Menu
Bezlepkové / Cukroví

Pařížské rohlíčky

Pařížské rohlíčky

Kdo by neznal pařížské rohlíčky? Mají mnoho podob, názvů a najdete na ně spousty receptů. Připravují se z různých druhů ořechů, jsou rovné či „ohnuté“, nejčastěji s karamelovým nebo čokoládovým krémem a čokoládovou polevou. A protože se mě na ně dost často ptáte, pustila jsem do nich.

Ořechové těsto obsahuje pouze ořechy, cukr a bílky, je tedy přirozeně bezlepkové. Je potřeba si ho připravit den předem a nechat v lednici před pečením rozležet. Po upečení se vám mohou zdát samotné rohlíčky tvrdé, ale nebojte, zvláční. Naopak, pokud byste je nedopekli, půjdou špatně sloupnout z papíru a rychle se po naplnění rozmáčí.

Den předem si připravte i pařížskou šlehačku. Já volila její „těžší“ variantu z hořké čokolády. Díky ní rohlíčky do druhého dne zvláční, ale zase na druhou stranu jsou pak určeny k rychlé spotřebě. Nicméně věřím, že zmizí tak rychle, že se ani nestihnou pořádně rozležet 🙂 tedy alespoň tak tomu bylo u nás 🙂

Každopádně pokud byste plánovali rohlíčky třeba jako cukroví, ať už na Vánoce nebo do svatebních výslužek, zvolte raději krém s podílem másla, aby vydržely déle křehké.

Pařížské rohlíčky (40-45 ks)

Ořechová hmota:

Všechny suroviny dejte do mixéru nebo food procesoru a společně rozmixujte do hladké konzistence. Těsto dejte do misky, zakryjte folií a nechte do druhé dne v lednici odležet.

Druhý den si těsto přendejte do sáčku s hladkou špičkou o průměru 9-10 mm a na plechy vyložené pečícím papírem nastříkejte rohlíčky. Počítejte s tím, že při pečení lehce nabydou. Mně jich z této dávky vyšlo asi 45, přesně na dva plechy. Rohlíčky nechte na plechu 20-30 minut zaschnout, mezitím si předehřejte troubu na 190 stupňů (horní + spodní ohřev).

Rohlíčky pečte po jednom plechu, prvních pět minut na 190 stupňů, pak teplotu zvyšte na 220 stupňů a zhruba 5-8 dopékejte (dle velikosti). Pečlivě hlídejte, abyste je nespálily. Nechte na plechu zcela vychladnout, pak opatrně z papíru sloupněte. Pro snadnější odloupnutí otočte rohlíčky i s papírem vzhůru nohama a papír navlhčete.

Pařížská šlehačka:

  • 300 g smetany ke šlehání 33%
  • 120 g hořké čokolády Callebaut 811 (54,5%)

Polovinu smetany zahřejte pod bod varu a nalijte na čokoládu. Nechte chvilku odstát, pak promíchejte a promixujte tyčovým mixérem. Přilijte druhou polovinu studené smetany a znovu promixujte. Zakryjte fólií (přímo na tekutinu) a dejte do lednice alespoň na 8 hodin vychladit.

Dobře vychlazený krém vyšlehejte, přendejte do sáčku s řezanou špičkou a nastříkejte na upečené rohlíčky. Dejte do lednice pořádně vychladit, před máčením do polevy možno na pár minut i zamrazit.

Čokoládová poleva:

  • 200 g hořké čokolády Callebaut 811 (54,5%)
  • 50 g rostlinného oleje

Asi dvě třetiny čokolády rozpusťte, přisypte zbytek čokolády a míchejte do úplného rozpuštění. Přilijte olej a dobře promíchejte. Nechte polevu zcela vychladnout, pak v ní postupně máčejte rohlíčky. Nechte v lednici do druhého dne rozležet a braňte je vlastním tělem 🙂

62 Comments

  • Kateřina
    26. 2. 2021 v 18:34

    Dobrý den,jak dlouho dopředu si můžu dovolit upéct ořechové spodky? Díky.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 2. 2021 v 20:38

      Nemám vyzkoušeno, ale pár dnů předem určitě můžete. Skladujte v uzavřené dóze při pokojové teplotě.

      Odpovědět
  • Hanka
    26. 2. 2021 v 19:51

    Dobrý den Míšo, to je krása 😋… přemýšlím co o víkendu a hele, inspirace je tady😊… recepty od Vás jsou bez chyby, takže není o čem přemýšlet…Mějte se v této nelehké době fajn. Děkuji za recept. Hanka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 2. 2021 v 20:39

      Hanko, děkuji 🙂 snad budou chutnat, u nás zmizely rychlostí blesku a to se jen tak nestává 🙂

      Odpovědět
  • Kateřina
    15. 3. 2021 v 21:55

    Krásný den, Míšo,
    jaký rostlinný olej byste doporučila použít v polevě? Šlo by třeba kakaové máslo?
    Moc díky, ať se daří.
    Katka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 3. 2021 v 8:29

      Nejlépe nějaký chuťově nevýrazný, slunečnicový, řepkový, ze semínek hroznů …. Kakaové máslo můžete také použít, ale bude potřeba si upravit poměr, jinak bude poleva moc tvrdá.

      Odpovědět
  • Marcela
    3. 4. 2021 v 17:25

    Dobrý den,neskutečně dobré. Neubránila jsem je. Snědli jsme je ještě ten den. Zítra peču znova. Děkuji za recept.
    Marcela

    Odpovědět
  • Nikola
    11. 4. 2021 v 10:55

    Dobrý den Míšo, moc prosím o radu. Potřebovala bych, aby rohlíčky vydržely trošku déle, chtěla bych tedy přidat do krému máslo, jak píšete. V jakém poměru ale nahradit? Třeba 50g smetany nahradit máslem? A pak klasicky vychlazené vyšlehat? Bude se krém chovat stejně? Moc děkuji, Nikola

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 4. 2021 v 17:06

      Pokud chcete rohlíčky trvanlivější, tak je potřeba použít nějaký máslový krém, nikoliv tento nastavit máslem 🙂 i když to by možná taky pomohlo, ale zkušenost s tím nemám. Doporučuji buď pudingovo-máslový, sněhový máslový nebo jen čistě máslový krém jako se dělá třeba do cukroví. Akorát je potřeba počítat s tím, že rohlíčky budou potřebovat delší dobu na rozležení a před servírováním bude dobré nechat je chvilku povolit při pokojové teplotě. A chuť bude asi trochu jiná, než u těchto s pařížskou 🙂

      Odpovědět
      • Nikola
        12. 4. 2021 v 8:05

        Moc děkuji. Já jsem právě doufala, že by krém šel udělat tak, jako třeba do vašich kokosek, nebo kokosových koleček, to je vlastně čokoláda, šlehačka a máslo, ale je pravda, že tyto krémy se pak už nešlehají, tak nevím co by to udělalo, když bych ho zkusila vyšlehat. Nevím, jestli se mi to chce riskovat, když vy s tím nemáte zkušenost 😔 vyloženě máslový krém bych dělala nerada, sněhovo máslový je sice taky výborný, ale už by to určitě nebylo ono 😔

        Odpovědět
        • Míša Landová
          12. 4. 2021 v 8:52

          To jsou ganache krémy, které se používají převážně do makronek a už se nešlehají. Jsou takové hutnější, ale možná by to na rohlíčky také šlo … asi to bude lepší, než klasický máslový 🙂

          Odpovědět
  • Lenka
    18. 6. 2021 v 21:15

    Dobrý den, Míšo.
    Tento recept jsem dnes dělala potřetí a pokaždé se mi rohlíčky na plechu při pečení úplně roztečou na obří placku. Prosím, co dělám špatně?
    Děkuji
    Lenka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 6. 2021 v 20:12

      Lenko, těsto je potřeba nechat přes noc odležet, možná by to mohla být příčina …

      Odpovědět
      • Gabriela
        20. 12. 2021 v 23:12

        Dobrý večer Míšo,
        také se mi roztekly, jsou z nich spíš placky a to jsem měla těsto odleželé🤷‍♀️ nechápu, co se mohlo pokazit.. Vždycky pěkně naběhnou a ke konci pečení splasknou🤔

        Odpovědět
        • Míša Landová
          21. 12. 2021 v 10:18

          Vždycky se trochu rozjedou … nestříkáte příliš velké? Jaké používáte ořechy? Mixujete celé?

          Odpovědět
  • Eva
    14. 10. 2021 v 0:18

    Dobrý večer, mohu mandlovou mouku nahradit obyčejnou hladkou?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      14. 10. 2021 v 8:12

      Doporučila bych spíše mleté mandle než klasickou mouku.

      Odpovědět
    • Iveta
      13. 12. 2023 v 21:36

      Dobrý den, dva pokusy o Pařížské rohlíčky,postup ( odležení v ledničce přes noc ) při nastříkání se okamžitě roztečou.
      V létě jsem dělala ten samý recept a bez problémů… nechápu…?

      Odpovědět
      • Míša Landová
        15. 12. 2023 v 7:54

        Jiný druh ořechů?

        Odpovědět
        • Iveta
          17. 12. 2023 v 20:04

          .. dobrý den, třetí pokus. Nechala jsem v mixéru pořádně “ promixovat“ v tom byl nejspíš ten háček. Bílky byly asi málo našlehané… Už se neroztekly na plechu. A děkuji za odpověď.

          Odpovědět
          • Míša Landová
            17. 12. 2023 v 20:18

            Těsto se nešlehá, ale mixuje v mixéru nebo food procesoru a musí se nechat odležet do druhé dne.

  • Lenka
    12. 11. 2021 v 9:41

    Dobrý den, když místo vlašských ořechů (alergie) použiji lískové, nebude to problém? děkuji

    Odpovědět
  • Veronika
    12. 11. 2021 v 20:26

    Dobrý den, nezkoušela jste je treba s malinovým krémem? Nemáte nějaký tip jak na ně?. Děkuji

    Odpovědět
  • Michaela
    10. 12. 2021 v 12:35

    Dobrý den,

    mockrát děkuji nejprve za Vaše úžasné stránky plných výborných receptů. Vždy se povedou a jsme celá rodina nadšeni. U tohoto receptu bych Vás poprosila jen o radu , jaký krém udělat, pokud bych chtěla, aby cukroví vydrželo na Vánoce ? Výše jsem četla komentář , ale nedočetla jsem se, který konkrétní by byl nejlepší (recept na krém).

    Předem děkuji a přeji krásné prožití vánočních svátků.
    Míša

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 12. 2021 v 20:02

      Je potřeba volit nějaký máslový, aby rohlíčky rychle nezměkly. Je jedno jaký použijete, já bych asi volila sněhový máslový, který se dá ochutit čokoládou nebo třeba jen vanilkou.

      Odpovědět
  • Petr
    15. 12. 2021 v 12:02

    Dobrý den, v případě snehovo masloveho krému se musí rohlicky nechat rozlezet? Děkuji moc.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 12. 2021 v 17:12

      Nikdy jsem je s máslovým nedělala, ale předpokládám, že ano 🙂

      Odpovědět
      • Mirka
        2. 12. 2023 v 6:42

        Dobrý den, Míšo, lze toto těsto plnit a péct v silikonové formě? Děkuji

        Odpovědět
        • Míša Landová
          4. 12. 2023 v 9:37

          Těsto se stříká sáčkem a v troubě hodně nabyde, do formy bych určitě nedávala.

          Odpovědět
    • Hana
      17. 12. 2021 v 22:19

      Dobrý den, výše píšete, že rohlíčky s máslovým krémem je třeba nechat odležet. Chci se tedy zeptat, jak dlouho před Vánoci je připravit?
      Děkuji za odpověď.

      Odpovědět
      • Míša Landová
        18. 12. 2021 v 9:56

        Nikdy jsem je s máslovým krémem nedělala, takže zkušenost nemám, ale odhaduji 2-3 dny. Ono hodně záleží, jak moc je máte upečené 🙂

        Odpovědět
  • Petra
    20. 4. 2022 v 17:27

    Ty vydrží velmi dlouho. Několik měsíců určitě. Jen nesmí zvlhnout.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 4. 2022 v 8:21

      Bez krému vydrží, ale jakmile jsou naplněné, tak jsou určeny k rychlé spotřebě.

      Odpovědět
  • Pavla
    23. 8. 2022 v 20:25

    Dobrý den, ráda bych se u Vás poradila. Dělala jsem po 2x pařížský rohlíčky (500g vlašských ořechů, 500g moučjového cukru, 6 bílků) a teď je po mě známá chce na svatbu mám s toho strach. U Vás jsem našla recept a máte tam mandlovou mouku. Poprve, když jsem je dělala, tak byly v pohodě. Podruhé už ty korpusy byly křehčí a nevím proč. Jestli byly moc ledové bílky. Tak nevím jestli tam mám přidat trochu mandlové mouky. To tam máte, aby se to neroztékalo? Moc děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      24. 8. 2022 v 21:32

      Nemůžete srovnávat dva různé recepty, ten Váš se celkem dost liší … Mandlová mouka dobře saje, ale není nezbytně nutná. Sama o sobě určitě nemá vliv na roztékání. Ledové bílky určitě nevadí, směs odpočívá přes noc v lednici, to naopak zásadní je 🙂

      Odpovědět
  • Lucia
    27. 9. 2022 v 18:41

    Dokonalé, jediná chybička je, že zmizí až moc rychle 😀

    Odpovědět
    • Míša Landová
      29. 9. 2022 v 8:00

      Nezbývá než souhlasit 🙂

      Odpovědět
      • Lucie
        20. 12. 2022 v 12:51

        Dobrý den, Míšo. Zkouším vás recept, jen s máslovým krémem. Těsto vypadá krásně, dobře se s ním pracuje. Jen mám problém s troubou. Většinou, když použiji horní/dolní ohřev, je výsledek nepoživatelný 🙏 První plech byl po pár minutách úplně černý, druhý jsem dala na horkovzhuch a vypadá celkem dobře 🤷 Mám tedy dotaz, jakou používáte troubu? Budeme do domečku pořizovat novou, tak bych ráda nějakou ověřenou. Děkuji 🙂

        Odpovědět
        • Míša Landová
          20. 12. 2022 v 16:57

          Já mám už roky electrolux a nedám na ni dopustit. Většinu tedy peču jen na horní a dolní ohřev, ale hodně záleží i na daném modelu či typu 🙂

          Odpovědět
          • Lucie
            20. 12. 2022 v 19:12

            Děkuji za tip, podívám se🙂ještě by mě zajímalo, jaká má být konzistence upečených rohlíčků? Přijdou mi trošku „žvýkavé“, tak nevím, jestli to tak má být. Teď jsem zjistila, že jsem namísto celých ořechů přidala už namleté a pekla jsem na horkovzhuch. Může to být tím?

          • Míša Landová
            21. 12. 2022 v 8:43

            Ano, jsou takové žvýkavé až tvrdé, s krémem pak zvláční. Ano, může být.

  • Helena
    7. 12. 2022 v 10:31

    Dobrý den, to dám do foodprocessoru opravdu ještě neumlete vyloupane ořechy s bílkem a vším ostatním a ony se bez problémů najemno umelou? Není v tom nějaký háček? Není potřeba nejprve ořechy umlit nebo rozsekat?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 12. 2022 v 12:18

      Ano, vlašské ořechy jsou poměrně měkké, jde to dobře 🙂 žádný háček v tom není.

      Odpovědět
  • Eva
    16. 12. 2022 v 15:50

    Prosím za jak dlouho kompletni rohlicky spotřebovat?

    Odpovědět
  • Naďa
    21. 12. 2022 v 9:06

    Dobrý den jak mají korpusy vypadat já je mám polodudé nebo duté měla jsem řidší těsto není to chyba?
    myslím že by měly být plné
    Naďa

    Odpovědět
  • Michaela
    30. 11. 2023 v 6:56

    Dobrý den, letos se pokusím vytvořit Váš recept, jen otazecka. Manžel mi místo mandlove mouky přivezl domu kokosovou. Muzu to udělat z ni? Mockrát děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 11. 2023 v 12:07

      Kokosová hodně absorbuje vlhkost, takže si nejsem jistá výsledkem. Na druhou stranu ji tam je poměrně malé množství. Případně můžete dát mleté mandle.

      Odpovědět
  • Mirka
    2. 12. 2023 v 6:26

    Dobry den pecu podle vasich receptu a vzdy se vsebkrasne povede, tady to ale nevyslo, pochopila jsem dobre ze se bilky neslehaji? Vse se vysleha dohromafy, takze vznikne neco co vypada spis jako krem? Me to skoro nenabehlo a mam placky, delala jsem vetsi, do kavarny. Dekuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      4. 12. 2023 v 9:36

      Těsto se nešlehá, ale mixuje, to jsou dva rozdílné procesy. A je potřeba ho nechat do druhého dne rozležet. A ano, používá se tekutý bílek, které vše spojí do polotuhého těsta, které se stříká sáčkem.

      Odpovědět
  • Gabriela
    10. 12. 2023 v 21:41

    Dobrý den, neupekly se mi spodky ale vrch krásně zlatavý, co s tím?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 12. 2023 v 9:52

      Péct o minutku déle a nechat na horkém plechu zcela vychladnout.

      Odpovědět
    • Petra
      12. 12. 2023 v 18:59

      Dobrý den, tak jsem dělala těsto a zjišťují že se mělo mixovat já šla a automaticky šlehala, mám takové řídké těsto, no ale chladí se, tak nevím jestli se vyvedou🤔

      Odpovědět
      • Míša Landová
        13. 12. 2023 v 20:05

        Ano, bohužel, někteří lidé si pletou spotřebiče. Nejsem si jistá, jak to dopadne …

        Odpovědět
  • Michaela
    16. 12. 2023 v 16:34

    Dobrý den, spodek rohlíčku už mam upečení, v týdnu je budu plnit a namacet. Má otázka zní, zda je na polevu lepší použít čokoládu s olejem, jak máte v receptu a nebo místo oleje dát kakaove máslo? Děkuji 😊 Letos od Vas peču snad všechno cukroví a je skvělé!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 12. 2023 v 11:05

      Pokud to máte jako cukroví, které bude ležet nějakou dobu na stole, je lepší kakaové máslo 🙂

      Odpovědět
  • Michaela
    26. 12. 2023 v 12:50

    Dobrý den Míšo,

    letos jsem také zkusila tyto rohlíčky, ale místo pařížského krému jsem dala krém z jiného receptu – čokolada, smetana a maslo, aby déle vydržel + tonka fazolku do krému, na polevu čokoládu a kokosový olej a je to to nejchutnější cukroví tyto Vánoce 🙂 jsem z něj nadšená jak vzhledově tal chuťově, díky za tyto recepty 😉

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ