Menu
Dorty

Vanilkový dort s malinami

Recept na tento dort jsem chtěla na blog přidat už před časem, ale při jeho první přípravě jsem si zapomněla poznamenat přesné množství jednotlivých surovin. Vždycky si říkám, že si to budu pamatovat a ejhle … nejsem si pak vůbec jistá 🙂 Naštěstí se našla příležitost, jak si dort zopakovat, všechno si pečlivě zapsat a podělit se o něj s Vámi. 

Hlavní roli v dortu hraje jemný vanilkový krém, který dobře ladí s lehce nakyslými malinami. Je to ten typ dortu, kde je více krému a jen málo „buchty“. I když i v tomto případě je to měkoučký piškotový korpus. K přípravě budete potřebovat mražené maliny, které se dávají dovnitř dortu a připravíte z nich i malinovou polevu. Myslím, že stejným způsobem by se dali použít i borůvky nebo lesní směs.

Dort se připravuje v dortovém ráfku, já používám dovnitř ještě páskovou folii. Hotový dort jsem dala asi na hodinu do mrazáku, aby se zpevnil. Je to vidět i na fotkách, malinová poleva není čirá. Díky zamrazení se dort zpevní, pásková folie jde hezky sloupnout a boky dortů zůstanou krásně hladké. Dort můžete bez obav zamrazit i na delší dobu, díky želatině zůstane beze změn. 

Na vanilkový korpus cca 22 cm si připravte:

3 vejce, bílky a žloutky odděleně

90 g cukru krupice

100 g hladké mouky

vanilkový cukr nebo extrakt

citronová kůra/citronový olej

25 g oleje

Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem na pevný sníh. Nejprve na nižší otáčky šlehejte samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, pak přisypte postupně cukr a zvyšte šlehání na maximum. Žloutky našlehejte s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou do pěny. Obě hmoty lehce spojte, přidejte prosátou mouku a nakonec olej. 

Těsto naplňte do dortové formy o průměru cca 22 cm a dejte péct do trouby vyhřáté na 170 stupňů. Asi po 15 minutách snižte teplotu na 150 stupňů a pečte dalších 10-15 minut, až je korpus upečený. Zjistíte pomocí špejle.

Korpus nechte chvilku vychladnout ve formě, pak ostrým nožem ořízněte boky dortu, aby se uvolnil korpus od formy a překlopte na chladicí mřížku. 

Pokud nebudete ihned plnit, po úplném vychladnutí zabalte do folie a dejte do chladu.

Pudingový základ pro krém:

300 ml mléka (tučné nebo polotučné)

1 vanilkový puding

1 vanilkový lusk 

3 – 4 lžíce cukru krupice

Vanilkový lusk podélně rozřízněte a semínka dejte vařit společně s mlékem. Puding připravte běžným způsobem, ale bez cukru, ten přidejte až na konec, nebude se Vám tak připalovat. Hotový puding přelijte do mísy, přikryjte potravinářskou folií (přímo na puding) a nechte vychladit, nejlépe do druhého dne. 

Vanilkový krém:

pudingový základ – viz. výše

250 g smetany ke šlehání 33%

8 g práškové želatiny + 40 g studené vody

150-200 g mražených malin

Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte asi 10 minut nabobtnat.

Smetanu vyšlehejte, ne úplně do tuha. Vychlazený pudingový základ našlehejte do krémova.

Želatinu nechte rozpustit v mikrovlnné troubě, stačí jen pár sekund na nižší výkon. Pozor, nesmí se vařit. K želatině přidejte trochu pudingu a promíchejte, tím želatinu ochladíte. Přidejte ke zbytku pudingu a dobře promíchejte. Nakonec stěrkou opatrně vmíchejte ušlehanou smetanu. Podle chuti případně přislaďte. Krém ihned použijte do dortu. 

Sestavení dortu:

Dortový korpus jednou vodorovně prokrojte, pokud je potřeba seřízněte vršek do roviny. První plát korpusu dejte do ráfku, který můžete ještě z vnitřní strany vyložit páskovou folií. Korpus prokapejte rumem nebo vaječným koňakem a rozetřete asi polovinu krému. Na krém rozložte rovnoměrně mražené maliny, malé množství krému (asi 2-3 lžíce) si nechte stranou a zbytek krému rozetřete na maliny. Přiklopte druhý plátem a povrch potřete zbytkem krému, který jste si nechali stranou. Dejte do lednice na několik hodin vychladit, nejlépe přes noc.

Malinová glazura:

cca 180 g malinového pyré*

cukr dle chuti

3 g práškové želatiny + 15 g studené vody

Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte asi 10 minut nabobtnat.

Pyré zahřejte (asi na 60 stupňů), dle chuti oslaďte a vmíchejte nabobtnalou želatinu. Míchejte do úplného rozpuštění. Nechte trochu vychladnout, pak nalijte na vychlazený dort a dejte do lednice. 

Dort můžete na krátkou dobu dát do mrazáku, zpevní se a pásková folie na boku dortu jde pak hezky sloupnout.


*Malinové pyré připravíte jednoduše z mražených malin, které krátce povaříte a ještě teplé propasírujete přes síto. 

A takhle vypadala první verze dortu 🙂

inspirace na korpus z Velké domácí cukrářky


Vytisknout recept

25 Comments

  • rozianne
    19. 3. 2016 v 8:28

    Vypadá úžasně.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 3. 2016 v 19:29

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Cara C.
    19. 3. 2016 v 8:33

    Ten musím udělat 🙂 miluji tyto typy dortů 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 3. 2016 v 19:30

      Určitě stojí za vyzkoušení 🙂

      Odpovědět
  • Nela Procházková
    19. 3. 2016 v 9:53

    No ten je krásný.. Škoda ho jíst 🙂

    Nela Agáta z Beauty Charm

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 3. 2016 v 19:30

      Díky 🙂 naopak, byla by škoda ho nesníst 🙂

      Odpovědět
  • Marie
    19. 3. 2016 v 10:54

    Milá Míšo, jak mě nemá honit mlsná, když sem dáváš takové pochoutky. Se……la bych i ten tablet 😁

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 3. 2016 v 19:32

      Maruš, díky 🙂 taky mě ještě chuť na sladké pořád nepřešla 🙂 zvlášť když projíždím internet a hledám inspiraci 🙂 takže Tě vlastně chápu 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    24. 3. 2016 v 18:56

    Milo můžu se zeptat, jakou želatinu používáte?
    Děkuji

    Marcela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 3. 2016 v 5:59

      Marcelo, želatinu v prášku kupuju v Lidlu, je to takový větší sáček cca 50 g, ale použít můžete i jinou. Jen pozor, nezaměnit s dortovým želé 🙂 Mila

      Odpovědět
  • Terka
    5. 5. 2016 v 11:04

    Dobry den!
    Dort jsem zkousela, je skvely!!:)
    Chci se zeptat, kdyz priste pouziju bezlepkovou mouku, bude fungovat stejne jako normalni?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 5. 2016 v 12:06

      Terko, hezký den. Moc děkuji, jsem ráda, že dort chutnal 🙂
      Také ho občas peču v bezlepkové verzi, část mouky dávám bezlepkové a část mleté loupané mandle (cca 30 g). Je trochu drobivější, ale jinak dobrý 🙂 Mila

      Odpovědět
  • Unknown
    21. 9. 2017 v 18:16

    Už pár měsíců můj nejoblíbenější dort…diky!!!!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 9. 2017 v 19:45

      To mě moc těší 🙂 děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Eliška
    8. 2. 2020 v 21:30

    Mohla bych dát místo mražených malin do krému čerstvé?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 2. 2020 v 17:26

      Ano, můžete.

      Odpovědět
  • Unknown
    24. 2. 2020 v 11:26

    Chystám se dnes na nej ale chci se zeptat😇… Je lepsi ho udelat 1 den predem? Aby byl cerstvi? nebo muzu i 2 dny pred servirovanim rodine a predanim ale nejak ho zachovat aby byl jako cerstvi😇

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 2. 2020 v 20:13

      Klidně můžete i dva dny předem, želatina vše podrží.

      Odpovědět
  • Šárka
    22. 4. 2021 v 1:46

    Dobrý večer, dlouhodobě fandím Vašim receptům, prakticky nikdy mě nezklamou:). Na tento dort se chystám poprvé a chtěla bych se asi trochu hloupě zeptat na ty maliny, z textu jsem nepochopila, zda je při sestavování použít mražené, nebo rozmrazené ? (Dort bych chtěla mít hotový minimálně 12hod před plánovanou konzumací)

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 4. 2021 v 12:16

      Jsou použity mražené maliny, je to uvedeno v receptu 🙂 ale klidně mohou být i čerstvé.

      Odpovědět
  • Veronika
    23. 5. 2021 v 14:45

    Tak dort jsme zrovna na posezeni snedli, je opravdu vyborny, lehky, jen jemne sladky, nadychany krem, jeden z nejlepsich co jsem kdy mela. Muzu se zeptat na to malinove zele nahore? Pres noc z nej trosku pustila voda a obarvila ten krem pod nim, cim to je – spatna znacka nebo spatny postup?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 5. 2021 v 18:42

      Tak to mě těší, děkuji 🙂 Pokud nechcete takové to hodně tuhé želé, tak je přirozené, že to trochu pustí „šťávu“. Můžete zkusit dát více želatiny …

      Odpovědět
      • Veronika
        23. 5. 2021 v 22:41

        Moc děkuji za odpověď, tak to jsem ráda, že je to normální, nebyla jsem si jistá, z želatiny mám respekt 🙂

        Odpovědět
  • Pavla
    25. 6. 2021 v 11:40

    Dobrý den, lze něčím nahradit vanilkový lusk? děkuji

    Odpovědět

Zanechte komentář