Menu
Cukroví

Sněhové pusinky ze sušených bílků

Receptů i postupů na sněhové pusinky existuje několik. Někdo je připravuje šleháním nad parou, jiný zalévá cukrovým rozvarem. Mě se nejvíce osvědčilo šlehat bílky bez tepelné úpravy za postupného přidávání cukru, přesně tak, jak je to uvedeno ve starším příspěvku tady na blogu. Tak proč tedy zkoušet něco nového, když to osvědčené funguje? Protože by to mohlo fungovat ještě lépe? 🙂

Kdo nic nedělá, nic nezkazí, a přestože jsem byla obecně k sušeným bílkům trochu skeptická, šla jsem do toho. A musím říct, že jsem dobře udělala, protože z výsledku jsem nadšená. Pusinky jsou krásně hladké, ale především čistě bílé. Pro jistotu jsem vyzkoušela několik várek včetně barevných variant a všechny vyšly naprosto parádně. Na testování jsem použila 100% sušené bílky od Dr. Oetkera, které seženete v běžném obchodě a balíček je velikostně tak akorát na jednu dávku pusinek.

Sušené bílky můžete použít i na přípravu jiných dezertů jako je třeba bezé, pavlova nebo třeba sněhový máslový krém. Na obalu máte vždy uvedeno, jakým poměrem bílky naředit s vodou, abyste získali potřebné množství tekutého bílku. Jen dejte pozor, tento údaje se může lišit podle výrobce.

Dole pod receptem najdete ještě několik mých tipů a rad k pusinkám obecně a také označení špiček, které jsem použila.

Sněhové pusinky

Sušené bílky nasypte do vody a dobře promíchejte. Společně vyšlehejte do měkkého sněhu, pak začněte po částech pozvolna zašlehávat cukr. Pokračujte ve šlehání až do pevného sněhu, pár minut v robotu to určitě zabere. Ke konci můžete přidat malé množství gelové barvy a zašlehat.

Sníh si přendejte do sáčku se zdobící špičkou a na plech vyložený papírem na pečení nastříkejte pusinky nebo jiné tvary (lízátka, věnečky). Můžete ozdobit cukrovými dekoracemi nebo vsunout do pusinky špejli či párátko.

Pečte v troubě vyhřáté na 90 stupňů (horkovzuch) asi 1,5-2 hodiny (v závislosti na velikosti kousků).

Pusinky skladujte v uzavřené dóze při pokojové teplotě, kde vydrží i několik týdnů.

TIPY NA DOKONALÉ PUSINKY:
  • bílky šlehejte pozvolna a při nižší rychlosti
  • cukr přidávejte po částech, vždy počkejte, až se zašlehá, než přidáte další
  • vyšlehaný sníh si můžete rozdělit na 2-3 části a každou obarvit jinou barvou
  • papír na pečení si můžete k plechu „přilepit“ kouskem těsta
  • můžete použít více zdobících špiček a získat tak rozmanité tvary
  • během pečení troubu několikrát krátce vyvětrejte, aby odešla vlhkost
  • při pečení na horkovzduch můžete péct klidně i více plechů najednou
  • pusinky nechte pozvolna chladnout ve vypnuté, ale uzavřené troubě
  • po upečení je můžete máčet do čokolády nebo slepit oblíbeným krémem
  • skladujte v uzavřené dóze při pokojové teplotě (nikoliv v lednici)
  • pokud je použijete jako dekoraci na dort, berte v úvahu, že na některých krémech rychle vlhnou
ŠPIČKY, KTERÉ JSEM POUŽILA:
  • špička hladká (kulatá) průměr 10-12 mm (Wilton 2A, Martellato BT210-212)
  • špička řezaná Wilton 1M nebo Martellato BS111
  • špička francouzská průměr 10-12 mm (Wilton 4B nebo 6B, Martellato BF314 nebo BF315)

Pokud máte v lednici nadbytek bílků, můžete vyzkoušet třeba Bezé roládu, Ořechové suchárky nebo Makronky 🙂

4 Comments

  • Míša
    15. 5. 2023 v 21:35

    Dobrý den,

    Prosím co je použito za špičku na fialové lízátko(poslední fotka v pravo)?

    Odpovědět
  • Zuzka
    23. 5. 2023 v 16:11

    Dobry den, zaujalo me pouziti susenych bilku v maslovem snehovem kremu. Ve Vasem receptu na krem je 60g bilku, kolik myslite, ze bych mela pouzit susenych, jedno baleni? A pri pouziti susenych bilku uz neni potreba tepelne upravovat? Dekuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      24. 5. 2023 v 17:49

      Sušené bílky si musíte nejdříve naředit vodou v poměru jaký udává výrobce a pak si odvážit 60 g, které je uvedeno v receptu 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář