Menu
Koláče / Kynuté těsto

Kynuté meruňkové koláče

Já vím, že počasí venku vybízí spíše k lehčím dezertům, ale zase na druhou stranu, kynuté těsto teď kyne přímo královsky. A pokud jde o mě, já nemám problém dát si koláč i v horku. A protože vás tyhle koláče zaujaly na mém Instagramu, přikládám recept, přestože se nijak zásadně neliší od těch, které už na blogu jsou 🙂

Meruňky můžete samozřejmě nahradit i jiným ovocem, případně pod ně dát ještě tvaroh. Drobenku jsem trochu ozvláštnila mletými ořechy, takže působí na první pohled tmavší. Koláče jsou samozřejmě hned po upečení prolité rumovým máslem, bez toho už by to ani nešlo. Nicméně komu rumový nádech až tak úplně nevoní (ano, i tací jsou mezi námi), tak tento krok vynechte a pouze po vychladnutí pocukrujte.

Meruňkové koláče (15 ks)

Kynuté těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 120 ml mléka
  • 10 g čerstvého droždí
  • 40 g cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 80 g rostlinného oleje
  • 2-3 g soli
  • citronová kůra

Z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí připravte kvásek. Prosátou mouku smíchejte se solí a zbytkem cukru.

K vzešlému kvásku přidejte žloutky, olej a citronovou kůru, dobře promíchejte a vlijte do mísy s moukou. Vypracujte hladké a nelepivé těsto, které nechte na teplém místě vykynout, až zdvojnásobí svůj objem.

Následně ho rozdělte na 15 stejných kousků, každý vyválejte do kuličky a nechte ještě pár minut zakryté utěrkou kynout. Mezitím si připravte drobenku a meruňky.

Drobenka:

  • 50 g polohrubé mouky
  • 30 g mletých ořechů
  • 50 g cukru krupice
  • 50 g másla
  • špetka soli

Na drobenku promíchejte mouku s cukrem, solí a ořechy. Přidejte na kousky nakrájené, máslo a vypracujte drobenku. Já k tomu využívám nástavec k tyčáku, stačí párkrát zatočit a drobenka je hotová.

Dokončení:

  • čerstvé meruňky (asi 20 ks)
  • 1 vejce
  • 30 g másla
  • rum

Nakynuté bochánky rozložte na plech vyložený pečícím papírem a vytvarujte z nich koláče. Já mám plech Easy2Clean od Electrolux s keramický povrchem, na který není papír potřeba. Okraje koláčů potřete rozšlehaným vajíčkem a obložte kousky meruněk.

Koláče hojně posypte drobenkou a pečte v troubě vyhřáté na 190-200 st. asi 16-18 minut. Kynuté peču obvykle jen na horní a dolní ohřev, nicméně pokud jste zvyklí jinak, je to na vás.

Máslo rozpusťte a podle chuti přidejte rum. Touto směsí pokapejte celé koláče ihned po vytažení z trouby. Koláče přendejte na chladicí mřížku, nechte vychladnout a podávejte.

Milujete kynuté těsto? Pak vyzkoušejte Pruhované tvarohové rohlíčky nebo Makové květy 🙂

9 Comments

  • Petra
    26. 7. 2023 v 12:24

    Měla jsem čerstvě natrhané blumy, tak jsem hned chtěla vyzkoušet pečení koláčů. Kynuté těsto bylo raz dva, jak zadělané, tak vykynuté…. výsledek výborný, chutnali nám všem, jen se po nich zaprášilo…

    Odpovědět
  • Petra
    26. 7. 2023 v 12:38

    Koláčky vypadají lákavě a jsou výborné, ostatně jako všechny další dobroty, co jsem od Vás vyzkoušela. Moc chválím Vaše stránky, je to lahoda i pro oko… Měla jsem doma čerstvě natrhané blumy, výsledek vynikající, pekla jsem je včera večer, těsto bylo raz dva, jak zadělané, tak vykynuté…. akorát bychom jich potřebovali víc, protože se po nich jen zaprášilo. Těším se na další nový receptík. Děkuji. Petra K.

    Odpovědět
  • Jana
    5. 8. 2023 v 10:22

    Zatím moje nejmilovanější kynuté těsto, dělám ho i na celý plech, polití rumem s máslem je dokonalé. Mňam

    Odpovědět
  • Iva
    30. 10. 2023 v 10:48

    Dobrý den Míšo,
    moc děkuji za skvělý recept a vůbec za Vaše stránky, podle kterých je radost péct. Koláčky byly výborné.
    Chtěla bych vás poprosit, máte radu, jak nejlépe uchovat koláčky do dalšího dne, aby nenavlhly?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 10. 2023 v 15:50

      Rádo se stalo 🙂 kynuté a zvláště s ovocem vždy trochu zvlhne, ale lepší, než suché a tvrdé 🙂

      Odpovědět
  • Veronika
    20. 12. 2023 v 19:12

    Dobrý den Míšo, mohla bych použít i mražené meruňky? Děkuji.
    Vaše stránky jsou nejlepší, u Vás je to vždy záruka skvělého výsledku!
    Moc děkuji!!! 💛

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ