Dýně patří k podzimu a tak si kromě dýňové polévky můžeme udělat i něco sladkého. Dýně dodá moučníkům vláčnost a v kombinaci s kořením ho i krásně provoní. Dýňových receptů najdete na mém blogu několik, ať už jsou to cupcakes, roláda nebo bábovka. A mám tu dokonce i pár slaných 🙂 Ale protože receptů není nikdy dost, tak mám pro vás další.
Tentokrát na dýňový cheesecake, který se skládá ze čtyř vrstev. Křupavá krusta, sýrová náplň, dýňová náplň a smetanová vrstva. Mohl by se vlastně jmenovat pruhovaný, protože pokud se povede, vrstvy zůstanou oddělené a v řezu budou pruhy pěkně vidět 🙂
Základem každého cheesecaku je samozřejmě sýr, nikoliv tvaroh, ten si schovejte do tvarožníku. Všechny suroviny vyndejte s předstihem z lednice, aby měly stejnou pokojovou teplotu. Náplň nešlehejte při vysoké rychlosti a pečte jen na horní a dolní ohřev. Další tipy na dokonalý cheesecake najdete na mém Instagramu 🙂
Dýňový cheesecake (8-10 porcí)
Těsto (základní krusta):
- 60 g hladké mouky
- 60 g mletých mandlí nebo mandlové mouky
- 50 g cukru krupice
- 2 lžičky Skořicového cukru Dr. Oetker
- 60 g másla
- špetka mletého zázvoru
Všechny suroviny společně promixujte, až se vytvoří těsto. Dno dortové formy (průměr 23 cm) vyložte papírem na pečení a těsto rovnoměrně vmáčkněte do dna. Dejte péct na 15-20 minut do trouby vyhřáté na 170 stupňů. Po upečení nechte vychladnout ve formě a připravte si náplň.
Náplň:
- 500 g čerstvého sýra Philadelphia
- 100 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 1 sáček Vanilkového cukru Dr. Oetker
- 160 g dýňového pyré*
- 1 lžíce třtinového cukru
- 2 lžičky Skořicového cukru Dr. Oetker
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- špetka mletého nového koření, hřebíčku a muškátového oříšku
Sýr a cukr společně promíchejte, pak přidejte vejce, jedno po druhém, každé dobře zapracujte. Asi dvě pětiny směsi (ca. 280-300 g) si dejte stranou do misky. Zbytek krému přendejte do připravené formy s předpečeným základem a uhlaďte do roviny.
K odloženému zbytku přidejte dýňové pyré, třtinový cukr a koření, dobře promíchejte. Lžící opatrně klaďte dýňovou směs na sýrovou a zarovnejte.
Dejte péct do trouby vyhřáté na 150 stupňů (horní a spodní ohřev) na 40-50 minut, až je koláč pevný.
Dokončení:
- 250 g zakysané smetany 16%
- 2 lžičky Skořicového cukru Dr. Oetker
- 1 lžíce cukru krupice
Smetanu promíchejte s oběma cukry a naneste na předpečený cheesecake. Dejte ještě na 15-20 minut zapéct do trouby.
Po upečení nechte chvilku chladnout, pak ostrým nožem odřízněte koláč od formy, aby při chladnutí nepraskal. Po úplném vychladnutí dejte do lednice a nechte alespoň několik hodin vychladit. Teprve pak vyjměte z formy a servírujte.
Kompletní video recept najdete na mém Instragramu 🙂
*TIP – dýňové pyré připravíte snadno, stačí dýni rozkrojit, vydlabat semínka, položit řeznou stranou na plech s papírem a upéct v troubě do měkka. Následně dužinu rozmixovat do pyré.
17 Komentáře
M
28. 10. 2021 v 19:53Dobrý den,
asi umíte nejem výborně péct a předávat zkušenosti, ale i číst myšlenky. Včera jsem dělala dýňovou roládu (aby nepochybělo jako minule, vše jsem zvýšila o 20%, i tak večer za chvíli zmizela) a při tom myslela na všechny Vaše dýňové recepty. Říkala jsem si, že snad už ani nemáte jaký s dýní přidat. A dnes už je tady. CHeesecake vypadá nádherně. Zatím jsem žádný nezkusila. Stále mám před tímto druhem pečení obavu, zda to zvládnu.
Moc děkuji za Vaši práci.
Maruška
Míša Landová
28. 10. 2021 v 19:56Maruško, děkuji 🙂 číst myšlenky zatím neumím, ale je podzim a dýně si o něco nového doslova říkala 🙂 určitě ho zkuste, není třeba se ho bát 🙂
Alena
17. 6. 2023 v 8:35Dobrý den,
myslíte že, by šlo ještě navrch nalít slaný karamel? Jestli ano, vynechat zakys. smetanu nebo ještě nahoru na ní ( na vychlazený cake, samozřejmě)?
Děkuji za odpověď.
Peču podle Vás ráda a často. Děkuji za Vaše stránky.
Míša Landová
18. 6. 2023 v 20:50V tomto případě bych klidně zakysanku vynechala a dala po vychlazení už jen karamel 🙂
Kristýna
31. 10. 2021 v 12:56Míšo, prosím, myslíte, že je blbost nahradit Philadelphii mascarpone? Nemám a bohužel u nás neseženu…
Děkuju, Kristýna 😉
Míša Landová
31. 10. 2021 v 18:05Mascarpone není příliš vhodné, má jiné složení a hlavně jinou chuť, nemá tu typicky sýrovou 🙂 lepší varianta je jiný druh čerstvého sýra, třeba Lučina, Cream cheese, Žervé apod.
Kristýna
31. 10. 2021 v 19:13Díky moc…tak to si budu muset na cheesecake ještě počkat 😉
Zuzana
1. 11. 2021 v 14:24Dobrý den, Míšo, vaše recepty jsou skvělé. Mám jich hodně vyzkoušeno a jeden lepší než druhý. 🙂 A dají se i vytisknout a nemusím si zamatlávat mobil :))).
Mám dotaz k tomuto receptu… z Jaké dýně děláte pyré? Hokaido nebo i z té, co se dlabou? Mám zkušenosti jen s hokaido tak proto se ptám. Děkuji a přeji krásné tvoření i nadále. Zuzka
Míša Landová
1. 11. 2021 v 15:42Zuzko, vřele děkuji, jsem ráda, že se recepty líbí 🙂 nejčastěji používám také Hokaido, případně máslovou dýni.
M
10. 11. 2021 v 8:27Dobrý den,
tak jsem se nakonec přece jen v sobotu k pečení odhodlala, ikdyž jen z poloviční dávky do malé formy. Hodně mne lákalo i to, že spodní těsto nejsou sušenky. Mandle jsem dala napůl s vl. ořechy, protože nová úroda je velká. Vše se povedlo a chutnalo. Krusta byla křupavá a vynikající ještě včera večer. Nechala jsem malý kousek na posouzení po pár dnech.
Moc děkuji za recepty i pobídku k pečení.
Maruška
Míša Landová
10. 11. 2021 v 8:37Tak to mě těší, že jste do toho šla a vyšlo to 🙂 díky za důvěru.
Petra
26. 3. 2022 v 20:20Dobry den,
velmi prijemna obmena klasickeho cheesecaku. Moc jsme si pochutnali, urcite nepeceme tento skvely kousek naposled. Dekuji za Vase uzasne recepty! ❤️
Petra
Míša Landová
27. 3. 2022 v 13:08Děkuji.
Petra
12. 10. 2022 v 9:01Dobrý den Míšo,
Minulý týden jsem pekla hned 3x, byl vynikající! Na zahrádce máme velkou úrodu fíků a protože jsem z tohoto receptu unesená,tak mě napadla jedna věc…🙂 Myslíte,že bych místo dýňové vrstvy mohla přidat k „těstu“ rozmačkané fíky?🤔
Míša Landová
12. 10. 2022 v 10:25Tak to mě těší, díky 🙂 s těmi fíky si nejsem moc jistá, ale zkusit to určitě můžete. Na blogu mám i recept na Cheesecake s fíky 🙂
Petra
12. 10. 2022 v 16:33Moc děkuji za odpověď. Nicméně pořád špekuluji nad různými variantami, prostě ráda zkouším….🙂 A tak mě ještě napadlo,udělat tenhle cheesecake, zaměnit dýňové pyré za fíky a pak ještě zalít slaným karamelem😁 prostě takový mišmaš Vašich skvělých receptů. No a otázka zní,jestli se slaný karamel lije hned teplý na teplý dort a nebo jedno z toho nebo oboje musí být vychlazené?🙏 To už bude poslední dotaz,slibují🙏🙂 a moc děkuji,Vaše recepty jsou opravdu skvěle
Míša Landová
12. 10. 2022 v 21:14Koláč určitě vychlazený, karamel zchladlý, ale tekutý 🙂