Menu
Tartaletky a košíčky

Cheesecake v tartaletce s malinovým želé

Když už jsme si v přechozím příspěvku ukázali, jak si upéct tartaletky v ráfcích, tak by bylo škoda, si je nenaplnit. Nicméně tuhle náplň si můžete klidně udělat i do tartaletek připravených v klasických formičkách se dnem, postup tam bude úplně stejný 🙂 A jakou náplň že jsem pro vás vybrala? Bude to trochu nezvyklé, protože si v tartaletkách upečeme cheesecake 🙂

Na někoho to možná bude působit složitě, ale tartaletky se obvykle skládají z více vrstev a je jedno jestli náplň chladíte nebo pečete. Já mám radši pečený cheesecake, takže volba byla jasná. Vzhledem k malému množství náplně jsou mnohem rychleji upečené i vychlazené, než velký cheesecake, takže se to dá zvládnout v jeden den.

Na sýrovou vrstvu jsem zvolila malinové pyré ve tvaru polokoule, protože to nejen pěkně vypadá, ale i chutná. Maliny jsou lehce nakyslé a dobře ladí se sladkou tartaletkou. Klidně ale použijte pyré z jiného ovoce, skvělé bude určitě i jahodové, rybízové nebo má oblíbená kombinace mango a marakuja. Polokoule pak budou hezky žluté a tartaletky budou připomínat kopretinu 🙂

Každopádně pokud máte aktuálně po ruce čerstvé ovoce, tak můžete ovocné želé vynechat a dát ho místo něj na střed tartaletky. Věřím, že to bude vypadat i chutnat stejně dobře, možná i lépe 🙂

Cheesecake v tartaletce s malinovým želé (6 ks)

Tartaletky pečené v ráfcích (11-12 ks):

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g studeného másla
  • 75 g moučkového cukru
  • 50 g mandlové mouky
  • 40 g vajec
  • citronová kůra
  • sůl

Tartaletky si připravte podle receptu v tomto příspěvku. Můžete si je upéct i několik dní předem a uchovat v uzavřené dóze při pokojové teplotě. Pro tento recept budete potřebovat jen šest kousků, klidně si je upečte z celé dávky a nevyužité tartaletky dejte zamrazit.

Sýrová náplň:

  • 200 g sýra typu Philadelphia
  • 50 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 50 g zakysané smetany
  • citronová kůra
  • vanilková pasta, extrakt

Sýr dobře promíchejte s cukrem, následně přidejte vejce, zakysanou smetanu a citronovou kůru s vanilkou. Směs by měla být hladká. Rozdělte do předpečených tartaletek a dejte péct zhruba na 18-20 minut, až náplň lehce zpevní. Nechte vychladnout na plechu, pak opatrně přendejte na tácek a dejte vychladit do lednice.

Malinové želé:

  • 135 g malinového pyré
  • 20 g cukru krupice
  • 2 g agaru

Pyré dejte do menšího rendlíku a nahřejte na ca. 40-45 stupňů. Agar smíchejte s cukrem a vmíchejte za stálého míchání do nahřátého pyré. Přiveďte k varu, pak odstavte a nalijte do silikonových formiček ve tvaru polokoule (průměr 40-45 mm). Po ztuhnutí opatrně vyloupněte z formy a položte na střed tartaletky. Pozor, agar není mrazitelný, chladit pouze v lednici.

Smetanový krém:

  • 100 g creme fraiche nebo sýra Philadelphia
  • 80-100 g smetany ke šlehání 33%
  • cukr dle chuti

Všechny suroviny dejte do misky a pozvolna vyšlehejte do krému volnější konzistence. Přendejte si krém do sáčku s řezanou špičkou o průměru 10 mm a nastříkejte kolem želé na dortíky. Můžete dozdobit lístky máty nebo meduňky.

2 Comments

  • Lucie
    4. 5. 2021 v 19:09

    To vypadá luxusně určitě se do nich pustím. Akorát se chci zeptat místo agaru je možno dát zelatinu? Děkuji za odpověď miluju vás blog je fantastický

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 5. 2021 v 16:10

      Ano, želatina by se dala také použít, ale musela byste si upravit poměr surovin i postup, želatina se nesmí vařit 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář