Menu
Cupcaky a muffiny

Cupcakes s ovocem a jogurtovým krémem

Na zahrádce nám teď dozrává spousta ovoce, ať už jsou to maliny, borůvky nebo třeba typicky český rybíz. A právě tohle drobné ovoce je ideální na zdobení různých dortíků a zákusků. Nemusí se krájet a vydrží i bez želatiny hezky čerstvé a svěží. A protože mezi mé favority patří cupcakes, použila jsem ovoce právě na ně.  

Přestože jsem příznivcem spíše čokoládové varianty, k ovoci jsem zvolila vláčný vanilkový dortík a jogurtový krém. Na léto ideální a lehká kombinace. Jak už jsem zmiňovala mnohokrát, cupcakes jsou rychlé a jednoduché na přípravu. Jsou upečené za pár minut, během chvilky vychladnou a už můžete chystat krém. 

V tomto případě je potřeba nechat jogurt, který tvoří základ krému, vykapat pár hodin předem, ideálně přes noc. Jogurt se tak zbaví přebytečné vody a vznikne Vám krásně hustá hmota, která ve spojení s našlehanou smetanou vytvoří neskutečný dobrý a lehký krém. Tak co, jdete do nich? 🙂

Na 12 ks vanilkových cupcakes si připravte:

(hrnek o objemu 240 ml nebo hrníčkové odměrky)

1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky 

špetka soli

1 lžička jedlé sody

1 velké vejce

3/4 hrnku cukru krupice

1/2 hrnku rostlinného oleje

1 hrnek kefíru nebo podmáslí

1 lžička vanilkového extraktu

citronový olej nebo kůra 

Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na mufiny vyložte papírovými košíčky.

V míse smíchejte prosátou mouku se solí a jedlou sodou, nechte stranou.

Vejce prošlehejte s cukrem, pak přidejte olej, vanilkový extrakt a citronovou kůru, prošlehejte. Střídavě přidejte mouku a kefír, mouku na třikrát, kefír na dvakrát. Nakonec prošlehejte do hladka. 

Těsto rozdělte do 12 košíčků a dejte péct do vyhřáté trouby na 15 – 20 minut, až jsou lehce do zlatova. Nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku.

Jogurtový krém:

400 g smetanového nebo řeckého jogurtu (min. 10% tuku)

200 – 220 g smetany ke šlehání 35 – 40%

3 lžíce cukru krupice

1 lžička vanilkového cukru

2-3 kapky citronového oleje nebo citronová kůra

+ čerstvé ovoce na ozdobu (meruňková marmeláda)

Jogurt nechte odkapat v plátnu nebo v kávovém filtru, nejlépe přes noc v lednici. Po odkapání by mělo zbýt cca 220 g. Smetanu vyšlehejte společně s oběma cukry do tuha a opatrně vmíchejte do jogurtu. Můžete přidat pár kapek citronového oleje nebo trochu kůry. 

Krém přendejte do sáčku se zdobící trubičkou a nastříkejte na dortíky. Ozdobte čerstvým ovocem. Já jsem cupcakes ještě přizdobila kousky bílé čokolády s transfer folií a maliny naplnila malinovým džemem 🙂

TIP – Pokud použijete nařezané kousky ovoce (jahody, meruňky) a chcete, aby zůstalo hezky svěží a lesklé, potřete ho meruňkovou glazurou. Tu si jednoduše připravíte z meruňkové marmelády, bude stačit lžíce, a pár kapek vody. Společně zahřejte v mikrovlnné troubě a ještě horké naneste pomocí štětce na ovoce.

inspirace na těsto z webu http://www.galonamission.com/

Vytisknout recept

44 Comments

  • U Ilonky
    15. 7. 2016 v 9:05

    SLINY SE MI SBÍHAJÍ, KRÁSNĚ NADEKOROVÁNO A NAZDOBENO..ILČA

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 7. 2016 v 16:22

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Siraelxy
    17. 7. 2016 v 19:30

    Ty jsou krásné. Nádherný blog, začínám sledovat 🙂
    O všem? Ovšem!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 7. 2016 v 8:30

      Díky, Míšo 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    27. 7. 2016 v 19:23

    Do těch určitě jdu 🙂 Ivana V.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 7. 2016 v 19:32

      Ivano, jděte do nich 🙂 díky. Mila

      Odpovědět
    • Anonymní
      27. 7. 2016 v 21:21

      Milo, ještě mám k vám otázku – kam chodíte na ty úžasně vypadající kousky snad potištěné čokolády? Nebo co to vlastně je? …úplně to dodá gracióznosti! iv.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 7. 2016 v 8:00

      Odhadla jste správně 🙂 je to bílá čokoláda nanesená na transfer folii. Folii s různými dekory koupíte na cukrářských eshopech, použít se dá bílá, mléčná i hořká čokoláda. Mila

      Odpovědět
    • Anonymní
      14. 8. 2016 v 18:53

      Upečeno, snědeno 🙂 Výboné, lehké svěžující. Krém byl skvělý, děkuji za recept. Ivana

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 8. 2016 v 8:43

      Tak to moc ráda slyším 🙂 děkuji za přízeň 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    28. 7. 2016 v 13:13

    Milu, doporučila byste tento krém i do dortu? Budu dělat pro roční holčičku, potahovaný, použila bych pudinkovo-máslový mantinel a bude celkem malý průměr cca 18cm. Stačila by tato dávka na dort 18cm průměr, 2x proříznuto? Myslíte si, že bude v dortu ok?

    Děkuju
    Linda

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 7. 2016 v 14:03

      Zdravím Lindo, ano, krém můžete klidně použít i do dortu, chuťově je velmi jemný a lehký. Pokud uděláte máslové mantinely, tak ho můžete použít i pod potah, jogurt je navíc odkapaný, takže zbavený velké části vody, takže by to mělo být v pohodě. Vyzkoušeno nemám, ale dávka by měla určitě stačit 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      29. 7. 2016 v 8:13

      Milu, děkuju Vám moc. Přeji krásné léto. Linda

      Odpovědět
    • Sylva
      24. 1. 2017 v 16:21

      Dobrý den a příležitostně také vše nejlepší v novém roce.
      Tento úžasný blog jsem objevila náhodou, a ne náhodou, nýbrž Vaší pílí a zapálením pro pečení, jsem se stala na něm závislá :-). Inspirujete v každém kroku a v každém precizně provedeném kousku. Vaše krémy to je prostě luxus na pohled a dle surovin určitě i na jazyku :-). Peču ráda, zdobím méně a mému stylu říkám rustikální :-). Proto bych poprosila o radu, tip jak docílit toho, aby při zdobení (např. cupcaků) byly hrany krému ostře řezané, jako se mi to líbí na Vašich "dortících". Děkuji za Váš čas a přeji Vám stále mnoho krásných nápadů a receptů, které nám s láskou předáváte. Sylva

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 1. 2017 v 16:47

      Sylvo, zdravím Vás, děkuji a přeji také hezký nový rok 🙂
      Moc děkuji za krásná slova, velmi mě těší, že jsem Vás svými recepty tak zaujala 🙂 Rustikální styl zní zajímavě 🙂
      U zdobení krémem jsou dle mého názoru důležité dvě věci, za prvé kvalitní zdobicí trubička, já používám profi nerezové. Za druhé, krém nesmí být příliš tuhý, pevný. Je lepší, když je takový "volnější". Samozřejmě zase nesmí být moc "tekutý", protože by pak nedržel tvar. Troufám si říct, že časem poznáte, kdy je to akorát. Všechno je jen ve zkoušení a praxi, moje první dortíky také vypadaly trochu jinak než teď 🙂
      Mějte se moc fajn a děkuji za přízeň. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 6. 2017 v 12:22

    Dobrý den, nejdřív bych Vám chtěla složit poklonu za krásný blog plný úžasných receptů! Chodím sem pravidelně a nikdy nevím, co vyzkoušet dřív. Tentokrát jsem se rozhodla pro tyto cupcakes. Mám na Vás ale prosbu – hrozně nerada peču podle "hrnkových" receptů, mám talent na to vždycky dané množství nějak pomotat 🙂 Mohla byste mi prosím recept převést na gramy? Moc by mi to pomohlo.
    Děkuji a těším se na další Vaše skvělé recepty!
    Bára

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 6. 2017 v 19:41

      Báro, zdravím a děkuji 🙂 také jsem dříve nesnášela hrnkové recepty 🙂 pak jsem si ale koupila hrnkové odměrky a super 🙂 nicméně chápu, že někdo dává radši přednost váze, u některých receptů by to ani na hrnky nešlo 🙂 pokud vezmu v úvahu hrnek o objemu 240 ml, tak přepočet na gramy pro tento recept je cca takto:
      Cukr krupice 3/4 hrnku = 150 g
      Polohrubá mouka 1 1/2 hrnku = 200 g
      Kefír 1 hrnek = 240 ml = 240 g
      Olej 1/2 hrnku = 120 ml = 96 g

      Odpovědět
    • Anonymní
      12. 6. 2017 v 8:09

      Moc Vám děkuji za rychlou odpověď, dnes jdu na to! 🙂 Bára

      Odpovědět
  • Anonymní
    31. 8. 2017 v 10:03

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli jste zkoušela cupcaky zmrazit (samozřejmě bez krému :))? Odpadla nám jedna akce a přesunula se na příští týden, ale už mám napečeno. Moc děkuji Markéta

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 8. 2017 v 17:11

      Markéto, zdravím, ano, samotné dortíky klidně zamrazte 🙂

      Odpovědět
  • Mara29
    21. 2. 2018 v 10:35

    Úžasné stránky, neskutočné recepty…Dnes som podla vás piekla tieto muffiny, sú super. Ďakujem za recept, za váš blog, za množství inšpirácií….
    Mara

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 2. 2018 v 15:50

      Mara, moc děkuji za Vaše slova 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    21. 5. 2018 v 14:33

    Dobrý den, moc krásný blog,
    ráda bych se zeptala, zda krém vydrží takto pěkný jako je na obrázku do druhého dne?
    Děkuji a přeji krásný den IT

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 5. 2018 v 19:26

      Děkuji 🙂 ano, krém bez problému vydrží do druhého dne 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    16. 3. 2019 v 11:47

    Dobry den, tyhle cupcaky jsou genialni 🙂 krasne vlacne, uplne super 🙂 nedelala jste nahodou z toho testa i dort? nebo myslite,ze se da udelat? a moc dekuji za vas blog, zatim jsem lepsi,co se peceni tyce, nevidela 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 3. 2019 v 9:19

      Já mám na dorty raději klasický piškotový korpus 🙂 nicméně klidně zkuste, jen mám obavu, že těsto asi vyběhne trochu do kopečku 🙂

      Odpovědět
  • Kristýna
    17. 4. 2021 v 12:43

    Dobrý den, cupcake jsou výborné…. Recept bych nazvala -„recept pro blbce 💪,“… A to z důvodu, že jsem samozřejmě zmotala hrnkový odměřování a převody na gramy🤦🤦 cupcake sice naběhly hezký a mají čepici jako muffiny, ale i tak jsou výborné…. ❤️❤️

    Odpovědět
  • A.
    23. 6. 2021 v 11:38

    Dobrý den, prosím dala by se do techto cupcakes dát náplň lemoncurd? A nebo byste mi prosím poradila nejakou jinou? Napadla mě ještě treba jahodova marmelada spojena s kapkou zelatiny,aby ​se samotná nevpijela do korpusu (ozdoba bude rozpůlená jahoda) Dekuji, děkuji a děkuji 😉

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 6. 2021 v 11:48

      Ano, určitě dala, chuťově to bude dobře ladit 🙂 Marmeládu můžete dát také, ale bude to sladší, smíchala bych ji případně se zakysanou smetanou nebo trochou krému, kterým budete zdobit.

      Odpovědět
  • Eliška
    7. 8. 2021 v 19:06

    Dobrý den,

    chci se zeptat, zda krém bude krásně držet tvar i druhý den? Chtěla bych ho použít na svatební bílý dort bez potahu. Povrch čistě bílý, hladký krém s přízdobami. Děkuji. 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 8. 2021 v 18:34

      Na cupcakes bez problému do druhého či třetího dne vydrží. Není sice tak pevný, tak stříkat špičkou se dá 🙂

      Odpovědět
  • Anet
    14. 8. 2022 v 20:41

    Dobrý den, šlo by místo jogurtu dát tvaroh? Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 8. 2022 v 8:20

      Ano, tvaroh nebo zakysaná smetana 🙂

      Odpovědět
      • Žaneta
        4. 11. 2022 v 18:35

        Zakysaná smetana se taky musí jako jogurt dát přes ten kovový filtr nebo pres plátýnko? Mockrát děkuji za odpověď:)

        Odpovědět
  • Eva
    14. 11. 2022 v 9:34

    Dobry den, Miso premyslim zda lze pouzit tenke platky hrusky – bude merunkova glazura fungovat? Moc dekuji

    Odpovědět
  • Lucie
    8. 2. 2023 v 19:06

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se něco stane s těstem pokud přidám kousky čokolády.
    Díky

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 2. 2023 v 9:20

      Pokud to bude v rozumném množství, tak asi nic, ale nikdy jsem nezkoušela. Tohle nejsou muffiny, kde se obvykle přidává něco do těsta 🙂

      Odpovědět
  • Tereza
    29. 6. 2023 v 12:30

    Dobrý den, chtěla bych vám „vzdát hold“ jelikož všechny recepty jsou nádherné!
    Dnes jsem pekla cupcaky podle tohoto receptu. Zprvu jsem byla dost skeptická k tomuto krému – jakože jogurt vážně? Ale musím říct, že je vážně skvělý!
    Děkuji moc, úžasná práce! 😊

    Odpovědět
  • Tereza
    3. 4. 2024 v 14:36

    Dobrý den, Míšo, moc děkuji za recept, je báječný, už jsem ho pekla opakovaně a jsem nadšená z krému, jak je lehký! Chtěla bych ho zkusit do dortu. Myslíte, že bude fungovat, když do krému udělám ze smetany ganache z bílé čokolády? Kdyby se udělala hustá ganache v poměru 2:1 čokoláda:smetana, bude to držet a nebude to přeslazené? Děkuji moc, že vedete tenhle skvělý blog! Mějte se krásně, Tereza

    Odpovědět
    • Míša Landová
      4. 4. 2024 v 9:46

      Ano, tento smetanový dort je skvělý i do dortu, jen není tak pevný. Já dělám do dortu tzv. šlehané ganache, kde je mnohem více smetany, než čokolády. Ganache, kterou popisujete, je vhodná spíše do makronek, je hutná a dost sladká …

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ