Menu
Bábovky a chlebíčky

Čokoládová buchta s kokosem

Tak tohle je buchta mého dětství 🙂 Určitě ji většina z vás bude znát, ale přesto mi to nedá a o recept se s vámi podělím. Podobně jako třeba hraběnčiny řezy se u nás doma pekla poměrně často. A jak už to tak bývá, s příchodem internetu a mraky nových receptů se na ni tak trochu zapomnělo. Přitom je rychlá, jednoduchá a moc dobrá.

Recept jsem více méně zachovala, jen jsem heru nahradila máslem, bílý cukr třtinovým a část polohrubé mouky celozrnnou. No a nebyla bych to já, abych nepřihodila trochu ořechů 🙂 Ty můžete ale bez obav vynechat. Kokos na posypání doporučuji jemně strouhaný, já měla celkem hrubý a než jsem donesla sousto do „huby“, většina mi opadala :))

Koláč jsem upekla netradičně do kulaté formy, doma jsme ho totiž vždycky pekly do pekáčku, a jen z poloviční dávky. Klidně si ale dávku zdvojnásobte. 

Čokoládová buchta s kokosem (koláčová forma 20 cm):

120 g másla

1 hrnek třtinového cukru

1/2 hrnku vody

2 lžíce kakaa

————————————

3/4 hrnku polohrubé mouky

1/4 hrnku celozrnné mouky

2 lžičky prášku do pečiva

2 malá vejce

hrst sekaných vlašských ořechů

kokos na posypání

(použila jsem hrnek o objemu 240 ml)

Troubu předehřejte na 170 stupňů, kulatou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vysypte kokosem. 

Máslo, cukr, vodu a kakao dejte do kastrůlku a společně povařte ca. 5 minut. Půl hrnku této směsi odeberte a odložte stranou na pozdější „polití“.

Zbytek směsi nechte lehce zchladnout, pak přimíchejte rozšlehaná vejce. Obě mouky smíchejte s práškem do pečiva a po částech zašlehejte do směsi. Nakonec vmíchejte sekané ořechy. Nalijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 30-40 minut. Špejlí si ověřte, že je buchta propečená.

Ještě teplou buchtu polijte kakaovou směsí, kterou jste si odložili stranou. Doporučuji polévat postupně lžící nebo mašlovačkou. Pokud vám směs příliš ztuhla, trochu ji nahřejte. Nakonec posypte kokosem a nechte ve formě zcela vychladnout. 

Vytisknout recept

18 Comments

  • Uilonky.blogspot.com
    4. 4. 2019 v 19:20

    Mňammmm….

    Odpovědět
  • Miru
    8. 4. 2019 v 9:43

    Krásný den přeji Míšo,……dnes nic o ,, buchtách”.
    Musím moc pochválit krásnou nežnou novou tvář Vašeho blogu. ❤️

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 4. 2019 v 13:46

      Tak to jsem moc ráda, že se nový vzhled líbí 🙂 děkuji.

      Odpovědět
  • darina
    10. 4. 2019 v 20:20

    Dobrý večer, Míšo, pekla jsem včera večer z dávky přepočtené na 3 vejce, dnes není ani drobeček. Byla skvělá jako vždycky podle Vašich receptů.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 4. 2019 v 13:28

      Tak to je super, děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 4. 2019 v 8:02

    Dobrý den Míšo, buchta všem moc chutnala ��, ostatně jako každý recept od Vás…. Díky moc. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 4. 2019 v 13:29

      Hanko, moc děkuji 🙂 není snad recept, který byste nezkusila, jste skvělá 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 7. 2019 v 20:43

    Jo, přesně – buchta mého dětství. A asi první, kterou jsem pekla jako holka sama. Nostalgie 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 7. 2019 v 7:10

      Člověk si musí občas zavzpomínat 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    17. 2. 2020 v 21:47

    Dobrý den Míšo, předně Vás moc zdravím v novém roce a přeji hlavně pevné zdraví, spokojenost a radost, ať se Vám daří! 🙂 Dále Vám chci upřímně poděkovat – jste inspirací i motivací, Vaše recepty zkouším moc ráda, zkušenost prozatím s jablečným štrůdlem – fantastický, banánová bábovka – úžasná, dýňové řezy – taktéž, tvarožník – super, jiné koláče s tvarohem a ovocem, skvělé… Těším se i na další, problém je, že když něco chutná, tak se k tomu ráda vracím a nové se mnohdy hold odsouvají 😉
    Mám na Vás ale jednu otázku, kterou si kladu pokaždé, když rozpaluji troubu – při uvedených stupních teploty máte na mysli spodní/horní ohřev a nebo horkovzduch? Všeobecně se uvádí, že horkovzduch chce cca o 20° nižší teplotu, ale zajímalo by mě, jaké pečení doporučujete u svých receptů Vy.. Pokud pečete jen jedním způsobem, pak kterým, a pokud si každý recept dle Vás žádá jiné pečení (např. mé starší kamarádky/hospodyňky si na horkovzduch nezvykly, tvrdí, že vysušuje..), pak prosím, mohla by jste to u receptů uvádět..?
    Naposled jsem sice neměla moc štěstí – čokoládovou buchtu s kokosem jsem přepočítala na 3 vejce, ale výsledek byl dosti hutný a suchý, ale vím, že je to mýma "rukama", nikoliv receptem.. Včera jsem zkusila tvarohové buchtičky (kynutému jsem se prozatím dost vyhýbala), těsto nejprve nevykynulo, ale pak na plechu trošku "vyběhly", v troubě ale všechny praskly.. Nicméně chuťově úžasné!! Každopádně – kynuté se chci naučit, je to výzva a hold budu zkoušet, neboť trénink je nutný 😉
    Míšo, omlouvám se za delší zprávu, ale skloubila jsem více věcí najednou. Ještě jednou děkuji, předem i za odpověď a radu, a těším se další recepty a celkově na pečení s Vámi. Markéta.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 2. 2020 v 8:25

      Milá Markéto, děkuji, jsem ráda ráda, že blog líbí 🙂
      Pokud jde o troubu, já peču téměř vše sladké jen na horní a dolní ohřev. Mám také pocit, že horký vzduch tak trochu vysušuje. Nicméně na některé věci, jako třeba makronky, křehké těsto nebo slaný koláč ho také používám, tak je to naopak lepší.
      Pozor, nepleťte si pravý horký vzduch a pak funkci ventilátor, která se zapíná současně s horním a dolním ohřevem. Právě v tomto případě je potřeba teplotu snížit o 20 stupňů 🙂 mějte se hezky.

      Odpovědět
  • Miry
    8. 5. 2020 v 16:18

    Děkuji za recept.

    Odpovědět
  • Irena Mikulasova
    12. 4. 2021 v 20:11

    Pečení

    P.Miso znám podle Šalounova buchta 🥰

    Odpovědět
  • Jitka
    31. 8. 2022 v 14:55

    Buchta byla výborná! Děkuji 🙂

    Odpovědět
  • Petra
    31. 8. 2022 v 15:02

    Návštěva byla nadšená 😀 Děkuji! 🙂

    Odpovědět
  • Simona
    14. 10. 2022 v 21:44

    Míšo, vyzkoušeno, upečeno! Výborná, vláčná a jednoduchá bucta! Jen se po ní zaprášilo!

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 3 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ