Menu
Bezlepkové / Cukroví

Pařížské rohlíčky

Pařížské rohlíčky

Kdo by neznal pařížské rohlíčky? Mají mnoho podob, názvů a najdete na ně spousty receptů. Připravují se z různých druhů ořechů, jsou rovné či „ohnuté“, nejčastěji s karamelovým nebo čokoládovým krémem a čokoládovou polevou. A protože se mě na ně dost často ptáte, pustila jsem do nich.

Ořechové těsto obsahuje pouze ořechy, cukr a bílky, je tedy přirozeně bezlepkové. Je potřeba si ho připravit den předem a nechat v lednici před pečením rozležet. Po upečení se vám mohou zdát samotné rohlíčky tvrdé, ale nebojte, zvláční. Naopak, pokud byste je nedopekli, půjdou špatně sloupnout z papíru a rychle se po naplnění rozmáčí.

Den předem si připravte i pařížskou šlehačku. Já volila její „těžší“ variantu z hořké čokolády. Díky ní rohlíčky do druhého dne zvláční, ale zase na druhou stranu jsou pak určeny k rychlé spotřebě. Nicméně věřím, že zmizí tak rychle, že se ani nestihnou pořádně rozležet 🙂 tedy alespoň tak tomu bylo u nás 🙂

Každopádně pokud byste plánovali rohlíčky třeba jako cukroví, ať už na Vánoce nebo do svatebních výslužek, zvolte raději krém s podílem másla, aby vydržely déle křehké.

Pařížské rohlíčky (40-45 ks)

Ořechová hmota:

Všechny suroviny dejte do mixéru nebo food procesoru a společně rozmixujte do hladké konzistence. Těsto dejte do misky, zakryjte folií a nechte do druhé dne v lednici odležet.

Druhý den si těsto přendejte do sáčku s hladkou špičkou o průměru 9-10 mm a na plechy vyložené pečícím papírem nastříkejte rohlíčky. Počítejte s tím, že při pečení lehce nabydou. Mně jich z této dávky vyšlo asi 45, přesně na dva plechy. Rohlíčky nechte na plechu 20-30 minut zaschnout, mezitím si předehřejte troubu na 190 stupňů (horní + spodní ohřev).

Rohlíčky pečte po jednom plechu, prvních pět minut na 190 stupňů, pak teplotu zvyšte na 220 stupňů a zhruba 5-8 dopékejte (dle velikosti). Pečlivě hlídejte, abyste je nespálily. Nechte na plechu zcela vychladnout, pak opatrně z papíru sloupněte. Pro snadnější odloupnutí otočte rohlíčky i s papírem vzhůru nohama a papír navlhčete.

Pařížská šlehačka:

  • 300 g smetany ke šlehání 33%
  • 120 g hořké čokolády Callebaut 811 (54,5%)

Polovinu smetany zahřejte pod bod varu a nalijte na čokoládu. Nechte chvilku odstát, pak promíchejte a promixujte tyčovým mixérem. Přilijte druhou polovinu studené smetany a znovu promixujte. Zakryjte fólií (přímo na tekutinu) a dejte do lednice alespoň na 8 hodin vychladit.

Dobře vychlazený krém vyšlehejte, přendejte do sáčku s řezanou špičkou a nastříkejte na upečené rohlíčky. Dejte do lednice pořádně vychladit, před máčením do polevy možno na pár minut i zamrazit.

Čokoládová poleva:

  • 200 g hořké čokolády Callebaut 811 (54,5%)
  • 50 g rostlinného oleje

Asi dvě třetiny čokolády rozpusťte, přisypte zbytek čokolády a míchejte do úplného rozpuštění. Přilijte olej a dobře promíchejte. Nechte polevu zcela vychladnout, pak v ní postupně máčejte rohlíčky. Nechte v lednici do druhého dne rozležet a braňte je vlastním tělem 🙂

34 Comments

  • Kateřina
    26. 2. 2021 v 18:34

    Dobrý den,jak dlouho dopředu si můžu dovolit upéct ořechové spodky? Díky.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 2. 2021 v 20:38

      Nemám vyzkoušeno, ale pár dnů předem určitě můžete. Skladujte v uzavřené dóze při pokojové teplotě.

      Odpovědět
  • Hanka
    26. 2. 2021 v 19:51

    Dobrý den Míšo, to je krása 😋… přemýšlím co o víkendu a hele, inspirace je tady😊… recepty od Vás jsou bez chyby, takže není o čem přemýšlet…Mějte se v této nelehké době fajn. Děkuji za recept. Hanka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 2. 2021 v 20:39

      Hanko, děkuji 🙂 snad budou chutnat, u nás zmizely rychlostí blesku a to se jen tak nestává 🙂

      Odpovědět
  • Kateřina
    15. 3. 2021 v 21:55

    Krásný den, Míšo,
    jaký rostlinný olej byste doporučila použít v polevě? Šlo by třeba kakaové máslo?
    Moc díky, ať se daří.
    Katka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 3. 2021 v 8:29

      Nejlépe nějaký chuťově nevýrazný, slunečnicový, řepkový, ze semínek hroznů …. Kakaové máslo můžete také použít, ale bude potřeba si upravit poměr, jinak bude poleva moc tvrdá.

      Odpovědět
  • Marcela
    3. 4. 2021 v 17:25

    Dobrý den,neskutečně dobré. Neubránila jsem je. Snědli jsme je ještě ten den. Zítra peču znova. Děkuji za recept.
    Marcela

    Odpovědět
  • Nikola
    11. 4. 2021 v 10:55

    Dobrý den Míšo, moc prosím o radu. Potřebovala bych, aby rohlíčky vydržely trošku déle, chtěla bych tedy přidat do krému máslo, jak píšete. V jakém poměru ale nahradit? Třeba 50g smetany nahradit máslem? A pak klasicky vychlazené vyšlehat? Bude se krém chovat stejně? Moc děkuji, Nikola

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 4. 2021 v 17:06

      Pokud chcete rohlíčky trvanlivější, tak je potřeba použít nějaký máslový krém, nikoliv tento nastavit máslem 🙂 i když to by možná taky pomohlo, ale zkušenost s tím nemám. Doporučuji buď pudingovo-máslový, sněhový máslový nebo jen čistě máslový krém jako se dělá třeba do cukroví. Akorát je potřeba počítat s tím, že rohlíčky budou potřebovat delší dobu na rozležení a před servírováním bude dobré nechat je chvilku povolit při pokojové teplotě. A chuť bude asi trochu jiná, než u těchto s pařížskou 🙂

      Odpovědět
      • Nikola
        12. 4. 2021 v 8:05

        Moc děkuji. Já jsem právě doufala, že by krém šel udělat tak, jako třeba do vašich kokosek, nebo kokosových koleček, to je vlastně čokoláda, šlehačka a máslo, ale je pravda, že tyto krémy se pak už nešlehají, tak nevím co by to udělalo, když bych ho zkusila vyšlehat. Nevím, jestli se mi to chce riskovat, když vy s tím nemáte zkušenost 😔 vyloženě máslový krém bych dělala nerada, sněhovo máslový je sice taky výborný, ale už by to určitě nebylo ono 😔

        Odpovědět
        • Míša Landová
          12. 4. 2021 v 8:52

          To jsou ganache krémy, které se používají převážně do makronek a už se nešlehají. Jsou takové hutnější, ale možná by to na rohlíčky také šlo … asi to bude lepší, než klasický máslový 🙂

          Odpovědět
  • Lenka
    18. 6. 2021 v 21:15

    Dobrý den, Míšo.
    Tento recept jsem dnes dělala potřetí a pokaždé se mi rohlíčky na plechu při pečení úplně roztečou na obří placku. Prosím, co dělám špatně?
    Děkuji
    Lenka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 6. 2021 v 20:12

      Lenko, těsto je potřeba nechat přes noc odležet, možná by to mohla být příčina …

      Odpovědět
      • Gabriela
        20. 12. 2021 v 23:12

        Dobrý večer Míšo,
        také se mi roztekly, jsou z nich spíš placky a to jsem měla těsto odleželé🤷‍♀️ nechápu, co se mohlo pokazit.. Vždycky pěkně naběhnou a ke konci pečení splasknou🤔

        Odpovědět
        • Míša Landová
          21. 12. 2021 v 10:18

          Vždycky se trochu rozjedou … nestříkáte příliš velké? Jaké používáte ořechy? Mixujete celé?

          Odpovědět
  • Eva
    14. 10. 2021 v 0:18

    Dobrý večer, mohu mandlovou mouku nahradit obyčejnou hladkou?

    Odpovědět
  • Lenka
    12. 11. 2021 v 9:41

    Dobrý den, když místo vlašských ořechů (alergie) použiji lískové, nebude to problém? děkuji

    Odpovědět
  • Veronika
    12. 11. 2021 v 20:26

    Dobrý den, nezkoušela jste je treba s malinovým krémem? Nemáte nějaký tip jak na ně?. Děkuji

    Odpovědět
  • Michaela
    10. 12. 2021 v 12:35

    Dobrý den,

    mockrát děkuji nejprve za Vaše úžasné stránky plných výborných receptů. Vždy se povedou a jsme celá rodina nadšeni. U tohoto receptu bych Vás poprosila jen o radu , jaký krém udělat, pokud bych chtěla, aby cukroví vydrželo na Vánoce ? Výše jsem četla komentář , ale nedočetla jsem se, který konkrétní by byl nejlepší (recept na krém).

    Předem děkuji a přeji krásné prožití vánočních svátků.
    Míša

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 12. 2021 v 20:02

      Je potřeba volit nějaký máslový, aby rohlíčky rychle nezměkly. Je jedno jaký použijete, já bych asi volila sněhový máslový, který se dá ochutit čokoládou nebo třeba jen vanilkou.

      Odpovědět
  • Petr
    15. 12. 2021 v 12:02

    Dobrý den, v případě snehovo masloveho krému se musí rohlicky nechat rozlezet? Děkuji moc.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 12. 2021 v 17:12

      Nikdy jsem je s máslovým nedělala, ale předpokládám, že ano 🙂

      Odpovědět
    • Hana
      17. 12. 2021 v 22:19

      Dobrý den, výše píšete, že rohlíčky s máslovým krémem je třeba nechat odležet. Chci se tedy zeptat, jak dlouho před Vánoci je připravit?
      Děkuji za odpověď.

      Odpovědět
      • Míša Landová
        18. 12. 2021 v 9:56

        Nikdy jsem je s máslovým krémem nedělala, takže zkušenost nemám, ale odhaduji 2-3 dny. Ono hodně záleží, jak moc je máte upečené 🙂

        Odpovědět
  • Petra
    20. 4. 2022 v 17:27

    Ty vydrží velmi dlouho. Několik měsíců určitě. Jen nesmí zvlhnout.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 4. 2022 v 8:21

      Bez krému vydrží, ale jakmile jsou naplněné, tak jsou určeny k rychlé spotřebě.

      Odpovědět
  • Pavla
    23. 8. 2022 v 20:25

    Dobrý den, ráda bych se u Vás poradila. Dělala jsem po 2x pařížský rohlíčky (500g vlašských ořechů, 500g moučjového cukru, 6 bílků) a teď je po mě známá chce na svatbu mám s toho strach. U Vás jsem našla recept a máte tam mandlovou mouku. Poprve, když jsem je dělala, tak byly v pohodě. Podruhé už ty korpusy byly křehčí a nevím proč. Jestli byly moc ledové bílky. Tak nevím jestli tam mám přidat trochu mandlové mouky. To tam máte, aby se to neroztékalo? Moc děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      24. 8. 2022 v 21:32

      Nemůžete srovnávat dva různé recepty, ten Váš se celkem dost liší … Mandlová mouka dobře saje, ale není nezbytně nutná. Sama o sobě určitě nemá vliv na roztékání. Ledové bílky určitě nevadí, směs odpočívá přes noc v lednici, to naopak zásadní je 🙂

      Odpovědět
  • Lucia
    27. 9. 2022 v 18:41

    Dokonalé, jediná chybička je, že zmizí až moc rychle 😀

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář