Menu
Cukroví

Sněhové pusinky ze sušených bílků

Receptů i postupů na sněhové pusinky existuje několik. Někdo je připravuje šleháním nad parou, jiný zalévá cukrovým rozvarem. Mě se nejvíce osvědčilo šlehat bílky bez tepelné úpravy za postupného přidávání cukru, přesně tak, jak je to uvedeno ve starším příspěvku tady na blogu. Tak proč tedy zkoušet něco nového, když to osvědčené funguje? Protože by to mohlo fungovat ještě lépe? 🙂

Kdo nic nedělá, nic nezkazí, a přestože jsem byla obecně k sušeným bílkům trochu skeptická, šla jsem do toho. A musím říct, že jsem dobře udělala, protože z výsledku jsem nadšená. Pusinky jsou krásně hladké, ale především čistě bílé. Pro jistotu jsem vyzkoušela několik várek včetně barevných variant a všechny vyšly naprosto parádně. Na testování jsem použila 100% sušené bílky od Dr. Oetkera, které seženete v běžném obchodě a balíček je velikostně tak akorát na jednu dávku pusinek.

Sušené bílky můžete použít i na přípravu jiných dezertů jako je třeba bezé, pavlova nebo třeba sněhový máslový krém. Na obalu máte vždy uvedeno, jakým poměrem bílky naředit s vodou, abyste získali potřebné množství tekutého bílku. Jen dejte pozor, tento údaje se může lišit podle výrobce.

Dole pod receptem najdete ještě několik mých tipů a rad k pusinkám obecně a také označení špiček, které jsem použila.

Sněhové pusinky

Sušené bílky nasypte do vody a dobře promíchejte. Společně vyšlehejte do měkkého sněhu, pak začněte po částech pozvolna zašlehávat cukr. Pokračujte ve šlehání až do pevného sněhu, pár minut v robotu to určitě zabere. Ke konci můžete přidat malé množství gelové barvy a zašlehat.

Sníh si přendejte do sáčku se zdobící špičkou a na plech vyložený papírem na pečení nastříkejte pusinky nebo jiné tvary (lízátka, věnečky). Můžete ozdobit cukrovými dekoracemi nebo vsunout do pusinky špejli či párátko.

Pečte v troubě vyhřáté na 90 stupňů (horkovzuch) asi 1,5-2 hodiny (v závislosti na velikosti kousků).

Pusinky skladujte v uzavřené dóze při pokojové teplotě, kde vydrží i několik týdnů.

TIPY NA DOKONALÉ PUSINKY:
  • bílky šlehejte pozvolna a při nižší rychlosti
  • cukr přidávejte po částech, vždy počkejte, až se zašlehá, než přidáte další
  • vyšlehaný sníh si můžete rozdělit na 2-3 části a každou obarvit jinou barvou
  • papír na pečení si můžete k plechu „přilepit“ kouskem těsta
  • můžete použít více zdobících špiček a získat tak rozmanité tvary
  • během pečení troubu několikrát krátce vyvětrejte, aby odešla vlhkost
  • při pečení na horkovzduch můžete péct klidně i více plechů najednou
  • pusinky nechte pozvolna chladnout ve vypnuté, ale uzavřené troubě
  • po upečení je můžete máčet do čokolády nebo slepit oblíbeným krémem
  • skladujte v uzavřené dóze při pokojové teplotě (nikoliv v lednici)
  • pokud je použijete jako dekoraci na dort, berte v úvahu, že na některých krémech rychle vlhnou
ŠPIČKY, KTERÉ JSEM POUŽILA:
  • špička hladká (kulatá) průměr 10-12 mm (Wilton 2A, Martellato BT210-212)
  • špička řezaná Wilton 1M nebo Martellato BS111
  • špička francouzská průměr 10-12 mm (Wilton 4B nebo 6B, Martellato BF314 nebo BF315)

Pokud máte v lednici nadbytek bílků, můžete vyzkoušet třeba Bezé roládu, Ořechové suchárky nebo Makronky 🙂

24 Comments

  • Míša
    15. 5. 2023 v 21:35

    Dobrý den,

    Prosím co je použito za špičku na fialové lízátko(poslední fotka v pravo)?

    Odpovědět
  • Zuzka
    23. 5. 2023 v 16:11

    Dobry den, zaujalo me pouziti susenych bilku v maslovem snehovem kremu. Ve Vasem receptu na krem je 60g bilku, kolik myslite, ze bych mela pouzit susenych, jedno baleni? A pri pouziti susenych bilku uz neni potreba tepelne upravovat? Dekuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      24. 5. 2023 v 17:49

      Sušené bílky si musíte nejdříve naředit vodou v poměru jaký udává výrobce a pak si odvážit 60 g, které je uvedeno v receptu 🙂

      Odpovědět
  • Alena
    31. 5. 2023 v 13:28

    Dobrý den, nezkoušela jste použít sušené bílky i na makronky? Děkuji.

    Odpovědět
  • Romča
    31. 5. 2023 v 15:02

    Zdravím Míšo, chtěla bych se zeptat, jestli se dají položit pusinky na váš máslový bílkový krém, aniž by se rozmočily do druhého dne? Nebo dát radši na čoko polevu? Kde by vydržely spíš? Dort pocestuje a ještě k tomu až další den, tak bych nerada, aby se pusinky rozpustily.
    Díky

    Odpovědět
  • Ema
    26. 7. 2023 v 8:47

    Nechápu důvod koupè sušených bílků, kde je jaká výhoda? Šlehat do sněhu se to musí stejně, tak proč použivat průmyslově vyráběné bílky….za mě je to nesmysl.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 7. 2023 v 12:37

      Výhod je několik, pokud pečete hodně sněhové či bílkové pečivo, máte nadbytek žloutků … druhou výhodou je fakt, že jsou tepelně upravené a nehrozí riziko jako u čerstvých vajec při využití zastudena …

      Odpovědět
  • Jana Teplá
    17. 8. 2023 v 21:56

    Dobrý den, myslíte, že bych mohla sníh ze sušených bílků použít do trubiček. Děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 8. 2023 v 14:02

      Ano, sušené bílky plně nahrazují ty čerstvé. Každopádně i do kremrolí budete muset sníh tepelně upravit buď rozvarem nebo šleháním ve vodní lázni.

      Odpovědět
  • Jana
    25. 8. 2023 v 14:37

    Dobrý deň pani Miška
    Dajú sa tieto dobroty zamraziť, myslím aj na Pavlove tortičky, (samozrejme bez náplne) , u makroniek to ide ( aj vaše odporučanie z kurzu) , a ešte by ste vedela koľko vydržia od prípravy po dobu zdobenia ak myslíme izbovú teplotu, tieto pusinky, a či aj s dobou spotreby sa to líši od kupovaných sušených bielok .
    Vo vašich knižkách som nepostrehla čie niektoré dezerty je možné mraziť…
    Ďakujem pekne za vašu odpoveď
    S pozdravom Jana

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 8. 2023 v 18:27

      Milá Jano, sněhové pusinky, pokud jsou dobře vysušené, tak vydrží při pokojové teplotě v uzavřené krabici několik týdnů až měsíců 🙂 mám osobně vyzkoušeno. Pavlovy jsem takto měla jen pár dní, mrazit jsem je nikdy nezkoušela …

      Odpovědět
  • Pavlína
    23. 11. 2023 v 16:07

    Dobrý den, pusinky mi asi po 5 minutách spadly, přitom krém byl dost tuhý.Místo krásných tvarů mám jen placky.Nevíte v čem by mohla být chyba? Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 11. 2023 v 17:18

      Zřejmě nebyl vyšlehaný dost, protože jinak by pusinky tvar udržely.

      Odpovědět
      • Pavlína
        23. 11. 2023 v 20:08

        Zkusím šlehat příště ještě více.Každopádně na chuti to nemá vliv. Byl to můj první pokus o pusinky a jsou výborné i když dort s nimi nenazdobím, jak jsem původně chtěla 🙂

        Odpovědět
  • Iveta
    5. 12. 2023 v 16:47

    Dobrý den. Předem bych vám chtěla moc poděkovat za recepty, jste kouzelnice❤️. A chtěla bych se zeptat, ráda bych použila sušené bílky do máslového bílkového krému, musí se také bílky nahřívat?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 12. 2023 v 9:06

      Zahřívání je nejen kvůli pasterizaci, ale aby se rozpustil cukr a následně sníh dobře vyšlehal. Zahřála bych, ale není třeba na tak vysokou teplotu.

      Odpovědět
      • Iveta
        6. 12. 2023 v 15:13

        Moc vám děkuji za odpověď. Zkusím to😊.

        Odpovědět
  • Jitka
    1. 5. 2024 v 8:55

    Dobrý den, Vaše stránky mám moc ráda a Vaše recepty jsou úžasné. Pusinky jsem zkoušela, ale mám malý problém. Když začnu pusinky pomocí špičky dávat na plech, tak ty první krásně drží tvar, ale postupně přestává sníh být tak pevný a tvary se slévají do hladkých. Může to být málo vyšlehaným sněhem nebo naopak přešlehaným? Nevím zda se dají pusinky přešehat. Moc děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      2. 5. 2024 v 9:31

      Na vině může být oboje, nedošlehaný, ale i přešlehaný sníh … přikláněla bych se spíše k tomu méně vyšlehanému.

      Odpovědět
  • Martina
    16. 5. 2024 v 20:13

    Dobrý den, zkoušela jsem pusinky a vůbec se mi je nepovedlo vyšlehat do tuha. A šlehala jsem to opravdu dlouho, po 20 min. to teprve trochu drželo pevný tvar, ale po nastříkání na plech se to stejně slilo do kapky. Šlehala jsem druhou část ještě déle a efekt stejný. Mám jen starý ruční šlehač, tak netuším, jestli problém může být v tom?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 5. 2024 v 9:46

      Ano, řekla bych že problém bude v ručním šlehači, protože i v robotu to trvá dlouho ..

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 5 recenzí:

4

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ