Menu
Kynuté těsto

Kynutý tvarohový cop

Vánoce se pomalu blíží a já už dostávám chuť na maminčinu domácí vánočku. Takže abych si to čekání trochu zkrátila a zpříjemnila, upekla jsem si tento tvarohový cop. Vánočku mi připomíná nejen vzhledem, ale trochu i chutí. Kynuté těsto je takové tužší a hutnější, tedy přesně takové, jaké mám na vánočce ráda. 

Tvarohu je tam podstatně méně, než jsem zvyklá dávat třeba do koláčů, ale v tomto případě to vůbec nevadí. I to „málo“ stačí, aby těsto zůstalo krásně vláčné. Určitě ale použijte tvaroh v kostce, nikoliv ten vaničkový. Náplň musí být hustá, aby vám při rozkrojení a motání těsta nevytekla ven. 

Kynuté těsto:

350 g hladké mouky (použila jsem mix pšeničné a špaldové)

špetka soli

130 ml mléka

20 g čerstvého droždí

50 g másla

50 g cukru krupice

3 žloutky

citronová kůra

+ vejce na potření

Do teplého mléka odeberte lžičku cukru a přidejte rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek.

Mouku prosejte do mísy se špetkou soli a přidejte zbytek cukru. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout. 

Do vzešlého kvásku vmíchejte žloutky a citronovou kůru a nalijte do mísy s mouku. Přidejte i rozpuštěné máslo a vypracujte pevné těsto. Je trochu tužší, ale kynutím zjemní. 

Těsto dejte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte asi 1,5 – 2 hodiny zvolna kynout. Čím déle, tím lépe, během kynutí můžete jednou propracovat. 

Tvarohová náplň:

250 g tvarohu v kostce (ne vaničkový)

1 žloutek

moučkový cukr dle chuti

citronový kůra

rozinky máčené v rumu

Tvaroh rozmíchejte se žloutkem, cukrem a citronovou kůrou do hladka. Nakonec přidejte rozinky. Tvarohová náplň by měla být hustá. 

Dokončení

žloutek nebo vajíčko na potření

plátek másla + rum

Troubu předehřejte na 190 stupňů, plech vyložte pečícím papírem.

Vykynuté těsto rozválejte na placku ca. 40×30 cm a rozetřete na ni celou tvarohovou náplň. Od delší strany zatočte do závinu a položte ho spojem dolů na připravený plech.

Ostrým nožem závin po celé délce rozřízněte na polovinu a jednotlivé poloviny položte vedle sebe řeznou stranou nahoru. Zapleťte do copu tak, že začněte od středu nejdříve k jednomu kraji, pak k druhému, konce pevně přimáčkněte. Celé dobře pomažte vajíčkem. Rozinky mají tendenci se pálit, zkuste je zatlačit dovnitř, aby příliš nevykukovaly. 

Dejte péct do vyhřáté trouby na 30-40 minut, ke konci můžete teplotu snížit na 170-180 stupňů, aby cop příliš neztmavl. 

Po vytažení z trouby potřete celý cop rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Před servírováním pocukrujte. 

Vytisknout recept

14 Comments

  • Marcela
    16. 11. 2019 v 19:37

    Dokonalá luxusní tvarohová vánočka, příště dám do ní i mandličky. Manžel jí snědl skoro celou ještě teplou. Moc děkuji za recept, opět nezklamal.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 11. 2019 v 20:36

      Děkuji 🙂 tak to jsem ráda, že jsem ji nejedla teplou sama :)))

      Odpovědět
  • Unknown
    23. 11. 2019 v 20:54

    Dobrý den Míšo, opravdu skvělý recept. Dcera -cukrářka chválí výborné vláčné těsto, které není ani po dvou dnech vysušené.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 11. 2019 v 20:46

      Děkuji, to mě jako ne-cukrářku velmi těší 🙂

      Odpovědět
  • Jana
    7. 2. 2020 v 16:06

    Dobry den Miso,
    Cop je vynikajici! Testo je hebke, jemne vlacne. Zadny beton co by se musel zapijet konvici caje.. Uz dlouho jsem hledala takove testo. Cop jsem pekla uz 2x a vzdy se povedl. Ostatne jako i jine recepty od Vas. Dekuji za Vas sladky blog!! A pekny vikend 🙂
    Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 2. 2020 v 19:35

      Jano, moc děkuji, jsem ráda, že cop tak chutná, patří i k mým oblíbeným 🙂

      Odpovědět
  • Zuzana Levi
    29. 3. 2020 v 12:47

    Nevydržela jsem a zařízla ho ještě teplý 🙂 je VYNIKAJÍCÍ! Ikdyz je těsto opravdu tužší na zapracování, kynutí ho opravdu krásně nadýcha jako peřinku. No jen se obávám, jestli karanténa bude trvat další týdny, tak se z bytu pak nejspíš všichni 4 vykoulíme :)))

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 3. 2020 v 16:19

      Obávám se, že se nás bude koulet víc :)))))

      Odpovědět
  • Eliška D.
    4. 11. 2020 v 13:58

    Teda, to je výborné těsto! Doma mě uháněli o něco kynutého a spokojenost byla veliká. 🙂 Jako náplň jsem tedy chtěla použít jablíčka, máme přebytky a už se některá kazí. Hledala jsem pevnější těsto, které by šťavnatá jablíčka udrželo a tohle skvěle splnilo účel. Při zpracování mi připadalo tuhé hodně, ale poslechla jsem Vás a po vykynutí bylo opravdu perfektní. A po upečení měkoučké a rozplývavé, skoro jako vánočka. Jen vzhledem k jablíčkům jsem nedělala cop, spíš takový pecen. 🙂 Ale jakmile seženu dobrý tvaroh, určitě cop udělám, vypadá to krásně. 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      4. 11. 2020 v 21:24

      Eliško, myslím, že i jablečná náplň zní skvěle, možná taky někdy vyzkouším 🙂 každopádně jsem ráda, že těsto uspělo, také ho mám moc ráda.

      Odpovědět
  • Dana
    22. 11. 2022 v 11:22

    dala jsem 2 tvarohy, jeen mi přišel málo, těsto mi tolilk nevykynulo, jako je na obrázku, buď starý droždí nebo chyba v postupu, zadělávala jsem v domácí pekárně. Příště zkusím dodržet postup. Každopádně je cop krásně vláčný, určitě zopakuji. Děkuji za recept, stejně jako za další, cojsem vyzkoušela.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 11. 2022 v 19:31

      Ano, někdy je dobré držet se postupu 🙂 každopádně díky, za vyzkoušení.

      Odpovědět
  • Iveta
    17. 4. 2023 v 19:50

    Dobrý den,ráda bych se zeptala proč se nechá tohle těsto tak dlouho kynout? Mám jej za 3/4hodiny krásné ale nechávám dle receptu kynout dál…děkuji mockrát za odpověď Iveta

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 4. 2023 v 9:47

      Zřejmě kynete na hodně teplém místě, tím je kynutí rychlejší. Pak je potřeba samozřejmě dobu kynutí zkrátit, aby těsto nepřekynulo.

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ