Menu
Cookies a sušenky

Levandulové sušenky s kardamomem

Jako „kytička“ se mi levandule vždycky moc líbila, ať už čerstvě rozkvetlá v květináči, sušená nebo třeba namalovaná na hrnečku. Nicméně její vůně a především chuť mi přišla vždy velmi aromatická a tak nějak moc navoněná 🙂 Ale lidé a jejich chutě se mění a tak jsem i já s přibývajícím věkem vzala tuhle květinku na milost.

Myslím, že velkou zásluhu na tom mají levandulové makronky, které jsem nejprve ochutnala v cukrárně a pak je zkusila i doma. Příjemně mě překvapily svou jemnou chutí a velmi decentním levandulovým nádechem. Samozřejmě je velmi důležité to s levandulí nepřehnat a rčení, že „méně je někdy více“ tady platí dvojnásob.

Sušenky jsou krásně křehké, voňavé a doslova nabité chutěmi. Kromě celkem dominantní levandule se do nich přidává kardamom, exotické koření zvané též jako egyptský nebo mouřeninský pepř. Podobně jako zázvor zvýrazní chuť daného pokrmu. 

Svou roli hraje samozřejmě máslo, které je svou chutí a vůní prostě nezaměnitelné. Mleté mandle zase přidají sušenkám na křehkosti a pár kapek citronového oleje je už jen třešnička na dortu 🙂

Tak co, máte odvahu se do nich pustit?

Na cca 24 levandulových sušenek si připravte:

110 g změklého másla

1/4 hrnku moučkového cukru

1/4 hrnku mandlové mouky (loupané mleté mandle)

1 hrnek hladké mouky

1 lžička kardamomu

1 lžička sušené levandule

citronová kůra nebo citronový olej

moučkový cukr s vanilkou na obalení

(použila jsem hrnek o objemu 240 ml)

Mouku, mleté mandle, kardamom a levanduli společně pomixujte.

Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem, až je hezky hladké a nadýchané.

Přidejte moučnou směs a prošlehejte, nakonec přidejte citronovou kůru nebo pár kapek citronového oleje. Ke konci je lepší těsto dopracovat vařečkou nebo stěrkou. Těsto dejte v míse asi na 30 minut do lednice.

Troubu zapněte na 175 stupňů, plech si vyložte pečícím papírem.

Z těsta tvořte malé kuličky a klaďte na plech. Já jsem z výše uvedené dávky připravila 24 kousků. Dejte péct do vyhřáté trouby na cca 15 minut, kdy začínají lehce zlátnout. 

Nechte vychladnout, pak obalte v moučkovém cukru, do kterého přidejte trochu mleté vanilky nebo vanilkového cukru. Neobalujte horké !

Sušenky uchovávejte v uzavřené dóze. Další dny se vůně a chutě krásně rozleží a budou ještě víc intenzivní, než v den upečení. 

inspirace z webu http://www.foodwithfeelings.com/

Vytisknout recept




29 Comments

  • Stepanka_Corculum
    31. 8. 2016 v 19:11

    Vypadají bezvadně! A jak teprve budou chutnat.. musím někdy vyzkoušet! 🙂
    BLOG Corculum♥
    Instagram @stepanka_t

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 9. 2016 v 8:22

      Děkuji 🙂 určitě stojí za vyzkoušení 🙂

      Odpovědět
  • ►Naďa
    31. 8. 2016 v 19:22

    Mňam, tie vyzerajú úžasne! S levanduľou som ešte nič neskúšala, ale určite sa do toho pustím 🙂
    my blog: THE COLORFUL THOUGHTS

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 9. 2016 v 8:22

      Děkuji 🙂 levandule je úžasná, jen se to s ní nesmí přehnat 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    1. 9. 2016 v 9:22

    Krása, jako vždycky. Co myslíte, nahradit lžičku sušené levandule pár kapkami levandulového oleje? Nebylo by to tam vidět, to ne, ale chuťově? S díky Ivana V.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 9. 2016 v 12:00

      Ivano, děkuji 🙂 sušená levandule by se dala určitě nahradit olejem nebo extraktem, dobrý nápad. Jen pozor na množství, držet se dávkování na lahvičce, olej bude určitě více aromatický 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    1. 9. 2016 v 21:01

    Máme odvahu se do nich pustit … a už jsme se i pustili :-). Těsto nás trochu potrápilo, příliš se drobilo. Tak došlo na trošku vody a OK. Díky.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 9. 2016 v 8:56

      Tak to ráda slyším, že jste se do nich pustili, o to víc mě mrzí problémy s těstem. U hrníčkových receptů je potřeba opravdu přesně odměřovat a mouku je lepší předem prosít nebo trochu metličkou provzdušnit …. jinak mě nenapadá, kde by mohl být problém 🙂 jen doufám, že chutnaly …

      Odpovědět
      • Michal
        10. 6. 2021 v 12:00

        Nechybí náhodou něco u receptu na levandulové sušenky?
        Podle vašeho receptu vyjde žmolenka a ne těsto

        Odpovědět
        • Míša Landová
          10. 6. 2021 v 12:33

          Recept je v pořádku. U hrnkových receptů je potřeba odměřovat opravdu přesně, mouku před odměřením prosít a použít hrnek uvedené velikosti.

          Odpovědět
    • Anonymní
      2. 9. 2016 v 15:24

      Chutnalo, chutnalo a to dokonce i ne moc levandulovému příznivci :-).

      Odpovědět
  • Anonymní
    1. 9. 2016 v 21:09

    Jééé, Míšo, to jste mi udělala radost! Levanduli miluji, mám ji všude a také ji do všeho cpu. Hodně ji používám do marmeládek, v meruňkové je úžasná, třeba šlehaný piškot s levandulí a kokosem, politý citronovou polevou, to je dobrůtka a osvěžení…je toho hodně, kam pasuje a potěší. A sušenky, to je u nás už léta klasika, stejně jako aspoň dva druhy vánočního cukroví….na ty Vaše je krásný pohled, děkuji, Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 9. 2016 v 8:59

      Mileno, tak to jsem moc ráda, že jsem Vám kápla do noty :)) s meruňkami máte pravdu, tahle kombinace je úžasná třeba do makronek. Levandule je hlavně krásná kytička … dáváte levanduli i do vánočního cukroví? zajímavé 🙂 mimochodem na vánoční cukroví už se moc těším. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    2. 9. 2016 v 6:35

    Dobrý den Míšo,
    sušenky vypadají lákavě, recept si ukládám a brzy zkusím. Ale zaujala jste mě s levandulovymi makronkami, plánujete recept přidat? Dlouho žádný makronkový recept nebyl ;-). Díky Vašim skvělým stránkám se mi konečně ty potvůrky daří (a nejen makronky) a hledám nové inspirace a příchutě. Děkuji za odpověď a nezlobte se, že Vám mluvím do obsahu stránek. S pozdravem Štěpánka T.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 9. 2016 v 9:02

      Štěpánko T., zdravím Vás a moc děkuji 🙂 pokud jde o makronky, tak jsem záměrně žádný další recept nepřidávala. Mám pocit, že jejich boom už tak nějak ustal a už o ně není takový zájem … ale jak vidím, tak asi ne 🙂 Moc mě těší, že se Vám makronky podařily a zkusím v budoucnu nějaký receptík přidat, třeba ty levandulové :))
      Jinak jsem moc ráda za podněty, připomínky a tipy, které recepty by jste tu rádi našli, takže se určitě nezlobím, naopak vítám. Mějte se krásně. Míša

      Odpovědět
  • Nela Procházková
    3. 9. 2016 v 9:26

    Mňam.. Tak ty bych si hned dala.. Levanduli zbožňuji, ale v jídle jsem jí myslím nikdy neměla 🙂

    Nela Agáta z blogu Růžová rtěnka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 9. 2016 v 10:02

      Nelo, děkuji 🙂 levandule je úžasná nejen na pohled, ale i do jídla.

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 9. 2016 v 12:26

    Vyzkoušet levanduli v jídle už mě dlouho láká. Zkusila jsem upéct dle vašeho receptu. Jsou přímo skvostné…. Vůbec díky za vaše recepty, moc se mi líbí a pár už jsem jich vyzkoušela.
    R.P.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 9. 2016 v 20:37

      Tak to mě moc těší, že "moje" levandulové sušenky byly první :)) děkuji za přízeň i důvěru 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    7. 9. 2016 v 12:16

    Dalsi recept, ktery laka k vyzkouseni:-)Ted jeste sehnat tu susenou levanduli a o vikendu vyzkousim 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 9. 2016 v 7:02

      Sušená levandule se dá koupit např. na cukrarske-pomucky.cz/levandule-kvet-4402/, použít se může třeba i levandulový olej či extrakt 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    15. 9. 2016 v 17:40

    Dekuji za tip kde koupit levanduli:-)Ja ziju v Nizozemi, ale sehnala jsem a uz jsem je i upekla:-)A jsou vynikajici, dekuji za inspiraci i za recept. Vysledek muzete videt u mne na blogu ztracenavknihach.blogspot.com/

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 9. 2016 v 18:18

      Tak to mě moc těší, že sušenky chutnaly i v takové dáli :), povedly se Vám. Mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • GreenMagritte
    18. 9. 2016 v 16:41

    Dobrý den, Váš recept mě opět nezklamal. S těstem se pracovalo nádherně, rozhodně se nedrobilo, naopak bylo sametově jemné (doporučuji dodržovat přesnou míru hrnečku podle kupovaných odměrek, a nikoli podle ledajakého hrnku doma). Použila jsem i Vámi doporučovaný citronový olej a těstu skutečně dodal příjemný nádech. Na sušenky jsem zapomněla, ale na 175 stupňů 15 minut byly dokonalé. Chutnaly všem, jsou takové delikátní. Napadlo mě, že by kardamom šel případně vyměnit i za skořici + pomerančový olej. Obalovala jsem s moučkovém cukru a vanilkovém prášku od Sonnentoru. Nejsou to sice semínka, jen lusk, ale dávám ho do všech těst a vždy chuť vylepší. Děkuji za další krásný recept.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 9. 2016 v 19:58

      Hezký večer, Magritte, tak to jsem moc ráda, že měly sušenky takový úspěch 🙂 ano, také používám hrnkové odměrky a jsou k nezaplacení 🙂 skořice je dobrý nápad, také ji mám moc ráda, pak bych možná ale vynechala tu levanduli a nechala jen tu skořici, pomeranč a možná zázvor … pokud vyzkoušíte, dejte vědět, jak chutnaly 🙂 hezký večer a děkuji za přízeň. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    29. 7. 2017 v 20:03

    Krásný den Míšo,
    levandulové koláčky pro mne byly jasnou volbou! Levandulový sirup miluju a tak mě zajímalo, jaká bude levandule při pečení. Nezklamala mě. Koláčky jsem pekla jako dárek a moc chutnaly. Prý je budu muset upéct i jako svatební 😀
    PS: sehnat kardamon byla celkem sranda, ale zadařilo se, použila jsem ho méně, protože je vážně aromatický a exotický a myslím, že jsem udělala dobře.
    Koláčky výborné i 3. den, kdy se chutě nádherně rozležely 🙂
    Hezké léto,
    Denisa

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 7. 2017 v 11:13

      Deniso, zdravím a moc děkuji za komentář 🙂 jsem ráda, že sušenky chutnaly a určitě udělaly i radost jako dárek 🙂

      Odpovědět
  • Anna
    20. 5. 2022 v 22:14

    Sušenky jsem pekla na vánoce a nyní jsem na ně dostala chuť ale jsou tvrdé narozdíl od těch vánočních. Nevíte, kde jsem mohla udělat chybu prosím ? Dají se sušenky nebo těsto mrazit ? Děkuji ☺️🙏

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 5. 2022 v 8:48

      Příliš dlouhá doba pečení ?? Zkuste nechat rozležet 🙂 ano, sušenky můžete určitě zamrazit.

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ