Toto cukroví je takový update nebo chcete-li vylepšení Arašídových koleček se slaným karamelem, které už na blogu jsou a těší se u vás velké oblibě. Původně to tedy záměr byl, ale nakonec jsem si řekla, že z toho udělám jen nový recept na krém. Protože ono jde hlavně o náplň a polevu a je jedno, jestli k tomu použijete kolečka arašídová, oříšková nebo linecká. Pokud totiž máte slaný karamel rádi, bude vám chutnat ve všem 🙂
V tomto příspěvku se tedy zaměříme na slaný karamel, který je v cukroví hned třikrát. Základ tvoří máslový krém se slaným karamelem, mezi ním se skrývá slaný karamel v tekutější podobě (taková ta omáčka) a navrchu máme ještě karamelovou polevu se špetkou soli. No a pokud byste té soli měli málo, můžete ji vpašovat ještě jako posyp do náplně a na polevu. Zatímco do krémů můžete použít „obyčejnou“ mořskou sůl, tak na dekoraci doporučuji sůl Maldon, která má krásně velké vločky 🙂
A jak už jsem psala výše, tato náplň se bude skvěle hodit do různých těst. Takže klidně použijte arašídová kolečka z původního receptu nebo si upečte linecké jako jsem to udělala já. Co je pro vás v tomto případě podstatné, že níže uvedená náplň a poleva vystačí zhruba na 80 kousků o průměru 3,5-4 cm.
Cukroví plňte až pár dnů před svátky nebo před konzumací a uchovávejte v chladu.
Extra slaný karamel do cukroví
Slaný karamel:
- 60 g cukru krupice
- 60 g smetany ke šlehání 33%
- 30 g másla
- 2-3 g mořské soli
V rendlíku se silným dnem utavte cukr na karamel, zalijte po částech horkou smetanou se solí a následně promíchejte. Přelijte do misky, přidejte kousky másla a míchejte do úplného rozpuštění. Zakryjte kontaktně fólií a nechte vychladnout. Možno připravit i den předem. Před plněním si karamel přendejte do malého zdobícího sáčku (bez špičky).
Máslový krém se slaným karamelem:
- 120 g cukru krupice
- 100 g smetany ke šlehání 33%
- 4 g mořské soli
- 100 g másla
V rendlíku se silným dnem utavte cukr na karamel, zalijte po částech horkou smetanou se solí a následně promíchejte. Přelijte do misky a za občasného míchání nechte zchladnout a lehce zhoustnout.
Následně po částech všlehejte na kousky pokrájené studené máslo. Ke konci šlehejte na max. otáčky, aby byl krém světlý a nadýchaný. Pokud není dostatečně pevný, dejte ho na chvíli vychladit a znovu našlehejte. Po našlehání ihned použijte.
Naplnění:
Máslový krém naneste pomocí sáčku s řezanou špičkou po obvodu koleček (nebo jiných tvarů) a doprostřed vmáčkněte trochu slaného karamelou. Pokud chcete, můžete posypat vločkami soli, a přiklopte druhým kolečkem. Dejte do lednice ztuhnout.
Karamelová poleva:
- 100-120 g karamelové čokolády Belcolade Amber Selection 32%
- 10-12 g kakaového másla
- sůl Maldon
Asi dvě třetiny čokolády a kakaové máslo rozpusťte (ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě), přidejte zbylou třetinu a míchejte do úplného rozpuštění. Nechte zchladnout, pak v polevě máčejte cukroví. Polevu na cukroví nechte lehce zavadnout, pak posypte vločkami soli. Nechte dobře zatuhnout, pak skladujte v uzavřené krabici v chladu.
Náplň a poleva vystačí k naplnění zhruba 80 kousků o průměru 3,5-4 cm.
31 Comments
Market
11. 12. 2022 v 14:21Dobry den, čím prosim nahradim karamelovou cokoladu na hornim kolecku? Muzu treba smichat bilou cokoladu s karamelem? A pote namocit kolečko. Děkuji.
Míša Landová
12. 12. 2022 v 8:53Můžete použít jakoukoliv jinou čokoládu, hořkou i mléčnou. Do kombinace karamelu a bílé čokolády bych se raději nepouštěla 🙂
Zuzana
12. 12. 2022 v 13:12Dobrý den, jak dlouho prosím tohle cukroví vydrží, bojím se, aby se mi krém brzy nezkazil. Dekuji moc
Míša Landová
12. 12. 2022 v 14:07Jak je uvedeno v receptu, cukroví je potřeba plnit až pár dnů před konzumací a udržovat chladu. Z mého pohledu má stejnou trvanlivost, jaké běžné máslové krémy do cukroví 🙂
Martina
13. 12. 2022 v 17:23Hezký večer, nemohu sehnat čokoládu belcolade, je nějaká jiná, skoro stejně dobrá alternativa? Děkuji moc
Míša Landová
13. 12. 2022 v 17:57Můžete použít karamelovou gold od Callebaut, jen není slaná 🙂 Případně se dá použít i mléčná či hořká 🙂
Jana
17. 12. 2022 v 16:50Míšo, prosím, čím můžu nahradit kakaové máslo? Jde to vůbec? 🙂 Děkuju, Jana
Míša Landová
17. 12. 2022 v 19:17Kakaové máslo se dost dobře nahradit nedá … Díky němu ztuhne čokoláda při pokojové teplotě, protože je zároveň máslem i vytemperovaná. Dříve se používal ztužený tuk …
Jitka Pokorná
22. 12. 2022 v 22:14Dobrý den, Míšo. Píšete, že dříve se používal ztužený tuk…proč se nepoužívá i nadále? Tuším, že kaakaové máslo bude asi kvalitnější….ale je to opravdu takový rozdíl v kvalitě, že se od ztuženého tuku nadobro upustilo?
Míša Landová
27. 12. 2022 v 10:28Kvalita asi není úplně to správné slovo, jde spíš o to, že ztužené tuky nejsou pro nás nic moc zdravého a proto se od jejich konzumace ustupuje 🙂
lunalinda
18. 8. 2023 v 12:16Zkoušela jsem již párkrát bambucké máslo. Ovšem pozor, musí být rafinované. S přírodním je to naprosto nepoživatelné, protože je silně aromatické. Konzistence mi přišla stejná jako u kakaového másla a chuťově hodně podobné.
Alena
19. 12. 2022 v 23:04Míšo, mě se to srazilo ….ach jo, co s tím?
Adam
20. 12. 2022 v 10:32Dobrý den,
není jasné, co se srazilo Vám, ale mně před pár dny už karamel. Pomohlo z pánvičky ještě horký přelét do vyššího hrnku a promixovat tyčovým mixérem.
Míša Landová
20. 12. 2022 v 16:56Ano, tyčák dokáže vyřešit spoustu problémů 🙂
Andrea
23. 12. 2022 v 20:15Dobrý večer, Míšo,
recept opět luxusní, jen vánoční cukroví už je napečeno, tak ukládám na příští rok. 😉
Ale krém a slaný karamel mě natolik zaujal, že jsem si říkala, že bych ho zkusila do makronek.
Myslíte, že by se to dalo? Nebo spíše volit jenom “obyč” ganache z čokolády slaný karamel a smetany?
Děkuji za odpověď a přeji Vám krásné a klidné prožití vánočních svátků,
Andrea
Míša Landová
27. 12. 2022 v 10:30Ano, krém je zcela vhodný i do makronek, také používám. Ganache je také alternativa, ale chuť je alespoň pro mě docela odlišná 🙂
Míša Landová
20. 12. 2022 v 16:54Na IG jsem dávala video, co s tím 🙂
Petra
22. 12. 2022 v 19:43Kolečka vypadají výborně, ale už mám napečeno, takže vyzkouším po Vánocích. Já tedy hlavně žasnu nad naprosto stejnými kolečky, stejně silnými. Jak to prosím děláte? 🙂 To je vážně nádhera! Já vždy s lineckým bojuji, lepí se, vlní se, na krajích vždy tenčí a uprostřed těsto silnější…. Asi budu muset zajít konečně na nějaký Váš kurz.
Míša Landová
23. 12. 2022 v 10:00Když je těsto správně zadělané a dostatečně odleželé, jde to s ním dobře 🙂
Nikola
12. 10. 2023 v 21:21Dobrý den Míšo, dříve jsem byla zvyklá na polevu používat čokoládu s trochou oleje, nyní vidím už v několikátém receptu, ze používáte kakaové máslo. Když poleva s olejem ztuhne, po čase se mi na ni udělá jak kdyby taková krupička, tečky… a samozřejmě se „matle“. Když na ni sáhnu, tak jsou vidět otlačené prsty. Když použiji kakaové máslo, mohla bych těmto jevům předejít? Moc děkuji, Nikola
Míša Landová
13. 10. 2023 v 10:03Olej do čokolády se používá spíše u zákusků, které se skladují v lednici. Do cukroví se dříve používal ztužený tuk, teď se nahrazuje právě kakaovým máslem. Aby čokoláda nelepila ani při pokojové teplotě, je vhodné ji alespoň částečně vytemperovat a právě k tomu slouží to kakaové máslo 🙂 Alternativou je ještě kokosový tuk, ale ten může při vyšší teplotě taky začít „lepit“ 🙂
Nikola
14. 10. 2023 v 2:03Moc děkuji! Určitě vyzkouším a snad to bude lepší 😊
Hanka
4. 11. 2023 v 19:52Dobrý den, myslíte, že se takový druh cukroví dá zamrazit? Zamražuji třeba cukroví s náplní ze salka atd. Ale nevím jak tohle. Děkuji za odpověď 🙂
Míša Landová
6. 11. 2023 v 8:36Ano, je možné zamrazit.
Pavla
14. 11. 2023 v 16:39Dobrý den chtěla bych letos vyzkoušet vaš recept na karamelové cukroví..jen mám dotaz kde seženu to kakaové máslo . Děkuji.
Míša Landová
14. 11. 2023 v 19:19Kakaové máslo koupíte na cukrářských eshopech, např. tady.
Ilona
15. 11. 2023 v 9:58Dobrý den, prosím Vás , čokoládová poleva, Vámi uvedená v receptu nelze koupit. Můžete prosím poradit alternativu jinou? Děkuji moc.
Míša Landová
15. 11. 2023 v 11:11Ano, vím, takto slaná čokoláda se bohužel do Čech přestala dovážet, můžete použít klasickou karamelovou Belcolade Amber selection nebo Callebaut Gold.
Šárka
24. 11. 2023 v 21:07Dobrý den,jak prosím mám máčet kolečka,aby byla tak krásná jako vaše a neměla jsem tam prsty…? Děkuji moc,Sarka
Míša Landová
26. 11. 2023 v 11:01Do polevy se máčí jen jedna půlka, takže když to bude držet za tu druhou, jde to snadno 🙂 Případně mrkněte na můj Instragram, kde jsou i videa.
Šárka
26. 11. 2023 v 13:54Miso,děkuji moc,to mě nenapadlo,že se máčení už slepená 🫣,děkuji. Už se na ně těším. Bezva,že dáváte odkazy na nákupy. Právě dělám objednávku na špičky a suroviny. Díky moc za super recepty,i rady,přeji krásný advent. Š.
Průměrné hodnocení z 2 recenzí:
5