Já vím, že je advent a většina z vás peče vánoční cukroví nebo trénuje vánočku. Nicméně i v tomto období potřebujeme občas něco rychlého, dobrého a třeba i trochu slavnostnějšího. Ať už je to pro nečekanou návštěvu, na rodinnou oslavu nebo k narozeninám. A právě roláda splňuje všechna tato kritéria 🙂
Já jsem pro tentokrát vybrala roládu makovou, kde je část mouky v těstě nahrazena mletým mákem. Dodá mu to nejen zajímavou barvu, ale i jemnou makovou chuť. Nicméně těsto se připravuje úplně stejně jako na klasický piškot. Výhodou rolády je, jak už jsem tu mnohokrát zmiňovala, její rychlá příprava a možnost téměř okamžité konzumace.
Z toho důvodu jsem volila i „rychlý“ krém z husté zakysané smetany creme fraiche, která se jen vyšlehá se smetanou. Pokud máte na přípravu více času, použijte klidně krém z naší české zakysané smetany, jen ji nechte přes noc odkapat. Zbaví se tak přebytečně vody a krém bude hezky hustý. Recept i postup najdete třeba u receptu na Čokoládové cupcakes.
Video postup k receptu najdete na mém IG profilu 🙂
Maková roláda
Maková roláda:
- 4 vejce, velikost „M“
- 90 g cukru krupice
- 60 g mletého máku Dr. Oetker
- 60 g hladké mouky
- ½ lžičky Citronové kůry Finesse Dr. Oetker
Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru a citronem do husté pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka stěrkou spojte a opatrně vmíchejte prosátou mouku a mletý mák.
Hmotu rozetřete na plech (asi 40×30 cm) vyložený papírem na pečení a dejte péct do trouby vyhřáté na 220 stupňů (horní/dolní ohřev) asi na 8-9 minut.
Po upečení plát sejměte z plechu a otočte na čistý arch pečícího papíru, který lehce poprašte moukou. Nechte vychladnout, pak papír opatrně sloupněte.
Smetanový krém:
- 200 g creme fraiche 36%
- 150 ml smetany ke šlehání 33%
- 1-2 lžíce cukru krupice
Všechny suroviny dejte do mísy a pozvolna vyšlehejte do krému.
Dokončení:
- višňová marmeláda
- 100-150 ml smetany ke šlehání 40% (nemusí být)
Plát potřete nejdříve slabě marmeládou a následně rozetřete krém. Pomocí pečícího papíru roládu stočte, utáhněte a zabalenou do papíru dejte do lednice na několik hodin vychladit.
Vychlazenou roládu rozkrájejte na jednotlivé porce vroubkovaným nožem, po každém řezu nůž otřete. Pro slavnostnější chvíli ji můžete ozdobit ušlehanou smetanou.
13 Comments
Alena Štambachová
5. 12. 2022 v 0:24Míšo, opět dokonalá precizní práce a bezesporu je roláda bezesporu chuťově vyladěná. Chtěla bych se prosilm zeptat, jakou špičku používáte pro ty dokonalé omloučky krému nahoře? Moc vám děkuji za odpověď.Alena
Míša Landová
5. 12. 2022 v 7:44Použila jsem špičku martellato BX9990 🙂
Alena Štambachová
5. 12. 2022 v 17:08👌💙🙂🎄
Jana
16. 1. 2023 v 11:19Jsem nadšená z náplne, mírne nakyslá a po nekolika hodinách v chladničce opravdu ztuhla. Roládu budu péct určite ješte alespon jednou, snad mi tentokrát nepopraská. Míšo, je možné použít zde ten fígl s částečnym zavinutím ješte tepleho plátu? Dekuji za skvely recept.
Míša Landová
16. 1. 2023 v 16:51Zkusit určitě můžete, já stáčím vždy až za studena a nikdy mi nepraskla. Pozor, těsto nesmíte mít moc tenké a je potřeba včas vytáhnout z trouby, pak praskat nebude 🙂
Jana Strnadová
24. 2. 2023 v 10:46Dokonalý recept!! Snadný a rychlý. Roláda je móc dobrá😋👌👌👌,dělala jsem ji už čtyřikrát👌👌
Míša Landová
24. 2. 2023 v 14:36Jano, díky 🙂
Janča
28. 6. 2023 v 7:24Dobrý den, dá se tento krém použít i do dortu? A přežije dort i převoz? Moc děkuji;)
Míša Landová
28. 6. 2023 v 9:10Ano, určitě dá. Dort by měl vždy vydržet převoz 🙂 vždy ale musí být dostatečně vychlazený.
Anča
29. 6. 2023 v 22:49Dobrý den Míšo,
chtěla jsem udělat roládu, ale bohužel nemám creme fraiche. Můžu nahradit mascarpone?
Děkuji 🙏♥️
Míša Landová
30. 6. 2023 v 9:16Můžete, ale chuť bude trochu odlišná 🙂
Lena
31. 5. 2024 v 21:08Dobrý den,
potřebovala bych roládu bezlepkovou, je možné nahradit hladkou mouku například mletými mandlemi?
Děkuji
Lenka
Míša Landová
1. 6. 2024 v 12:46Doporučuji kombinaci mandlí, kukuřičného škrobu a bezlepkové mouky.
Průměrné hodnocení z 2 recenzí:
4.5