Menu
Rolády, řezy, záviny

Maková roláda

Já vím, že je advent a většina z vás peče vánoční cukroví nebo trénuje vánočku. Nicméně i v tomto období potřebujeme občas něco rychlého, dobrého a třeba i trochu slavnostnějšího. Ať už je to pro nečekanou návštěvu, na rodinnou oslavu nebo k narozeninám. A právě roláda splňuje všechna tato kritéria 🙂

Já jsem pro tentokrát vybrala roládu makovou, kde je část mouky v těstě nahrazena mletým mákem. Dodá mu to nejen zajímavou barvu, ale i jemnou makovou chuť. Nicméně těsto se připravuje úplně stejně jako na klasický piškot. Výhodou rolády je, jak už jsem tu mnohokrát zmiňovala, její rychlá příprava a možnost téměř okamžité konzumace.

Z toho důvodu jsem volila i „rychlý“ krém z husté zakysané smetany creme fraiche, která se jen vyšlehá se smetanou. Pokud máte na přípravu více času, použijte klidně krém z naší české zakysané smetany, jen ji nechte přes noc odkapat. Zbaví se tak přebytečně vody a krém bude hezky hustý. Recept i postup najdete třeba u receptu na Čokoládové cupcakes.

Video postup k receptu najdete na mém IG profilu 🙂

Maková roláda

Maková roláda:

  • 4 vejce, velikost „M“
  • 90 g cukru krupice
  • 60 g mletého máku Dr. Oetker
  • 60 g hladké mouky
  • ½ lžičky Citronové kůry Finesse Dr. Oetker

Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru a citronem do husté pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka stěrkou spojte a opatrně vmíchejte prosátou mouku a mletý mák.

Hmotu rozetřete na plech (asi 40×30 cm) vyložený papírem na pečení a dejte péct do trouby vyhřáté na 220 stupňů (horní/dolní ohřev) asi na 8-9 minut.

Po upečení plát sejměte z plechu a otočte na čistý arch pečícího papíru, který lehce poprašte moukou. Nechte vychladnout, pak papír opatrně sloupněte.

Smetanový krém:

  • 200 g creme fraiche 36%
  • 150 ml smetany ke šlehání 33%
  • 1-2 lžíce cukru krupice

Všechny suroviny dejte do mísy a pozvolna vyšlehejte do krému.

Dokončení:

  • višňová marmeláda
  • 100-150 ml smetany ke šlehání 40% (nemusí být)

Plát potřete nejdříve slabě marmeládou a následně rozetřete krém. Pomocí pečícího papíru roládu stočte, utáhněte a zabalenou do papíru dejte do lednice na několik hodin vychladit.

Vychlazenou roládu rozkrájejte na jednotlivé porce vroubkovaným nožem, po každém řezu nůž otřete. Pro slavnostnější chvíli ji můžete ozdobit ušlehanou smetanou.

5 Comments

  • Alena Štambachová
    5. 12. 2022 v 0:24

    Míšo, opět dokonalá precizní práce a bezesporu je roláda bezesporu chuťově vyladěná. Chtěla bych se prosilm zeptat, jakou špičku používáte pro ty dokonalé omloučky krému nahoře? Moc vám děkuji za odpověď.Alena

    Odpovědět
  • Jana
    16. 1. 2023 v 11:19

    Jsem nadšená z náplne, mírne nakyslá a po nekolika hodinách v chladničce opravdu ztuhla. Roládu budu péct určite ješte alespon jednou, snad mi tentokrát nepopraská. Míšo, je možné použít zde ten fígl s částečnym zavinutím ješte tepleho plátu? Dekuji za skvely recept.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 1. 2023 v 16:51

      Zkusit určitě můžete, já stáčím vždy až za studena a nikdy mi nepraskla. Pozor, těsto nesmíte mít moc tenké a je potřeba včas vytáhnout z trouby, pak praskat nebude 🙂

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

4

Zanechte komentář