Menu
Tartaletky a košíčky

Mandlové tartaletky se skořicí

Tohle jsou tartaletky trochu na jiný způsob, než je znáte. Tedy bez krému, ovoce nebo čokolády. Jsou naplněné mandlovým krémem se skořicí a špetkou hřebíčku a chutnají skvěle. Tak trochu už připomínají vánoční cukroví. Díky mandlím mají jemnou chuť, kterou skvěle doplňuje koření. Nejsou přeslazené a vydrží vám krásně vláčné několik dní.

Základ tvoří křehké těsto, které se předpeče, následně naplní mandlovým krémem a znovu zapeče. Jako většina křehkých těst jsou i tyhle tartaletky lepší následující dny, kdy se náplň a korpus propojí a zvláční. Nicméně pokud nevydržíte čekat, věřím, že budou chutnat i po upečení.

Mandlové tartaletky se skořicí (ca. 10-12 ks)

Křehké těsto:

140 g másla

70 g moučkového cukru

3 velké žloutky

180 g hladké mouky

30 g mandlové mouky (mleté mandle)

citronová kůra (citronový olej)

špetka soli

+ luštěniny na slepé pečení a pečící papír

Změklé máslo prošlehejte společně s cukrem a žloutky. Není třeba do pěny, jen aby se suroviny dobře spojily. Přidejte prosátou mouku se solí, mandle, citronovou kůru a při nízkých otáčkách míchejte, až se vytvoří těsto. Překlopte na lehce pomoučněnou plochu a rychle dopracujte. Zabalte do folie a dejte alespoň na hodinu do lednice vychladit (klidně i přes noc).

Troubu předehřejte na 170 stupňů, zapněte horký vzduch. Připravte si formičky na tartaletky. Množství těsta vystačí asi na 10-12 tartaletek o průměru 8-10 cm.

Vychlazené těsto po částech rozválejte, přeneste na formičky, lehce vmáčkněte a upravte okraje. Na těsto položte kousek pečícího papíru a nasypte luštěniny. Díky tomu si tartaletka zachová svůj tvar a nevyběhne do výšky.

Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 minut, až jsou tartaletky jen lehce do zlatova. Opatrně sundejte papíry s luštěninami a nechte tartaletky trochu zchladnout, než je naplníte připraveným krémem.

Mandlový krém se skořicí:

150 g másla

50 g moučkového cukru

4 menší vejce, odděleně

špetka soli

špetka mletého hřebíčku

1 lžička skořice

100 g cukru krupice

200 g jemně mletých neloupaných mandlí

100 g piškotových drobečků

Troubu předehřejte na 190 stupňů (bez horkého vzduchu).

Změklé máslo, moučkový cukr, žloutky a koření ušlehejte do pěny. Z bílků a krupicového cukru  ušlehejte pevný sníh a trochu ho vmíchejte do máslové směsi.

Do zbývajícího sněhu vmíchejte mleté mandle a piškoty a postupně spojte s máslovou směsí. Krém rozdělte do zchladlých tartaletek, uhlaďte do roviny a dejte péct na cca. 15 minut až je náplň hezky do zlatova.

Nechte vychladnout, pak opatrně vyklopte z formiček. Před servírováním můžete pocukrovat. Skladujte při pokojové teplotě.

inspirace z knihy Velká klasická kuchařka moučníky a dorty

Vytisknout recept

6 Comments

  • Anonymní
    22. 11. 2019 v 13:23

    No to je zase nádhera! Myslíte, že by se dala náplň použít do lineckých košíčků ve stylu "košíčků pečených s náplní".
    Děkuji
    Petra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 11. 2019 v 19:50

      Petro, myslím, že by to šlo. Tohle byl původně recept na velký koláč, já jsem z něj udělala tartaletky, takže ke košíčkům je to už jen krůček 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    26. 11. 2019 v 17:15

    Dobrý večer Míšo, recept jsem vyzkoušela v koláčové formě z časových důvodů a musím říct: "mňam" vynikající a vyladěná chuť. Díky moc. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 11. 2019 v 9:18

      Hanko, původní recept byl také do koláčové formy, tak je skvělé, že to vyšlo 🙂

      Odpovědět
  • Eva
    12. 1. 2023 v 11:55

    Dobrý den, zmiňujete rozležení, plánují pece společně s Vašimi medovými řezy – lze tedy i tyto tarletky upéct i dva dny předem a uchovat následně v lednici? Děkuji moc, Eva

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 1. 2023 v 8:31

      Ano, určitě můžete upéct předem a není třeba skladovat v lednici, v tartaletkách není žádný krém 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ