Menu
Rolády, řezy, záviny

Medové řezy

Medové řezy mají mnoho podob a tvarů, plní se různými krémy a obvykle jsou polité čokoládou nebo obalené ořechy. U nás doma se většinou pekly k nějaké příležitosti a jednou z nich byly i Velikonoce. Pamatuji se, že je maminka nechávala několik dní rozležet ve špajzu, aby změkly a zvláčněly. A byl to boj je před námi uchránit 🙂

Takže pokud se do nich chcete pustit, začněte s dostatečným předstihem, rozležení je vážně potřeba. Pokud nejste příznivci čokolády, můžete polevu klidně vynechat a obalit celý řez sekanými nebo hrubě mletými ořechy. Nebo si můžete rovnou upéct Medové řezy s ořechy, které najdete také na blogu 🙂

Medové řezy (10-12 ks)

Medový plát:

  • 250 g hladké mouky
  • 80 g másla
  • 50 g cukru krupice
  • 25 g medu
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 vejce
  • 1-2 lžíce rumu

Ze všech surovin vypracujte hladké těsto, zabalte do fólie a nechte v lednici odležet.

Plech vyložte pečícím papírem, těsto rozválejte na obdélník ca. 36×26 cm a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů zhruba na 10 minut. Nechte vychladnout.

Žloutkový krém s medem:

  • 250 ml mléka (tučné, polotučné)
  • 2 žloutky
  • 50 g cukru krupice
  • 20 g hladké mouky
  • 15 g kukuřičného škrobu
  • 1-2 lžíce medu
  • 150 g másla
  • rum dle chuti

Mléko dejte do rendlíku a zahřejte. Žloutky prošlehejte s cukrem, pak přidejte mouku, škrob a dobře zamíchejte. Směs zalijte za stálého míchání horkým mlékem, vlijte zpět do rendlíku a na mírném ohni ca. 5 minut povařte. Ke konci přidejte med a dobře rozmíchejte.

Krém nechte zchladnout na teplotu ca. 25-26 stupňů. Můžete buď pomalým mícháním v robotu, nebo ho zakryjte fólií a nechte při pokojové teplotě vychladnout. Následně krém našlehejte a po částech zašlehejte lehce změklé máslo. Podle chuti přidejte rum.

Sestavení řezu:

Medový plát podélně rozřízněte na tři stejně široké úzké pruhy. První pruh položte na tác, pokapejte rumem a rozetřete část krému. Přimáčkněte druhým pruhem plátu, opět pokapejte rumem a pomažte krémem. Zakončete třetím pruhem a lehce přimáčkněte. Celý řez pomažte zbytkem krému (boky i vršek) a dejte do lednice vychladit a rozležet. Pokud je na vás rum příliš silný můžete ho naředit převařenou vodou.

Čokoládová poleva:

  • 150 g hořké čokolády 55-60% (Callebaut 811)
  • 150 g smetana ke šlehání ´33%

Čokoládu zalijte horkou smetanou, nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladké emulze. Za občasného míchání nechte polevu zchladnout a lehce zhoustnout. Vychlazený řez si položte na chladicí mřížku nebo podložte dvěma skleničkami a celý polijte zchladlou polevou. Nožem uhlaďte do roviny a dejte do lednice alespoň na dva dny rozležet.

Řezy krájejte ostrým hladkým nožem, který si můžete nahřát v horké vodě. Před servírováním nechte chvilku při pokojové teplotě.

22 Comments

  • Jaroslava
    2. 4. 2021 v 14:14

    Dobrý den paní Landová, dnes jsem potřebovala něco upéct k Velikonocům. Objevila jsem Vaše medové řezy. Volba byla jasná. Krásně se mi povedly, krém je vynikající. Nákrojim je asi až v neděli, aby se zalezely. Určitě budou skvělé, tak jako všechny Vaše recepty. Dnes jsem pekla dle Vašeho receptu i jablkový chlebíček, který je mým oblíbeným. Většinou peču jen dle Vašich receptů, i makronky. Děkuji za recepty. Jste úžasná.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      3. 4. 2021 v 8:08

      Jarko, určitě doporučuji vydržet, rozleželé řezy jsou mnohem lepší 🙂 Moc mě těší, že se recepty těší u Vás takové oblibě, děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Jaroslava
    2. 4. 2021 v 16:24

    Paní Landová, nevydržela jsem a ochutnala Vaše medové řezy. Nejsou sice ještě zalezene, ale jsou neskutečně dobré!

    Odpovědět
  • Jaroslava
    2. 4. 2021 v 16:27

    Paní Landová, řezy ještě nemám zalezene, ale ochutnala jsem a jsou výborné!

    Odpovědět
  • Hana
    3. 4. 2021 v 8:36

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat kterým nástavcem na robota šleháte krém. Měla jsem pocit že v krátkém videu jsem viděla žebro. Teď si nejsem jistá který mám použít. Děkuji za odpověď peču od vás pořád a všem moc chutná 😊.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      3. 4. 2021 v 9:52

      Ve videu se „mihnou“ nástavce dva 🙂 nedříve míchám do zchladnutí plochou metlou a máslo pak zašlehávám balonovou 🙂

      Odpovědět
  • Nikola
    4. 4. 2021 v 23:00

    Dobrý den Míšo,
    Chystám se na tyto řezy, budou určitě skvělé, jakož to vždycky všechno od vás.
    Chci se jen zeptat, nemůže ganache na řezech za ty dva dny, kdy budou jen tak ležet, nějak výrazně oschnout? Je lepší v tomto případě uchovat v lednici jen tak, nebo raději v uzavřené krabici?
    S nějakým delším skladováním zákusků mám vždycky problém, i když samozřejmě vím, že je spousta dobrot, kterým odležení vyloženě svědčí. Nicméně jak se nejí zákusek hned čerstvý, jsem z toho nervózní.
    Moc děkuji,
    Nikola

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 4. 2021 v 8:14

      Nikolo, plně chápu, také jsem nejradši, když se všechno hned sní 🙂 klidně nechte rozležet do druhého dne jen pomazané krémem, pak polijte a nechte do dalšího dne. U nás se řezy jedly tři dny a zakrývala jsem vždy jen na řezu, aby neokoraly, jinak bez problémů. Je to jako poleva na dortu a ten Vám také v pohodě vydrží několik dnů 🙂 Případně zkuste zakrojit dříve a uvidíte, zda už budou „jedlé“ 🙂

      Odpovědět
  • Markéta
    5. 4. 2021 v 18:55

    Zdravím Míšo… zkoušela jsem, ale těsto se mi drobilo, takže jsem se na to vyprdla, nevíte kde se mohla stát chyba? Myslíte, že se mi těsto drobilo kvůli vynecháni rumu? Děkuji 🙂 Snad to podruhé výjde

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 4. 2021 v 7:59

      Rumu je tam málo, nemyslím, že by to bylo kvůli tomu. Měla jste dobře odvážené suroviny?

      Odpovědět
      • Markéta
        16. 4. 2021 v 0:03

        Ano , pràvě měla🧐 akorat jsem Ted tak premyslela jestli jsem nesahla po spaldove mouce, kdyby jo mohlo by to být moukou? Budu zkouset znova tak snad to vyjde:) Peču podle Vás často vždycky vse vyslo na výbornou♥️ Díky za vase recepty

        Odpovědět
        • Míša Landová
          16. 4. 2021 v 7:25

          Ano, mohlo, špaldová mouka má trochu jiné vlastnosti než klasická pšeničná 🙂

          Odpovědět
  • M
    5. 4. 2021 v 19:48

    Dobrý den,
    letošní svátky jsme byli jen sami dva s manželem, celá rodina i kamarádky jsou v jiných okresech. Ve čtvrtek jsem udělala mazanečky s tím, že nic víc péct nebudu, bude nám stačit. Ale v pátek jsem neodolala a pustila se do medových řezů. V sobotu jsem naplnila, čokoládou poléla až v neděli navečer, abychom určitě odolali. Vydrželi jsme a dnes odpoledne byly nepopsatelně vynikající.
    Moc a moc děkuji za všechny pečlivě, srozumitelně a detailně vypracované recepty.
    Maruška

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 4. 2021 v 8:00

      Milá Maruško, tak to mě moc těší, že jste neodolala a do řezů se pustila 🙂 a máte ode mě velkou pochvalu, že jste vydrželi nechat řezy odležet 🙂 moc děkuji.

      Odpovědět
  • Péťa
    28. 4. 2021 v 11:57

    Hezký den, ráda bych se zeptala, jakou mouku byste použila, kdyby měly být řezy bezlepkové. Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 4. 2021 v 12:22

      V tomto Vám asi moc neporadím, zkušenost nemám, ale určitě nějakou kvalitní směs určenou na pečení.

      Odpovědět
    • M
      28. 4. 2021 v 14:00

      Dobrý den,
      vzhledem k tomu, že peču pro svého vnoučka, který nesmí pšenici, dovoluji si, připojit se se svou zkušeností. Používám moučnou směs namíchanou doma, protože u kupovaných jsem našla převážně škrob. Nejvíce se mi osvědčila pohanková s žitnou (tu může), čirokovou (připadá mi, že má podobné pekařské vlastnosti jako pšeničná), mandlová (ta je také výborná), rýžovou a kukuřičnou hladkou. Nejvíce dávám pohankové, kukuřičné nejméně. Zdá se mi, že má dost výraznou chuť. Až jsem se dopracovala k této směsi, pečení se daří. I vám přeji hodně úspěchů.

      Odpovědět
  • Dáša
    7. 11. 2022 v 14:20

    Přesně takový medový řez se peče v naší rodině už generace a je to ten nejlepší, který jsem kdy ochutnala! ♥

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ