Menu
Cookies a sušenky

Ořechové sušenky

Prázdniny se pomalu blíží ke konci a než se nadějeme, budeme péct vánoční cukroví. Tak co si takhle střihnout jeden druh na zkoušku už dnes? Nebojte, dělám si srandu, Vánoce jsou ještě daleko a na vánoční cukroví je času dost 🙂 i když tyhle sušenky by se mezi vánoční cukroví mohly hrdě zařadit. Ale byla by škoda péct je jen jednou do roka, protože jsou naprosto skvělé. 

Sušenky se pečou v mnoha zemích pod různými názvy, Mexican wedding cake, Snowball cookies, Russian Tea cake, Italien butter nut ….. A jak už to obvykle bývá, přestože se jedná o stejné cukroví, recepty se mezi sebou nepatrně liší. U mě zvítězila tahle varianta, protože obsahuje velké množství ořechů, v poměru s moukou téměř jedna ku jedné. 

Původní recept je s pekanovými ořechy, já používám vlašské. Sušenky jsou krásně křehké, mají plnou chuť másla a ořechů a doslova se Vám rozplynou na jazyku. Mají jen jednu vadu, snědí se vždycky příliš rychle 🙂

Na asi 24 sušenek si připravte:

113 g změklého másla

33 g cukru krupice

130 g polohrubé mouky

100 g hrubě mletých vlašských (pekanových) ořechů

1/2 lžičky soli

moučkový cukr na obalení

V míse smíchejte mouku, sůl a mleté ořechy. Ty by neměly být umleté úplně na jemno, lepší když zůstanou malé kousky ořechů.

Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, pak přisypte mouku s ořechy a dobře promíchejte. Dejte asi na 30 minut ztuhnout do lednice.

Troubu předehřejte na 190 stupňů, dva plechy vyložte pečícím papírem.

Z těsta tvarujte malé kuličky a dejte na plech. Z jedné dávky je obvykle asi 24 kousků. Berte v úvahu, že při pečení trochu nabudou. 

Dejte péct do vyhřáté trouby na 12 – 15 minut, až jsou lehce do zlatova. Nechte chvilku vychladnout na plechu, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku. Ještě vlažné je obalte v moučkovém cukru. Pokud byste je obalovali horké, cukr se bude lepit a udělá žmolky.

Sušenky můžete jíst hned po upečení nebo v uzavřené krabici skladovat několik dnů, možná i týdnů. Pokud Vám tedy tak dlouho vydrží :))

inspirace z webu http://www.roshniskitchen.com/


Vytisknout recept


13 komentářů

  • Anonymní
    17. 10. 2015 v 12:41

    pozerám že tam neidú vajíčka, možno ich skúsim, vyzerajú krásne

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 10. 2015 v 13:40

      Ano, je to bez vajíček 🙂 určitě zkuste, chutnajǐ ještě lépe, než vypadají 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    15. 12. 2015 v 7:42

    jsou vynikajici!! moc dekuji za recept.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 12. 2015 v 8:25

      Děkuji 🙂 musím jen souhlasit 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 6. 2016 v 10:53

    Dobrý den Míšo,
    sušenky jsem pekla na den dětí a musím říct, že to bylo to první co zmizelo nejrychleji. Jsou naprosto famózní.
    Marcela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 6. 2016 v 13:04

      Marcelo, zdravím Vás, děkuji 🙂 tyhle sušenky mám osobně také moc ráda. míša

      Odpovědět
  • Jana
    4. 6. 2016 v 9:03

    To vypadá dobře, jdu na to!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 6. 2016 v 9:44

      Jano, děkuji 🙂 určitě zkuste 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    6. 12. 2016 v 20:52

    Milá paní Milo, jsou skvělé. Ten slaný ocásek je perfektní. Děkuji za další skvělý recept. Tereza

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 12. 2016 v 7:28

      Terezo, moc děkuji 🙂 také mám tyhle sušenky moc ráda.

      Odpovědět
  • Anonymní
    13. 12. 2017 v 0:36

    Vyborne!!! 🙂

    Odpovědět
  • Martina
    5. 12. 2020 v 20:28

    Dobry den, prosim Vas o radu. Pecu dle Vasich receptu casto a jeste se mi nestalo, ze by se neco nepovedlo. Dnes jsem zkusila susenky a nejsem si jista, jestli nejsou malo upecene. Pekla jsem je 15 minut, protoze po 13 se mi zdaly jeste syrove. Nejsou to tvrdsi susenky, ale konzistenci jsou neco jako vanilkove rohlicky. Dokonce se mi jich par rozdrobilo pri presouvani na mrizku? Maji byt takhle „krehke“?
    Rada bych upekla nejake tvrdsi susenky, ale ne cokoladove. Nasmerujete me prosim na nejaky z Vasich receptu?
    Moc dekuji za Vase bajecne recepty i za odpoved. Martina
    PS: preji Vam krasne, poklidne a provonene vanocni svatky.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 12. 2020 v 21:36

      Ano, sušenky jsou velmi křehké, možná i více, než vanilkové rohlíčky. Je to spíše také druh cukroví, které časem zvláční a zkřehne a nebude se už tak rozpadat. Tvrdé sušenky jako takové na blogu asi nemám, spíše různé varianty cookies, které jsou takové lehce žvýkavé nebo cukroví.

      Odpovědět

Zanechte komentář