Menu
Cupcaky a muffiny

Red velvet cupcakes s limetkovým krémem

Red velvet cupcakes jsou velmi oblíbené, a to nejen díky své červené barvě. Těsto je krásně vláčné a nadýchané a dobře ladí se sýrovo-smetanovým krémem, který je pro ně typický. Protože mám ale ráda změnu, zkusila jsem tentokrát krém trochu jiný, limetkový. Limetka má proti citronu jemnější chuť, krém je krásně svěží, jen lehce nakyslý. Prostě jarní dezert na chuť i na pohled. 

Jak už jsem psala mnohokrát, cupcakes jsou rychlé a jednoduché. Po upečení jim stačí jen pár minut na vychladnutí a už se můžou zdobit. Navíc máte rovnou připravené jednotlivé porce a nemusíte řešit, jestli náhodou někdo nedostal větší kousek 🙂 

Na 12 ks cupcakes si připravte:

125 g hladké mouky

1/4 lžičky prášku do pečiva

1/4 lžičky soli 

1 lžíce (10 g) kakaa 

120 ml podmáslí 

červená potravinářská barva 

60 g másla 

150 g cukru krupice 

1 velké vejce 

1/2 lžičky bílého vinného octa

1/2 lžičky jedlé sody 


Troubu si předehřejte na 170 stupňů, formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. 

V misce smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, sůl a kakao, nechte stranou. 

Do hrnku si odměřte podmáslí, přidejte červené barvivo a dobře promíchejte. 

V jiné míse vyšlehejte změklé máslo společně s krupicovým cukrem, pak přidejte vejce a šlehejte do světlé nadýchané pěny. 

Přidejte polovinu mouky s kakaem a ručním šlehačem na nízké otáčky zašlehejte, pak přilijte podmáslí a opět dobře zapracujte. Nakonec přidejte druhou polovinu moučné směsi a vše dobře prošlehejte. 

V malé misce nebo hrnku si smíchejte jedlou sodu a ocet, pozor vypění to, a pomocí stěrky rychle vmíchejte do těsta. Těsto rozdělte rovnoměrně do 12 košíčků a dejte péct do vyhřáté trouby. Možná se Vám bude zdát těsta málo, ale při pečení vyběhne. 

Pečte 18 – 20 minut, až jsou dortíky upečené. Nechte asi 10 minut vychladnout ve formě a pak je opatrně přendejte na chladicí mřížku. 


Limetkový základ:


2 žloutky

35 g krupicového cukru

40 ml limetkové šťávy

kůra z 1 limetky

20 g másla 

Všechny suroviny kromě másla dejte do mísy a za občasného míchání zahřívejte ve vodní lázni do zhoustnutí. Krém začne pomalu houstnout, jakmile je teplota 75-76 stupňů, stáhněte z vodní lázně a vmíchejte máslo. Přelijte přes jemné sítko a dejte vychladit do lednice. Doporučuji připravit den předem a chladit přes noc.

Limetkový krém: 

250 g mascarpone 

limetkový základ – viz. výše 

50 g cukru krupice 

200 g smetany ke šlehání 35-40% 

Mascarpone prošlehejte s cukrem a limetkovým základem do krémova. Přilijte smetanu a pokračujte ve šlehání až do pevného krému. Přendejte do sáčku se zdobící trubičkou a nastříkejte na cupcakes. 

Ozdobte dle vlastní fantazie, já jsem použila pražené mandlové plátky, čerstvé maliny, limetku a kousek bílé čokolády. 

inspirace na cupcakes z webu http://joyofbaking.com/

Vytisknout recept

37 komentářů

  • Anonymní
    6. 4. 2016 v 10:58

    zdravim….vypadaji krasne opet,jen dotaz: limetky mate taky necim potazene,ze tak krasne drzi? Lenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 4. 2016 v 11:03

      Lenko, děkuji 🙂 dortíky jsem zdobila až těsně před servírováním, takže jsem limetku nijak neupravovala. Mila

      Odpovědět
  • Cara C.
    7. 4. 2016 v 14:38

    Vypadají luxusně 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 4. 2016 v 19:33

      Díky 🙂

      Odpovědět
  • Míša
    13. 4. 2016 v 8:52

    Dobrý den, chci se zeptat, jestli jste nezkoušela dort red velvet jako světlou variantu, bez kakaa a barviva?

    Odpovědět
    • Míša
      13. 4. 2016 v 8:54

      Jo a děkuji za úžasné inspirace, cokoliv upeču dle vašeho receptu, sklidí vždy velký úspěch. Na limetkový krém se chystám o víkendu… 🙂

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 4. 2016 v 9:10

      Míšo, hezký den, moc mě těší, že jsou recepty tak úspěšné 🙂 děkuji.
      Variantu světlých red velvet jsem nezkoušela, ale pokud vynecháte barvivo a místo kakaa dáte kukuřičný škrob, myslím, že to by to mohlo fungovat 🙂 nicméně dort white velvet bych někdy určitě ráda vyzkoušela :))

      Odpovědět
  • Anonymní
    13. 4. 2016 v 14:30

    Nemáte variantu s červenou řepou namísto červeného barviva? Děkuji, Ivana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 4. 2016 v 19:17

      Musím přiznat, že s červenou řepou mi red velvet nechutná, ale pokud vím, dají se dnes koupit i barviva na přírodní bázi. Anebo barvu vynechat 🙂 nebudou sice tak pěkně červené, ale zdravější 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      18. 4. 2016 v 16:33

      Děkuji, pod jakou značkou se ta přírovní barviva vyrábějí a kde je lze koupit?

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 4. 2016 v 7:45

      Značku barvy Vám přesně neřeknu, viděla jsem je v kamenné prodejně Fiala Praha na Zličíně. Příště až tam půjdu, tak to okouknu a napíšu 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    29. 4. 2016 v 16:04

    Dobrý den Míšo, chci se zeptat, myslíte, že krém ušlehám i s 33 % smetanou? Nebo opravdu musí být ještě více procentní???
    Moc děkuji Zdenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 4. 2016 v 18:01

      Zdenko, dobrý den, s 33% nebude krém asi tak pevný, ale vyzkoušené nemám, raději sázím na jistotu a používám 40% od Kunína 🙂 Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 6. 2016 v 16:31

    Dobrý den, prosím, dá se ten bílý vinný ocet nečím nahradit ? Děkuji Jana K.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 6. 2016 v 6:41

      Jano K., zdravím, můžete klidně použít obyčejný ocet nebo jablečný 🙂

      Odpovědět
  • Michaela
    7. 11. 2016 v 13:14

    Dobrý den, můžu se zeptat jakou zdobičkou jste zdobila tyhle cupcakes? Vypadají nádherně!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 11. 2016 v 13:48

      Děkuji 🙂 nejsem si úplně jistá, ale myslím, že to byla trubička 1M od firmy Wilton 🙂

      Odpovědět
  • Nikol
    24. 1. 2017 v 20:01

    Můžu se prosím zeptat, jaké používáte mascarpone? Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 1. 2017 v 20:16

      Určitě 🙂 mascarpone kupuju v Lidlu 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      26. 2. 2020 v 23:03

      Zdravim, tady bych chtela posotknout. Poprve jsem delala s mascarpone z lidlu (dokonce mesic prosly, ale chutove bylo ok) a krem my drzel i s 33% slehackou. – delala sjem z nej 2 kremy a vzdy ok. A pak jsem kupovala mascarpone z alberta – bila krabicka zelena etiketa (zadna italska znacna nic) je mene tucne, ma jen 200g a s timhle mascarpone (4x po sobe x kremu) mi nikdy!!! nevysel! Vzdy se srazilo, kdyz jsem slehala se slehackou – i kdyz melo pokojovou teplotu jako slehacka nebo i kdyz bylo vychlazene. Proste katastrofa! Tohle mascarpone nekupujte. Stoji za prd! A jiny v albertu jsem neobjevila 🙁

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 2. 2020 v 6:39

      Ano, bohužel ne všechna mascarpone jsou pro krémy vhodná, děkuji za upozornění, třeba se někomu bude hodit.

      Odpovědět
  • Eli
    3. 2. 2017 v 13:10

    Dobrý den, mohu se zeptat jak jste dělala ta čokoládová kolečka? Koupená, nebo je to z transfer fólie a vykrojené? Díky Eliška

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 2. 2017 v 14:15

      Eliško, zdravím, ano, odhadla jste dobře, je to tranfer folie na bílé čokoládě a vykrojená kolečka 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    29. 4. 2017 v 21:19

    Prosím o radu, limetkový základ mi vůbec nezhoustnul a to už jsem byla skoro u bodu varu, kde se mohla stát chyba? Moc limetkové šťávy? Snažila jsem se zhustit cukrem ale bez efektu. Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 4. 2017 v 21:38

      Dodržela jste přesně množství v receptu? Vařit by se určitě nemělo … jinak těžko říct, kde je chyba, musela bych vidět Vás postup …

      Odpovědět
  • Anonymní
    2. 3. 2018 v 13:34

    Dobrý den, mám dotaz, co dělám špatně? : myslím, že postup jsem dodržela do posledního písmenka – ale barva "red velvet" nebyla tak dokonalá – spíš to bylo hnědá s nádechem do červena – myslím, že hlavně díky přidanému kakau. Nechci vůbec zpochybňovat vaše snažení, ale nebylo by lepší, tady kakao nepřidávat – pak by možná ta barva vynikla jak má?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 3. 2018 v 9:16

      Zdravím, myslím, že hodně záleží na typu barvy, kterou jste použila. Na trhu je jich velké množství a jen některé barví opravdu dobře. Obvykle je potřeba dát barvy více, už těsto samotné musí být hodně červené (viz. foto výše). Kakao můžete samozřejmě vynechat, ale do red velvetu patří a ovlivňuje částečně i chuť 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    12. 4. 2019 v 11:41

    Můžu se zeptat, podmáslím je myšleno kysané podmáslí? Jiné jsem totiž nesehnala.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 4. 2019 v 13:30

      Ano, to je přesně ono, kysané podmáslí 🙂

      Odpovědět
  • Nikola
    15. 8. 2019 v 5:25

    Dobrý den, moc děkuji za Váš blog, je úžasný. Tyto cupcake jsou úžasné, už je peču po třetí během dvou týdnů ❤️

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 8. 2019 v 19:14

      Děkuji, to moc ráda slyším 🙂

      Odpovědět
  • Veber
    27. 1. 2020 v 9:44

    Dobrý den, mohu se zeptat jaké používáte barvivo? Těsto mám červené, ale po upečení je dortík hnědý. Což sice chuti neubírá, ale je pak zbytečné barvivo dávat. Děkuji za recepty, vždy se mi vše povede.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 1. 2020 v 7:19

      Používám různé značky, Americolor, Progel, Sosa …., musíte dát barvy opravdu hodně, aby těsto zůstalo i po upečené červené.

      Odpovědět
  • Unknown
    10. 5. 2020 v 14:06

    Skvělý recept🥰

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 5. 2020 v 17:44

      Díky 🙂

      Odpovědět
  • Věra
    13. 9. 2020 v 12:36

    Dobrý den, můžu se zeptat, jaké používáte papírové košíčky, kde kupujete?
    Jinak recepty od vás jsou jedním slovem bomba.. Vždy se povedou, perfektně popsané, jen chválím. Děkuji Věra

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 9. 2020 v 19:18

      Používám bílé košíčky od firmy Wimex, koupíte v některých kamenných obchodech nebo na eshopech.

      Odpovědět

Zanechte komentář