Když už jsme si v přechozím příspěvku ukázali, jak si upéct tartaletky v ráfcích, tak by bylo škoda, si je nenaplnit. Nicméně tuhle náplň si můžete klidně udělat i do tartaletek připravených v klasických formičkách se dnem, postup tam bude úplně stejný 🙂 A jakou náplň že jsem pro vás vybrala? Bude to trochu nezvyklé, protože si v tartaletkách upečeme cheesecake 🙂
Na někoho to možná bude působit složitě, ale tartaletky se obvykle skládají z více vrstev a je jedno jestli náplň chladíte nebo pečete. Já mám radši pečený cheesecake, takže volba byla jasná. Vzhledem k malému množství náplně jsou mnohem rychleji upečené i vychlazené, než velký cheesecake, takže se to dá zvládnout v jeden den.
Na sýrovou vrstvu jsem zvolila malinové pyré ve tvaru polokoule, protože to nejen pěkně vypadá, ale i chutná. Maliny jsou lehce nakyslé a dobře ladí se sladkou tartaletkou. Klidně ale použijte pyré z jiného ovoce, skvělé bude určitě i jahodové, rybízové nebo má oblíbená kombinace mango a marakuja. Polokoule pak budou hezky žluté a tartaletky budou připomínat kopretinu 🙂
Každopádně pokud máte aktuálně po ruce čerstvé ovoce, tak můžete ovocné želé vynechat a dát ho místo něj na střed tartaletky. Věřím, že to bude vypadat i chutnat stejně dobře, možná i lépe 🙂
Cheesecake v tartaletce s malinovým želé (6 ks)
Tartaletky pečené v ráfcích (11-12 ks):
- 250 g hladké mouky
- 150 g studeného másla
- 75 g moučkového cukru
- 50 g mandlové mouky
- 40 g vajec
- citronová kůra
- sůl
Tartaletky si připravte podle receptu v tomto příspěvku. Můžete si je upéct i několik dní předem a uchovat v uzavřené dóze při pokojové teplotě. Pro tento recept budete potřebovat jen šest kousků, klidně si je upečte z celé dávky a nevyužité tartaletky dejte zamrazit.
Sýrová náplň:
- 200 g sýra typu Philadelphia
- 50 g cukru krupice
- 1 vejce
- 50 g zakysané smetany
- citronová kůra
- vanilková pasta, extrakt
Sýr dobře promíchejte s cukrem, následně přidejte vejce, zakysanou smetanu a citronovou kůru s vanilkou. Směs by měla být hladká. Rozdělte do předpečených tartaletek a dejte péct do trouby vyhřáté na 150 stupňů (horní/dolní ohřev) zhruba na 18-20 minut, až náplň lehce zpevní. Nechte vychladnout na plechu, pak opatrně přendejte na tácek a dejte vychladit do lednice.
Malinové želé:
- 135 g malinového pyré
- 20 g cukru krupice
- 2 g agaru
Pyré dejte do menšího rendlíku a nahřejte na ca. 40-45 stupňů. Agar smíchejte s cukrem a vmíchejte za stálého míchání do nahřátého pyré. Přiveďte k varu, pak odstavte a nalijte do silikonových formiček ve tvaru polokoule (průměr 40-45 mm). Po ztuhnutí opatrně vyloupněte z formy a položte na střed tartaletky. Pozor, agar není mrazitelný, chladit pouze v lednici.
Smetanový krém:
- 100 g creme fraiche nebo sýra Philadelphia
- 80-100 g smetany ke šlehání 33%
- cukr dle chuti
Všechny suroviny dejte do misky a pozvolna vyšlehejte do krému volnější konzistence. Přendejte si krém do sáčku s řezanou špičkou o průměru 10 mm a nastříkejte kolem želé na dortíky. Můžete dozdobit lístky máty nebo meduňky.
11 Comments
Lucie
4. 5. 2021 v 19:09To vypadá luxusně určitě se do nich pustím. Akorát se chci zeptat místo agaru je možno dát zelatinu? Děkuji za odpověď miluju vás blog je fantastický
Míša Landová
5. 5. 2021 v 16:10Ano, želatina by se dala také použít, ale musela byste si upravit poměr surovin i postup, želatina se nesmí vařit 🙂
Míša Z.
11. 5. 2021 v 21:45Miško, díky za skvělý recept, dnes jsem testovala. Jen mi ne a ne ztuhnout želé. :-((
Jak dlouho jste prosím chladila?
Jo a díky za skvělou knížku…je naprosto super jak polopaticky píšete recepty, jako amatér se chytám. :-))
Míša Landová
12. 5. 2021 v 12:00Želé tuhne poměrně rychle …. agar se aktivuje vařením, vařilo se Vám to? Případně zda jste odměřila přesně a pozor, nesmí do mrazáku 🙂 Jinak mě velmi těší, že se knížka líbí, děkuji 🙂
Míša
16. 5. 2021 v 14:18Právě, že vařilo, ale nezatuhlo ani po 24 hodinách v ledničce. Tak vyzkouším příště znova. 🙂 Díky!
Marie
13. 5. 2021 v 15:10Prosím jak dlouho předpékáte tartaletky před pečením s náplní a na jakou teplotu se pečou dalších 18-20 minut s náplní uvnitř? Mnohokrát Vám děkuji
Míša Landová
13. 5. 2021 v 17:32Tartaletky se pečou zhruba 15-18 minut, je to uvedeno v receptu. Sýrová náplň pak na 150 stupňů, tento údaj tam chyběl, ale už jsem doplnila 🙂
Adéla
27. 12. 2023 v 17:15Prosím, nespálí se mi předpečené tartaletky, když je budu ještě tak dlouho péct „znovu”?
Míša Landová
28. 12. 2023 v 8:41Cheesecake se peče na nízkou teplotu, takže se určitě nespálí.
Miriam
31. 5. 2024 v 21:57Miška, v blízkej budúcnosti chcem si vyskúšať vaše recepty a potom vás aj patrične označím 😉
Chcela by som sa spýtať aky priemer rafikov ste použili na Tartaletky??
Dakujem .
Míša Landová
1. 6. 2024 v 12:48Použila jsem ráfky o průměru 8 cm.
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5