Menu
Cukroví

Cukroví s extra slaným karamelem

Toto cukroví je takový update nebo chcete-li vylepšení Arašídových koleček se slaným karamelem, které už na blogu jsou a těší se u vás velké oblibě. Původně to tedy záměr byl, ale nakonec jsem si řekla, že z toho udělám jen nový recept na krém. Protože ono jde hlavně o náplň a polevu a je jedno, jestli k tomu použijete kolečka arašídová, oříšková nebo linecká. Pokud totiž máte slaný karamel rádi, bude vám chutnat ve všem 🙂

V tomto příspěvku se tedy zaměříme na slaný karamel, který je v cukroví hned třikrát. Základ tvoří máslový krém se slaným karamelem, mezi ním se skrývá slaný karamel v tekutější podobě (taková ta omáčka) a navrchu máme ještě karamelovou polevu se špetkou soli. No a pokud byste té soli měli málo, můžete ji vpašovat ještě jako posyp do náplně a na polevu. Zatímco do krémů můžete použít „obyčejnou“ mořskou sůl, tak na dekoraci doporučuji sůl Maldon, která má krásně velké vločky 🙂

A jak už jsem psala výše, tato náplň se bude skvěle hodit do různých těst. Takže klidně použijte arašídová kolečka z původního receptu nebo si upečte linecké jako jsem to udělala já. Co je pro vás v tomto případě podstatné, že níže uvedená náplň a poleva vystačí zhruba na 80 kousků o průměru 3,5-4 cm.

Cukroví plňte až pár dnů před svátky nebo před konzumací a uchovávejte v chladu.

Extra slaný karamel do cukroví

Slaný karamel:

  • 60 g cukru krupice
  • 60 g smetany ke šlehání 33%
  • 30 g másla
  • 2-3 g mořské soli

V rendlíku se silným dnem utavte cukr na karamel, zalijte po částech horkou smetanou se solí a následně promíchejte. Přelijte do misky, přidejte kousky másla a míchejte do úplného rozpuštění. Zakryjte kontaktně fólií a nechte vychladnout. Možno připravit i den předem. Před plněním si karamel přendejte do malého zdobícího sáčku (bez špičky).

Máslový krém se slaným karamelem:

  • 120 g cukru krupice
  • 100 g smetany ke šlehání 33%
  • 4 g mořské soli
  • 100 g másla

V rendlíku se silným dnem utavte cukr na karamel, zalijte po částech horkou smetanou se solí a následně promíchejte. Přelijte do misky a za občasného míchání nechte zchladnout a lehce zhoustnout.

Následně po částech všlehejte na kousky pokrájené studené máslo. Ke konci šlehejte na max. otáčky, aby byl krém světlý a nadýchaný. Pokud není dostatečně pevný, dejte ho na chvíli vychladit a znovu našlehejte. Po našlehání ihned použijte.

Naplnění:

Máslový krém naneste pomocí sáčku s řezanou špičkou po obvodu koleček (nebo jiných tvarů) a doprostřed vmáčkněte trochu slaného karamelou. Pokud chcete, můžete posypat vločkami soli, a přiklopte druhým kolečkem. Dejte do lednice ztuhnout.

Karamelová poleva:

Asi dvě třetiny čokolády a kakaové máslo rozpusťte (ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě), přidejte zbylou třetinu a míchejte do úplného rozpuštění. Nechte zchladnout, pak v polevě máčejte cukroví. Polevu na cukroví nechte lehce zavadnout, pak posypte vločkami soli. Nechte dobře zatuhnout, pak skladujte v uzavřené krabici v chladu.

Náplň a poleva vystačí k naplnění zhruba 80 kousků o průměru 3,5-4 cm.

18 Comments

  • Market
    11. 12. 2022 v 14:21

    Dobry den, čím prosim nahradim karamelovou cokoladu na hornim kolecku? Muzu treba smichat bilou cokoladu s karamelem? A pote namocit kolečko. Děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 12. 2022 v 8:53

      Můžete použít jakoukoliv jinou čokoládu, hořkou i mléčnou. Do kombinace karamelu a bílé čokolády bych se raději nepouštěla 🙂

      Odpovědět
  • Zuzana
    12. 12. 2022 v 13:12

    Dobrý den, jak dlouho prosím tohle cukroví vydrží, bojím se, aby se mi krém brzy nezkazil. Dekuji moc

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 12. 2022 v 14:07

      Jak je uvedeno v receptu, cukroví je potřeba plnit až pár dnů před konzumací a udržovat chladu. Z mého pohledu má stejnou trvanlivost, jaké běžné máslové krémy do cukroví 🙂

      Odpovědět
  • Martina
    13. 12. 2022 v 17:23

    Hezký večer, nemohu sehnat čokoládu belcolade, je nějaká jiná, skoro stejně dobrá alternativa? Děkuji moc

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 12. 2022 v 17:57

      Můžete použít karamelovou gold od Callebaut, jen není slaná 🙂 Případně se dá použít i mléčná či hořká 🙂

      Odpovědět
  • Jana
    17. 12. 2022 v 16:50

    Míšo, prosím, čím můžu nahradit kakaové máslo? Jde to vůbec? 🙂 Děkuju, Jana

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 12. 2022 v 19:17

      Kakaové máslo se dost dobře nahradit nedá … Díky němu ztuhne čokoláda při pokojové teplotě, protože je zároveň máslem i vytemperovaná. Dříve se používal ztužený tuk …

      Odpovědět
      • Jitka Pokorná
        22. 12. 2022 v 22:14

        Dobrý den, Míšo. Píšete, že dříve se používal ztužený tuk…proč se nepoužívá i nadále? Tuším, že kaakaové máslo bude asi kvalitnější….ale je to opravdu takový rozdíl v kvalitě, že se od ztuženého tuku nadobro upustilo?

        Odpovědět
        • Míša Landová
          27. 12. 2022 v 10:28

          Kvalita asi není úplně to správné slovo, jde spíš o to, že ztužené tuky nejsou pro nás nic moc zdravého a proto se od jejich konzumace ustupuje 🙂

          Odpovědět
  • Alena
    19. 12. 2022 v 23:04

    Míšo, mě se to srazilo ….ach jo, co s tím?

    Odpovědět
    • Adam
      20. 12. 2022 v 10:32

      Dobrý den,
      není jasné, co se srazilo Vám, ale mně před pár dny už karamel. Pomohlo z pánvičky ještě horký přelét do vyššího hrnku a promixovat tyčovým mixérem.

      Odpovědět
      • Míša Landová
        20. 12. 2022 v 16:56

        Ano, tyčák dokáže vyřešit spoustu problémů 🙂

        Odpovědět
        • Andrea
          23. 12. 2022 v 20:15

          Dobrý večer, Míšo,

          recept opět luxusní, jen vánoční cukroví už je napečeno, tak ukládám na příští rok. 😉
          Ale krém a slaný karamel mě natolik zaujal, že jsem si říkala, že bych ho zkusila do makronek.
          Myslíte, že by se to dalo? Nebo spíše volit jenom “obyč” ganache z čokolády slaný karamel a smetany?

          Děkuji za odpověď a přeji Vám krásné a klidné prožití vánočních svátků,
          Andrea

          Odpovědět
          • Míša Landová
            27. 12. 2022 v 10:30

            Ano, krém je zcela vhodný i do makronek, také používám. Ganache je také alternativa, ale chuť je alespoň pro mě docela odlišná 🙂

    • Míša Landová
      20. 12. 2022 v 16:54

      Na IG jsem dávala video, co s tím 🙂

      Odpovědět
  • Petra
    22. 12. 2022 v 19:43

    Kolečka vypadají výborně, ale už mám napečeno, takže vyzkouším po Vánocích. Já tedy hlavně žasnu nad naprosto stejnými kolečky, stejně silnými. Jak to prosím děláte? 🙂 To je vážně nádhera! Já vždy s lineckým bojuji, lepí se, vlní se, na krajích vždy tenčí a uprostřed těsto silnější…. Asi budu muset zajít konečně na nějaký Váš kurz.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 12. 2022 v 10:00

      Když je těsto správně zadělané a dostatečně odleželé, jde to s ním dobře 🙂

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář