Prázdniny se pomalu blíží ke konci a než se nadějeme, budeme péct vánoční cukroví. Tak co si takhle střihnout jeden druh na zkoušku už dnes? Nebojte, dělám si srandu, Vánoce jsou ještě daleko a na vánoční cukroví je času dost 🙂 i když tyhle sušenky by se mezi vánoční cukroví mohly hrdě zařadit. Ale byla by škoda péct je jen jednou do roka, protože jsou naprosto skvělé.
Sušenky se pečou v mnoha zemích pod různými názvy, Mexican wedding cake, Snowball cookies, Russian Tea cake, Italien butter nut ….. A jak už to obvykle bývá, přestože se jedná o stejné cukroví, recepty se mezi sebou nepatrně liší. U mě zvítězila tahle varianta, protože obsahuje velké množství ořechů, v poměru s moukou téměř jedna ku jedné.
Původní recept je s pekanovými ořechy, já používám vlašské. Sušenky jsou krásně křehké, mají plnou chuť másla a ořechů a doslova se Vám rozplynou na jazyku. Mají jen jednu vadu, snědí se vždycky příliš rychle 🙂
Na asi 24 sušenek si připravte:
113 g změklého másla
33 g cukru krupice
130 g polohrubé mouky
100 g hrubě mletých vlašských (pekanových) ořechů
1/2 lžičky soli
moučkový cukr na obalení
V míse smíchejte mouku, sůl a mleté ořechy. Ty by neměly být umleté úplně na jemno, lepší když zůstanou malé kousky ořechů.
Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, pak přisypte mouku s ořechy a dobře promíchejte. Dejte asi na 30 minut ztuhnout do lednice.
Troubu předehřejte na 190 stupňů, dva plechy vyložte pečícím papírem.
Z těsta tvarujte malé kuličky a dejte na plech. Z jedné dávky je obvykle asi 24 kousků. Berte v úvahu, že při pečení trochu nabudou.
Dejte péct do vyhřáté trouby na 12 – 15 minut, až jsou lehce do zlatova. Nechte chvilku vychladnout na plechu, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku. Ještě vlažné je obalte v moučkovém cukru. Pokud byste je obalovali horké, cukr se bude lepit a udělá žmolky.
Sušenky můžete jíst hned po upečení nebo v uzavřené krabici skladovat několik dnů, možná i týdnů. Pokud Vám tedy tak dlouho vydrží :))
inspirace z webu http://www.roshniskitchen.com/
Vytisknout recept |
17 Komentáře
Anonymní
17. 10. 2015 v 12:41pozerám že tam neidú vajíčka, možno ich skúsim, vyzerajú krásne
Víkendové pečení
17. 10. 2015 v 13:40Ano, je to bez vajíček 🙂 určitě zkuste, chutnajǐ ještě lépe, než vypadají 🙂
Anonymní
15. 12. 2015 v 7:42jsou vynikajici!! moc dekuji za recept.
Víkendové pečení
15. 12. 2015 v 8:25Děkuji 🙂 musím jen souhlasit 🙂
Anonymní
3. 6. 2016 v 10:53Dobrý den Míšo,
sušenky jsem pekla na den dětí a musím říct, že to bylo to první co zmizelo nejrychleji. Jsou naprosto famózní.
Marcela
Víkendové pečení
3. 6. 2016 v 13:04Marcelo, zdravím Vás, děkuji 🙂 tyhle sušenky mám osobně také moc ráda. míša
Jana
4. 6. 2016 v 9:03To vypadá dobře, jdu na to!
Víkendové pečení
4. 6. 2016 v 9:44Jano, děkuji 🙂 určitě zkuste 🙂
Unknown
6. 12. 2016 v 20:52Milá paní Milo, jsou skvělé. Ten slaný ocásek je perfektní. Děkuji za další skvělý recept. Tereza
Víkendové pečení
7. 12. 2016 v 7:28Terezo, moc děkuji 🙂 také mám tyhle sušenky moc ráda.
Anonymní
13. 12. 2017 v 0:36Vyborne!!! 🙂
Martina
5. 12. 2020 v 20:28Dobry den, prosim Vas o radu. Pecu dle Vasich receptu casto a jeste se mi nestalo, ze by se neco nepovedlo. Dnes jsem zkusila susenky a nejsem si jista, jestli nejsou malo upecene. Pekla jsem je 15 minut, protoze po 13 se mi zdaly jeste syrove. Nejsou to tvrdsi susenky, ale konzistenci jsou neco jako vanilkove rohlicky. Dokonce se mi jich par rozdrobilo pri presouvani na mrizku? Maji byt takhle „krehke“?
Rada bych upekla nejake tvrdsi susenky, ale ne cokoladove. Nasmerujete me prosim na nejaky z Vasich receptu?
Moc dekuji za Vase bajecne recepty i za odpoved. Martina
PS: preji Vam krasne, poklidne a provonene vanocni svatky.
Míša Landová
5. 12. 2020 v 21:36Ano, sušenky jsou velmi křehké, možná i více, než vanilkové rohlíčky. Je to spíše také druh cukroví, které časem zvláční a zkřehne a nebude se už tak rozpadat. Tvrdé sušenky jako takové na blogu asi nemám, spíše různé varianty cookies, které jsou takové lehce žvýkavé nebo cukroví.
Ivana
20. 4. 2023 v 21:17Dobrý den, pani Landová, Vaše sušenky jsou nejlepší ořechové sušenky, jaké znám. Trošku jsem inovovala, neobaluji v cukru a peču je pořád i s mandlemi, nekdy do půl těsta, dělám z dvojité dávky, pridam lžící dobrého kakaa.
Míša Landová
21. 4. 2023 v 10:30Tak to mě moc těší a improvizaci se určitě meze nekladou 🙂
Lucka
19. 5. 2023 v 20:28Miso, jsou strasne dobre!! Pekla jsem je do skolky z dvojite davky a delala je takove mensi, takze jich bylo opravdu dost a hned se snedly. Maminky je chvalily ,detem chutnaly. To byla takova radost! 🙂
Míša Landová
20. 5. 2023 v 16:00Ano, tyto sušenky jsou super 🙂
Průměrné hodnocení z 2 recenzí:
5