Kdo by neznal pařížské rohlíčky? Mají mnoho podob, názvů a najdete na ně spousty receptů. Připravují se z různých druhů ořechů, jsou rovné či „ohnuté“, nejčastěji s karamelovým nebo čokoládovým krémem a čokoládovou polevou. A protože se mě na ně dost často ptáte, pustila jsem do nich.
Ořechové těsto obsahuje pouze ořechy, cukr a bílky, je tedy přirozeně bezlepkové. Je potřeba si ho připravit den předem a nechat v lednici před pečením rozležet. Po upečení se vám mohou zdát samotné rohlíčky tvrdé, ale nebojte, zvláční. Naopak, pokud byste je nedopekli, půjdou špatně sloupnout z papíru a rychle se po naplnění rozmáčí.
Den předem si připravte i pařížskou šlehačku. Já volila její „těžší“ variantu z hořké čokolády. Díky ní rohlíčky do druhého dne zvláční, ale zase na druhou stranu jsou pak určeny k rychlé spotřebě. Nicméně věřím, že zmizí tak rychle, že se ani nestihnou pořádně rozležet 🙂 tedy alespoň tak tomu bylo u nás 🙂
Každopádně pokud byste plánovali rohlíčky třeba jako cukroví, ať už na Vánoce nebo do svatebních výslužek, zvolte raději krém s podílem másla, aby vydržely déle křehké.
Pařížské rohlíčky (40-45 ks)
Ořechová hmota:
- 260 g cukru krupice
- 100 g vlašských ořechů
- 100 g bílků
- 30-35 g mandlové mouky (koupíte např. na Diana svět oříšků)
Všechny suroviny dejte do mixéru nebo food procesoru a společně rozmixujte do hladké konzistence. Těsto dejte do misky, zakryjte folií a nechte do druhé dne v lednici odležet.
Druhý den si těsto přendejte do sáčku s hladkou špičkou o průměru 9-10 mm a na plechy vyložené pečícím papírem nastříkejte rohlíčky. Počítejte s tím, že při pečení lehce nabydou. Mně jich z této dávky vyšlo asi 45, přesně na dva plechy. Rohlíčky nechte na plechu 20-30 minut zaschnout, mezitím si předehřejte troubu na 190 stupňů (horní + spodní ohřev).
Rohlíčky pečte po jednom plechu, prvních pět minut na 190 stupňů, pak teplotu zvyšte na 220 stupňů a zhruba 5-8 dopékejte (dle velikosti). Pečlivě hlídejte, abyste je nespálily. Nechte na plechu zcela vychladnout, pak opatrně z papíru sloupněte. Pro snadnější odloupnutí otočte rohlíčky i s papírem vzhůru nohama a papír navlhčete.
Pařížská šlehačka:
- 300 g smetany ke šlehání 33%
- 120 g hořké čokolády Callebaut 811 (54,5%)
Polovinu smetany zahřejte pod bod varu a nalijte na čokoládu. Nechte chvilku odstát, pak promíchejte a promixujte tyčovým mixérem. Přilijte druhou polovinu studené smetany a znovu promixujte. Zakryjte fólií (přímo na tekutinu) a dejte do lednice alespoň na 8 hodin vychladit.
Dobře vychlazený krém vyšlehejte, přendejte do sáčku s řezanou špičkou a nastříkejte na upečené rohlíčky. Dejte do lednice pořádně vychladit, před máčením do polevy možno na pár minut i zamrazit.
Čokoládová poleva:
- 200 g hořké čokolády Callebaut 811 (54,5%)
- 50 g rostlinného oleje
Asi dvě třetiny čokolády rozpusťte, přisypte zbytek čokolády a míchejte do úplného rozpuštění. Přilijte olej a dobře promíchejte. Nechte polevu zcela vychladnout, pak v ní postupně máčejte rohlíčky. Nechte v lednici do druhého dne rozležet a braňte je vlastním tělem 🙂
69 Komentáře
Kateřina
26. 2. 2021 v 18:34Dobrý den,jak dlouho dopředu si můžu dovolit upéct ořechové spodky? Díky.
Míša Landová
26. 2. 2021 v 20:38Nemám vyzkoušeno, ale pár dnů předem určitě můžete. Skladujte v uzavřené dóze při pokojové teplotě.
Hanka
26. 2. 2021 v 19:51Dobrý den Míšo, to je krása 😋… přemýšlím co o víkendu a hele, inspirace je tady😊… recepty od Vás jsou bez chyby, takže není o čem přemýšlet…Mějte se v této nelehké době fajn. Děkuji za recept. Hanka
Míša Landová
26. 2. 2021 v 20:39Hanko, děkuji 🙂 snad budou chutnat, u nás zmizely rychlostí blesku a to se jen tak nestává 🙂
Kateřina
15. 3. 2021 v 21:55Krásný den, Míšo,
jaký rostlinný olej byste doporučila použít v polevě? Šlo by třeba kakaové máslo?
Moc díky, ať se daří.
Katka
Míša Landová
16. 3. 2021 v 8:29Nejlépe nějaký chuťově nevýrazný, slunečnicový, řepkový, ze semínek hroznů …. Kakaové máslo můžete také použít, ale bude potřeba si upravit poměr, jinak bude poleva moc tvrdá.
Marcela
3. 4. 2021 v 17:25Dobrý den,neskutečně dobré. Neubránila jsem je. Snědli jsme je ještě ten den. Zítra peču znova. Děkuji za recept.
Marcela
Míša Landová
4. 4. 2021 v 8:53Ráda věřím 🙂 u nás taky zmizely rychle 🙂
Nikola
11. 4. 2021 v 10:55Dobrý den Míšo, moc prosím o radu. Potřebovala bych, aby rohlíčky vydržely trošku déle, chtěla bych tedy přidat do krému máslo, jak píšete. V jakém poměru ale nahradit? Třeba 50g smetany nahradit máslem? A pak klasicky vychlazené vyšlehat? Bude se krém chovat stejně? Moc děkuji, Nikola
Míša Landová
11. 4. 2021 v 17:06Pokud chcete rohlíčky trvanlivější, tak je potřeba použít nějaký máslový krém, nikoliv tento nastavit máslem 🙂 i když to by možná taky pomohlo, ale zkušenost s tím nemám. Doporučuji buď pudingovo-máslový, sněhový máslový nebo jen čistě máslový krém jako se dělá třeba do cukroví. Akorát je potřeba počítat s tím, že rohlíčky budou potřebovat delší dobu na rozležení a před servírováním bude dobré nechat je chvilku povolit při pokojové teplotě. A chuť bude asi trochu jiná, než u těchto s pařížskou 🙂
Nikola
12. 4. 2021 v 8:05Moc děkuji. Já jsem právě doufala, že by krém šel udělat tak, jako třeba do vašich kokosek, nebo kokosových koleček, to je vlastně čokoláda, šlehačka a máslo, ale je pravda, že tyto krémy se pak už nešlehají, tak nevím co by to udělalo, když bych ho zkusila vyšlehat. Nevím, jestli se mi to chce riskovat, když vy s tím nemáte zkušenost 😔 vyloženě máslový krém bych dělala nerada, sněhovo máslový je sice taky výborný, ale už by to určitě nebylo ono 😔
Míša Landová
12. 4. 2021 v 8:52To jsou ganache krémy, které se používají převážně do makronek a už se nešlehají. Jsou takové hutnější, ale možná by to na rohlíčky také šlo … asi to bude lepší, než klasický máslový 🙂
Lenka
18. 6. 2021 v 21:15Dobrý den, Míšo.
Tento recept jsem dnes dělala potřetí a pokaždé se mi rohlíčky na plechu při pečení úplně roztečou na obří placku. Prosím, co dělám špatně?
Děkuji
Lenka
Míša Landová
19. 6. 2021 v 20:12Lenko, těsto je potřeba nechat přes noc odležet, možná by to mohla být příčina …
Gabriela
20. 12. 2021 v 23:12Dobrý večer Míšo,
také se mi roztekly, jsou z nich spíš placky a to jsem měla těsto odleželé🤷♀️ nechápu, co se mohlo pokazit.. Vždycky pěkně naběhnou a ke konci pečení splasknou🤔
Míša Landová
21. 12. 2021 v 10:18Vždycky se trochu rozjedou … nestříkáte příliš velké? Jaké používáte ořechy? Mixujete celé?
Eva
14. 10. 2021 v 0:18Dobrý večer, mohu mandlovou mouku nahradit obyčejnou hladkou?
Míša Landová
14. 10. 2021 v 8:12Doporučila bych spíše mleté mandle než klasickou mouku.
Iveta
13. 12. 2023 v 21:36Dobrý den, dva pokusy o Pařížské rohlíčky,postup ( odležení v ledničce přes noc ) při nastříkání se okamžitě roztečou.
V létě jsem dělala ten samý recept a bez problémů… nechápu…?
Míša Landová
15. 12. 2023 v 7:54Jiný druh ořechů?
Iveta
17. 12. 2023 v 20:04.. dobrý den, třetí pokus. Nechala jsem v mixéru pořádně “ promixovat“ v tom byl nejspíš ten háček. Bílky byly asi málo našlehané… Už se neroztekly na plechu. A děkuji za odpověď.
Míša Landová
17. 12. 2023 v 20:18Těsto se nešlehá, ale mixuje v mixéru nebo food procesoru a musí se nechat odležet do druhé dne.
Lenka
12. 11. 2021 v 9:41Dobrý den, když místo vlašských ořechů (alergie) použiji lískové, nebude to problém? děkuji
Míša Landová
13. 11. 2021 v 18:46Nebude, můžete použít jakékoliv ořechy.
Veronika
12. 11. 2021 v 20:26Dobrý den, nezkoušela jste je treba s malinovým krémem? Nemáte nějaký tip jak na ně?. Děkuji
Míša Landová
13. 11. 2021 v 18:47Nezkoušela, nemám ráda ovocné krémy 🙂
Michaela
10. 12. 2021 v 12:35Dobrý den,
mockrát děkuji nejprve za Vaše úžasné stránky plných výborných receptů. Vždy se povedou a jsme celá rodina nadšeni. U tohoto receptu bych Vás poprosila jen o radu , jaký krém udělat, pokud bych chtěla, aby cukroví vydrželo na Vánoce ? Výše jsem četla komentář , ale nedočetla jsem se, který konkrétní by byl nejlepší (recept na krém).
Předem děkuji a přeji krásné prožití vánočních svátků.
Míša
Míša Landová
10. 12. 2021 v 20:02Je potřeba volit nějaký máslový, aby rohlíčky rychle nezměkly. Je jedno jaký použijete, já bych asi volila sněhový máslový, který se dá ochutit čokoládou nebo třeba jen vanilkou.
Petr
15. 12. 2021 v 12:02Dobrý den, v případě snehovo masloveho krému se musí rohlicky nechat rozlezet? Děkuji moc.
Míša Landová
15. 12. 2021 v 17:12Nikdy jsem je s máslovým nedělala, ale předpokládám, že ano 🙂
Mirka
2. 12. 2023 v 6:42Dobrý den, Míšo, lze toto těsto plnit a péct v silikonové formě? Děkuji
Míša Landová
4. 12. 2023 v 9:37Těsto se stříká sáčkem a v troubě hodně nabyde, do formy bych určitě nedávala.
Hana
17. 12. 2021 v 22:19Dobrý den, výše píšete, že rohlíčky s máslovým krémem je třeba nechat odležet. Chci se tedy zeptat, jak dlouho před Vánoci je připravit?
Děkuji za odpověď.
Míša Landová
18. 12. 2021 v 9:56Nikdy jsem je s máslovým krémem nedělala, takže zkušenost nemám, ale odhaduji 2-3 dny. Ono hodně záleží, jak moc je máte upečené 🙂
Petra
20. 4. 2022 v 17:27Ty vydrží velmi dlouho. Několik měsíců určitě. Jen nesmí zvlhnout.
Míša Landová
21. 4. 2022 v 8:21Bez krému vydrží, ale jakmile jsou naplněné, tak jsou určeny k rychlé spotřebě.
Pavla
23. 8. 2022 v 20:25Dobrý den, ráda bych se u Vás poradila. Dělala jsem po 2x pařížský rohlíčky (500g vlašských ořechů, 500g moučjového cukru, 6 bílků) a teď je po mě známá chce na svatbu mám s toho strach. U Vás jsem našla recept a máte tam mandlovou mouku. Poprve, když jsem je dělala, tak byly v pohodě. Podruhé už ty korpusy byly křehčí a nevím proč. Jestli byly moc ledové bílky. Tak nevím jestli tam mám přidat trochu mandlové mouky. To tam máte, aby se to neroztékalo? Moc děkuji za odpověď.
Míša Landová
24. 8. 2022 v 21:32Nemůžete srovnávat dva různé recepty, ten Váš se celkem dost liší … Mandlová mouka dobře saje, ale není nezbytně nutná. Sama o sobě určitě nemá vliv na roztékání. Ledové bílky určitě nevadí, směs odpočívá přes noc v lednici, to naopak zásadní je 🙂
Lucia
27. 9. 2022 v 18:41Dokonalé, jediná chybička je, že zmizí až moc rychle 😀
Míša Landová
29. 9. 2022 v 8:00Nezbývá než souhlasit 🙂
Lucie
20. 12. 2022 v 12:51Dobrý den, Míšo. Zkouším vás recept, jen s máslovým krémem. Těsto vypadá krásně, dobře se s ním pracuje. Jen mám problém s troubou. Většinou, když použiji horní/dolní ohřev, je výsledek nepoživatelný 🙏 První plech byl po pár minutách úplně černý, druhý jsem dala na horkovzhuch a vypadá celkem dobře 🤷 Mám tedy dotaz, jakou používáte troubu? Budeme do domečku pořizovat novou, tak bych ráda nějakou ověřenou. Děkuji 🙂
Míša Landová
20. 12. 2022 v 16:57Já mám už roky electrolux a nedám na ni dopustit. Většinu tedy peču jen na horní a dolní ohřev, ale hodně záleží i na daném modelu či typu 🙂
Lucie
20. 12. 2022 v 19:12Děkuji za tip, podívám se🙂ještě by mě zajímalo, jaká má být konzistence upečených rohlíčků? Přijdou mi trošku „žvýkavé“, tak nevím, jestli to tak má být. Teď jsem zjistila, že jsem namísto celých ořechů přidala už namleté a pekla jsem na horkovzhuch. Může to být tím?
Míša Landová
21. 12. 2022 v 8:43Ano, jsou takové žvýkavé až tvrdé, s krémem pak zvláční. Ano, může být.
Helena
7. 12. 2022 v 10:31Dobrý den, to dám do foodprocessoru opravdu ještě neumlete vyloupane ořechy s bílkem a vším ostatním a ony se bez problémů najemno umelou? Není v tom nějaký háček? Není potřeba nejprve ořechy umlit nebo rozsekat?
Míša Landová
8. 12. 2022 v 12:18Ano, vlašské ořechy jsou poměrně měkké, jde to dobře 🙂 žádný háček v tom není.
Eva
16. 12. 2022 v 15:50Prosím za jak dlouho kompletni rohlicky spotřebovat?
Míša Landová
17. 12. 2022 v 13:02Je to zákusek, takže ideálně 1-2 dny. Je tam pařížská šlehačka.
Naďa
21. 12. 2022 v 9:06Dobrý den jak mají korpusy vypadat já je mám polodudé nebo duté měla jsem řidší těsto není to chyba?
myslím že by měly být plné
Naďa
Míša Landová
21. 12. 2022 v 9:18Jsou plné, duté by určitě být neměly.
Michaela
30. 11. 2023 v 6:56Dobrý den, letos se pokusím vytvořit Váš recept, jen otazecka. Manžel mi místo mandlove mouky přivezl domu kokosovou. Muzu to udělat z ni? Mockrát děkuji za odpověď
Míša Landová
30. 11. 2023 v 12:07Kokosová hodně absorbuje vlhkost, takže si nejsem jistá výsledkem. Na druhou stranu ji tam je poměrně malé množství. Případně můžete dát mleté mandle.
Mirka
2. 12. 2023 v 6:26Dobry den pecu podle vasich receptu a vzdy se vsebkrasne povede, tady to ale nevyslo, pochopila jsem dobre ze se bilky neslehaji? Vse se vysleha dohromafy, takze vznikne neco co vypada spis jako krem? Me to skoro nenabehlo a mam placky, delala jsem vetsi, do kavarny. Dekuji.
Míša Landová
4. 12. 2023 v 9:36Těsto se nešlehá, ale mixuje, to jsou dva rozdílné procesy. A je potřeba ho nechat do druhého dne rozležet. A ano, používá se tekutý bílek, které vše spojí do polotuhého těsta, které se stříká sáčkem.
Gabriela
10. 12. 2023 v 21:41Dobrý den, neupekly se mi spodky ale vrch krásně zlatavý, co s tím?
Míša Landová
11. 12. 2023 v 9:52Péct o minutku déle a nechat na horkém plechu zcela vychladnout.
Petra
12. 12. 2023 v 18:59Dobrý den, tak jsem dělala těsto a zjišťují že se mělo mixovat já šla a automaticky šlehala, mám takové řídké těsto, no ale chladí se, tak nevím jestli se vyvedou🤔
Míša Landová
13. 12. 2023 v 20:05Ano, bohužel, někteří lidé si pletou spotřebiče. Nejsem si jistá, jak to dopadne …
Michaela
16. 12. 2023 v 16:34Dobrý den, spodek rohlíčku už mam upečení, v týdnu je budu plnit a namacet. Má otázka zní, zda je na polevu lepší použít čokoládu s olejem, jak máte v receptu a nebo místo oleje dát kakaove máslo? Děkuji 😊 Letos od Vas peču snad všechno cukroví a je skvělé!
Míša Landová
17. 12. 2023 v 11:05Pokud to máte jako cukroví, které bude ležet nějakou dobu na stole, je lepší kakaové máslo 🙂
Michaela
26. 12. 2023 v 12:50Dobrý den Míšo,
letos jsem také zkusila tyto rohlíčky, ale místo pařížského krému jsem dala krém z jiného receptu – čokolada, smetana a maslo, aby déle vydržel + tonka fazolku do krému, na polevu čokoládu a kokosový olej a je to to nejchutnější cukroví tyto Vánoce 🙂 jsem z něj nadšená jak vzhledově tal chuťově, díky za tyto recepty 😉
Míša Landová
28. 12. 2023 v 8:38Ano, také patří k mým oblíbeným.
Jana
23. 6. 2024 v 20:57Dobrý den, zkoušela jsem vaše rohlíčky. Nevím kde jsem udělala chybu. Po chvilce v troubě jdou z rohlíčku bublinky (prvně jsem se lekla, že se mi tam dostal jar, opravdu z rohlíčků šlo strašně bublinek) a byl to cukr, který potom na plechu zkaramelizoval a trošku se připálil. Rohlíčky tedy nebyly tak hezky hladké. Nevíte čím to může být?
Míša Landová
24. 6. 2024 v 19:22Nechala jste těsto přes noc odležet? Stejně tak i po nastříkání… ?
Zdenka
10. 10. 2024 v 3:49👍🤩 jste skvělá
Markéta
4. 12. 2024 v 20:03Dĕkuji za recepty. Chtela bych se zeptat jestli je mozné tu mandlovou mouku uplne vynechat?
Moc dekuji za odpovĕd.
Míša Landová
5. 12. 2024 v 8:44Bohužel, nelze vynechat.
Gabi
5. 12. 2024 v 14:53Tak ja nevim, ale mne se teda dle navodu na peceni pripalily uz po tech 5 min na 190..zvysit to na 220, tak je mam na uhel :-O
Míša Landová
5. 12. 2024 v 16:29A pečete jen horní a dolní ohřev?
Průměrné hodnocení z 3 recenzí:
4.33