Menu
Koláče

Makový koláč s drobenkou

Když jsem byla malá, tenhle koláč se u nás pekl poměrně často. Ať už to bylo s mákem, tvarohem nebo ovocný. Postupem času ho však vytlačily nové recepty a tak trochu upadl v zapomnění. A to je škoda, protože je rychlý, jednoduchý a samozřejmě dobrý 🙂 Takže jsem recept zase „oprášila“ a udělala se svou oblíbenou makovou náplní. 

Těsto je klasická „hrnková“ buchta, kdy si nejdříve uděláte drobenku, část odeberete a zbytek použijete jako základ pro těsto. Dříve se u nás dělala drobenka ručně, dnes tuhle práci svěřuji mixéru. Je to rychlé a zůstanou Vám čisté ruce 🙂 Na samotné těsto už Vám pak stačí jen vařečka.

Makovou náplň mám ráda hezky vláčnou, ne dusivou a drolivou, a musí jí být na koláči pořádná vrstva. Prostě musí být vyšší, než těsto 🙂 Přidávám do ní piškotové drobečky, které mák hezky zjemní a příjemně dosladí. Vařím ho záměrně trochu řidší a piškoty pak zahustím do požadované konzistence. 

Koláč jsem pekla ve formě s vyjímatelným dnem o průměru 23 cm, na odměření jsem použila hrnek o objemu 250 ml, resp. hrníčkové odměrky, protože bez těch už si pečení neumím vůbec představit 🙂

Jako první si připravte makovou náplň, můžete klidně i den předem. Důležité je, aby stihla vystydnout, než ji budete dávat na koláč.

Maková náplň:

250 g mletého máku

cca 350 ml mléka

80 – 100 g cukru krupice

piškotové drobečky 

citronová kůra nebo citronový olej

rum

Mléko dejte do většího kastrolu a přiveďte k varu. Přisypte mák a za stálého míchání chvilku povařte. Pokud se Vám zdá směs hustá, klidě přidejte trochu mléka. Odstavte, přidejte cukr a citronovou kůru nebo olej. Za občasného míchání nechte vychladnout, rychleji to půjde, když mák přendáte z horkého kastrolu třeba do mísy 🙂 Po vychladnutí přisypte piškotové drobečky (asi 3-4 lžíce) a přidejte trochu rumu. Podle chuti můžete případně dosladit. 

Troubu předehřejte na 180 – 190 stupňů, připravte si koláčovou formu o průměru 23 cm. Můžete vymazat máslem nebo vyložit pečícím papírem, záleží, jakou formu máte. Já jsem použila formu s vyjímatelným dnem a nepřilnavým povrchem, takže jsem nemusela ani vymazávat.

Na těsto si připravte:

1/2 hrnku polohrubé mouky

1/2 hrnku cukru krupice

100 g másla

———————————-

1/2 hrnku polohrubé mouky

2 lžičky prášku do pečiva

1 vejce 

1-2 lžíce mléka (podle potřeby)

Z prvních třech surovin vypracujte drobenku, ručně nebo pomocí mixéru. 1/2 hrnku drobenky odložte stranou na posypání. Ke zbytku přidejte 1/2 hrnku polohrubé mouky smíchanou s práškem do pečiva, vejce a trochu mléka. Dobře promíchejte. Těsto je takové mazlavé, ani tekuté, ani tuhé, dá se zpracovat vařečkou. Rozetřete do připravené koláčové formy. Můžete těsto trochu „vytáhnout“ do krajů, ale není to nutné.

Na těsto rozetřete rovnoměrně makovou náplň a posypte drobenkou, kterou jste si odložili stranou. Pokud se Vám bude zdát drobenky málo, tak jako mě, mám totiž ráda nejen hodně náplně, ale i hodně drobenky, můžete ji ještě trochu přidělat. Bude stačit jen 1/4 hrnku polohrubé mouky, 1/4 hrnku cukru krupice a cca 30 g másla 🙂

Koláč dejte péct do vyhřáté trouby na cca 30 minut. Po upečení nechte zcela vychladnout ve formě. Před servírováním můžete lehce pocukrovat.

Koláč je skvělý hned po upečení, ale možná ještě lepší další dny, kdy se těsto krásně rozleží a zvláční. 

Vytisknout recept

  

57 Comments

  • Anonymní
    21. 8. 2015 v 12:37

    Báječný koláč !!!!!!!!!! Jindra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 8. 2015 v 14:45

      Jindro, díky 🙂 jsem ráda, že i "obyčejný" koláč má úspěch 🙂

      Odpovědět
  • Markéta
    22. 8. 2015 v 8:03

    Dobrý den,
    koláč je vynikající, pekla jsem ho už dvakrát, jednou s mákem, podruhé jsem vyzkoušela ovoce.Pokaždé výborný.Děkuji za skvělý recept.
    Pěkný den
    Markéta

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 8. 2015 v 19:05

      Dobrý den, Markéto, tak to mě opravdu moc těší 🙂 dá se udělat s čímkoliv 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    9. 1. 2016 v 8:15

    A já ho ještě trošku osolil. ale dobrý. Jindra

    Odpovědět
  • Unknown
    17. 11. 2016 v 16:32

    Dobry den , moc dekuji za recept kolace. Upekla jsem ho z bezlepkove mouky ( je to bohuzel nutnost), a povedl se. Je moc dobry !

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 11. 2016 v 19:50

      Děkuji 🙂 tak to je skvělé, že se povedl i v bezlepkové verzi 🙂 inspirace pro další 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    18. 11. 2016 v 18:39

    Urcite. Pouzila jsem mouku Mix it universal od Schar. Zachovala jsem vami uvedene mnozstvi mouky a cukru ale mleka jsem musela pouzit trochu vice.

    Hledam na vasich strankach recept na narozenivu dort pro syna. Ma rad cokoladove dorty, ale takove jednodusi, aby nebyl tam zadny dzem, orisky, a tenke vrstvy kremu. S bezlepkovou moukou se mi piskot na korpus jeste nikdy nepovedl. Mohla byste mi neco doporucit ? Predem moc dekuji.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 11. 2016 v 7:56

      Na blogu mám recept na bezlekový korpus, je vlastně zcela bez mouky, obsahuje ale mandlovou mouku … chuťově je moc dobrý a vždy všem chutnal. Uvedený krém si můžete upravit, dát třeba jen menší vrstvu …. recept najdete tady 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    14. 9. 2017 v 12:50

    Zdravím, manžel miluje mák a drobenku, takže chválou nešetřil.A soused také chválil,jak ho budu dělat znovu, zve se na kafíčko. Pochvala tedy patří Vám, za vaše recepty, velký dík a přeji krásné dny.Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 9. 2017 v 15:37

      Hanko, zdravím a moc děkuji 🙂 tohle je také koláč podle mého gusta, budu si ho muset co nejdříve zase upéct 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    24. 2. 2018 v 13:26

    Tak dámy,právě jsem strčila koláč do trouby a děj se vůle boží.Trochu jsem ho upravila,jelikož nejíme bílou mouku,tak jsem pomlela ovesné vločky a část cukru nahradila svým medem.Ale konzistence je dobrá,když se mi to špatně roztíralo po formě,stačilo jen smočit stěrku ve vodě a na pohodu.pa Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 2. 2018 v 6:47

      Martino, věřím, že i v upravené verzi bude koláč chutnat 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    23. 5. 2018 v 12:53

    Myslíte, že když dám všeho dvojí dávku, bude mi stačit na velký plech? Potřebuji více kousků… díky 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 5. 2018 v 13:26

      Záleží, jak velký plech máte 🙂 dvojitá dávka by měla stačit na rozměr asi 25×33 cm.

      Odpovědět
  • Unknown
    25. 8. 2018 v 16:55

    Koláč jednoduchý a výborný !! Díky za tip a neobjevil se na stole naposledy 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 8. 2018 v 8:00

      Děkuji :))

      Odpovědět
  • Unknown
    10. 10. 2019 v 9:44

    Koláč super, dnes jsem ho pekl dětem

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 10. 2019 v 14:05

      Dobrá zpráva, děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    16. 10. 2019 v 10:06

    Část mouky jem nahradila mletým vlašskými ořechy. A povedlo se. Ta vůně a chuť…
    Mňam

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 10. 2019 v 12:39

      Prima nápad s těmi ořechy 🙂

      Odpovědět
  • Zuzana Levi
    23. 3. 2020 v 8:28

    Upečeno k snídani, koláč je moc dobrý, vydatný. Chutná všem i dětem a pekl se jedna báseň. Děkuji a jdu vybírat další receptik, který vyzkouším 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 3. 2020 v 13:41

      Moc děkuji.

      Odpovědět
  • Vesnická
    25. 5. 2020 v 17:20

    Děkuji za recept. Koláč je jednoduchý, rychlý a VYNIKAJÍCÍ!!!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 5. 2020 v 18:43

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Denisa
    1. 4. 2021 v 9:58

    Luxusní 🙂

    Odpovědět
  • Vit
    21. 5. 2021 v 18:51

    Díky. Pekl jsem to dnes poprvé, žiju v Chicagu. Líbily se mi vaše „hrnky“, ale na tady místní „cupy“ to stejně moc nebylo. Trochu jsem s poměry zápolil, ale dopadlo to snad dobře.

    Odpovědět
  • Karolína Konířová
    4. 6. 2021 v 14:03

    Báječný koláč, velice děkuji za recept a inspiraci!

    Odpovědět
  • Lucie K
    18. 8. 2021 v 21:01

    Hrozne mockrát Dekuji za recept!!
    Měla jsem velikou chuť na mák a Váš recept mne hned zaujal.
    Příprava je jednoduchá a koláč je naprosto výborný!
    Dekuji ještě jednou

    Odpovědět
  • Kateřina
    30. 10. 2021 v 19:57

    Koláč jsem zkusila dnes poprvé a je úžasný, přesně podle mého gusta a celé rodiny,zítra peču znovu…děkuji
    Recept už si tisknu a zakládám mezi oblíbené

    Odpovědět
  • Ivana
    15. 2. 2022 v 18:46

    Luxusní koláč 😍 vždy se povede .
    Mák sice moc nemusím ale podání v tomto koláči nemá konkurenci .

    Odpovědět
  • Jana
    17. 5. 2022 v 9:30

    Dobrý den Míšo, bohužel koláč se mi vůbec nepovedl a musela jsem ho vyhodit. Makova náplň vůbec nedržela při sobě a kolàč byl zcela rozdrobený. Nevím,kde by mohla být chyba. Bohužel již znovu péct nebudu,ale chuťově byl výborný.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 5. 2022 v 11:30

      Tak to mě mrzí, že se koláč nepovedl. Musela jste zřejmě udělat chybu někde v postupu nebo špatně odměřit suroviny. Koláč pečeme doma roky a soudě i podle komentářů se připravuje bez problémů.

      Odpovědět
    • Marketa
      30. 8. 2022 v 21:36

      Ja jsem misto piskotu dala brusinkovou marmeladu a uvarila jsem mak v mlece, bohuzel ja jsem zvlastni tvor a varim a pecu od oka i kdyz zadne nemam takze vubec nedokazu odhadnout pomer. Kolace jsem udelala dost pro rotu vojaku takze ingrediece se taky trochu pomichali, na drobenku z kostky masla jsem dala 4 vejce, zhruba 200ml mleka, mouku primerene, a 2 lzicky prdopece ( jsem v Kanade a tady se da koupit jenom v krabici na 10 let)

      Odpovědět
  • Marketa
    30. 8. 2022 v 21:19

    Neverila jsem tomu, jsem si rikala jak muze nekdo udelat z drobenky testo, ale jsem rada ze jsem nedala na predsudky a zkusila jsem to. I s nedostatkem zkusenosti a peciciho talentu se kolac povedl a stihl zmizet nez jsem se otocila a to jsem delala davku z cele kostky masla. Vypadalo to tu trochu jako v „Sul nad zlato,“ 1 vejce, 2 vejce tak to jsou 3 vejce a jedno jeste pro jistotu, nastesti bez skorapek. Zbytek ingredienci take dopadl tak trochu primerene, primerene.

    Odpovědět
  • Lenka
    2. 1. 2023 v 16:30

    Dělala jsem poprvé, moc dobrý a jednoduchý recept 😊 doma měl úspěch
    Děkuji

    Odpovědět
  • Markéta
    16. 1. 2023 v 15:54

    Vyzkoušeno, výborné. Už to je několikátý recept od Vás a opravdu super. Bezva recepty, jen tak dál 👍👍👍🌸🙂

    Odpovědět
  • Sam
    24. 3. 2023 v 9:04

    Zdravím, dal by se použít místo máku tvaroh jako na cheesecake? (hrubší vrstva) Nepřipálil by se spodek?
    Diky

    Odpovědět
  • Jitka
    31. 10. 2023 v 20:22

    Také moc děkuji za jednoduchý a skvělý recept. Hodí se mi moc, neboť peču ve svém penzionu pro hosty a tato rychlovka a přitom tak křehký koláč měl vždy velký úspěch.
    Také mám dotaz na tvaroh, zda je to těsto vhodné?
    Děkuji

    Odpovědět
  • Magdalena
    3. 12. 2023 v 12:59

    Koláč je naprosto luxusní a boží a pecu ho opravdu moc rada, hlavně pro jeho jednoduchost a vláčnost.
    Vždy se mi ale stane, ze veprostred (cca 2cm průměr) mi nevyskoci, těsto zůstane takové blemcave. V mé troubě peču na 200C; 45min.
    Poradila byste mi, prosím, jak to přivést k dokonalosti? Jestli mám zvýšit teplotu, nebo déle předehnat troubu, co by tak mohlo pomoct? Nebo mám mák moc mokrý? Mám dat méně mléka? Zkušenosti se sladkým pečením mam mizivé, s timhle koláčem ale sklízím slávu jako profik 😅👌.
    Přiznám se, kdyz jsem ho pekla poprvé, tak jsem chodila ochutnavat tak dlouho, až jsem ho snesla cely úplně sama.. a to sladké téměř nejim.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      4. 12. 2023 v 9:40

      Koláč se peče na 180-190 stupňů max., jak je uvedeno v receptu, a určitě lépe horní a dolní ohřev, zkuste snížit teplotu, bude se lépe propékat 🙂

      Odpovědět
  • Jana
    31. 1. 2024 v 12:25

    Tohle je něco tak luxusního, že to ani neumím popsat slovy. Je to jednoduché, rychlé a výborné.
    Dnes jsem vyzkoušela místo makové náplně na těsto nasypat hromadu teď v zimě nepoživatelných kyselých kanadských borůvek, které jsem ještě trochu posypala cukrem a je to naprostá dobrota.
    Děkuju za recept, se kterým se můžu před babičkama vytahovat, jak mi ty koláče taky jdou :)))

    Odpovědět
  • Barbora
    25. 2. 2024 v 14:01

    bože můj! úžasný koláč! recept na takové těsto jsem hledala. náplň jsem použila zbylou z koláčů smíchaná tvarohová a maková a všichni se olizovali! lehký výborný dezertík

    Odpovědět
  • Šárka Madgalena
    7. 3. 2024 v 12:21

    Fantastický koláč! A to říkám jako člověk, který nemá rád nic makového. Hledala jsem recept, kvůli svému muži, ovšem po upečení jsem neodolala a ochutnala. Je opravdu vynikající. Maková náplň je krásně vláčná (a ne suchá a drobivá). Jaký je druhý den nevím, protože nepřežil. Takže tenhle koláč je moje čestná maková výjimka, ten můžu. Díky za recept.

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 7 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ