Menu
Cookies a sušenky

Ořechové sušenky

Prázdniny se pomalu blíží ke konci a než se nadějeme, budeme péct vánoční cukroví. Tak co si takhle střihnout jeden druh na zkoušku už dnes? Nebojte, dělám si srandu, Vánoce jsou ještě daleko a na vánoční cukroví je času dost 🙂 i když tyhle sušenky by se mezi vánoční cukroví mohly hrdě zařadit. Ale byla by škoda péct je jen jednou do roka, protože jsou naprosto skvělé. 

Sušenky se pečou v mnoha zemích pod různými názvy, Mexican wedding cake, Snowball cookies, Russian Tea cake, Italien butter nut ….. A jak už to obvykle bývá, přestože se jedná o stejné cukroví, recepty se mezi sebou nepatrně liší. U mě zvítězila tahle varianta, protože obsahuje velké množství ořechů, v poměru s moukou téměř jedna ku jedné. 

Původní recept je s pekanovými ořechy, já používám vlašské. Sušenky jsou krásně křehké, mají plnou chuť másla a ořechů a doslova se Vám rozplynou na jazyku. Mají jen jednu vadu, snědí se vždycky příliš rychle 🙂

Na asi 24 sušenek si připravte:

113 g změklého másla

33 g cukru krupice

130 g polohrubé mouky

100 g hrubě mletých vlašských (pekanových) ořechů

1/2 lžičky soli

moučkový cukr na obalení

V míse smíchejte mouku, sůl a mleté ořechy. Ty by neměly být umleté úplně na jemno, lepší když zůstanou malé kousky ořechů.

Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, pak přisypte mouku s ořechy a dobře promíchejte. Dejte asi na 30 minut ztuhnout do lednice.

Troubu předehřejte na 190 stupňů, dva plechy vyložte pečícím papírem.

Z těsta tvarujte malé kuličky a dejte na plech. Z jedné dávky je obvykle asi 24 kousků. Berte v úvahu, že při pečení trochu nabudou. 

Dejte péct do vyhřáté trouby na 12 – 15 minut, až jsou lehce do zlatova. Nechte chvilku vychladnout na plechu, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku. Ještě vlažné je obalte v moučkovém cukru. Pokud byste je obalovali horké, cukr se bude lepit a udělá žmolky.

Sušenky můžete jíst hned po upečení nebo v uzavřené krabici skladovat několik dnů, možná i týdnů. Pokud Vám tedy tak dlouho vydrží :))

inspirace z webu http://www.roshniskitchen.com/


Vytisknout recept


11 komentářů

  • Anonymní
    17. 10. 2015 v 12:41

    pozerám že tam neidú vajíčka, možno ich skúsim, vyzerajú krásne

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 10. 2015 v 13:40

      Ano, je to bez vajíček 🙂 určitě zkuste, chutnajǐ ještě lépe, než vypadají 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    15. 12. 2015 v 7:42

    jsou vynikajici!! moc dekuji za recept.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 12. 2015 v 8:25

      Děkuji 🙂 musím jen souhlasit 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 6. 2016 v 10:53

    Dobrý den Míšo,
    sušenky jsem pekla na den dětí a musím říct, že to bylo to první co zmizelo nejrychleji. Jsou naprosto famózní.
    Marcela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 6. 2016 v 13:04

      Marcelo, zdravím Vás, děkuji 🙂 tyhle sušenky mám osobně také moc ráda. míša

      Odpovědět
  • Jana
    4. 6. 2016 v 9:03

    To vypadá dobře, jdu na to!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 6. 2016 v 9:44

      Jano, děkuji 🙂 určitě zkuste 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    6. 12. 2016 v 20:52

    Milá paní Milo, jsou skvělé. Ten slaný ocásek je perfektní. Děkuji za další skvělý recept. Tereza

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 12. 2016 v 7:28

      Terezo, moc děkuji 🙂 také mám tyhle sušenky moc ráda.

      Odpovědět
  • Anonymní
    13. 12. 2017 v 0:36

    Vyborne!!! 🙂

    Odpovědět

Zanechte komentář