Menu
Cupcaky a muffiny

Narozeninové cupcakes

Malé roztomilé dortíky zdobené marcipánem a cukrovými dekoracemi se perfektně hodí na dětské oslavy nebo narozeninové party. Jsou lákavé na pohled, dobře se servírují a jsou samozřejmě moc dobré. Vím, že je s nimi trochu víc práce, ale rozzářené dětské oči Vám tu námahu určitě vynahradí. A věřte mi, nadšeni z nich budou i dospělí.

Potahované cupcakes obsahují jen malé množství krému, které se skrývá uvnitř dortíku. Můžete ho doplnit také čerstvým nebo kompotovaným ovocem. Pokud jsou dortíky určené na dětskou oslavu, volím obvykle osvědčenou kombinaci vanilka a čokoláda, žádné exotické nebo netradiční příchuti.

Dortíky jsem upekla podle osvědčených receptů, které už z mého blogu dobře znáte. Obě těsta (vanilkové i čokoládové) obsahují podmáslí, díky kterému vydrží dortíky krásně vláčné. Jako náplň jsem použila čokoládový a ovocný krém, můžete ale naplnit čímkoliv. Náplně je potřeba jen malé množství, hodí se např. i Nutela nebo pikantnější marmeláda. 

Příprava dortíků se dá zvládnout během jednoho dne, nicméně den předem je potřeba připravit čokoládový krém. Doporučuji také obarvit marcipán a připravit složitější fondánové dekorace, např. kytičky nebo motýlky, které potřebují trochu ztuhnout, aby držely tvar. 

Na 12 ks vanilkových cupcakes si připravte:

(hrnek o objemu 240 ml nebo hrníčkové odměrky)

1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky

špetka soli

1 lžička jedlé sody

1 velké vejce

3/4 hrnku cukru krupice

1/2 hrnku rostlinného oleje

1 hrnek podmáslí nebo kefíru

1 lžička vanilkového extraktu

citronový olej nebo kůra (nemusí být)

Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na mufiny vyložte papírovými košíčky.

V míse smíchejte prosátou mouku se solí a jedlou sodou, nechte stranou.

Vejce prošlehejte s cukrem, pak přidejte olej, vanilkový extrakt a citronovou kůru, prošlehejte. Střídavě přidejte mouku a podmáslí (kefír), mouku na třikrát, podmáslí na dvakrát. Nakonec prošlehejte do hladka. 

Těsto rozdělte do 12 košíčků a dejte péct do vyhřáté trouby na 15 – 20 minut, až jsou lehce do zlatova. Nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku.



Na 12 ks čokoládových cupcakes si připravte:

(hrnek o objemu 240 ml nebo hrníčkové odměrky)

1 hrnek + 2 lžíce hladké mouky

1/2 hrnku holandského kakaa

1/2 lžičky jedlé sody

1/8 lžičky soli

3/4 hrnku krupicového cukru

1/4 hrnku rostlinného oleje

1 vejce 

1 lžička vanilkového extraktu

3/4 hrnku podmáslí

Troubu si předehřejte na 170 stupňů, formu na mufiny vyložte papírovými košíčky. 

V míse smíchejte mouku, kakao, jedlou sodu a sůl, odložte stranou. 

Ve větší míse vyšlehejte společně krupicový cukr, olej a vejce do pěny. Přidejte vanilkový extrakt. Střídavě přimíchejte mouku s kakaem a podmáslí, mouku na třikrát, podmáslí na dvakrát, těsto dobře prošlehejte. 

Rozdělte do připravených 12 košíčků a dejte péct na 18 – 20 minut. Těsto obvykle vyběhne do výšky a udělá na dortíku kopeček. 

Po upečení nechte cupcakes pár minut vychladnout ve formě, pak je opatrně přendejte na chladicí mřížku.



Malinová náplň:

cca 3 lžíce zakysané smetany

cca 3 lžíce malinového pyré

cukr dle chutí

Smetanu smíchejte s malinovým pyré, podle chuti přislaďte. Můžete samozřejmě použít i čerstvé maliny rozmačkané vidličkou. 

Čokoládová náplň (připravte den předem):

100 g smetany ke šlehání 33%

35 g hořké čokolády 50-60%

Čokoládu dejte do misky a zalijte horkou smetanu. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladké emulze. Množství je poměrně malé, ale zkuste promixovat i tyčovým mixérem. Dejte vychladit do lednice, nejlépe přes noc. Před plněním vyšlehejte do krému. 

Připravte si obě náplně a do vychladlých dortíků udělejte otvory. Můžete použít tzv.děrovač na muffiny, což je nástroj k tomu přímo určený (nabízí např. Tescoma) nebo udělat díru pomocí nože či lžičky. Já si část výkrojku odlomím a použiji jako pokličku k uzavření dortíku. 

Dortíky naplňte připravenými náplněmi, záleží na Vás, zda dáte malinovou do vanilkových a čokoládovou do kakaových. Můžete i namixovat, alespoň to bude překvapení. 

Máslový krém na potření cupcakes:

50 g změklého másla

asi 2 lžíce moučkového cukru

1 lžíci rumu

Všechny suroviny dejte do misky a vyšlehejte do hladkého krému. Každý dortík lehce pomažte, můžete také zarovnat případné nerovnosti. Namazané dortíky dejte do lednice alespoň na 2-3 hodiny ztuhnout, než budete potahovat.

Dokončení dortíků

marcipán na potahování (použila jsem s 30% podílem mandlí)

fondán na drobné dekorace

gelové barvy (růžová, fialová, zelená)

cukrové kuličky a máček

kukuřičný škrob na podsypání 

Marcipán i fondán je dobré obarvit min. den předem. Barva se dobře vstřebá a s hmotou se lépe pracuje. Na potahování používám marcipán, který je chuťově mnohem lepší, než fondán. Nicméně můžete samozřejmě potáhnout i fondánem. Je potřeba vzít v úvahu, že marcipán není čistě bílý a proto se hůře barví. Díky obsahu mandlí má jinou strukturu a nikdy s ním nedosáhnete tak jemných barev a hladkého povrchu jako u fondánu. Volba je tedy jen na Vás 🙂 Drobné dekorace jako kytičky a motýlky pak připravuji z fondánu, lépe drží tvar a hezky tuhne. 

Marcipán si vyválejte na tloušťku asi půl centimetru a vykrojte kolečka potřebné velikosti, tak abyste zakryly celý vršek dortíku. Doporučuji vyzkoušet na jednom. Kolečko marcipánu položte na dortík a pomocí „žehličky“ opatrně přimáčkněte po celé ploše a uhlaďte. Dobře to jde také rukou (dlaní), nejlépe v rukavicích. Na podsypávání používám kukuřičný škrob, alternativou je i moučkový cukr. 

Z fondánu vykrojte kytičky, motýlky nebo jiné dekorace dle vlastní fantazie. Na dortíky je můžete přilepit vodou, alkoholem (nejlépe vodka) nebo potravinářským lepidlem. Cukrový máček drží nejlépe lepidlem, které si v tenké vrstvě nanesete štětečkem na dortík (pouze na místo, kde chcete máček mít) a pak „namočíte“ do máčku. 

Pro větší cukrové kuličky je dobré udělat v marcipánu malý důlek, kulička tak bude lépe držet. 

Dortíky skladujte v lednici, pokud nechcete aby Vám dekorace zvlhly a „zvadly“, dortíky nezavírejte do krabice.  

inspirace na těsto z http://www.galonamission.com/ a http://www.chocolatemoosey.com/

Vytisknout recept

38 Comments

  • Anonymní
    10. 6. 2016 v 19:56

    Jůůůů, to je zase něha a krása, Míšo! To ani nejde slovy popsat….krása! Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 6. 2016 v 21:28

      Mileno, moc děkuji :)) potahované cupcakes jsou moje srdcová záležitost 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 6. 2016 v 7:28

    Ahoj Míšo,právě jsem přemýšlela co připravím na narozeninovou oslavu.Tvé nápady a výtvory jsou jedinečné.Nechávám se inspirovat a na tvém blogu jsem několikrát týdně.Určitě opět vyzkouším.Přeji krásný den a spoustu krásných nápadů,ať máme co napodobovat.Ilča

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 6. 2016 v 6:39

      Ilčo, zdravím 🙂 moc děkuji za krásná slova :)) jsem ráda za Tvé návštěvy. Cupcakes určitě stojí za vyzkoušení. Hezkou neděli. Míša

      Odpovědět
  • JitkaKin
    11. 6. 2016 v 11:00

    Nádherné!!! Zkoušela jsem již něco podobného také, ale takhle to nedopadlo 🙁 … děti měly nicméně radost stejně. Přesně, jak říkáte, ta práce stojí za radost dětí 🙂 Jitka K.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 6. 2016 v 6:40

      Jitko, děkuji 🙂 s každým dalším pečením to bude lepší 🙂 a na druhou stranu, děti nemají tak kritická očka jako my dospělí 🙂 mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • Katka
    17. 6. 2016 v 10:50

    Milá Míšo,před dvěma dny jsem objevila vaše stránky a prakticky od té doby nemyslím na nic jiného,než co podle vás zkusit…Jste kouzelnice!!!moc vám fandím a těším se na další příspěvky…mějte se fajn a atˇ se vám daří ve všem

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 6. 2016 v 19:00

      Katko, moc děkuji za Vaše slova 🙂 jsem ráda, že jste můj blog objevila a budu se těšit na reakci, až něco vyzkoušíte 🙂 Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    19. 6. 2016 v 15:43

    Milá Míšo, musím se poklonit Vaší kreativitě, smyslu pro detail, a hlavně vkusu! Ne o každém sladkém výtvoru se to dá říct, u Vás ale s jistotou vždy :-). Od doby, co jsem byla u Vás poprvé s prosbou o radu na potažení Red Velvetu, nakukuji téměř pravidelně :-). Děkuji za recepty, o které se s námi dělíte, i inspiraci. Přeji, ať se Vám stále daří!
    Iva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 6. 2016 v 7:27

      Milá Ivo, moc děkuji za Váš úžasný komentář a slova chvály, která si snad ani nezasloužím :)) nicméně moc mě to těší a jsem ráda, že Vás moje recepty tak oslovují. Mějte se fajn a budu ráda, když mi zachováte přízeň. Míša

      Odpovědět
  • bohuška
    11. 7. 2016 v 15:46

    Dobrý den, Míšo, chtěla bych zkusit cupcaky potažené celé marcipánem, ale nevím jaký tvar upéct, jestli na ně je nějaká spešl forma, protože mi strany příjdou rovné a ne kónické, jako z košíčků. jinak jsem zkusila borůvkové cupcakes a byly úúúplně boží :-), děkuji za odpověď, Bohuška

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 7. 2016 v 11:17

      Bohuško, zdravím Vás, na potahované cupcakes používám stejnou formu jako na všechny ostatní 🙂 možná to jen klame na fotografii, ale jsou také lehce do šikma. Ono hodně záleží na vybraném druhy těsta, některé se po upečení "stáhne" trochu do roviny 🙂
      To mě moc těší, že měly borůvkové cupcakes takový úspěch, věřím, že i ty potahované Vám budou chutnat. Mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    6. 9. 2016 v 21:49

    Dobrý večer,chtěla bych se zeptat,zda by šlo těsto použít na narozeninový dort a v jakém poměru?Jako by byl ze 6 vajec?Moc děkuji za odpověď Ilča

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 9. 2016 v 7:19

      Ilčo, zdravím Vás, těsto bohužel jako dort vyzkoušené nemám, takže poměr Vám neřeknu. Já osobně mám nejradši do dortu klasický piškotový korpus, tohle těsto mi přijde takové spíš jako bábovkové a moc dobře si ho do klasického dortu neumím představit 🙂 Ale zkuste, třeba to bude dobré 🙂 Míša

      Odpovědět
  • Unknown
    1. 2. 2018 v 13:22

    Dobrý den, Míšo. Ráda bych se Vás zeptala, jaký je chuťový rozdíl mezi těsty u těchto cupcakes a těmito se slanym karamelem vikendovepeceni.cz/2016/11/cokoladove-cupcakes-plnene-slanym.html.
    Děkuji
    Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 2. 2018 v 17:08

      Jano, zdravím Vás, tak teď jste mě dostala 🙂 asi nejlépe upéct oba najednou, ochutnat zároveň a porovnat 🙂 skvělé jsou oboje, narozeninové obsahují podmáslí, takže jsou hezky vláčné. Ty s karamelem jsou z másla a čokolády, takže tam bych řekla, že vyniká více chuť čokolády. Řeknu Vám to asi takto, z mého pohledu ty s podmáslím jsou rychlejší na přípravu, takže když není moc času, volím ty 🙂 myslím, že chybu neuděláte ani s jedním receptem 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      1. 2. 2018 v 19:43

      Dobrý večer, Míšo, nechtěla jsem Vás zaskočit :). Hledám variantu pro kterou bych mohla spotřeovat karamelový krém (ne slaný karamel, jen krém), tak hledám vhodnou kombinaci :).Lákají mě obě varianty :D, ale nebude tolik času. Děkuji moc za "identifikaci" obou druhů, něco vyberu. 🙂 Hezký večer,Jana

      Odpovědět
  • Unknown
    25. 9. 2018 v 8:53

    Vynikající 🙂 Pekla jsem na svatbu čokoládové 80 ks a osvědčily se 🙂 Nejprve mě vylekala tuhost těsta, ale upekly se krásně vláčné muffinky 🙂 přidala jsem sice více podmáslí (dala jsem na danou recepturu 1 hrnek). Pokud pečete jen samotné bez krému, doporučím více přisladit. Jinak byly dokonalé vláčné 🙂 Míši moc děkuji za cenné rady, jste skvělá 🙂 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 9. 2018 v 11:10

      Děkuji 🙂 jsem ráda, že se povedly a chutnaly 🙂 ano, těsto je záměrně méně sladké, protože jsou plněné a ještě zdobené marcipánem, navíc každý má trochu jinak seřízené chuťové buňky 🙂

      Odpovědět
  • Michaela
    17. 10. 2018 v 12:49

    Dobrý den Míšo, podle vašeho doporučení (můj dotaz u narozeninového dortu) budu zkoušet toto těsto. Jen bych měla ještě dotaz k fondánu. Na těchto cupcakes máte máslový krém a jaký krém používáte, když zdobíte krémem na vrch a pak třeba malou kytičku nebo to kolečko s rokem 2018 v srpnu – příspěvek letní víkendové pečení.
    Za odpověď moc děkuji a přeji krásný den
    Michaela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 10. 2018 v 21:57

      Míšo, zdravím, doporučení bylo myšleno hlavně na těsto 🙂 já osobně mám na cupcakes nejradši lehčí krémy, ať už je to mascarpone našlehané se smetanou nebo krémy na bázi tvarohu či zakysané smetany. Bohužel na těchto krémech se příliš nedaří fondánovým dekoracím 🙁 v krátké době se obvykle začnou rozpouštět. Musela byste je na krém dát až těsně před servírováním, určit ne den předem. V příspěvku letní pečení je na cupcakes sněhový máslový krém. Cupcakes jsem připravovala den předem a fondánové dekorace by na jiném tak dlouho bez úhony nevydržely 🙂

      Odpovědět
    • Michaela
      18. 10. 2018 v 12:48

      těsto jsem vyzkoušela a je vynikající, vůbec se mi nezdrclo 🙂 Ohledně krému také děkuji za radu. Sněhový máslový krém určitě vyzkouším.
      Mějte se krásně a moc se těším na Vaše další příspěvky. S Vámi mě totiž pečení moc baví (celou naši rodinu) Stává se z toho jeden z mých koníčků. Děkuji

      Odpovědět
  • Unknown
    22. 10. 2018 v 6:58

    Dobrý deň, už dlhší čas obdivujem Vaše nádherné výtvory a môžem len ticho závidieť :). Chcem Vás poprosiť o radu – zbožňujem chuť manga a podarilo sa mi získať ochucovaciu pastu, ktorá sa používa na prípravu zmrzliny, ale môže ísť aj do plniek. Zatiaľ som však nenašla žiadny recept, ktorý by ma zaujal. Máte nejaký,s ktorým by ste boli ochotná sa podeliť? Vopred ďakujem za odpoveď a prajem príjemný deň.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 10. 2018 v 20:31

      Děkuji 🙂 jsem ráda, že se Vám moje výtvory líbí 🙂 mango bohužel nepatří k mým oblíbeným příchutím, takže recept u mě žádný nenajdete. Hodně se kombinuje s kokosem nebo citronem, na internetu určitě nějaký skvělý recept bude.

      Odpovědět
  • Unknown
    23. 10. 2018 v 6:26

    Ďakujem,že ste si našli čas na odpoveď. Áno, našla som na internete nejaké recepty, ale mám pocit, že sa žiadny nevyrovná tým Vašim. Prajem Vám veľa kreatívnej energie, aby sme sa mohli potešiť z Vašich výtvorov :).

    Odpovědět
  • Unknown
    23. 10. 2018 v 6:55

    Milá Míša, som tu opäť – zaujal ma Váš recept na citrónovú ganache. Doteraz som používala len klasiku – čokoládu a smotanu. Myslíte, že táto ganache bude vhodná aj pod čokotransfer?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 10. 2018 v 13:03

      Transfer folii používám vždy jen na samotnou čokoládu. Ganache nikdy neztuhne úplně a vzor se podle mě nemůže přenést. A pozor, ganache může být i šlehaná, tedy krém, což je myslím případ té citronové 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    23. 10. 2018 v 13:32

    Prepáčte, nepresne som sa vyjadrila. Na rezy dávam na plnku ganache a potom fóliu natretú čokoládou. Preto som písala, že "pod" čokotransfer.

    Odpovědět
  • Anna M.
    24. 2. 2019 v 16:31

    To je krása,to bych ani nemohla snist.To by snad byl i hřích.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 2. 2019 v 7:58

      děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    29. 6. 2020 v 9:14

    Dobrý den, můžu se zeptat jak docilite takových krasnych muffin, me vyskočí do špičky a popraskaji😞

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 6. 2020 v 13:09

      Také občas udělají kopeček, stačí seříznout. Nicméně těsta nesmí být v košíčku moc a není dobré péct na horký vzduch.

      Odpovědět
  • sylvie
    14. 10. 2020 v 10:25

    Dobrý den, když koupím již hotovou pařížskou smetanu ke šlehání, ušlehám a naplním tím muffiny? Mám dělat dceři muffiny zítra do školky a ten váš krém tudíž už nestíhám :-/

    Odpovědět
  • Helena
    17. 4. 2021 v 14:11

    Dobrý deň, pani Landová na internete som niekde čítala, že maffiny zásadne máme miešať ručne, aby cesto po upečení nebolo tuhé, vo vašom recepte čítam prešľahať…myslíte teda mixér alebo prešľahať ručne. Prvýkrát som piekla podľa vášho receptu a bolo to výborné, veľmi rada si čítam, pozerám vaše nádherné pečenie, ste neskutočne šikovná, želám všetko dobré a nech sa vám vo všetkom darí. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 4. 2021 v 19:03

      Tady asi hodně záleží na daném receptu …. prošlehat můžete tekuté suroviny, ale spojení se suchými je pak lepší udělat ručně 🙂

      Odpovědět
  • Jana
    13. 2. 2023 v 7:44

    Dortíky jsou vytečné. Celá priprava i s barvením fondánu a marcipánu a dekoracemi sice zabrala dva dny, ale vysledek stál za to. Určite ješte zopakuji, vyznamné události za to stojí.

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ