Toto cukroví je takový update nebo chcete-li vylepšení Arašídových koleček se slaným karamelem, které už na blogu jsou a těší se u vás velké oblibě. Původně to tedy záměr byl, ale nakonec jsem si řekla, že z toho udělám jen nový recept na krém. Protože ono jde hlavně o náplň a polevu a je jedno, jestli k tomu použijete kolečka arašídová, oříšková nebo linecká. Pokud totiž máte slaný karamel rádi, bude vám chutnat ve všem 🙂
V tomto příspěvku se tedy zaměříme na slaný karamel, který je v cukroví hned třikrát. Základ tvoří máslový krém se slaným karamelem, mezi ním se skrývá slaný karamel v tekutější podobě (taková ta omáčka) a navrchu máme ještě karamelovou polevu se špetkou soli. No a pokud byste té soli měli málo, můžete ji vpašovat ještě jako posyp do náplně a na polevu. Zatímco do krémů můžete použít „obyčejnou“ mořskou sůl, tak na dekoraci doporučuji sůl Maldon, která má krásně velké vločky 🙂
A jak už jsem psala výše, tato náplň se bude skvěle hodit do různých těst. Takže klidně použijte arašídová kolečka z původního receptu nebo si upečte linecké jako jsem to udělala já. Co je pro vás v tomto případě podstatné, že níže uvedená náplň a poleva vystačí zhruba na 80 kousků o průměru 3,5-4 cm.
Cukroví plňte až pár dnů před svátky nebo před konzumací a uchovávejte v chladu.
Extra slaný karamel do cukroví
Slaný karamel:
- 60 g cukru krupice
- 60 g smetany ke šlehání 33%
- 30 g másla
- 2-3 g mořské soli
V rendlíku se silným dnem utavte cukr na karamel, zalijte po částech horkou smetanou se solí a následně promíchejte. Přelijte do misky, přidejte kousky másla a míchejte do úplného rozpuštění. Zakryjte kontaktně fólií a nechte vychladnout. Možno připravit i den předem. Před plněním si karamel přendejte do malého zdobícího sáčku (bez špičky).
Máslový krém se slaným karamelem:
- 120 g cukru krupice
- 100 g smetany ke šlehání 33%
- 4 g mořské soli
- 100 g másla
V rendlíku se silným dnem utavte cukr na karamel, zalijte po částech horkou smetanou se solí a následně promíchejte. Přelijte do misky a za občasného míchání nechte zchladnout a lehce zhoustnout.
Následně po částech všlehejte na kousky pokrájené studené máslo. Ke konci šlehejte na max. otáčky, aby byl krém světlý a nadýchaný. Pokud není dostatečně pevný, dejte ho na chvíli vychladit a znovu našlehejte. Po našlehání ihned použijte.
Naplnění:
Máslový krém naneste pomocí sáčku s řezanou špičkou po obvodu koleček (nebo jiných tvarů) a doprostřed vmáčkněte trochu slaného karamelou. Pokud chcete, můžete posypat vločkami soli, a přiklopte druhým kolečkem. Dejte do lednice ztuhnout.
Karamelová poleva:
- 100-120 g karamelové čokolády Belcolade Amber Selection 32%
- 10-12 g kakaového másla
- sůl Maldon
Asi dvě třetiny čokolády a kakaové máslo rozpusťte (ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě), přidejte zbylou třetinu a míchejte do úplného rozpuštění. Nechte zchladnout, pak v polevě máčejte cukroví. Polevu na cukroví nechte lehce zavadnout, pak posypte vločkami soli. Nechte dobře zatuhnout, pak skladujte v uzavřené krabici v chladu.
Náplň a poleva vystačí k naplnění zhruba 80 kousků o průměru 3,5-4 cm.
49 Komentáře
Market
11. 12. 2022 v 14:21Dobry den, čím prosim nahradim karamelovou cokoladu na hornim kolecku? Muzu treba smichat bilou cokoladu s karamelem? A pote namocit kolečko. Děkuji.
Míša Landová
12. 12. 2022 v 8:53Můžete použít jakoukoliv jinou čokoládu, hořkou i mléčnou. Do kombinace karamelu a bílé čokolády bych se raději nepouštěla 🙂
Zuzana
12. 12. 2022 v 13:12Dobrý den, jak dlouho prosím tohle cukroví vydrží, bojím se, aby se mi krém brzy nezkazil. Dekuji moc
Míša Landová
12. 12. 2022 v 14:07Jak je uvedeno v receptu, cukroví je potřeba plnit až pár dnů před konzumací a udržovat chladu. Z mého pohledu má stejnou trvanlivost, jaké běžné máslové krémy do cukroví 🙂
Martina
13. 12. 2022 v 17:23Hezký večer, nemohu sehnat čokoládu belcolade, je nějaká jiná, skoro stejně dobrá alternativa? Děkuji moc
Míša Landová
13. 12. 2022 v 17:57Můžete použít karamelovou gold od Callebaut, jen není slaná 🙂 Případně se dá použít i mléčná či hořká 🙂
Jana
17. 12. 2022 v 16:50Míšo, prosím, čím můžu nahradit kakaové máslo? Jde to vůbec? 🙂 Děkuju, Jana
Míša Landová
17. 12. 2022 v 19:17Kakaové máslo se dost dobře nahradit nedá … Díky němu ztuhne čokoláda při pokojové teplotě, protože je zároveň máslem i vytemperovaná. Dříve se používal ztužený tuk …
Jitka Pokorná
22. 12. 2022 v 22:14Dobrý den, Míšo. Píšete, že dříve se používal ztužený tuk…proč se nepoužívá i nadále? Tuším, že kaakaové máslo bude asi kvalitnější….ale je to opravdu takový rozdíl v kvalitě, že se od ztuženého tuku nadobro upustilo?
Míša Landová
27. 12. 2022 v 10:28Kvalita asi není úplně to správné slovo, jde spíš o to, že ztužené tuky nejsou pro nás nic moc zdravého a proto se od jejich konzumace ustupuje 🙂
lunalinda
18. 8. 2023 v 12:16Zkoušela jsem již párkrát bambucké máslo. Ovšem pozor, musí být rafinované. S přírodním je to naprosto nepoživatelné, protože je silně aromatické. Konzistence mi přišla stejná jako u kakaového másla a chuťově hodně podobné.
Alena
19. 12. 2022 v 23:04Míšo, mě se to srazilo ….ach jo, co s tím?
Adam
20. 12. 2022 v 10:32Dobrý den,
není jasné, co se srazilo Vám, ale mně před pár dny už karamel. Pomohlo z pánvičky ještě horký přelét do vyššího hrnku a promixovat tyčovým mixérem.
Míša Landová
20. 12. 2022 v 16:56Ano, tyčák dokáže vyřešit spoustu problémů 🙂
Andrea
23. 12. 2022 v 20:15Dobrý večer, Míšo,
recept opět luxusní, jen vánoční cukroví už je napečeno, tak ukládám na příští rok. 😉
Ale krém a slaný karamel mě natolik zaujal, že jsem si říkala, že bych ho zkusila do makronek.
Myslíte, že by se to dalo? Nebo spíše volit jenom “obyč” ganache z čokolády slaný karamel a smetany?
Děkuji za odpověď a přeji Vám krásné a klidné prožití vánočních svátků,
Andrea
Míša Landová
27. 12. 2022 v 10:30Ano, krém je zcela vhodný i do makronek, také používám. Ganache je také alternativa, ale chuť je alespoň pro mě docela odlišná 🙂
Míša Landová
20. 12. 2022 v 16:54Na IG jsem dávala video, co s tím 🙂
Petra
22. 12. 2022 v 19:43Kolečka vypadají výborně, ale už mám napečeno, takže vyzkouším po Vánocích. Já tedy hlavně žasnu nad naprosto stejnými kolečky, stejně silnými. Jak to prosím děláte? 🙂 To je vážně nádhera! Já vždy s lineckým bojuji, lepí se, vlní se, na krajích vždy tenčí a uprostřed těsto silnější…. Asi budu muset zajít konečně na nějaký Váš kurz.
Míša Landová
23. 12. 2022 v 10:00Když je těsto správně zadělané a dostatečně odleželé, jde to s ním dobře 🙂
Nikola
12. 10. 2023 v 21:21Dobrý den Míšo, dříve jsem byla zvyklá na polevu používat čokoládu s trochou oleje, nyní vidím už v několikátém receptu, ze používáte kakaové máslo. Když poleva s olejem ztuhne, po čase se mi na ni udělá jak kdyby taková krupička, tečky… a samozřejmě se „matle“. Když na ni sáhnu, tak jsou vidět otlačené prsty. Když použiji kakaové máslo, mohla bych těmto jevům předejít? Moc děkuji, Nikola
Míša Landová
13. 10. 2023 v 10:03Olej do čokolády se používá spíše u zákusků, které se skladují v lednici. Do cukroví se dříve používal ztužený tuk, teď se nahrazuje právě kakaovým máslem. Aby čokoláda nelepila ani při pokojové teplotě, je vhodné ji alespoň částečně vytemperovat a právě k tomu slouží to kakaové máslo 🙂 Alternativou je ještě kokosový tuk, ale ten může při vyšší teplotě taky začít „lepit“ 🙂
Nikola
14. 10. 2023 v 2:03Moc děkuji! Určitě vyzkouším a snad to bude lepší 😊
Hanka
4. 11. 2023 v 19:52Dobrý den, myslíte, že se takový druh cukroví dá zamrazit? Zamražuji třeba cukroví s náplní ze salka atd. Ale nevím jak tohle. Děkuji za odpověď 🙂
Míša Landová
6. 11. 2023 v 8:36Ano, je možné zamrazit.
Pavla
14. 11. 2023 v 16:39Dobrý den chtěla bych letos vyzkoušet vaš recept na karamelové cukroví..jen mám dotaz kde seženu to kakaové máslo . Děkuji.
Míša Landová
14. 11. 2023 v 19:19Kakaové máslo koupíte na cukrářských eshopech, např. tady.
Ilona
15. 11. 2023 v 9:58Dobrý den, prosím Vás , čokoládová poleva, Vámi uvedená v receptu nelze koupit. Můžete prosím poradit alternativu jinou? Děkuji moc.
Míša Landová
15. 11. 2023 v 11:11Ano, vím, takto slaná čokoláda se bohužel do Čech přestala dovážet, můžete použít klasickou karamelovou Belcolade Amber selection nebo Callebaut Gold.
Šárka
24. 11. 2023 v 21:07Dobrý den,jak prosím mám máčet kolečka,aby byla tak krásná jako vaše a neměla jsem tam prsty…? Děkuji moc,Sarka
Míša Landová
26. 11. 2023 v 11:01Do polevy se máčí jen jedna půlka, takže když to bude držet za tu druhou, jde to snadno 🙂 Případně mrkněte na můj Instragram, kde jsou i videa.
Šárka
26. 11. 2023 v 13:54Miso,děkuji moc,to mě nenapadlo,že se máčení už slepená 🫣,děkuji. Už se na ně těším. Bezva,že dáváte odkazy na nákupy. Právě dělám objednávku na špičky a suroviny. Díky moc za super recepty,i rady,přeji krásný advent. Š.
Alena
5. 12. 2023 v 7:18Dobrý den Míšo, prosím Vás, mohla bych poprosit o radu? Cukr na krém jsem si utavila dle návodu a po přilití smetany se mi vše zdrclo do velmi nevzhledného čehosi. Nepodařilo se mi to ničím napravit. Nevíte prosím, čím by to mohlo být? A pokud se mi podaří dostat se k dalšímu bodu a to je zašlehání másla, mám ho zašlehat tyčovým mixérem studené? Nebo povolené? Jinak Vám děkuji za perfektní recepty a nápady, jste skvělá, snad budu někdy alespoň z části tak úžasná cukrářka, jako jste Vy.
Míša Landová
5. 12. 2023 v 8:41Smetana musí být horká a je potřeba ji přidávat do karamelu po částech. Zamíchat až úplně nakonec. Do tekutého karamelu stačí máslo vmíchat metličkou, může mít pokojovou teplotu. Do máslového krému se máslo zašlehává, tudíž šlehačem, nikoliv mixérem a je lepší, když je studenější.
Anna
8. 12. 2023 v 15:48Tak já dnes zápasila s tímto receptem. Vše dopadlo dobře,až na polevu… Ať ji rozehreji v mikrovlnce, vodní lázni a nebo jen preleji horkým máslem,tak mi z toho vznikne hmota,taková kaše. Po větším naředění to stejně po chvíli zkašovatí a nedá se to použít 🥺
Míša Landová
9. 12. 2023 v 9:27A máte čokoládu uvedenou v receptu? Horkým máslem? Vysokou teplotou si čokoládu zničíte 🙁
Nikola
8. 12. 2023 v 17:45Dobrý den Míšo, můžu se zeptat, linecké dělám klasicky v poměru 3:2:1, je možné část mouky nahradit mletými arašídy, třeba 50g? Bude to fungovat? V receptech na cukroví s ořechy (pistáciové nebo citronové z kuchařky) máte totiž vždy jiné poměry surovin, tak nevím, jestli to třeba není pro to, že každé ty ořechy mají jinou savost… Moc děkuji
Míša Landová
9. 12. 2023 v 9:28Ano, mělo by to fungovat 🙂
Barbora
11. 12. 2023 v 11:14Dobrý den Miso, cukroví vypadá úžasně jako všechno vždy u Vás! 😊 Jen se chci zeptat na radu ohledně karamelu. Cukr se mi vždy krasne roztaví, ale když ho po částech zaliju smetanou, tak se vždy karamel hned srazí a pak nejde zpět rozpustit. Kde prosím dělám chybu?
Míša Landová
13. 12. 2023 v 19:58Smetana musí být vařicí, jak je uvedeno v receptu.
Barbora
18. 12. 2023 v 12:46Moc děkuji, už se povedlo. A cukroví je vynikající jako vždy všechno od Vás. Přeju Vám krásné svátky ve zdraví a klidu.
Míša Landová
18. 12. 2023 v 21:11Děkuji 🙂
Lenka
4. 10. 2024 v 16:43Hezký den, Míšo, měla bych na Vas dotaz. Neporadil byste mi prosím, jaký je poměr slaného karamelu a másla na tento krém? Jde mi o to, že mi zůstal slaný karamel z tartaletek, poměrně vetsi množství, a tak jsem si říkala, že bych ho vyšlehala s máslem do krému a dala na mrazák na cukroví. Ovšem tady v receptu je samozřejmě přímo popsaný postup na výrobu karamelu a následně jeho zašlehání s máslem. Takže nejsem schopná zjistit, kolik vlastně hotového karamelu a kolik másla… nemáte odhad prosím?
Míša Landová
6. 10. 2024 v 14:34Podle surovin je to asi 2:1 karamel a máslo, ale opravdu jen odhad. Zkusila bych pocitově máslo přidávat, až bude mít krém pro Vás příjemnou chuť 🙂
Denisa Dao
31. 10. 2024 v 7:38Dobrý den,
je možné použít navrch čokoládu Belcolade Amber Selection 30%? Děkuji 🙂
Míša Landová
5. 11. 2024 v 17:10Ano, jakoukoliv karamelovou.
Hana Hubáčková
20. 11. 2024 v 15:35Dobrý den,
mohla bych se zeptat kde se dají koupit tato vykrajovátka na linecké?
Děkuji 🙂
Míša Landová
20. 11. 2024 v 16:34Je to klasické „zubaté“ kolečko, které koupíte v běžných domácích potřebách.
Ilona
5. 12. 2024 v 13:39Dobrý den. Prosím Vás, polevu znám, výborná. Nepeču tak často, abych užila celé 0,5 kg, nevíte jestli lze někde koupit 250 g? Děkuji moc za Váš čas na odpově´d. Ilona
Míša Landová
5. 12. 2024 v 16:34Obávám se, že tyto čokolády v menším balení neseženete. Používají spíše profesionálové, proto ta větší balení.
Průměrné hodnocení z 3 recenzí:
5