Menu
Kynuté těsto

Kynuté nekynuté šátečky

Receptů na kynuté koláče nebo buchty na mém blogu moc nenajdete. Sama kynuté těsto moc nemusím a když už si dám, tak ho mám nejradši čerstvé, hned po upečení. Na co ale nedám dopustit, jsou malé svatební koláčky. Díky vysokému obsahu tuku jsou vláčné a dobré i několik dní po upečení. Jenže co si budeme povídat, k běžné konzumaci jsou zbytečně pracné 🙂

Takže jsem začala pokukovat po nějakém podobném receptu, ze kterého by se daly udělat třeba šátečky nebo plněné koláče. No a po několika pokusech jsem myslím objevila ten správný. Šátečky jsou vynikající, nejen v den upečení, ale i další dny. Abych si tohle mohla ověřit, musela jsem jich ale několik schovat, protože jinak by se snědly hned 🙂

Těsto obsahuje větší podíl másla, než je obvyklé u kynutého těsta a také smetanu. Po zadělání se nenechává kynout, ale rovnou zpracovává. Naplnit můžete čímkoliv, co máte rádi nebo zrovna doma po ruce. Já jsem vybrala oblíbenou tvarohovou náplň a trochu makové, která mi zbyla z předchozího pečení. Skvěle budou chutnat i s povidly nebo ořechovou nádivkou.

Tím, že těsto nekyne, je příprava i pečení poměrně rychlé a jednoduché. Šátečky není nutné mazat ani vajíčkem, po upečení se jen obalí v moučkovém cukru. Některé šátečky se mi při pečení lehce otevřely, ale náplň nevytekla a na chuti jim to vůbec neubralo 🙂

Na asi 30 šátečků si připravte: 

125 g polohrubé mouky

125 g hladké mouky

125 ml smetany ke šlehání 33%

125 g másla

špetka soli

1 žloutek

1 lžíce cukru

2 lžíce mléka

15 g čerstvého droždí

Troubu předehřejte na 190 stupňů, dva plechy si vyložte pečícím papírem.
Do vlažného mléka přidejte cukr, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek.
Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte na kousky nakrájené změklé máslo, žloutek a zalijte smetanou. Nakonec přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto. Já tuhle práci svěřuji robotu, ale můžete udělat i ručně.


Těsto nenechávejte kynout, hned rozválejte a rozkrájejte na čtverečky. Já dělala asi 8 x 8 cm a vyšlo mi to na 30 kousků. Doprostřed každého čtverečku dejte lžičku náplně, já jsem nešetřila, takže se mi tak trochu „valila“ ven. Ale máme rádi více náplně a méně těsta 🙂 Všechny čtyři rožky každého čtverečku trochu vytáhněte do stran, přeložte přes sebe a lehce zmáčkněte.

 

Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 minut. Doba pečení je závislá na velikosti šátečků.

Ještě teplé (ne horké) šátečky obalte v moučkovém cukru nebo jednoduše pocukrujte z obou stran.

Tvarohová náplň:

250 g tučného tvarohu (ne ve vaničce)

1 žloutek

1 lžíce vanilkového pudingu

vanilkový cukr, extrakt

cukr dle chuti

rozinky máčené v rumu

Všechny suroviny (kromě rozinek) dobře prošlehejte, cukr přidejte podle chuti. Vmíchejte hrst rozinek předem namočených v rumu. Náplň by měla být hustá, aby neztékala, proto není dobré použít tvaroh ve vaničce.

Na výše uvedenou dávku těsta by měla stačit jedna tvarohová náplň, nicméně záleží, jak hodně budete náplně do šátečků dávat.

Recepty na další náplně – makovou, ořechovou nebo povidlovou najdete u příspěvkuSvatební koláčky.

Jak už jsem se zmínila výše, šátečky jsou skvělé hned po upečení, ale krásně vláčné vydrží i několik dní … teda pokud zbudou 🙂

 



recept z webu www.mamincinyrecepty.cz

 

43 Comments

  • Gabrieless
    3. 6. 2015 v 21:07

    Mňam vypadá to báječně 🙂 miluji tvarohové šátečky.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 6. 2015 v 6:19

      Gabrielo, děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 6. 2015 v 22:27

    Dobrý den, Milo,
    tyhle šátečky z maminčiných receptů jsou moc dobré a chuťově velmi podobné Vašim svatebním koláčkům. Zrovna jsem koláčky o víkendu dělala a vzpomněla jsem si na tu povidlovou nádivku – já kromě strouhaného perníku zahušťuji povidla ještě Solamylem nebo pudinkem. Jednou mě to napadlo, že když to funguje u tvarohu, mohlo by i u povidel a daří se mi…zkuste:-) Milena

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 6. 2015 v 6:21

      Mileno, zdravím Vás 🙂 děkuji za tip na povidla, někde jsem dokonce četla, že se přidává kakaový puding, aby to barevně ladilo 🙂 ono asi hodně záleží, jaká povidla se použijí. Teď naposledy jsem zkusila přidat rozmixované perníčky, takové ty křupavé z Ikea a fungovalo to perfektně 🙂 Mějte se fajn. Mila

      Odpovědět
  • U Ilonky
    5. 6. 2015 v 10:01

    Teda mě se zbíhají sliny….

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 6. 2015 v 13:28

      Ilonko, děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Lucie Kadlecova
    12. 10. 2015 v 8:16

    Zdravim vas Miso
    Tyhle kolacky-satecky jsem delala tento vikend poprve a musim rict, ze jste opet nezklamala, protoze jsou vynikajici. I muj manzel, ktery tomu sladkemu moc neda, se poradne nacpal. Byly opravdu vyborne… S testem se pracovala suprove, akorat jsem pridala trosku mouky navic. Delala jsem napln tvarohovou, jablecnou a povidlovou, ktera mi bohuzel zase vytekla. Priste zkusim zahustit pernikem, jak tu nekdo doporucoval 😉
    Diky moc za super recept, ktery jsem urcite nedelala naposledy 😉

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 10. 2015 v 21:40

      Lucko, zdravím, tak to jsem moc ráda, že šátečky chutnaly, také je mám moc ráda 🙂 povidla mi většinou tečou jen z malých svatebních koláčků, tam nefunguje ani strouhaný perník, ale do šátečků nebo koláčků by to mělo být v pohodě. Mějte se fajn a děkuji.

      Odpovědět
  • Anonymní
    18. 3. 2016 v 15:40

    Výborné koláčky a budu se k tomuto receptu určitě vracet, těsto je vynikající. Přesně jak píšete – jsou jedlé i několik dní. Děkuju za recept. Eva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 3. 2016 v 18:48

      Evo, děkuji, to moc ráda slyším 🙂 u nás většinou moc dlouho nevydrží 🙂

      Odpovědět
  • Lenka
    14. 4. 2016 v 21:18

    Dobrý den, nová ovocná sezóna se blíží a já přemýšlím, kde udat zavařené meruňky z loňska. Myslíte, že by se daly použít do těchto šátečků?

    Jinak moc děkuji, že s námi sdílíte vaše úžasné recepty 🙂
    Lenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 4. 2016 v 21:26

      Lenko, zdravím Vás, klidně můžete použít i meruňky, jen je nechat pořadně odkapat 🙂 těsto je téměř bez cukru, s meruňkami bude dobře ladit.
      Já děkuji za návštěvy a důvěru v mé recepty 🙂 Mila

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 4. 2016 v 21:27

      Klidně můžete udělat i kombinaci tvaroh a meruňky, to je hodně oblíbené 🙂

      Odpovědět
  • alice2
    30. 5. 2016 v 23:01

    Dobrý večer Milo,ráda bych koláčky vyzkoušela, vypadají báječně. Chtěla bych se vás zeptat, jakou smetanu do těsta používáte? Kolika procentní a ještě zda bych místo šátečků z tohoto těsta mohla udělat klasické svatební koláčky potřené na náplni čepičkou z našlehaného másla a cukru. Nevěsta prostě na ťěch pomazaných koláčcích trvá, takže zkouším a zkouším…Mockrát děkuji za odpověď.Alice

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 5. 2016 v 6:54

      Alice, dobrý den, šátečky zkuste, jsou moc dobré a krásně vláčné. Smetanu používán ke šlehání 30-33%, hned do receptu doplním 🙂 svatební koláčky peču z jiného těsta, které je mimochodem velmi podobné, recept zde. Nikdy jsem neslyšela o čepičce z našlehaného másla 🙂 Myslím ale, že to se bude více hodit na klasické kynuté koláčky 🙂 tohle těsto obsahuje hodně másla, takže přidávat tam další už mi nepřijde moc vhodné 🙂 Mila

      Odpovědět
      • Míša
        14. 8. 2023 v 18:18

        Ty Vaše recepty jsou perfektní, vždycky se na Váš blog s radostí vrátím, je to sázka na jistotu. Je to úžasné, že stačí zmáčknout čudlík a obrazovka neztmavne. Máme hromadu švestek, tak jsem šátečky plnila jimi a mňam. Moc děkuji za Vaši úžasnou inspiraci a práci, kterou tomu věnujete. Jste boží.

        Odpovědět
  • Anonymní
    15. 8. 2016 v 9:41

    Dobrý den, šátečky jsou jednoduché, rychlé a naprosto luxusní:)
    Výborný recept, děkuju. Týnka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 8. 2016 v 12:24

      Týnko, zdravím a moc děkuji za tak skvělé hodnocení 🙂

      Odpovědět
  • Petra BM
    13. 10. 2016 v 13:17

    Hezký den Míšo, právě jsem je dopekla :). Mohu říci je ach :). Dělala jsem šátečky s jablečnou náplní (ze 2 dušených jablíček) a povidlové. Dala jsem na radu výše a přidala jsem na tři lžíce povidel jednu lžící pudingu. Ani jeden nevytekl. Těsto je vláčné, jen jsem musela přidat více mouky. Opět dávám bod, škoda, že se nedá vložit fotka, vypadají všechny krásně :). Peťa

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 10. 2016 v 6:06

      Zdravím Péťo a děkuji za recenzi 🙂 šátečky jsou super, rychlé a jednoduché. Fotku můžeš vložit na FB nebo mi pošli do majlu 🙂 pěkný víkend. Míša

      Odpovědět
  • kjkj
    22. 1. 2017 v 21:49

    Mila Miso, opet Vas po nejake dobe zdravim. Dnes jsem delala Vase satecky a jsou excelentni! Vsichni byli nadseni. Ja jsem jen mela malinko problem s tvarohem, bohuzel se tu neda sehnat ten klasicky nas, tudiz ridsi nemecky, zkusim ho priste dat pres noc "vykapat". Delala jsem jeste makove a orechove. Skutecne recept velmi doporuceji, jako ostatne vsechny dalsi. Jsem tu castym hostem a rada podle Vas pecu. Jeste jednou moc diky za Vase precizni recepty. Dana, Gibraltar

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 1. 2017 v 13:12

      Dano, zdravím Vás 🙂 tak to jsem moc ráda, že Vám šátečky chutnaly. Ano, už jsem podobný problém v zahraničí řešila, tvarohy jsou tam více "tekuté" 🙂 odkapání by mělo pomoct nebo přidat trochu škrobu.
      Jinak moc děkuji za přízeň, moc si toho vážím. Mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 2. 2017 v 15:30

    Právě jsem je dopekla a jsou luxusní. Budeme dělat často…hodně často 🙂 Děkuji za recept.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 2. 2017 v 7:32

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 7. 2017 v 12:12

    Dobrý den p. Míšo, děkuji za recept, neskutečná dobrota. Do druhého dne určitě nezbyde. Krásné léto. Lucka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 7. 2017 v 20:58

      Lucko, moc děkuji 😉

      Odpovědět
  • Unknown
    12. 7. 2018 v 23:00

    Dobrý den, Míšo. Nevím, jak je to možné, ale ve Vašich receptech najdu vždy to, co hledám 🙂 . A šátečky rozhodně chci vyzkoušet. Jen se chci zeptat-nevíte, jak by se chovaly místo náplně třeba jahody? Myslím tím celé ovoce. Nerozmočily by těsto, případně, nebyly by po upečení moc kyselé? Děkuji. Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 7. 2018 v 9:31

      Jano, zdravím 🙂 já dělala tyhle šátečky vždy jen s klasikou, tj. tvaroh, mák nebo povidla (ty jsou mimochodem super). S ovocem zkušenost nemám a upřímně, moc mi tam ty jahody chuťově nesedí 🙂 možná ještě meruňky nebo švestky … ale třeba to bude i tím, že já jahody obecně moc nemusím a už vůbec ne v pečením koláči 🙂 každopádně těsto sladké není, takže je určitě lepší sladší náplň, případně pak více pocukrovat. Mějte se hezky 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      13. 7. 2018 v 16:35

      Míšo, moc děkuji za odpověď! Hezké léto přeji. 🙂 J.

      Odpovědět
  • Unknown
    14. 8. 2018 v 19:40

    Vyborne, děkujeme za recept. Mouky jsem jen nahradila celozrnnou hladkou moukou a i tak moc dobre.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 8. 2018 v 12:07

      Také děkuji 🙂 Vy snad ještě začnete být na sladké :))

      Odpovědět
  • Unknown
    23. 5. 2019 v 21:15

    Jsou vynikající, každá návštěva si vyžádá recept.Dekuji za skvělý typ na snadné pečení.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 5. 2019 v 7:44

      Děkuji, jsem ráda, že jsou tak oblíbené 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    1. 5. 2020 v 10:04

    Dobrý den…můžu z tohoto těsta udělat i plněné rohlíčky?Zkoušela jsem na ně jiné těsto(máte ho také uvedeno) a první den super,druhý den už nic moc,byly už tužší.Dekuji.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 5. 2020 v 20:21

      Ano, můžete.

      Odpovědět
    • Unknown
      2. 5. 2020 v 19:00

      Super děkuji…a musím Vás moc pochválit…máte úžasné recepty a hlavně výborné🙃

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 5. 2020 v 14:57

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Michaela Masárová
    20. 3. 2021 v 18:13

    Dobrý den Míšo, poradíte jak šátečky skladovat ? Obecně lehce bojuju se skladováním kynutého pečiva alespoň do druhého dne, aby ztratilo co nejméně na chuti. Díky za tipy. Misa

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 3. 2021 v 19:22

      Kynuté těsto je nejlepší v den upečení, ale tyhle šátečky naštěstí vydrží i další dny. Já skladuji obvykle v uzavíratelné krabici nebo dóze při pokojové teplotě.

      Odpovědět
  • Michaela Masárová
    21. 3. 2021 v 22:07

    Díky za odpověď a potvrzuji 🙂 šátečky jsou už 36 hodin chuťově stejně výborné ❤️

    Odpovědět
  • Martina
    2. 10. 2021 v 21:32

    Dobrý večer Míšo,dnes jsem vyzkoušela další váš recept.Opět super👍.Někdy je zapotřebí mít rychle upečeno a podle tady toho receptu ,to opravdu bylo za chvíli.Šátečky jsou moc dobrý.Dávala jsem tvaroh a hruškový povidla.Všem moc chutnaly.Příště musím dělat z dvojité dávky🙂.

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ