirace na cupcakes z webu http://joyofbaking.com/
Vytisknout recept |
49 Comments
Anonymní
6. 4. 2016 v 10:58zdravim….vypadaji krasne opet,jen dotaz: limetky mate taky necim potazene,ze tak krasne drzi? Lenka
Víkendové pečení
6. 4. 2016 v 11:03Lenko, děkuji 🙂 dortíky jsem zdobila až těsně před servírováním, takže jsem limetku nijak neupravovala. Mila
Cara C.
7. 4. 2016 v 14:38Vypadají luxusně 🙂
Víkendové pečení
7. 4. 2016 v 19:33Díky 🙂
Míša
13. 4. 2016 v 8:52Dobrý den, chci se zeptat, jestli jste nezkoušela dort red velvet jako světlou variantu, bez kakaa a barviva?
Míša
13. 4. 2016 v 8:54Jo a děkuji za úžasné inspirace, cokoliv upeču dle vašeho receptu, sklidí vždy velký úspěch. Na limetkový krém se chystám o víkendu… 🙂
Víkendové pečení
13. 4. 2016 v 9:10Míšo, hezký den, moc mě těší, že jsou recepty tak úspěšné 🙂 děkuji.
Variantu světlých red velvet jsem nezkoušela, ale pokud vynecháte barvivo a místo kakaa dáte kukuřičný škrob, myslím, že to by to mohlo fungovat 🙂 nicméně dort white velvet bych někdy určitě ráda vyzkoušela :))
Anonymní
13. 4. 2016 v 14:30Nemáte variantu s červenou řepou namísto červeného barviva? Děkuji, Ivana
Víkendové pečení
13. 4. 2016 v 19:17Musím přiznat, že s červenou řepou mi red velvet nechutná, ale pokud vím, dají se dnes koupit i barviva na přírodní bázi. Anebo barvu vynechat 🙂 nebudou sice tak pěkně červené, ale zdravější 🙂
Anonymní
18. 4. 2016 v 16:33Děkuji, pod jakou značkou se ta přírovní barviva vyrábějí a kde je lze koupit?
Víkendové pečení
19. 4. 2016 v 7:45Značku barvy Vám přesně neřeknu, viděla jsem je v kamenné prodejně Fiala Praha na Zličíně. Příště až tam půjdu, tak to okouknu a napíšu 🙂
Anonymní
29. 4. 2016 v 16:04Dobrý den Míšo, chci se zeptat, myslíte, že krém ušlehám i s 33 % smetanou? Nebo opravdu musí být ještě více procentní???
Moc děkuji Zdenka
Víkendové pečení
29. 4. 2016 v 18:01Zdenko, dobrý den, s 33% nebude krém asi tak pevný, ale vyzkoušené nemám, raději sázím na jistotu a používám 40% od Kunína 🙂 Míša
Anonymní
11. 6. 2016 v 16:31Dobrý den, prosím, dá se ten bílý vinný ocet nečím nahradit ? Děkuji Jana K.
Víkendové pečení
12. 6. 2016 v 6:41Jano K., zdravím, můžete klidně použít obyčejný ocet nebo jablečný 🙂
Michaela
7. 11. 2016 v 13:14Dobrý den, můžu se zeptat jakou zdobičkou jste zdobila tyhle cupcakes? Vypadají nádherně!
Víkendové pečení
7. 11. 2016 v 13:48Děkuji 🙂 nejsem si úplně jistá, ale myslím, že to byla trubička 1M od firmy Wilton 🙂
Nikol
24. 1. 2017 v 20:01Můžu se prosím zeptat, jaké používáte mascarpone? Děkuji 🙂
Víkendové pečení
24. 1. 2017 v 20:16Určitě 🙂 mascarpone kupuju v Lidlu 🙂
Anonymní
26. 2. 2020 v 23:03Zdravim, tady bych chtela posotknout. Poprve jsem delala s mascarpone z lidlu (dokonce mesic prosly, ale chutove bylo ok) a krem my drzel i s 33% slehackou. – delala sjem z nej 2 kremy a vzdy ok. A pak jsem kupovala mascarpone z alberta – bila krabicka zelena etiketa (zadna italska znacna nic) je mene tucne, ma jen 200g a s timhle mascarpone (4x po sobe x kremu) mi nikdy!!! nevysel! Vzdy se srazilo, kdyz jsem slehala se slehackou – i kdyz melo pokojovou teplotu jako slehacka nebo i kdyz bylo vychlazene. Proste katastrofa! Tohle mascarpone nekupujte. Stoji za prd! A jiny v albertu jsem neobjevila 🙁
Víkendové pečení
27. 2. 2020 v 6:39Ano, bohužel ne všechna mascarpone jsou pro krémy vhodná, děkuji za upozornění, třeba se někomu bude hodit.
Eli
3. 2. 2017 v 13:10Dobrý den, mohu se zeptat jak jste dělala ta čokoládová kolečka? Koupená, nebo je to z transfer fólie a vykrojené? Díky Eliška
Víkendové pečení
3. 2. 2017 v 14:15Eliško, zdravím, ano, odhadla jste dobře, je to tranfer folie na bílé čokoládě a vykrojená kolečka 🙂
Anonymní
29. 4. 2017 v 21:19Prosím o radu, limetkový základ mi vůbec nezhoustnul a to už jsem byla skoro u bodu varu, kde se mohla stát chyba? Moc limetkové šťávy? Snažila jsem se zhustit cukrem ale bez efektu. Děkuji
Víkendové pečení
29. 4. 2017 v 21:38Dodržela jste přesně množství v receptu? Vařit by se určitě nemělo … jinak těžko říct, kde je chyba, musela bych vidět Vás postup …
Anonymní
2. 3. 2018 v 13:34Dobrý den, mám dotaz, co dělám špatně? : myslím, že postup jsem dodržela do posledního písmenka – ale barva "red velvet" nebyla tak dokonalá – spíš to bylo hnědá s nádechem do červena – myslím, že hlavně díky přidanému kakau. Nechci vůbec zpochybňovat vaše snažení, ale nebylo by lepší, tady kakao nepřidávat – pak by možná ta barva vynikla jak má?
Víkendové pečení
3. 3. 2018 v 9:16Zdravím, myslím, že hodně záleží na typu barvy, kterou jste použila. Na trhu je jich velké množství a jen některé barví opravdu dobře. Obvykle je potřeba dát barvy více, už těsto samotné musí být hodně červené (viz. foto výše). Kakao můžete samozřejmě vynechat, ale do red velvetu patří a ovlivňuje částečně i chuť 🙂
Anonymní
12. 4. 2019 v 11:41Můžu se zeptat, podmáslím je myšleno kysané podmáslí? Jiné jsem totiž nesehnala.
Víkendové pečení
12. 4. 2019 v 13:30Ano, to je přesně ono, kysané podmáslí 🙂
Nikola
15. 8. 2019 v 5:25Dobrý den, moc děkuji za Váš blog, je úžasný. Tyto cupcake jsou úžasné, už je peču po třetí během dvou týdnů ❤️
Víkendové pečení
15. 8. 2019 v 19:14Děkuji, to moc ráda slyším 🙂
Veber
27. 1. 2020 v 9:44Dobrý den, mohu se zeptat jaké používáte barvivo? Těsto mám červené, ale po upečení je dortík hnědý. Což sice chuti neubírá, ale je pak zbytečné barvivo dávat. Děkuji za recepty, vždy se mi vše povede.
Víkendové pečení
28. 1. 2020 v 7:19Používám různé značky, Americolor, Progel, Sosa …., musíte dát barvy opravdu hodně, aby těsto zůstalo i po upečené červené.
Unknown
10. 5. 2020 v 14:06Skvělý recept🥰
Víkendové pečení
10. 5. 2020 v 17:44Díky 🙂
Věra
13. 9. 2020 v 12:36Dobrý den, můžu se zeptat, jaké používáte papírové košíčky, kde kupujete?
Jinak recepty od vás jsou jedním slovem bomba.. Vždy se povedou, perfektně popsané, jen chválím. Děkuji Věra
Míša Landová
13. 9. 2020 v 19:18Používám bílé košíčky od firmy Wimex, koupíte v některých kamenných obchodech nebo na eshopech.
Bára
13. 11. 2020 v 13:38Dobrý den,
doufám, že se nebudu opakovat s dotazem, ale nedohledala jsem takový. Peču druhý recept na cupcake od Vás. jsou výborné, ale nedokážu dosáhnout takového vzhledu jako vy.
borůvkový i tento limetkový krém je chuťově výborný, odměřila jsem vše správně si myslím a pro limetkový krém jsem použila už i 40 % šlehačku, ale zdobení jako vy prostě nemáme :/
šlehá za mě robot, takže by mohlo být vyšlehané dostatečně myslím, ale ve výsledku nemám zdobičkou tak hezké jako vy.
máte nějaký tip, co dělám špatně?
moc děkuji za Váš krásný blog s božími recepty 🙂
Míša Landová
13. 11. 2020 v 15:50Báro, jestli je problém jen ve zdobení, tak to chce pouze trochu cviku a hlavně tu správnou zdobicí špičku 🙂 na cupcaky jsou určitě lepší ty s větším průměrem a ideálně nerezové. Krémy na zdobení je lepší šlehat do volnější konzistence, aby nebyly moc pevné, hůře se pak s nimi zdobí.
Dagmar
21. 3. 2022 v 17:53Úžasné cupcakes . Vláčné těsto a ten limetkový krém je dokonalost sama. Moc děkuji, že jsem mohla recept okopírovat a upéct. S dovolením vyzkouším více receptů. Díky Míšo.
Míša Landová
22. 3. 2022 v 7:41Budu ráda, když se pustíte i do dalších receptů 🙂
Magda
4. 4. 2022 v 9:27Dobrý den, je možné nazdobit den předem? Děkuji
Míša Landová
4. 4. 2022 v 10:06Ano, určitě 🙂
Jitka
17. 7. 2022 v 16:07Dobrý den, naprosto dokonalý krém! Moc děkuji za recept! Borůvky ze zahrady tomu moc slušely!
Míša Landová
17. 7. 2022 v 21:45Super, díky 🙂
Zdeňka Maděrová
21. 5. 2024 v 9:14Krém je úžasný, jenom by jsem se chtěla zeptat jak mi dlouho vydrží základ na limetkový krém v lednici. Zbyl mi a ráda by jsem ho ještě použila… Děkuji
Míša Landová
21. 5. 2024 v 10:07Pár dnů v lednici určitě vydrží.
Hanka
17. 8. 2024 v 20:25Úžasný recept, který opět nezklamal, jako Red velvet dort od vás, cupcake jsem upekla ve čtvrtek a limetkovy základ také dělala , v patek odpoledne dodelala krém, ještě ten den jsme je jedli a dnes sobota s už nejsou, super lehký lahodny letní cupcake, byla pochvala mysleli, ze jsem je koupila : )
Míša Landová
18. 8. 2024 v 11:12Díky za krásnou recenzi 🙂
Průměrné hodnocení z 2 recenzí:
5