Oblíbené šneky na slano
Pečivo v podobě šneků se připravuje z různých druhů těst, ať už je to kynuté, listové nebo třeba plundrové. Asi nejznámějším zástupcem sladké varianty jsou určitě šneky skořicové, kterým nikdy neodolám. Ve slané variantě, alespoň tedy u nás doma, obsazují pomyslnou první příčku šneky z listového těsta, nejčastěji plněné šunkou a sýrem. Taková jednoduchá rychlovka, kterou připrapravoval určitě už každý 🙂
Na blogu pár šneků také samozřejmě mám, ale zatím jen sladké. Vyzkoušet tak můžete Šneky povidlové s ořechy a skořicí, Pudingové šneky nebo také Tvarohového beránka, který je vlastně ze šneků sestavený 🙂
Abych to skóre trochu vyvážila, mám pro vás tentokrát slanou variantu. Šneky z kynutého těsta plněné špenátovou nádivkou se sýrem a česnekem. Skvělá chuťovka na odpolední svačinku nebo na cesty. Díky špenátu jsou šneky hezky barevné a ladí tak k nadcházejícím Velikonocům. Tak co, zkusíte je letos místo oblíbené nádivky? Nebo si střihnete oboje? 🙂


RECEPT na Špenátové šneky (16 ks)
Kynuté těsto
- 350 g hladké mouky
- 1 sáček (7 g) Sušeného droždí Dr. Oetker nebo 20 g čerstvého
- 170 ml mléka
- 70 g rostlinného oleje
- 2 žloutky
- 7 g soli
Mouku se solí prosejte do mísy, přidejte sušené droždí a dobře promíchejte. Do vlažného mléka přidejte žloutky a olej, promíchejte a vlijte do mouky. Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Zakryjte fólií a nechte na teplém místě kynout, než zdvojnásobí svůj objem. Mezitím si připravte náplň.
Špenátová náplň
- 150 g mraženého listového špenátu
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 g čerstvého sýra (Lučina, Palouček)
- 3 lžíce strouhaného parmazánu
- sůl, pepř
Na malém množství tuku (olej, máslo, sádlo) orestujte jemně nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte špenát, promíchejte a chvilku restujte. Nechte vychladnout. Pak přidejte oba sýry, ochuťte solí a pepřem a promíchejte do hladkého krému.


Dokončení
- vejce na potření
- 25 g másla
- stroužek česneku
Vykynuté těsto rozválejte na plát o rozměru ca. 45×40 cm a potřete připravenou špenátovou náplní. Po delší straně stočte do rolády, konec dobře přimáčkněte a lehce poválejte. Vroubkovaným nožem rozkrájejte na zhruba 3 cm široké kousky a rozložte řeznou stranou nahoru na dva plechy vyložené papírem na pečení.
Každý kousek lehce zmáčkněte, aby byl šnek placatější, dobře to jde kouskem pečicího papíru, a potřete rozšlehaným vajíčkem. Nechte na plechu ještě vykynout, až zvětší svůj objem. Pak pečte v troubě vyhřáté na 190-200 stupňů (horní/spodní ohřev) asi 15-20 minut, až jsou hezky do zlatova.
Ihned po vytažení z trouby můžete horké šneky potřít rozpuštěným máslem smíchaným s prolisovaným česnekem a špetkou soli. Nechte vychladnout a ihned podávejte.

TISK receptu a video
VIDEO postup k celému receptu najdete na mém INSTAGRAMU.
4 Komentáře
Míša
15. 4. 2025 v 14:14Šneky jsou vynikající, dělala jsem z čerstvého špenátu. Opravdu výborné a jednoduché. Ani jsem nemusela řešit jestli musí být v lednici, protože nic nezbylo:-))
Míša Landová
15. 4. 2025 v 14:24Míšo, děkuji 🙂 malý tip, pokud je nesníte v den upečení, dejte si je zamrazit, pak stačí nechat povolit a 1-2 minuty rozpéct, budou jako čerstvé.
Terka
16. 4. 2025 v 21:30Hezký den, Míšo, šneci vynikající, přidala jsem trošku nivy pro výraznější chuť. Jen tedy zdaleka nebyly tak krásné jako ty Vaše! Na druhý pokus jsem je vzala nití jako to dělávala babička s knedlíky ale stejně byly rozblemclé. Každopádně chuťově paráda, je fajn mít v záloze obmněnu oproti klasice z listového těsta.
Míša Landová
18. 4. 2025 v 9:14Terko, díky, ta niva je dobrý nápad 🙂 mimochodem náplň si můžete obměnit dle libosti.
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5