Menu
Cukroví

Cukroví s extra slaným karamelem

Toto cukroví je takový update nebo chcete-li vylepšení Arašídových koleček se slaným karamelem, které už na blogu jsou a těší se u vás velké oblibě. Původně to tedy záměr byl, ale nakonec jsem si řekla, že z toho udělám jen nový recept na krém. Protože ono jde hlavně o náplň a polevu a je jedno, jestli k tomu použijete kolečka arašídová, oříšková nebo linecká. Pokud totiž máte slaný karamel rádi, bude vám chutnat ve všem 🙂

V tomto příspěvku se tedy zaměříme na slaný karamel, který je v cukroví hned třikrát. Základ tvoří máslový krém se slaným karamelem, mezi ním se skrývá slaný karamel v tekutější podobě (taková ta omáčka) a navrchu máme ještě karamelovou polevu se špetkou soli. No a pokud byste té soli měli málo, můžete ji vpašovat ještě jako posyp do náplně a na polevu. Zatímco do krémů můžete použít „obyčejnou“ mořskou sůl, tak na dekoraci doporučuji sůl Maldon, která má krásně velké vločky 🙂

A jak už jsem psala výše, tato náplň se bude skvěle hodit do různých těst. Takže klidně použijte arašídová kolečka z původního receptu nebo si upečte linecké jako jsem to udělala já. Co je pro vás v tomto případě podstatné, že níže uvedená náplň a poleva vystačí zhruba na 80 kousků o průměru 3,5-4 cm.

Cukroví plňte až pár dnů před svátky nebo před konzumací a uchovávejte v chladu.

Extra slaný karamel do cukroví

Slaný karamel:

  • 60 g cukru krupice
  • 60 g smetany ke šlehání 33%
  • 30 g másla
  • 2-3 g mořské soli

V rendlíku se silným dnem utavte cukr na karamel, zalijte po částech horkou smetanou se solí a následně promíchejte. Přelijte do misky, přidejte kousky másla a míchejte do úplného rozpuštění. Zakryjte kontaktně fólií a nechte vychladnout. Možno připravit i den předem. Před plněním si karamel přendejte do malého zdobícího sáčku (bez špičky).

Máslový krém se slaným karamelem:

  • 120 g cukru krupice
  • 100 g smetany ke šlehání 33%
  • 4 g mořské soli
  • 100 g másla

V rendlíku se silným dnem utavte cukr na karamel, zalijte po částech horkou smetanou se solí a následně promíchejte. Přelijte do misky a za občasného míchání nechte zchladnout a lehce zhoustnout.

Následně po částech všlehejte na kousky pokrájené studené máslo. Ke konci šlehejte na max. otáčky, aby byl krém světlý a nadýchaný. Pokud není dostatečně pevný, dejte ho na chvíli vychladit a znovu našlehejte. Po našlehání ihned použijte.

Naplnění:

Máslový krém naneste pomocí sáčku s řezanou špičkou po obvodu koleček (nebo jiných tvarů) a doprostřed vmáčkněte trochu slaného karamelou. Pokud chcete, můžete posypat vločkami soli, a přiklopte druhým kolečkem. Dejte do lednice ztuhnout.

Karamelová poleva:

Asi dvě třetiny čokolády a kakaové máslo rozpusťte (ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě), přidejte zbylou třetinu a míchejte do úplného rozpuštění. Nechte zchladnout, pak v polevě máčejte cukroví. Polevu na cukroví nechte lehce zavadnout, pak posypte vločkami soli. Nechte dobře zatuhnout, pak skladujte v uzavřené krabici v chladu.

Náplň a poleva vystačí k naplnění zhruba 80 kousků o průměru 3,5-4 cm.

41 Comments

  • Market
    11. 12. 2022 v 14:21

    Dobry den, čím prosim nahradim karamelovou cokoladu na hornim kolecku? Muzu treba smichat bilou cokoladu s karamelem? A pote namocit kolečko. Děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 12. 2022 v 8:53

      Můžete použít jakoukoliv jinou čokoládu, hořkou i mléčnou. Do kombinace karamelu a bílé čokolády bych se raději nepouštěla 🙂

      Odpovědět
  • Zuzana
    12. 12. 2022 v 13:12

    Dobrý den, jak dlouho prosím tohle cukroví vydrží, bojím se, aby se mi krém brzy nezkazil. Dekuji moc

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 12. 2022 v 14:07

      Jak je uvedeno v receptu, cukroví je potřeba plnit až pár dnů před konzumací a udržovat chladu. Z mého pohledu má stejnou trvanlivost, jaké běžné máslové krémy do cukroví 🙂

      Odpovědět
  • Martina
    13. 12. 2022 v 17:23

    Hezký večer, nemohu sehnat čokoládu belcolade, je nějaká jiná, skoro stejně dobrá alternativa? Děkuji moc

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 12. 2022 v 17:57

      Můžete použít karamelovou gold od Callebaut, jen není slaná 🙂 Případně se dá použít i mléčná či hořká 🙂

      Odpovědět
  • Jana
    17. 12. 2022 v 16:50

    Míšo, prosím, čím můžu nahradit kakaové máslo? Jde to vůbec? 🙂 Děkuju, Jana

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 12. 2022 v 19:17

      Kakaové máslo se dost dobře nahradit nedá … Díky němu ztuhne čokoláda při pokojové teplotě, protože je zároveň máslem i vytemperovaná. Dříve se používal ztužený tuk …

      Odpovědět
      • Jitka Pokorná
        22. 12. 2022 v 22:14

        Dobrý den, Míšo. Píšete, že dříve se používal ztužený tuk…proč se nepoužívá i nadále? Tuším, že kaakaové máslo bude asi kvalitnější….ale je to opravdu takový rozdíl v kvalitě, že se od ztuženého tuku nadobro upustilo?

        Odpovědět
        • Míša Landová
          27. 12. 2022 v 10:28

          Kvalita asi není úplně to správné slovo, jde spíš o to, že ztužené tuky nejsou pro nás nic moc zdravého a proto se od jejich konzumace ustupuje 🙂

          Odpovědět
    • lunalinda
      18. 8. 2023 v 12:16

      Zkoušela jsem již párkrát bambucké máslo. Ovšem pozor, musí být rafinované. S přírodním je to naprosto nepoživatelné, protože je silně aromatické. Konzistence mi přišla stejná jako u kakaového másla a chuťově hodně podobné.

      Odpovědět
  • Alena
    19. 12. 2022 v 23:04

    Míšo, mě se to srazilo ….ach jo, co s tím?

    Odpovědět
    • Adam
      20. 12. 2022 v 10:32

      Dobrý den,
      není jasné, co se srazilo Vám, ale mně před pár dny už karamel. Pomohlo z pánvičky ještě horký přelét do vyššího hrnku a promixovat tyčovým mixérem.

      Odpovědět
      • Míša Landová
        20. 12. 2022 v 16:56

        Ano, tyčák dokáže vyřešit spoustu problémů 🙂

        Odpovědět
        • Andrea
          23. 12. 2022 v 20:15

          Dobrý večer, Míšo,

          recept opět luxusní, jen vánoční cukroví už je napečeno, tak ukládám na příští rok. 😉
          Ale krém a slaný karamel mě natolik zaujal, že jsem si říkala, že bych ho zkusila do makronek.
          Myslíte, že by se to dalo? Nebo spíše volit jenom “obyč” ganache z čokolády slaný karamel a smetany?

          Děkuji za odpověď a přeji Vám krásné a klidné prožití vánočních svátků,
          Andrea

          Odpovědět
          • Míša Landová
            27. 12. 2022 v 10:30

            Ano, krém je zcela vhodný i do makronek, také používám. Ganache je také alternativa, ale chuť je alespoň pro mě docela odlišná 🙂

    • Míša Landová
      20. 12. 2022 v 16:54

      Na IG jsem dávala video, co s tím 🙂

      Odpovědět
  • Petra
    22. 12. 2022 v 19:43

    Kolečka vypadají výborně, ale už mám napečeno, takže vyzkouším po Vánocích. Já tedy hlavně žasnu nad naprosto stejnými kolečky, stejně silnými. Jak to prosím děláte? 🙂 To je vážně nádhera! Já vždy s lineckým bojuji, lepí se, vlní se, na krajích vždy tenčí a uprostřed těsto silnější…. Asi budu muset zajít konečně na nějaký Váš kurz.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 12. 2022 v 10:00

      Když je těsto správně zadělané a dostatečně odleželé, jde to s ním dobře 🙂

      Odpovědět
  • Nikola
    12. 10. 2023 v 21:21

    Dobrý den Míšo, dříve jsem byla zvyklá na polevu používat čokoládu s trochou oleje, nyní vidím už v několikátém receptu, ze používáte kakaové máslo. Když poleva s olejem ztuhne, po čase se mi na ni udělá jak kdyby taková krupička, tečky… a samozřejmě se „matle“. Když na ni sáhnu, tak jsou vidět otlačené prsty. Když použiji kakaové máslo, mohla bych těmto jevům předejít? Moc děkuji, Nikola

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 10. 2023 v 10:03

      Olej do čokolády se používá spíše u zákusků, které se skladují v lednici. Do cukroví se dříve používal ztužený tuk, teď se nahrazuje právě kakaovým máslem. Aby čokoláda nelepila ani při pokojové teplotě, je vhodné ji alespoň částečně vytemperovat a právě k tomu slouží to kakaové máslo 🙂 Alternativou je ještě kokosový tuk, ale ten může při vyšší teplotě taky začít „lepit“ 🙂

      Odpovědět
      • Nikola
        14. 10. 2023 v 2:03

        Moc děkuji! Určitě vyzkouším a snad to bude lepší 😊

        Odpovědět
  • Hanka
    4. 11. 2023 v 19:52

    Dobrý den, myslíte, že se takový druh cukroví dá zamrazit? Zamražuji třeba cukroví s náplní ze salka atd. Ale nevím jak tohle. Děkuji za odpověď 🙂

    Odpovědět
  • Pavla
    14. 11. 2023 v 16:39

    Dobrý den chtěla bych letos vyzkoušet vaš recept na karamelové cukroví..jen mám dotaz kde seženu to kakaové máslo . Děkuji.

    Odpovědět
  • Ilona
    15. 11. 2023 v 9:58

    Dobrý den, prosím Vás , čokoládová poleva, Vámi uvedená v receptu nelze koupit. Můžete prosím poradit alternativu jinou? Děkuji moc.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 11. 2023 v 11:11

      Ano, vím, takto slaná čokoláda se bohužel do Čech přestala dovážet, můžete použít klasickou karamelovou Belcolade Amber selection nebo Callebaut Gold.

      Odpovědět
  • Šárka
    24. 11. 2023 v 21:07

    Dobrý den,jak prosím mám máčet kolečka,aby byla tak krásná jako vaše a neměla jsem tam prsty…? Děkuji moc,Sarka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 11. 2023 v 11:01

      Do polevy se máčí jen jedna půlka, takže když to bude držet za tu druhou, jde to snadno 🙂 Případně mrkněte na můj Instragram, kde jsou i videa.

      Odpovědět
      • Šárka
        26. 11. 2023 v 13:54

        Miso,děkuji moc,to mě nenapadlo,že se máčení už slepená 🫣,děkuji. Už se na ně těším. Bezva,že dáváte odkazy na nákupy. Právě dělám objednávku na špičky a suroviny. Díky moc za super recepty,i rady,přeji krásný advent. Š.

        Odpovědět
  • Alena
    5. 12. 2023 v 7:18

    Dobrý den Míšo, prosím Vás, mohla bych poprosit o radu? Cukr na krém jsem si utavila dle návodu a po přilití smetany se mi vše zdrclo do velmi nevzhledného čehosi. Nepodařilo se mi to ničím napravit. Nevíte prosím, čím by to mohlo být? A pokud se mi podaří dostat se k dalšímu bodu a to je zašlehání másla, mám ho zašlehat tyčovým mixérem studené? Nebo povolené? Jinak Vám děkuji za perfektní recepty a nápady, jste skvělá, snad budu někdy alespoň z části tak úžasná cukrářka, jako jste Vy.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 12. 2023 v 8:41

      Smetana musí být horká a je potřeba ji přidávat do karamelu po částech. Zamíchat až úplně nakonec. Do tekutého karamelu stačí máslo vmíchat metličkou, může mít pokojovou teplotu. Do máslového krému se máslo zašlehává, tudíž šlehačem, nikoliv mixérem a je lepší, když je studenější.

      Odpovědět
  • Anna
    8. 12. 2023 v 15:48

    Tak já dnes zápasila s tímto receptem. Vše dopadlo dobře,až na polevu… Ať ji rozehreji v mikrovlnce, vodní lázni a nebo jen preleji horkým máslem,tak mi z toho vznikne hmota,taková kaše. Po větším naředění to stejně po chvíli zkašovatí a nedá se to použít 🥺

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 12. 2023 v 9:27

      A máte čokoládu uvedenou v receptu? Horkým máslem? Vysokou teplotou si čokoládu zničíte 🙁

      Odpovědět
  • Nikola
    8. 12. 2023 v 17:45

    Dobrý den Míšo, můžu se zeptat, linecké dělám klasicky v poměru 3:2:1, je možné část mouky nahradit mletými arašídy, třeba 50g? Bude to fungovat? V receptech na cukroví s ořechy (pistáciové nebo citronové z kuchařky) máte totiž vždy jiné poměry surovin, tak nevím, jestli to třeba není pro to, že každé ty ořechy mají jinou savost… Moc děkuji

    Odpovědět
  • Barbora
    11. 12. 2023 v 11:14

    Dobrý den Miso, cukroví vypadá úžasně jako všechno vždy u Vás! 😊 Jen se chci zeptat na radu ohledně karamelu. Cukr se mi vždy krasne roztaví, ale když ho po částech zaliju smetanou, tak se vždy karamel hned srazí a pak nejde zpět rozpustit. Kde prosím dělám chybu?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 12. 2023 v 19:58

      Smetana musí být vařicí, jak je uvedeno v receptu.

      Odpovědět
      • Barbora
        18. 12. 2023 v 12:46

        Moc děkuji, už se povedlo. A cukroví je vynikající jako vždy všechno od Vás. Přeju Vám krásné svátky ve zdraví a klidu.

        Odpovědět

Průměrné hodnocení z 3 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ