Menu
Cheesecaky

Dýňový cheesecake

Dýně patří k podzimu a tak si kromě dýňové polévky můžeme udělat i něco sladkého. Dýně dodá moučníkům vláčnost a v kombinaci s kořením ho i krásně provoní. Dýňových receptů najdete na mém blogu několik, ať už jsou to cupcakes, roláda nebo bábovka. A mám tu dokonce i pár slaných 🙂 Ale protože receptů není nikdy dost, tak mám pro vás další.

Tentokrát na dýňový cheesecake, který se skládá ze čtyř vrstev. Křupavá krusta, sýrová náplň, dýňová náplň a smetanová vrstva. Mohl by se vlastně jmenovat pruhovaný, protože pokud se povede, vrstvy zůstanou oddělené a v řezu budou pruhy pěkně vidět 🙂

Základem každého cheesecaku je samozřejmě sýr, nikoliv tvaroh, ten si schovejte do tvarožníku. Všechny suroviny vyndejte s předstihem z lednice, aby měly stejnou pokojovou teplotu. Náplň nešlehejte při vysoké rychlosti a pečte jen na horní a dolní ohřev. Další tipy na dokonalý cheesecake najdete na mém Instagramu 🙂

Dýňový cheesecake (8-10 porcí)

Těsto (základní krusta):

  • 60 g hladké mouky
  • 60 g mletých mandlí nebo mandlové mouky
  • 50 g cukru krupice
  • 2 lžičky Skořicového cukru Dr. Oetker
  • 60 g másla
  • špetka mletého zázvoru

Všechny suroviny společně promixujte, až se vytvoří těsto. Dno dortové formy (průměr 23 cm) vyložte papírem na pečení a těsto rovnoměrně vmáčkněte do dna. Dejte péct na 15-20 minut do trouby vyhřáté na 170 stupňů. Po upečení nechte vychladnout ve formě a připravte si náplň.

Náplň:

  • 500 g čerstvého sýra Philadelphia
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 1 sáček Vanilkového cukru Dr. Oetker
  • 160 g dýňového pyré*
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžičky Skořicového cukru Dr. Oetker
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • špetka mletého nového koření, hřebíčku a muškátového oříšku

Sýr a cukr společně promíchejte, pak přidejte vejce, jedno po druhém, každé dobře zapracujte. Asi dvě pětiny směsi (ca. 280-300 g) si dejte stranou do misky. Zbytek krému přendejte do připravené formy s předpečeným základem a uhlaďte do roviny.

K odloženému zbytku přidejte dýňové pyré, třtinový cukr a koření, dobře promíchejte. Lžící opatrně klaďte dýňovou směs na sýrovou a zarovnejte.

Dejte péct do trouby vyhřáté na 150 stupňů (horní a spodní ohřev) na 40-50 minut, až je koláč pevný.

Dokončení:

  • 250 g zakysané smetany 16%
  • 2 lžičky Skořicového cukru Dr. Oetker
  • 1 lžíce cukru krupice

Smetanu promíchejte s oběma cukry a naneste na předpečený cheesecake. Dejte ještě na 15-20 minut zapéct do trouby.

Po upečení nechte chvilku chladnout, pak ostrým nožem odřízněte koláč od formy, aby při chladnutí nepraskal. Po úplném vychladnutí dejte do lednice a nechte alespoň několik hodin vychladit. Teprve pak vyjměte z formy a servírujte.

Kompletní video recept najdete na mém Instragramu 🙂

*TIP – dýňové pyré připravíte snadno, stačí dýni rozkrojit, vydlabat semínka, položit řeznou stranou na plech s papírem a upéct v troubě do měkka. Následně dužinu rozmixovat do pyré.

9 Comments

  • M
    28. 10. 2021 v 19:53

    Dobrý den,
    asi umíte nejem výborně péct a předávat zkušenosti, ale i číst myšlenky. Včera jsem dělala dýňovou roládu (aby nepochybělo jako minule, vše jsem zvýšila o 20%, i tak večer za chvíli zmizela) a při tom myslela na všechny Vaše dýňové recepty. Říkala jsem si, že snad už ani nemáte jaký s dýní přidat. A dnes už je tady. CHeesecake vypadá nádherně. Zatím jsem žádný nezkusila. Stále mám před tímto druhem pečení obavu, zda to zvládnu.
    Moc děkuji za Vaši práci.
    Maruška

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 10. 2021 v 19:56

      Maruško, děkuji 🙂 číst myšlenky zatím neumím, ale je podzim a dýně si o něco nového doslova říkala 🙂 určitě ho zkuste, není třeba se ho bát 🙂

      Odpovědět
  • Kristýna
    31. 10. 2021 v 12:56

    Míšo, prosím, myslíte, že je blbost nahradit Philadelphii mascarpone? Nemám a bohužel u nás neseženu…

    Děkuju, Kristýna 😉

    Odpovědět
    • Míša Landová
      31. 10. 2021 v 18:05

      Mascarpone není příliš vhodné, má jiné složení a hlavně jinou chuť, nemá tu typicky sýrovou 🙂 lepší varianta je jiný druh čerstvého sýra, třeba Lučina, Cream cheese, Žervé apod.

      Odpovědět
      • Kristýna
        31. 10. 2021 v 19:13

        Díky moc…tak to si budu muset na cheesecake ještě počkat 😉

        Odpovědět
  • Zuzana
    1. 11. 2021 v 14:24

    Dobrý den, Míšo, vaše recepty jsou skvělé. Mám jich hodně vyzkoušeno a jeden lepší než druhý. 🙂 A dají se i vytisknout a nemusím si zamatlávat mobil :))).
    Mám dotaz k tomuto receptu… z Jaké dýně děláte pyré? Hokaido nebo i z té, co se dlabou? Mám zkušenosti jen s hokaido tak proto se ptám. Děkuji a přeji krásné tvoření i nadále. Zuzka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 11. 2021 v 15:42

      Zuzko, vřele děkuji, jsem ráda, že se recepty líbí 🙂 nejčastěji používám také Hokaido, případně máslovou dýni.

      Odpovědět
  • M
    10. 11. 2021 v 8:27

    Dobrý den,
    tak jsem se nakonec přece jen v sobotu k pečení odhodlala, ikdyž jen z poloviční dávky do malé formy. Hodně mne lákalo i to, že spodní těsto nejsou sušenky. Mandle jsem dala napůl s vl. ořechy, protože nová úroda je velká. Vše se povedlo a chutnalo. Krusta byla křupavá a vynikající ještě včera večer. Nechala jsem malý kousek na posouzení po pár dnech.
    Moc děkuji za recepty i pobídku k pečení.
    Maruška

    Odpovědět

Zanechte komentář