Kdo by neznal pařížské rohlíčky? Mají mnoho podob, názvů a najdete na ně spousty receptů. Připravují se z různých druhů ořechů, jsou rovné či „ohnuté“, nejčastěji s karamelovým nebo čokoládovým krémem a čokoládovou polevou. A protože se mě na ně dost často ptáte, pustila jsem do nich.
Ořechové těsto obsahuje pouze ořechy, cukr a bílky, je tedy přirozeně bezlepkové. Je potřeba si ho připravit den předem a nechat v lednici před pečením rozležet. Po upečení se vám mohou zdát samotné rohlíčky tvrdé, ale nebojte, zvláční. Naopak, pokud byste je nedopekli, půjdou špatně sloupnout z papíru a rychle se po naplnění rozmáčí.
Den předem si připravte i pařížskou šlehačku. Já volila její „těžší“ variantu z hořké čokolády. Díky ní rohlíčky do druhého dne zvláční, ale zase na druhou stranu jsou pak určeny k rychlé spotřebě. Nicméně věřím, že zmizí tak rychle, že se ani nestihnou pořádně rozležet 🙂 tedy alespoň tak tomu bylo u nás 🙂
Každopádně pokud byste plánovali rohlíčky třeba jako cukroví, ať už na Vánoce nebo do svatebních výslužek, zvolte raději krém s podílem másla, aby vydržely déle křehké.

Pařížské rohlíčky (40-45 ks)
Ořechová hmota:
- 260 g cukru krupice
- 100 g vlašských ořechů
- 100 g bílků
- 30-35 g mandlové mouky (koupíte např. na Diana svět oříšků)
Všechny suroviny dejte do mixéru nebo food procesoru a společně rozmixujte do hladké konzistence. Těsto dejte do misky, zakryjte folií a nechte do druhé dne v lednici odležet.
Druhý den si těsto přendejte do sáčku s hladkou špičkou o průměru 9-10 mm a na plechy vyložené pečícím papírem nastříkejte rohlíčky. Počítejte s tím, že při pečení lehce nabydou. Mně jich z této dávky vyšlo asi 45, přesně na dva plechy. Rohlíčky nechte na plechu 20-30 minut zaschnout, mezitím si předehřejte troubu na 190 stupňů (horní + spodní ohřev).
Rohlíčky pečte po jednom plechu, prvních pět minut na 190 stupňů, pak teplotu zvyšte na 220 stupňů a zhruba 5-8 dopékejte (dle velikosti). Pečlivě hlídejte, abyste je nespálily. Nechte na plechu zcela vychladnout, pak opatrně z papíru sloupněte. Pro snadnější odloupnutí otočte rohlíčky i s papírem vzhůru nohama a papír navlhčete.
Pařížská šlehačka:
- 300 g smetany ke šlehání 33%
- 120 g hořké čokolády Callebaut 811 (54,5%)
Polovinu smetany zahřejte pod bod varu a nalijte na čokoládu. Nechte chvilku odstát, pak promíchejte a promixujte tyčovým mixérem. Přilijte druhou polovinu studené smetany a znovu promixujte. Zakryjte fólií (přímo na tekutinu) a dejte do lednice alespoň na 8 hodin vychladit.
Dobře vychlazený krém vyšlehejte, přendejte do sáčku s řezanou špičkou a nastříkejte na upečené rohlíčky. Dejte do lednice pořádně vychladit, před máčením do polevy možno na pár minut i zamrazit.
Čokoládová poleva:
- 200 g hořké čokolády Callebaut 811 (54,5%)
- 50 g rostlinného oleje
Asi dvě třetiny čokolády rozpusťte, přisypte zbytek čokolády a míchejte do úplného rozpuštění. Přilijte olej a dobře promíchejte. Nechte polevu zcela vychladnout, pak v ní postupně máčejte rohlíčky. Nechte v lednici do druhého dne rozležet a braňte je vlastním tělem 🙂


30 Comments
Kateřina
26. 2. 2021 v 18:34Dobrý den,jak dlouho dopředu si můžu dovolit upéct ořechové spodky? Díky.
Míša Landová
26. 2. 2021 v 20:38Nemám vyzkoušeno, ale pár dnů předem určitě můžete. Skladujte v uzavřené dóze při pokojové teplotě.
Hanka
26. 2. 2021 v 19:51Dobrý den Míšo, to je krása 😋… přemýšlím co o víkendu a hele, inspirace je tady😊… recepty od Vás jsou bez chyby, takže není o čem přemýšlet…Mějte se v této nelehké době fajn. Děkuji za recept. Hanka
Míša Landová
26. 2. 2021 v 20:39Hanko, děkuji 🙂 snad budou chutnat, u nás zmizely rychlostí blesku a to se jen tak nestává 🙂
Kateřina
15. 3. 2021 v 21:55Krásný den, Míšo,
jaký rostlinný olej byste doporučila použít v polevě? Šlo by třeba kakaové máslo?
Moc díky, ať se daří.
Katka
Míša Landová
16. 3. 2021 v 8:29Nejlépe nějaký chuťově nevýrazný, slunečnicový, řepkový, ze semínek hroznů …. Kakaové máslo můžete také použít, ale bude potřeba si upravit poměr, jinak bude poleva moc tvrdá.
Marcela
3. 4. 2021 v 17:25Dobrý den,neskutečně dobré. Neubránila jsem je. Snědli jsme je ještě ten den. Zítra peču znova. Děkuji za recept.
Marcela
Míša Landová
4. 4. 2021 v 8:53Ráda věřím 🙂 u nás taky zmizely rychle 🙂
Nikola
11. 4. 2021 v 10:55Dobrý den Míšo, moc prosím o radu. Potřebovala bych, aby rohlíčky vydržely trošku déle, chtěla bych tedy přidat do krému máslo, jak píšete. V jakém poměru ale nahradit? Třeba 50g smetany nahradit máslem? A pak klasicky vychlazené vyšlehat? Bude se krém chovat stejně? Moc děkuji, Nikola
Míša Landová
11. 4. 2021 v 17:06Pokud chcete rohlíčky trvanlivější, tak je potřeba použít nějaký máslový krém, nikoliv tento nastavit máslem 🙂 i když to by možná taky pomohlo, ale zkušenost s tím nemám. Doporučuji buď pudingovo-máslový, sněhový máslový nebo jen čistě máslový krém jako se dělá třeba do cukroví. Akorát je potřeba počítat s tím, že rohlíčky budou potřebovat delší dobu na rozležení a před servírováním bude dobré nechat je chvilku povolit při pokojové teplotě. A chuť bude asi trochu jiná, než u těchto s pařížskou 🙂
Nikola
12. 4. 2021 v 8:05Moc děkuji. Já jsem právě doufala, že by krém šel udělat tak, jako třeba do vašich kokosek, nebo kokosových koleček, to je vlastně čokoláda, šlehačka a máslo, ale je pravda, že tyto krémy se pak už nešlehají, tak nevím co by to udělalo, když bych ho zkusila vyšlehat. Nevím, jestli se mi to chce riskovat, když vy s tím nemáte zkušenost 😔 vyloženě máslový krém bych dělala nerada, sněhovo máslový je sice taky výborný, ale už by to určitě nebylo ono 😔
Míša Landová
12. 4. 2021 v 8:52To jsou ganache krémy, které se používají převážně do makronek a už se nešlehají. Jsou takové hutnější, ale možná by to na rohlíčky také šlo … asi to bude lepší, než klasický máslový 🙂
Lenka
18. 6. 2021 v 21:15Dobrý den, Míšo.
Tento recept jsem dnes dělala potřetí a pokaždé se mi rohlíčky na plechu při pečení úplně roztečou na obří placku. Prosím, co dělám špatně?
Děkuji
Lenka
Míša Landová
19. 6. 2021 v 20:12Lenko, těsto je potřeba nechat přes noc odležet, možná by to mohla být příčina …
Gabriela
20. 12. 2021 v 23:12Dobrý večer Míšo,
také se mi roztekly, jsou z nich spíš placky a to jsem měla těsto odleželé🤷♀️ nechápu, co se mohlo pokazit.. Vždycky pěkně naběhnou a ke konci pečení splasknou🤔
Míša Landová
21. 12. 2021 v 10:18Vždycky se trochu rozjedou … nestříkáte příliš velké? Jaké používáte ořechy? Mixujete celé?
Eva
14. 10. 2021 v 0:18Dobrý večer, mohu mandlovou mouku nahradit obyčejnou hladkou?
Míša Landová
14. 10. 2021 v 8:12Doporučila bych spíše mleté mandle než klasickou mouku.
Lenka
12. 11. 2021 v 9:41Dobrý den, když místo vlašských ořechů (alergie) použiji lískové, nebude to problém? děkuji
Míša Landová
13. 11. 2021 v 18:46Nebude, můžete použít jakékoliv ořechy.
Veronika
12. 11. 2021 v 20:26Dobrý den, nezkoušela jste je treba s malinovým krémem? Nemáte nějaký tip jak na ně?. Děkuji
Míša Landová
13. 11. 2021 v 18:47Nezkoušela, nemám ráda ovocné krémy 🙂
Michaela
10. 12. 2021 v 12:35Dobrý den,
mockrát děkuji nejprve za Vaše úžasné stránky plných výborných receptů. Vždy se povedou a jsme celá rodina nadšeni. U tohoto receptu bych Vás poprosila jen o radu , jaký krém udělat, pokud bych chtěla, aby cukroví vydrželo na Vánoce ? Výše jsem četla komentář , ale nedočetla jsem se, který konkrétní by byl nejlepší (recept na krém).
Předem děkuji a přeji krásné prožití vánočních svátků.
Míša
Míša Landová
10. 12. 2021 v 20:02Je potřeba volit nějaký máslový, aby rohlíčky rychle nezměkly. Je jedno jaký použijete, já bych asi volila sněhový máslový, který se dá ochutit čokoládou nebo třeba jen vanilkou.
Petr
15. 12. 2021 v 12:02Dobrý den, v případě snehovo masloveho krému se musí rohlicky nechat rozlezet? Děkuji moc.
Míša Landová
15. 12. 2021 v 17:12Nikdy jsem je s máslovým nedělala, ale předpokládám, že ano 🙂
Hana
17. 12. 2021 v 22:19Dobrý den, výše píšete, že rohlíčky s máslovým krémem je třeba nechat odležet. Chci se tedy zeptat, jak dlouho před Vánoci je připravit?
Děkuji za odpověď.
Míša Landová
18. 12. 2021 v 9:56Nikdy jsem je s máslovým krémem nedělala, takže zkušenost nemám, ale odhaduji 2-3 dny. Ono hodně záleží, jak moc je máte upečené 🙂
Petra
20. 4. 2022 v 17:27Ty vydrží velmi dlouho. Několik měsíců určitě. Jen nesmí zvlhnout.
Míša Landová
21. 4. 2022 v 8:21Bez krému vydrží, ale jakmile jsou naplněné, tak jsou určeny k rychlé spotřebě.