Štola na vánoční stůl i jako dárek
Štola může mít mnoho podob, ať už je kynutá, tvarohová nebo s práškem do pečiva. Nejčastěji se peče na Vánoce a obvykle je plná kandovaného ovoce o oříšků. Je zahalena do silné vrstvy moučkového cukru a údajně by měla vydržet i několik týdnů 🙂 V mém okolí je řada lidí, kteří ji milují, ale také spousta těch, kteří dají raději přednost vánočce.
Já jsem štolu tentokrát připravila v podobě malých štoliček, které můžete dát dětem do školy na svačinu nebo zabalit do celofánu a věnovat jako dárek. Do těsta jsem přidala tvaroh, díky kterému nejsou štoly tak sladké a vydrží krásně vláčné. Pro zpestření jsem do ní zapracovala i kousky marcipánu.
Protože nemám moc v oblibě kandované ovoce, je tady jen lehce v podobě pomerančové kůry, kterou jsem si přivezla ze Španělska. Doplnila jsem ji rozinkami máčenými v rumu, ale skvěle bude chutnat třeba se sušenými meruňkami, višněmi nebo kandovaným zázvorem.
Příprava je poměrně jednoduchá a rychlá. Díky prášku do pečiva můžete těsto ihned zpracovat a upéct. Štoly jsou skvělé hned po upečení, ale i po několika dnech až týdnech rozležení.
Mini štoly s marcipánem
Tvarohové těsto (16 ks)
- 500 g hladké mouky
- 160 g moučkového cukru
- 250 g tučného tvarohu v kostce
- 160 g másla
- 2 vejce
- 1 sáček Kypřícího prášku s vinným kamenem
- ½ lžičky mleté vanilky Dr. Oetker
- 5 g soli
- 1 sáček Citronová kůra Finesse Dr. Oetker
- 1 sáček Pomerančová kůra Finesse Dr. Oetker
- 50 g sekaných mandlí (hranolky)
- 50 g rozinek máčených v rumu
- 50 g kandované pomerančové nebo citronové kůry
- 150 g marcipánu min. 40% (kupovaný nebo domácí)
Vejce, cukr a tvaroh utřete, pak přidejte hodně změklé máslo (může být i rozpuštěné). Dobře promíchejte.
V míse smíchejte prosátou mouku se solí, práškem do pečiva a mletou vanilkou. Po částech přidejte do tvarohové směsi a promíchejte. Nakonec přisypte citrusové kůry, mandle, rozinky a kandovanou kůru. Rukama dopracujte do hladkého těsta.
Těsto roztáhněte do silnější placky a poklaďte kousky marcipánu. Zapracujte do těsta.
Těsto vyválejte do válečku a rozdělte na 16 stejných dílů. Každý vyválejte do silnější placičky a jednu delší stranu přehněte směrem do středu asi do dvou třetin. Lehce přimáčkněte a upravte do tvaru štoly.
Pečte v troubě vyhřáté na 180-190 °C (horní/dolní ohřev) asi 15-20 minut, až začnou lehce růžovět.
Dokončení
- 40 g másla na potření
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžička mleté vanilky Dr. Oetker
Ještě horké štoly potřete rozpuštěným máslem a pocukrujte moučkovým cukrem smíchaným s mletou vanilkou. Nechte na mřížce vychladnout, skladujte v uzavřené dóze v chladu.
Video postup k celému receptu najdete na mém INSTAGRAMU.
Recept vznikl ve spolupráci s Dr. Oetker.
10 Komentáře
Kateřina
6. 12. 2024 v 19:19Dobrý den.
Myslíte že budou dobré (jako podoba máslové) bez marcipánu?
Děkuji.
Míša Landová
6. 12. 2024 v 20:21Ano, budou, dejte klidně více ovoce.
M
8. 12. 2024 v 11:32Dobrý den,
potrvzuji, že i bez marcipánu (zrovna doma nemám) jsou božské. Nahradila jsem sekanými datlemi, čerstvým jablkem a vlašskými ořechy. Pro oko ještě přidala trochu granátového jablíčka, které naopak doma bylo. Myslím, že je úplně jedno, z čeho se „kouskovitá“ část udělá, pokud se dodrží hmotnost (přibližně) a „mokrost“ (celkem přesně). Na naprostou bezvadnost těsta to, podle mé včerejší zkušenosti, nemá vliv. Už po přečtení receptu mne lákaly tvarohové minivánočky. Proto jsem nejdříve udělala základní těsto bez kousků, 1/8 oddělila a zapletla dvě malé vánočky. Šlo to výborně, těsto je krásně poddajné, výsledek až nepopsatelný. Do zbytku jsem vpracovala „kousky“, takže štoly jsou, vlastně skoro byly, plnější.
Přesně, jak píšete, vše bylo jednoduché a rychlé. Ale hlavně, vynikající. Za mne top recept letošních Vánoc.
Moc a moc za něj i celou Vaši práci děkuji a přeji klidný a plný zdraví předvánoční i vánoční čas.
Maruška
Míša Landová
8. 12. 2024 v 19:42Milá Maruško, děkuji za dokonalé vyladění mého receptu i spoustu alternativ 🙂 krásné svátky.
Hanka
8. 12. 2024 v 21:28Dobry den, myslíte, ze bych mohla udělat dle receptu jenom dvě ty stoly, děkuji Hanka
Míša Landová
9. 12. 2024 v 9:16Ano, určitě, jen bude delší doba pečení.
Barbora
18. 12. 2024 v 13:58Dobrý den, Míšo! Chci Vám poděkovat za tenhle super recept! Dá se říct, že skoro vše již peču jen podle Vás a tedy nikdy nejsem výsledkem zklamaná! Děkuji, že se s námi dělíte o skvělé recepty, vážím si toho!
Jediný problém u tohoto receptu může nastat, až když sním všechny štoly dříve, než je stihnu rozdat! Jsou totiž výborné i bez odležení a já stále jen uzobávám. 😁 Záměrně jsem vytvářela mini štoly, abych jimi obdarovala blízké, ale jak opakuji, je to velmi povedený recept! ☺️👌 Děkuji za všechny vaše recepty a přeji hezké svátky!
Míša Landová
18. 12. 2024 v 19:51Milá Báro, moc děkuji 🙂 mám to podobně, také mi chutnají nejvíce čerstvé hned po upečení.
Hana
5. 1. 2025 v 9:16Rychlé, skvělé pro chladné zimní dny, skoro se nedají zkazit, pokud se člověk drží důsledně tohoto pěkného receptu. Provoní celý dům. Díky!😊
Míša Landová
5. 1. 2025 v 14:58Hanko, děkuji 🙂
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5