Menu
Tipy a triky

Jak si vybrat troubu

„Jakou troubu používáte? Jakou si mám koupit, aby se mi v ní dařily makronky? Který model byste mi doporučila?“ Podobných dotazů dostávám za deset let psaní blogu nepočítaně. A protože jsem si před pár dny pořídila troubu novou, podělím se s vámi o svoje kritéria, kterých jsem se při výběru držela. Jen to nebude pro někoho asi příliš objektivní, protože troubu používám především na pečení sladkého, k pečení masa či bůčku slouží minimálně 🙂

Obecně jsem trochu konzerva, takže pokud mi nějaká ZNAČKA spotřebiče vyhovuje a slouží dobře, nemám potřebuji ji měnit. Toho jsem se držela už před lety a držím se toho dodnes. Jen jednou jsem se od toho odchýlila, dodnes nechápu proč, asi nějaké zatmění mysli, a rozdíl jsem poznala celkem záhy. Nicméně od té doby se svých oblíbených značek držím, nejen u kuchyňských spotřebičů, ale třeba i u pračky nebo telefonu. To je mé první kritérium 🙂

Důležitým faktorem je samozřejmě nabídka pečících PROGRAMŮ. Nejsem zastáncem přednastavených programů na určité druhy koláčů či pokrmů, v podstatě si vystačím s minimem. Z mého pohledu cukráře je nezbytný program HORNÍ a DOLNÍ OHŘEV a samozřejmě HORKOVZDUCH (pravý horký vzduch). Ostatní programy beru jako příjemný bonus, ale obešla bych se bez nich. Nicméně v nabídce mé nové trouby je funkce, kterou jsem dosud neměla a to je PARNÍ FUNKCE STEAMBAKE. Tato technologie přidá na začátku pečení k horkému vzduchu páru, která na pokrmech vytvoří křupavou kůrku, ale uvnitř zůstanou vláčné. Těsto vlivem páry krásně dokyne, a bude ještě nadýchanější. Ještě jsem neměla čas tuhle funkci zkusit, ale jsem na ní vážně zvědavá. Původně jsem zvažovala i pořízení parní trouby, ale se svým vařením nebo spíše nevařením, bych nevyužila dostatečně všechny její kvality.

Pro pečení je podstatné i správné nastavení TEPLOTY. Takže kolečko, na kterém jsou teploty uvedeny s 50 stupňovými rozestupy a nastavit tak přesnou teplotu je takřka nemožné, není zrovna ideální. Skvělou volbou je digitální nebo led DISPLEJ, kde si teplotu nejen nastavíte, ale vidíte ji i po celou dobu pečení. Na těchto displejích je obvykle také vidět nárůst teploty při nahřívání a zbytkové teplo. Některé trouby zahřátí na požadovanou teplou ještě signalizují pípnutím.

Zcela zásadním kritériem je pro mě nějaký druh SAMOČIŠTĚNÍ. Známe to všichni, občas koláč uteče z formy, maso poprská nejen boky, ale i dno. A jak se peče a peče, mastnota a špína se zapéká a jde hodně špatně umýt. Jestli se nepletu, tak výrobci nabízí pyrolýzu, katolýzu a páru. Já mám skvělou zkušenost s PYROLÝZOU, takže můj výběr byl jasný. Pyrolitické čištění spočívá v zahřátí vnitřního prostoru trouby na extrémně vysokou teplotu, díky čemuž dojde ke spálení všech nahromaděných nečistot a usazenin.

A dostáváme se k VELIKOSTI trouby. I když to na první pohled vypadá, že jsou všechny trouby pro domácnost zvenku stejně veliké (ono magické 60x60x60cm), mohou se lišit svým vnitřním OBJEMEM a tím pádem i velikostí PLECHU. Schválně si zkuste změřit svůj plech, rozdíly mohou být i několik centimetrů. Možná si řeknete, že to zas tak podstatné není, ale já to při pečení sakra vnímám. Všechny podložky, ať už je to teflon, silikon nebo obyčejný papír na pečení, se mi krásně vejdou na vnitřní plochu, nic se neohýbá, nic nevykukuje 🙂 A to nemluvě o tom, že na větší plech se mi vejde víc koláčů nebo cukroví a peču tak efektivněji.

Když bych tedy měla shrnout výše uvedené, tak ZNAČKA, PROGRAMY, DIGITÁLNÍ DISPLEJ, SAMOČIŠTĚNÍ A VELIKOST, jsou pro mě osobně asi stěžejní. Možná bych mohla zmínit ještě spotřebu energie, ale většina trub je dnes v nabídce s „A“ štítkem. Pro nás ženy je určitě ještě důležitý vzhled trouby 🙂 ale pokud netrváte na nějakém speciálním designu nebo barvě, jsou si tak nějak podobné. Jen pro úplnost, troubu mám vestavnou a celou dobu tu píšu o troubě elektrické.

Teď už bych vám ale konečně mohla prozradit značku a model té mé nové trouby. Je stejně jako ta předchozí od firmy Electrolux a jedná se o model EOD6P77X (Vestavná trouba série 600 s parní funkcí SteamBake). Nutno říct, že jsem vlastně hledala nástupce té mé stávající (EOC3430COX), protože jsem s ní za ty roky byla maximálně spokojená. A věřím, že ještě budu, protože trouba je stále funkční, jen jsem ji posunula na jiné místo 🙂

Na závěr ještě několik bonusů, které jsem díky nové troubě získala. Prvním z nich je funkce RYCHLÉHO ZAHŘÁTÍ TROUBY, což ocením pokud zapomenu troubu včas zapnout. TEPLOTNÍ SONDA, díky které můžete sledovat teplotu uprostřed pokrmu, a nemusí to být jen husa 🙂 A z čeho jsem neskutečně nadšená, je možnost dokoupit si další speciální plechy, ať už s nepřilnavou keramickou vrstvou Easy2Clean, plech na hranolky či zeleninu AirFry nebo perforovaný plech třeba na sušenky. Všechny tři už mám doma a postupně vám ukážu, jak se na nich peče.

Já vím, že vás určitě zajímá, jak mi jdou v nové troubě makronky, ale já to ještě nestihla vyzkoušet 🙂 ale nebojte, jakmile tak učiním, podělím se s vámi. Nicméně vzhledem k mé teorii, že za neúspěchem makronek nestojí trouba, ale lidský faktor, věřím, že se povedou na jedničku 🙂

A jaké zkušenosti máte s troubou vy? Která je pro vás ta „nej“ a proč? Podělte se v komentáři 🙂

19 Comments

  • Jiří
    26. 4. 2023 v 22:30

    Mohu se prosím zeptat kolik lze nastavit max teplota pro pečení? Zajímá mě z důvodu pečení chleba a pizzy. Dekuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      27. 4. 2023 v 8:13

      Jestli máte na mysli model, který jsem si pořídila já, tak mě to pouští max. na 300 stupňů 🙂

      Odpovědět
  • Eva
    8. 5. 2023 v 18:21

    Děkuji moc za skvělý článek, jen škoda, že nepřišel dřív. Mám prakticky ty samé požadavky a léta špatných zkušeností se 4 různými troubami. Před půl rokem jsem složitě vybírala troubu a přála si, aby to byla konečně ta pravá. A podařilo se, koupila jsem si troubu Bosch a jsem s ní spokojená. Jen už jsem měla vyzkoušené, že hřeje oprati té Vaší víc :). Prostě už vím, že když peču podle Vašich receptů musím ubrat 5-10 stůpňů, aby to bylo ono. A co teď? Peče Vaše nová trouba stejně jako ta stará? Bude moje pravidlo stále platit?

    Odpovědět
  • Zuzana
    14. 6. 2023 v 22:50

    Dobrý den, také o této troubě uvažuji. Už mám o ní maximum nastudováno, jen jsem se nikde nedočetla po kolika stupních se nastavuje teplota. Můžete mi to prosím napsat ?
    Trouba ve Vaší kuchyni vypadá krásně. Chtěla jsem ji před koupí někde v Praze vidět naživo, ale v žádném z běžných obchodů ji nemají. Váš popis jako profi cukrářky mě ale utvrdil, že je super.
    Děkuji za odpověď
    Zuzana

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 6. 2023 v 8:38

      Trouba má digitální displej a teplota se nastavuje po pěti stupních, tedy např. 165, 180, 205 …. prostě tak, jak potřebujete. Z mého pohledu vypadají trouby z venku všechny tak nějak podobně 🙂 nicméně důležité jsou ty funkce uvnitř 🙂

      Odpovědět
      • Zuzana
        15. 6. 2023 v 20:49

        Už jste vyzkoušela pečení v páře ? Jste s ním spokojená ? Vytkla by jste troubě něco zásadního ?
        To „parní“ pečení mě docela láká, hlavně na sladké pečení. Ráda peču různé koláče a také z listového těsta (kupovaného) a u toho jsem ještě dosud nevychytala jak ho správně upéct. Skoro vždycky je mazlavé (jak štrůdl nebo i koláč v kulaté formě plněný ricottou a nahoru ovoce).
        Děkuji za Vaši předchozí odpověď

        Odpovědět
        • Míša Landová
          16. 6. 2023 v 7:31

          Byla jsem teď několik týdnů pracovně pryč, takže moc prostoru na zkoušení zatím nebylo 🙂 nicméně jeden pokus s párou proběhl na loupáčcích a super. Jinak jsem s troubou spokojená maximálně, vlastně jsem ani nic jiného neočekávala, protože electrolux už jsem měla 🙂 Pokud jde o to listové těsto, tak na vině bude spíše to „kupované“, ale také asi nedostatečně upečené nebo příliš vlhká náplň.

          Odpovědět
          • zdena
            22. 6. 2023 v 20:18

            Prosím vás, kolik vody se vejde do zásobníku a ještě by mě zajímalo, zda musíte vodu v průběhu pečení dolévat? Líbil by se mi konvektomat, ale ta cena

          • Míša Landová
            23. 6. 2023 v 20:28

            Já nemám parní troubu, jen funkci připařování a to je rozdíl … voda se lije pouze na dno trouby. Pro více informaci se podívejte na stránky výrobce 🙂

  • zdena
    29. 6. 2023 v 20:53

    Aha, tak to se omlouvám. Zdena

    Odpovědět
  • Petra
    13. 8. 2023 v 6:58

    Dobrý den, prosím, peče trouba rovnoměrně? A už jste v ní zkoušela ty makronky? 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      14. 8. 2023 v 8:56

      Trouba peče přesně jak má 🙂 makronky už taky byly a bez problémů, ale nic jiného jsem ani nečekala. Makronky jsem pekla v mnoha troubách a nikdy žádný zásadní problém 🙂

      Odpovědět
  • Šárka
    23. 11. 2023 v 17:27

    Dobrý den. Na základě Vaší recenze a tipů jsem si tuto troubu pořídila a úžasné. Je doslova perfektní. Konečně mám troubu vevnitř prostornější (5 polí). Peče dokonce na 300 stupňů a pizza je za 5 minut. Domácí chleb je v ní taky božský a dnes jsem pekla Pařížský dort od Vás a krásně a hlavně všude stejně peče. Už jen vyzkouším makronky,ty jsem ještě nestihla. Ale za mě jednoznačně skvělá trouba! Moc Vám děkuji za Vaše rady a čas,který těmto radám věnujete. Jste skvělá!

    Odpovědět
  • Evik
    24. 1. 2024 v 8:56

    Já mám parní troubu Bosh serie 6 HBG579BS0
    Jsem s ní maximálně spokojená. Kynutá těsta krásně naběhnou a co víc po upwčení vydrží několik dní vláčné a voňavé. Ve ataré troubě byly ta 2 dny tvrdší…Takže za mě kdo hodně peče tak se investice určitě vyplatí.

    Odpovědět
  • Lucka
    11. 2. 2024 v 12:42

    Dobry den, zvazuji dle vasi recenze koupeni teto trouby a tak by me zajimalo ohledne makronek – pecete po jednom plechu nebo zvlada upect krasne i vice plechu soucasne? Dekuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 2. 2024 v 15:46

      Většina domácích trub peče makronky jen po jednom plechu, tedy i tato moje a upřímně, více najednou jsem ani péct nezkoušela. Více plechů se peče obvykle jen v profesionálních pecích.

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ