Menu
Cookies a sušenky

Ořechové cookies

Tak jsem si po čase upekla zase něco jen sama pro sebe 🙂 Jak jistě víte, jsem velký milovník ořechů, takže když jsem minulý týden pekla dceři „klasické“ cookies s čokoládou, napadla mě tahle ořechová varianta. Ořechy jsou v sušenkách nejen místo čokolády, ale také z velké části místo mouky. Jsou zkrátka extra ořechové. A i když to na první pohled nevypadá, jsou i moc dobré. Zvenku křupavé, uvnitř měkké, vláčné a lehce „žvýkavé“.

Ořechy jsem použila rovnou dva druhy, vlašské nasekané nahrubo a mleté lískové předem opražené, čímž se jejich chuť ještě zvýrazní. Ve spojení s máslem a třtinovým cukrem je to vážně dobrota. Pojídat je můžete hned po upečení, nechte je samozřejmě vychladnout, nebo je uchovejte v dóze do dalšího dne. Za sebe musím říct, že je to hoooodně těžké 🙂

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

Ořechové cookies (ca. 20-22 ks):

100 g změklého másla

100 g třtinového cukru

1 větší vejce

100 g mletých ořechů (použila jsem pražené lískové)

70 g hladké mouky

30 g celozrnné mouky

1/2 lžičky jedlé sody

špetka soli

50-60 g hrubě sekaných vlašských ořechů

Troubu předehřejte na 175 stupňů, dva plechy vyložte pečícím papírem.

Hodně změklé máslo, cukr a vejce společně prošlehejte. Přisypte mleté ořechy, prosátou mouku se solí a jedlou sodou a na nízké otáčky promíchejte. Nakonec přidejte nasekané ořechy.

Pomocí lžíce tvarujte menší kuličky (placičky) a klaďte ve větších odstupech na plech. Já jsem použila malou zmrzlinovou lžící, kterou jsem si na plech udělala z těsta malé kopečky. Těsto mi vyšlo na 22 kousků. 

Dejte péct do vyhřáté trouby na 10-12 minut, až začnou sušenkám lehce zlátnout okraje. 

Nechte vychladnout na plechu, skladujte v uzavřené dóze. 

Vytisknout recept

Žádné komentáře

  • Anonymní
    11. 4. 2019 v 21:22

    Nejprve bych Vám, Míšo, ráda poblahopřála k Vašemu novému blogu. Má vskutku moderní vzhled, je opravdu pěkný. Ten starý jsem ale měla také ráda a bude mi chybět…prostě nostalgie:-) A pak Vám chci poděkovat za dnešní cookies, pořád si chci něco takového "vždy k dispozici" upéct a řeším v hlavě, co by to mělo být. Teď už mám jasno!:-) Přeji Vám krásné jarní dny, plné sluníčka a kytek, Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 4. 2019 v 13:30

      Mileno, vřelé díky za pochvalu, jsem ráda, že se blog líbí a i chápu stesk po staré o době. Mě to také chvilku trvalo, než jsem si zvykla 🙂
      Sušenky určitě zkuste, jsou rychlé a přesně jak píšete "vždy po ruce". Krásný víkend.

      Odpovědět
  • Růžena
    12. 4. 2019 v 14:20

    Mám doma něco ořechů a přemýšlím co s nimi..takže dík za inspiraci!
    Jen to "třtinové vejce" nevím kde sehnat ����

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 4. 2019 v 16:21

      Opraveno 🙂 děkuji.

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 4. 2019 v 13:58

    Dobrý den Míšo, tak před chvílí jsem dopekla cookies a vypadají a chutnají báječně;-)… Jak jste u minulého příspěvku zmiňovala, že jsem bajecna, že všechny Vaše recepty vyzkouším, tak ne….. Vy jste báječná, že se s námi o ně dělíte…. Mockrát děkuji. Hanka
    P.S. ten nový vzhled blogu je moc pěkný;-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 4. 2019 v 10:49

      Hanko, opět velké díky 🙂 a jsem ráda, že se Vám nový vzhled blogu líbí 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    3. 9. 2019 v 13:37

    Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit, jestli byste sem nedala také recept na klasické cookies. Už jsem vyzkoušela hodně receptů. Jeden dělám ráda, ale stejně nejsou takové jako kupované 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 9. 2019 v 5:34

      Na blogu mám receptů na cookies několik, nevím, co si mám přestavit pod slovy "klasické"? 🙂 Jinak si myslím, že doma nikdy nedocílíte průmyslově vyráběné chuti, domácí by měly být vždy lepší 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ